Кой стои зад промените в границите на резервата "Калиакра"

Н. Калиакра

© Надежда Чипева

Н. КалиакраМотивът, с който община Каварна е поискала от екоминистерството да извади от територията на резерват "Калиакра" плажа Болата и паркинга пред нос Калиакра, е "да бъдат защитени интересите на хората от с. Българево и да бъде създадена възможност за развиването на туризма в този район".


Това каза за "Дневник" Нина Ставрева, кмет на общината. "Надявам се след това за плажа да се намери стопанин – концесионер или наемател, който да го поддържа, да изгради там малко заведение", обясни тя. Плановете за бъдещето на паркинга пред носа били след евентуалното приключване на процедурата по изваждането му от резервата да бъде обособен като търговска зона с преместваеми обекти, "за да придобие мястото по-европейски вид".


Намерението за изваждане на плажа Болата и прилежащата му инфраструктура от територията на резервата "Калиакра" стана известно, след като на 12 март Министерството на околната среда и водите публикува информация за предстоящо обществено обсъждане, насрочено точно месец по-късно – на 12 април. Според съобщението от резервата предстои да бъдат извадени шест имота, с които след това да бъде увеличена територията на защитената местност "Степите". С тази процедура строителството на т.нар. временни търговски обекти ще стане много по-лесно, коментираха екозащитници. Казаното вчера от кмета на Каварна Нина Ставрева подхранва допълнително тези подозрения.


Различни заинтересовани страни
Началото на процедурата по изваждането на Болата и още пет терена от резервата "Калиакра" бе предшествано от заседание на общинската администрация в Каварна и министъра на околната среда и водите, състояло се в началото на август м.г. Изненадващо то се оказа закрито за медиите, въпреки че се отнасяше до публично дискутиран проблем. "Трудността на това начинание идва от факта, че решението касае различни интереси", каза след края на заседанието Нено Димов. "Предстоят разговори с представители на местната общност и различни заинтересовани страни по случая", обясни той.


Как и с кого точно са били проведени тези разговори не стана известно. Но събитията от следвалите няколко месеца илюстрират завидна съгласуваност в действията на Министерството на околната среда и водите и общинската администрация в Каварна.


Последната заповед за актуализация на площите, включени в резерват "Калиакра", е издадена от тогавашния министър на околната среда и водите през 2014 г. В нея нея като самостоятелни имоти не съществуват нито Болата, нито пътят към плажа, нито буните или паркинга пред нос Калиакра.


И... един паркинг


На 13 октомври м.г. е публикувана нова заповед за актуализиране на площта на резервата, този път издадена от сегашния министър Нено Димов. В нея плажът Болата, пътят към него и брегозащитните съоръжения вече са отбелязани като самостоятелни имоти. Според кмета на Каварна Нина Ставрева процедурата по обособяването им би трябвало да е приключила пет месеца по-късно, едва през февруари т.г. Всъщност точно тогава в кадастралните регистри е бил включен само последният имот, който сега предстои да бъде изваден от резервата – паркингът за посетителите на нос Калиакра. Той, както вече беше споменато, предстои да се превърне в зона с павилиони за сезонна търговия.


Последователността на тези, както и още няколко събития, свързани със съдбата на резервата "Калиакра", е странна. Между 2014 г. и октомври 2017 г. Министерството на околната среда и водите е поискало от Агенцията по геодезия, кадастър и картография промени в кадастралната карта на Българево и обособяването на плажа, пътя и буните като самостоятелни имоти.


На 16 октомври м.г. община Каварна иска от министерството да намали площта на резервата със същите три имота. А на 22 декември м.г. Нено Димов обявява обществено обсъждане за изваждането им от резервата и включването в него на на 150 ха степи.


Плажът Болата като част от резервата "Калиакра"

© Спас Спасов

Плажът Болата като част от резервата "Калиакра"


"Ние сме за природата!"


"Странно е, че на 21 януари т.г., само ден преди насроченото обществено обсъждане на исканите промени, МОСВ го отмени и дори изтри информацията от страницата си", казва екоактивистът Тома Белев. Новата заповед за актуализиране на площта на резервата "Калиакра" е публикувана на 16 февруари т.г., където един от имотите при крепостта е разделен на две и точно тогава се появява паркингът."


Така стигаме до 12 март т.г., когато министър Нено Димов обяви за след месец обществено обсъждане за изключване на вече шест имота (в това число Болата и въпросния паркинг) от резервата "Калиакра".


Според кмета на Каварна Нина Ставрева изваждането на въпросните имоти от резервата "Калиакра" и включването им в защитената местност "Степите" в никакъв случай не означавало, че те ще бъдат застроени. "Нищо подобно, каза кметът на Каварна. Ние сме за природата." Приключващата процедура според нея би трябвало да улесни развитието на туризма в региона, отдаването на Болата на концесия и изграждането на заведение на плажа. Дори да стимулира търговията на паркинга пред вратите на крепостта "Калиакра".


Всички заедно


Това, което остава не съвсем ясно, са "бенефициентите" от евентуалната реализация на тези иначе добри намерения. Според хората от с. Българево това са Суджука (вече бившият депутатът от ГЕРБ Живко Мартинов), Цуци (бизнесменът от Каварна Валентин Николов, съветник на Мартинов), Красимир Гергов, Георг Цветански, еколозите... – всички заедно забъркаха тази каша", твърдят те.


Истината е, че проблемите със строителството, туризма и придвижването в границите на резервата "Калиакра" засяга най-малко гражданите на Каварна или жителите на близкото с. Българево. Независимо от статута му, в продължение на години плажът Болата беше достъпен за туристи и автомобили без какъвто и да било контрол. Обичайна гледка в разгара на летния сезон бяха стотиците автомобили, паркирани върху пясъка на самия морски бряг. През цялото това време нито местната власт в Каварна, нито Министерството на околната среда и водите предприемаше каквито и да било мерки за защита на резервата.

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Браво, има за вадене и от Натура 2000, поне 15%.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  "Обичайна гледка в разгара на летния сезон бяха стотиците автомобили, паркирани върху пясъка на самия морски бряг. През цялото това време нито местната власт в Каварна, нито Министерството на околната среда и водите предприемаше каквито и да било мерки за защита на резервата...."


  Грозна гледка бяха автомобилите, но освен местната власт и МОСВ, къде бяха горецитирания Тома Белев и колегите му екоактивисти?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 243 Неутрално

  "да бъде създадена възможност за развиването на туризма в този район".
  Като го чуя това и ми става ясно вече какво ще се случи. Затова от такъв развит и пренавит туризъм от 10 г. не съм стъпвал на нашето море и предпочитам недоразвитата Гърция.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Голяма грешка и огромна глупост!
  Ще е добре да се разбере, че така не се прави туризъм, така не се управляват територии през 21-ви век...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 391 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

  Къде бяха екоактивистите когато София беше затрупана от сняг февруари месец??!?
  Къде бяха екоактивистите когато в слънчев бряг мутрите се стреляха за паркомясто??!?

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  "за изключване на вече шест имота (в това число Болата и въпросния паркинг)"
  Интересното е кои са другите четири имота. Сега природозащитниците ще вдигнат вой, Болата и паркинга ще останат в резервата, Бойко ще си пише едни точки, а тези неназовани 4 имота ще бъдат извадени от там някой ще изкара едни пари.

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1237 Разстроено

  "КОЙ стои зад промените..."

  Стои пак старата мутромафиотска олигархична шайка, обслужвана от неНовия слугинаж...

 10. 10 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 723 Неутрално

  "за да придобие мястото по-европейски вид".

  Какво пък означава европейски вид на плаж?? Това е защитена зона и се очаква да е диво, не "европейско" - каквото и да разбира госпожа-кметицата под това определение!

 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 495 Неутрално

  що ще рече ;европейски вид; в разбирането на държавническия бандитизъм ? повечко бетон и още повечко такси за ползване ? с няколко плажни хотела за ;лични; гости и заградена плажна ивици за собствено ползване

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  Защо да не си направим още един мини Слънчак – първо преместваеми търговски обекти за сувенирчета и напитки, после по-сериозни плажни постройки, докато се стигне до хотели, кацнали над Болата.

 13. 13 Профил на Чинчила
  Чинчила
  Рейтинг: 243 Неутрално

  На въпроса "Къде бяха екоактивистите" бих също отговорил - а вие не-екоактивистите къде бяхте?
  Аз ходя на протести в защита на Пирин, пращам жалби против незаконната сеч, където я видя, ама си имам семейство и работа и не мога да бъда дежурен протестиращ.
  В една Румъния един протест против съдебната система събира над 100 хил, а в София и хиляда не можаха да се съберат. Иначе си пишем по форумите и си чешем езиците.

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 965 Весело

  Надявам се СЛЕД това за плажа да се намери стопанин
  ------------------------------------
  Да се чете " бъдещия стопанин ме намери и ме мотивира да предприема тези действия "

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Държавен мутро бетонизъм - традиционно българско течение, за развитие и грижа за природата.

 16. 16 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 959 Неутрално
 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Цуци бизнесменът от Каварна Валентин Николов, какъв бизнесмен? Парите му са от "изпрани" от ____/
  Всеки в града знае от коя групировка е и защо не го закачат. А кметицата е поредната имбецилка, която му играе по свирката, но какво да очакваш от някой, от БСП...

 18. 18 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Снимката с автомобилите на пясъка, до самата вода казва всичко за т. нар. български туризъм. Може да се използва за картичка от Министерството на туризма......

 19. 19 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  На въпроса "Къде бяха екоактивистите" бих също отговорил - а вие не-екоактивистите къде бяхте? Аз ходя на протести в защита на Пирин, пращам жалби против незаконната сеч, където я видя, ама си имам семейство и работа и не мога да бъда дежурен протестиращ.В една Румъния един протест против съдебната система събира над 100 хил, а в София и хиляда не можаха да се съберат. Иначе си пишем по форумите и си чешем езиците.
  —цитат от коментар 13 на Чинчила


  И кво?Румънците са цъфнали и вързали?Смешки.

 20. 20 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  трябва място за още руснаци

  Birds of a feather flock together.
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Разстроено

  Див туризъм, диво управление, с една дума:
  Дивотии

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Цуци бизнесменът от Каварна Валентин Николов, какъв бизнесмен? Парите му са от "изпрани" от ____/ Всеки в града знае от коя групировка е и защо не го закачат. А кметицата е поредната имбецилка, която му играе по свирката, но какво да очакваш от някой, от БСП...
  —цитат от коментар 17 на chepokalipsis


  Да ама другарката организира руски пляски и вее гордо руския флаг!Това да не ви е кметъла?Да ми докарва той ,разни брадясали и космясали метъли.Хам маха,туризъм .

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#14] от "qwertqwert":

  Какъв бъдещ стопанин...?! Става въпрос, за настоящия. Тоест, за Живко Суджука... :)

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1282 Неутрално

  "развит морски туризъм" в тая превзета държава означава изпльоскани на пясъка блокове без канализация, природата унищожена, парите препрани.

 25. 25 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 944 Гневно

  Явно няма да мирясат, докато не унищожат цялата природа!

 26. 26 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Имам един материал от морски алманах "ФАР" за подводна археологическа ескспедиция в района на Калиакра от 1961 г. Търсят потънал турски кораб от времето на адмирал Ушаков. Името на нос Калиакра в турските архиви се среща като Калерах борун, неизвестно за времето си наименование, но по-късно установено, че е така. От експедицията нищо не излязло, защото Хрушчов почнал да строи Берлинската стена и за занимавки нямало време. Но авторът много добре описва как е изглеждала тая част от Каварна с калдаръмни улички, тихи дворчета със гъста зеленина на смокинови дръвчета, проснати рибарски мрежи, мирис на море и печена скумрия, а в кръчмата глъчка, цигарен дим и блеснали от мастиката очи...Минали 20 г., всеки си гледал работата, а експедицията пропаднала. На автора му се отворила работа 1981 по тия места и рекъл да пообиколи пристанището. Но там нямало нищо, нямало ги малките къщурки, рибарски хижи, пред очите се простирал напечен от слънцето пуст паркинг...

 27. 27 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  трябва място за още руснаци
  —цитат от коментар 20 на Xumpomo name


  Да не би да е лъжа?Откакто другарката-кметица управлява Каварна,населението се е увеличило с доста руски граждани.

 28. 28 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Любопитно

  "... събитията от следвалите няколко месеца илюстрират завидна съгласуваност в действията на Министерството на околната среда и водите и общинската администрация в Каварна."
  Прибавете и съседната Община Шабла в "съгласуването". Там пък точно по същото време приемат нов устройствен план, с който предвиждат строителството на 6 (шест!!!) нови туристически комплекса.

 29. 29 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 721 Весело

  Е, как до сега и заведение имаше и да се намери място за паркиране не можеше и изведнъж.... "А?! Природа! Ле-ле.... Как пречи на туризма!"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 30. 30 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "Чинчила":

  Само да те питам, тая Гърция дето толкова я любиш, как се ходи на плаж? Паркираш на 4км от плажа и после по един зверски баир с чадъра и шазлонга отиваш на един девствен плаж? И после като си тръгваш, 4км нагоре по баира обратно???

  Защото това е екологичното решение за Болата. Мястото е такова, че без да се иде с кола - няма как да се иде. Ще кажеш ами да го затворят и толкова. Ама в зона от 50км това е единствения излаз на плаж за околните селца и така ги обричаш кьорав турист да не стъпи там.

  Решение задоволяващо всички страни - НЯМА. Няма и да има за бъдеще. Вероятно всичко ще си остане по старому, народа ще си паркира по пясъка и те така...

  Смисленото би било да се изгради долу платен паркинг. По 10-20 кинта на ден. Така мерака на пишман баняджиите ще се охлади. Останалите ще внасят достатъчно пари за подръжка на плажа и паркинга. Заведенийце долу също е задължително да има, нещо малко и спретнато, не кебапчийница както беше, а някъде от където да си вземеш студена напитка или кафе...

 31. 31 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Под управлението на другарката кметица, по-вероятно е мястото да придобие по-руски, а не по-европейски вид. Иначе снимката кърти. Как някой не се е присетил да си смени например маслото на плажа не знам....

 32. 32 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Вижте н картата къдв е вила "Калиакра". Как тъй е цъфнала и никой не я вижда. На всякъде това ще се случи. Вила Калиакра
  9660 Българево
  088 566 6401

  https://goo.gl/maps/3MyjqH8Z7P72

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Ходил ли си до Гърция на плаж? Или пишеш глупости, колкото да се намираш на работа...? :)

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Плажа така или иначе се използва от много туристи, а с новите промени ще могат да се слагат преместваеми обекти, какъвто има вече там, не да се строи. Изваждането му от резерват и преместването му в защитена зона е с цел да създаване на укрепителни съоръжения. Освен това районът около плажа не отговаря на критериите за резерват. Добре е да се информирате първо и разберете наистина за какво става въпрос.

 35. 35 Профил на Димитрова
  Димитрова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Плажа така или иначе се използва от много туристи, а с новите промени ще могат да се слагат преместваеми обекти, какъвто има вече там, не да се строи. Изваждането му от резерват и преместването му в защитена зона е с цел да създаване на укрепителни съоръжения. Освен това районът около плажа не отговаря на критериите за резерват. Добре е да се информирате първо и разберете наистина за какво става въпрос.

 36. 36 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  И защо точно с кола трябва да слезеш долу ? Може би защото е най-лесно и изгодно за бъдещия "концесионер". Не може ли предприемчивата кметица да направи паркинг горе, и да организира един малък летен еко бус, който да сваля плажуващите долу ? Е сега няма да могат да свалят всичките пластмасови бутилки 2л бира долу, но за такива туристи си има и други плажове.

 37. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#27] от "Plamen Shopov":

  Ти, какво очакваш...? Каварна си е забито, на гъза на географията градче, в дълбоката провинция. Не знаеш ли как се гласува по такива места? Гласува се основно с червената бюлетина.

  Бивш tww09306483.
 38. 38 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#32] от "PETZL":

  "Вижте н картата къдв е вила "Калиакра"."
  Сега, това не е онова, което си мислите, а е депо за селскостопански инвентар, машини и препарати. Другото са условия за отдих на работниците - Трудовият кодекс ни задължава да им ги осигурим. Освен това само 500 метра на юг по черния път, строим съответните силози за продукцията - шестетажни, с по 30 двойни стаи и 5 апартамента на етаж. Там работниците ще бъдат повече.

 39. 39 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Другите обещават ние градим" - предизборен лозунг на една от бизнес партиите в Несебър!

 40. 40 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1362 Весело

  Освен това районът около плажа не отговаря на критериите за резерват. Добре е да се информирате първо и разберете наистина за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 35 на Димитрова


  тъй де, тъй... информирАхме се от сутрешния блок... селската хоремагчийка обещава да направи кръчма (този път законна хахаха), друга пък щяла да продава "рекламни материали" (щот на къра без рекламен материал закъде си), на третия пък клозет му се строял (кво да се прай, като нема място за цял комплекс клозети) и всичкото тва не за друго, ми щото туристите много държали да консумират местната цигания хахах... и изобщо, бива ли таковата, да се замъкнат до плажа специално заради нея и да не я намерят хахаха... клетите недоразвити туристи

 41. 41 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ред суджуци, ред еколози, ред автомобили върху пясъка и отново в същия ред, но йерархията, естествено, се променя когато се намесят и "бенефициентите". А иначе "Ние сме за природата!" - такива значи неща Спасе стават край морето у бегето. А аз бих добавил и едно "ура, другари!"

 42. 42 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Надявам се след това за плажа да се намери стопанин – концесионер или наемател, който да го поддържа, да изгради там малко заведение"

  Плановете за бъдещето на паркинга пред носа били след евентуалното приключване на процедурата по изваждането му от резервата да бъде обособен като търговска зона с преместваеми обекти, "за да придобие мястото по-европейски вид" !!!!???????

  "...заседание на общинската администрация в Каварна и министъра на околната среда и водите, състояло се в началото на август м.г. Изненадващо то се оказа закрито за медиите, въпреки че се отнасяше до публично дискутиран проблем."


  Съсипия на всички защитени зони, кръчма на плажа, будки за килоти и чорапи на носа... Дей.. ва и простите ограничени отпадъци начело на тая държава, барабар с наглеца Нено Димов!!!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 43. 43 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Е как да стане така че всеки да може да отиде и там да няма хора, мисия невъзможна

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 44. 44 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Щом е толкова важен за местния туризъм ... да си го менажира общината. Да изгради паркинга за да разкара колите от плажа. 5 лева на ден такса ще генерира достатъчно приход за назначаването на няколко човека ... двама да късат билетчета, и още няколко да чистят всяка сутрин плажа. Кръчмите са най- лесни ... един два парцела и кандидатите да наддават явно и никакъв бетон, само временни обекти от дърво.
  Случая в момента е емблематичен ... някой си е заплюл Болата и иска да си го направи феодално имение :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 45. 45 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":

  Това решение с буса, някъде виждал ли си го работещо? :)

  Айде по сериозно.

 46. 46 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#44] от "ь":

  Няма как да го направи феодално имение, защото народа там е свикнал да си плажува без пари. :) А рибарите които са всеки ден са долу с джиповете, ще му запалят имението :)

  В случая по-скоро се прави нескопосан опит да се вкара малко ред.

 47. 47 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#33] от "tww09306483":

  Ходя. И в Гърция ходя и на доста други места ходя.

  Въпроса е ти ходил ли си на Болата или просто си плямпаш...

 48. 48 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#36] от "Индиана":Това решение с буса, някъде виждал ли си го работещо? :)Айде по сериозно.
  —цитат от коментар 45 на niakoi_si


  В Бургас ... няколко са и шетат от Морска гара през Морската градина та чак до солниците ... срещу левче.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#44] от "ь":Няма как да го направи феодално имение, защото народа там е свикнал да си плажува без пари. :) А рибарите които са всеки ден са долу с джиповете, ще му запалят имението :) В случая по-скоро се прави нескопосан опит да се вкара малко ред.
  —цитат от коментар 46 на niakoi_si


  Зависи "Кой" го е заплюл ... :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 51. 51 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Тия докато не бетонират цяла България няма да мирясат. НА неноу оставка и после при бай Ставри.

 52. 52 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  Въпросът не е кой стои - всичко е пределно ясно. Въпросът е какво следва от тук нататък ! Олигархията успява само там, където има апатия от обществото и " толеранс" към престъпните и схеми ! Обратното - изчезва там, където обществото и се противопоставя и разкрива схемите и !

 53. 53 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#52] от "samoedin":

  То не е апатия това тук, а направо състояние на будна кома...

 54. 54 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  На Болата се паркираше само на пътя или покрай него. Това дето го отъпкаха пред блатото е вандалщина. Не може да се паркира по пясъка и да газиш растителност. Вариантите за мен са след препълване на местата за паркиране да не се пуска надолу или колите да се оставят на паркинг, горе където има запусната военна база. Аз съм влизал там. От нея може спокойно по стълбите да се слезе до Болата.

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#47] от "niakoi_si":

  Като се има в предвид, че живея на по-малко от час с кола до Болата, дали съм ходил, а...? Нещо повече. Познавам на пръсти района между Варна и Констанца. И за всичко в този район, мога да ти говоря от първо лице, единствено число.
  Обаче, поради многото характерни особености на родния туризъм, на море ходя в Гърция или Турция.
  Лично ти, колко пъти си ходил към Болата и по какви поводи, че го раздаваш такъв голям капацитет?

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Гневно

  До коментар [#7] от "hamiltonf1":
  Хората, които унижавате с безотговорна лекота също плащат данъци. Евросубсидии и безвъзмездно финансиране получават вашите господари - суджуци, министри и прочие гьобрета.
  Защитените територии и природата трябва да се пози от държавата и нейните органи, които се финансират от държавния бюджет.
  НПО, природозащитници и хора като Тома Белев използват парите, които получават по строго определен ред и харчат отчитайки дейността за всеки един лев за дейности като последваща грижа за щъркелите, спасени от добрите хора в североизточна България, въпреки помията изхвърляна върху им от медиите на вашите господари.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#54] от "falkoneti":

  Какви стълби...?! Ти, луд ли си?! :)
  Аз даже се чудя, как не са направили плаващ паркинг в морето. Да им е удобно, на така наречените туристи...! :)

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  В защитетената заона няма място за автомобили и тълпи плажуващи. Който иска да ползва плажа, ще ходи пеша. Инак за автомобилите имат останалите бивши черноморски плажове .

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 59. 59 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#57] от "tww09306483":
  Явно толкова познаваш Болата. Има стълби до платото.

 60. 60 Профил на eqf28366123
  eqf28366123
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Това лято бяхме в региона на море.
  Ходихме и до Болата, разбира се.
  Беше пълно с румънци-мърлячи и българи-мърлячи.
  Румънците най-нагло паркираха до плажа, българите още по-нагло влизаха на плажа с колите и ремаркетата и си пускаха лодките на вода.
  Табелата на която пишеше "Тази година плаж Болата няма концесионер, моля, пазете чистота" беше изтръгната и захвърлена, а по целия плаж беше пълно с найлонови пликове... Вандализъм и цигания отвсякъде.
  Нито можеш да се печеш на плажа, защото хората са гъз до гъз, нито можеш да влезеш във водата от лодки.
  Изкарахме към два часа, тръгнахме си и повече не стъпихме там, скоро няма и да стъпим.

 61. 61 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Много ме е яд как съсипаха българското Черноморие, но в крайна сметка откакто България не е комунистически концлагер, човек има свободен избор, а за късмет Гърция е на същото разстояние.

 62. 62 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#61] от "asdas200":
  За съжаление човекът е като паразитите. Унищожава едно място и се мести на друго докато съсипе и него. От 11 години ходя в Гърция и мога да кажа, че положението и там със застрояването и чистота става по-зле. Късметът им е, че спазват изискванията за височина на застрояване, но и там къщите пълзят към места, които преди години бяха диви. От няколко години македонци, румънци, сърби и българи купуват зарязаните евтини и неугледни къщи на гърци, които от своястрана се преместват в новопостроени къщи на диви места.

 63. 63 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  До коментар [#5] от "Наблюдател":Екотрол, аз не получавам безвъзмездно финансиране, не взимам грантове, евросубсидии и т.н., нямам дори и регистирано НПО, само плащам данъци...
  —цитат от коментар 7 на hamiltonf1


  И затова предпочиташ да си трайкаш или да задаваш тъпи въпроси!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 64. 64 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Точно местните селяци съсипват крайбрежните плажове или дават лош пример за опазвенето им. Изключение от правилото са момичетата и момчетата от Еко норд Камен бряг, които чистят плажове, включително и Болата. Но не знам дали са местни. Просто следях страницата им преди време. Румънците също няма кой да им каже/напише, че фас и тоалетни кърпички също са боклук и че не може да спиш, да паркираш и да палиш огън където си искаш из защитената местност.

 65. 65 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чинчила":

  И какво защитаваш на Пирин? Смешник, няма как да искаш от вчерашните работници в заводи днес да развиват туризъм както се прави от векове в други държави! Има време ще се научат.

 66. 66 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#56] от "Gopeто":

  "Хората, които унижавате с безотговорна лекота..."


  Къде го видя това във въпроса ми?! Или най ви е лесно да съчинявате?! Както и един друг, на когото сега ще му отговоря.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#59] от "falkoneti":

  Не бе, как бих могъл да я познавам. Между другото слизал съм там, още по времето, когато беше военна зона. Малко хора освен местните я знаеха и не беше толкова модерна.
  Пък колите и те по стълбите слизат до морето, нали? Или просто, малко трудно стопляш, какво съм имал в предвид...? :)

  Бивш tww09306483.
 69. 69 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Нина Ставрева.
  Доказателство, че комунизма с изчадията си и техните отрочета, никога няма да си отидат от нашата територия.
  🚌

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Хм-м-м-м...! И какъв турист може да си ти? Не ти е харесала Болата? Нищо не разбираш! Как си пропуснал златната въможност, да се блъскаш с още няколко стотин души по мръсния пясък, да се окъпеш в мръсната вода и да изпиеш няколко бири, докато се почесваш по шкембето и се оглеждаш самодоволно...?! Такова място, няма никъде другаде по света! Уника-а-а-а-лно е да знаеш! Ама, какво ти разправям, като нищо не разбираш! :)

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#67] от "hamiltonf1":

  И в какво видя комплекси или просто е отговор на заслуженото, което трябваше да получиш за манипулаторското си коментарче?

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  А пък по пътеката към плажчето под голф игрищетата на Кънча,Андейча, Краси Г. и други боклуци, се срещаха сърнички. Отиваме след няколко години да го покажем на приятелско семейство - сърнички няма, четириосни самосвали се катерят. Строителсвото на гоуфо започнало.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 74. 74 Профил на Тома Белев
  Тома Белев
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Обичайна гледка в разгара на летния сезон бяха стотиците автомобили, паркирани върху пясъка на самия морски бряг. През цялото това време нито местната власт в Каварна, нито Министерството на околната среда и водите предприемаше каквито и да било мерки за защита на резервата...."Грозна гледка бяха автомобилите, но освен местната власт и МОСВ, къде бяха горецитирания Тома Белев и колегите му екоактивисти?!
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf1


  Уважаеми г-не/г-жо да напомня, че Вие плащате данъците си за да се контролира спазването на законите не на екоактивистите, а за заплатите на служителите на МОСВ, РИОСВ, Областната управа Варна, Община Каварна, МВР и Прокуратурата. Препоръчвам Ви да поискате справка отв сичките тези институции как те са изпълнявали законовите си задължения.
  До коментар [#2] от "hamiltonf1":

 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#66] от "hamiltonf1":
  Във вашия пост #2. "Къде бяха зелените, когато...?" е ежедневно повтарян въпрос с обидни и унищжаващи квалификации към почтени хора. Включването ви в този хор без въобще да помислите също е унизително.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  До 2-3 г всичко ще е УПИ и ще започнат хотелите....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Мафията придобива всичко в България и властта, не само не и попречи, но даже и помогна.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Щом е защитена територия, този плаж трябва да се затвори за туристи и толкова!
  Има си закон. Никакви компромиси за лесни кинти!

 81. 81 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#34] от "Димитрова":

  И как не отговаря на критериите за резерват, интересно???
  Този плаж просто трябва да се затвори. Това е резерват и плажуващи освен ако не са водни змии, нямат място там.
  Спора е безумен. Вместо да се мисли за спазването на закона се мисли как да се заобиколи за да може някой да прави кинти

 82. 82 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5571 Неутрално

  Е как кой стои зад.... Стои който има интерес и апетити, лъвски апетит.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 84. 84 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#61] от "asdas200":За съжаление човекът е като паразитите. Унищожава едно място и се мести на друго докато съсипе и него. От 11 години ходя в Гърция и мога да кажа, че положението и там със застрояването и чистота става по-зле. Късметът им е, че спазват изискванията за височина на застрояване, но и там къщите пълзят към места, които преди години бяха диви. От няколко години македонци, румънци, сърби и българи купуват зарязаните евтини и неугледни къщи на гърци, които от своястрана се преместват в новопостроени къщи на диви места.
  —цитат от коментар 62 на falkoneti


  Да, има известна урбанизация, но такива безумия като тук няма! Освен това Гърция има около 14 000 километра крайбрежна ивица към 350 км в България. Нали се сещаш че това е предпоставка за съвсем друга картина..

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#84] от "asdas200":

  Така е, но местата, на които има и гора/зеленина и море не са чак толкова необятни от тази голяма морска ивица. Има места, които ако не е морето пред тях са по-зле от пустиня.

 87. 87 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 289 Любопитно

  До коментар [#18] от "subaru":

  Прав си тази снимка е идеална реклама на запад .Ония ще си кажат" Ние ходим с децата и водим и кучето си на море ,оставяме колите си далеч от плажа, а тия водят и колите си на плаж.. Колко ли им вземат такса?. Значи са богати,щом и за колите си плащат такса"""

 88. 88 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#30] от "niakoi_si":

  Малко послъгваш в коментара. Плажът на Болата не е плажа на Каварна и Българево. Каварна си има плаж, наистина е на 3 км от града, но Болата е още по-далеч. Болата по едно време беше затворен за автомобили, като част от Природа 2000 но толбухинските селяни се вдигнаха на протест и махнаха преградите. Днес сме свидетели на грозната картинка с автомобили на пясъка. Историята е малко параграф 22, защото заради природа 2000 не може да се строи паркинг горе на билото. А Българево си има плаж "Зеленка" 1 км от селото.

 89. 89 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#80] от "Noal":

  Болата и нос Калиакра не са резерват. Цялата статия е написана от глупак. Става въпрос за Природа 2000, а не за резерват и това са съвсем различни неща. Там живеят хора и имат право да развиват икономическа дейност при определени ограничения.

 90. 90 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 935 Неутрално

  До коментар [#89] от "Oggie Petkov":

  Защитена местност са! От Калиакра до Тюленово!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK