Училището към Техническия университет - София, готви протести, ако законът не защити статута му

Училището към Техническия университет - София, готви протести, ако законът не защити статута му

© Фейбук ТУЕСОбщественият съвет към Технологичното училище "Електронни системи" (ТУЕС) в София готви протести, ако не бъдат направени законови поправки, които да регламентират статута му. Искането е училището да остане част от структурата на Техническия университет - София, като бъде запазен моделът на обучение - по специализирани програми и с университетски преподаватели.


Поводът за притесненията за статута на ТУЕС е покана директорът му доц. Стела Стефанова да бъде преназначена на поста по новия закон за предучилищното и училищното образование, т.е. от Регионалното управление по образованието София-град (РУО), а не от университета, както досега. Според обществения съвет и Асоциацията на завършилите ТУЕС това ще доведе до промяна на модела на обучение и статута на училището, принизявайки го до "обикновена квартална гимназия" без иновативни програми със специални предмети, без университетски преподаватели и достъп до базата на висшето училище. От Министерството на образованието и науката (МОН) твърдят, че това е манипулация и от преназначаването на директора няма да последва никаква промяна.


Днес Общественият съвет към ТУЕС даде пресконференция, за да разгласи проблема и да поиска законови поправки за решаването му. Според Светослав Сотиров от съвета образователният модел на ТУЕС е пропуснат в новия училищен закон и това трябва да бъде поправено, тъй като той е част от националната сигурност на страната. Утре ще има среща по въпроса в образователното министерство, на която общественият съвет се надява да бъде намерено решение. В противен случай ще бъдат подготвени протести.
Мнението на министъра на образованието Красимир Вълчев е, че информацията е много преувеличена и цели провокация. Той твърди, че преназначаването на директора няма да доведе до промяна на статута и модела на обучение в училището, нито ще го лиши от университетските преподаватели, договорните отношения с които можело да бъдат регламентирани с допълнителни споразумения. Днес пред журналисти Вълчев каза, че ако доц. Стела Стефанова не подпише преназначаването, тя ще продължи да работи като директор по стария начин.


В Обществения съвет обаче не вярват на думите на министъра, че статутът на училището няма да бъде променян. Според представителите му те имали юридически аргументи за притесненията си, а министърът - нямал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK