Прокурорът по делото КТБ: Има данни, че Василев е заплашвал свидетели

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г.

© Юлия Лазарова

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 г."Има писмени доказателствени средства, че бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е искал да профилактира свидетели по процеса, както и има данни те да са получавали заплахи и за живота си." Това заяви наблюдаващият прокурор по делото за длъжностното източване на КТБ и ръководител на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на заседанието по процеса днес.


На него тримата представители на държавното обвинение отговаряха в продължение на близо два часа на възраженията на защитата на 18-те подсъдими, изразени в предишно заседание.


Съдът даде два часа почивка за реплика от страна на адвокатите, след което вероятно и ще се произнесе дали ще гледа делото по същество.
От началото на процеса досега се провежда разпоредително заседание, което бе въведено с промените в Наказателно-процесуалния кодекс от ноември 2017 г., на което се обсъжда дали са допуснати съществени процесуални нарушения по време на разследването и дали делото трябва да бъде прекратено и върнато на прокуратурата. Именно определение по тези въпроси се очаква от съда днес.


Пред съда прокуратурата днес заяви, че защитната теза на Василев върви в две насоки. Първата е, че Василев се опитва да придаде политически отенък на делото, за да не бъде екстрадиран у нас.


"Единственият шанс, чисто теоретичен, Цветан Василев да не бъде екстрадиран, е той да придаде политически привкус на този процес. Според европейската конвенция за екстрадиция това е единственият вариант това да не се случи. Господин Василев реализира защитната си стратегия по начин, който намира за добре", заяви Гешев пред журналисти. По думите му опитите на Василев да придаде политически характер на процеса се виждали от жалбата му в САЩ по закона "Магнитски", от писмата, "други епистоларни форми, които той предпочита".


Втората тенденция в защитата на бившия мажоритарен собственик на КТБ била да дискредитира свидетели.


"Тази тенденция я има още от досъдебната фаза. Това се вижда от конкректни случаи - заплахи срещу свидетели - Бисер Лазов и други, отделени в други досъдебни производства, има данни за плащане на пари за профилактиране на свидетели. Това е точната дума, която е казана. Кой и къде я е казал ще разберете, ако тръгне процесът", обясни Гешев. Според него много свидетели ще кажат тези неща, защото са били заплашвани лично от Цветан Василев. Гешев заяви, че тези случаи са отделени в досъдебни производства.


Попитан дали има доказателства за това, той каза: "Обективно има данни още от досъдебната фаза. В съдебната фаза ще се види какво ще се събере и какво ще кажат свидетелите. Отделени са случаи на заплахи на свидетели, има писмени доказателства за, цитирам: да се компрометират свидетелите, и има изброени имена на свидетели."


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK