Делото КТБ започва по същество, съдът не откри причини да спре или прекрати процеса

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 година. Българските власти са поискали екстрадицията му, но не е известно кога ще има решение

© Stringer

Цветан Василев е в Сърбия от 2014 година. Българските власти са поискали екстрадицията му, но не е известно кога ще има решениеДелото КТБ започва по същество и първото заседание ще е на девети май. Днес Специализираният съд не откри причини да спре или прекрати процеса и приключи разпоредителното заседание, което се водеше няколко дни. Съдът отхвърли всички възражения на защитниците и определи с оглед обезпечаването на процеса да има един резервен съдебен заседател и по един резервен защитник на всеки един от 18-те подсъдими.


Това беше част от определението на съдия Вержиния Петрова, с което тя даде ход на делото, като то може да бъде обжалвано.


По делото подсъдими са 18 души, като бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев е сочен за техен ръководител в организираната престъпна група, която според обвинението е източвала банката през годините. По-рано днес прокуратурата отговори на възраженията на защитата, които поискаха делото да бъде върнато на прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения, ограничили правата на подсъдимите. Основната теза на обвинението беше, че Цветан Василев сам е избрал да не участва в процеса, че прокуратурата не е нарушила правата му и че той се опитва да изкара процеса срещу него политически, за да не бъде върнат в България. Освен това Гешев заяви пред съда и пред журналисти, че има данни, че Василев е заплашвал свидетели.
На заседанието днес адвокатите на Василев, както и други защитници поискаха отвод на прокурор Гешев заради медийните му изказвания, с които е нарушил презумпцията за невиновност. Съдът отказа да уважи това искане с мотив, че то е несвоевременно.


Преди няколко заседания Василев изпрати писмо, с което поиска от съда да прекрати процеса срещу него.


Основните възражения на адвокатите на подсъдимите бяха, че са нарушени процесуалните права на подсъдимите, че липсата на ръководителя на т.нар. организирана престъпна група нарушава правата му, че обвинителният акт е неясен, че не е ясна каква е връзката между обвиняемите. Бяха отхвърлени исканията за отвод на следователите, работили по разследването, за събиране на нови доказателства, както и други възражения.


"Неоснователно" беше най-честият израз, който можеше да се чуе в най-голямата зала в специализирания съд между 16 и 16.30 часа, докато съдия Вержиния Петрова четеше определението си. Според нея участването на Василев в процеса зависи единствено от неговата воля, прие че процедурата по екстрадиция не възпрепятства връщането на банкера у нас и че той може да поиска това от сръбските власти.


Съдия Петрова отхвърли и искането за отвод на прокурор Гешев, като в определението си уточни, че цитираните в подкрепа на тезата на защитата, че той е предубеден медийни публикации, не показват заинтересованост от процеса, а обвинителят не е изразявал "лични оценки или обществени очаквания към изхода на процеса".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK