Кабинетът харчи пари, като разчита на актуализация през октомври

Кабинетът харчи пари, като разчита на актуализация през октомври

© Юлия ЛазароваПравителството и в частност премиерът Бойко Борисов раздава пари за увеличение на заплати и потушаване на протести месеци след като е приет бюджетът за тази година, без да му се направи актуализация. Нито пък е публично известно средствата да идват от икономии по други пера в съответните ведомства. Това се разбира от плановете на МВР да увеличи заплатите на полицаите, които те ще получат за март, като се разчита на обещаните през януари 100 млн. лв. за целта. Те се равняват на 10% от бюджета на министерството. Отделно на надзирателите в затворите и на съдебните охранители през този месец бяха обещани 15 млн. лв. отново за заплати и отново след протести.


Къде са парите


Пред "Дневник" вътрешният министър Валентин Радев обясни, че мартенската заплата на полицаите ще бъде увеличена с процентите, дошли от въпросните 100 млн. лв. Те ще се плащат от бюджета на вътрешното министерство. Така обаче парите на ведомството ще свършат месец или месец и половина преди края на годината.


За да не стане това, през есента ще се направи актуализация на бюджета за текущата година паралелно с приемането на бюджета за следващата, поясни пред "Дневник" министърът. Не е известно към момента дали премиерът или финансовият министър са поемали ангажимент за актуализация. От пресцентъра на финансовото министерство поискаха въпросите да бъдат изпратени като запитване по Закона за достъп до обществената информация, на което "Дневник" очаква отговор в двуседмичен срок. От Министерството на правосъдието отложиха отговорите на въпросите на "Дневник" до приключването на преговорите им със синдикатите. Обясниха само, че финансовото министерство изчислява откъде ще дойдат парите.
Радев увери, че Борисов не раздава "едни пари от джоба си", а до решенията му за обещаните суми се е стигнало след консултация с финансовия министър Владислав Горанов, която показала, че може да се очаква преизпълнение на заложените в бюджета приходи, които осигуряват двете приходни ведомства - Агенция "Митници" и НАП.


Промяна на приоритетите


В средата на януари премиерът Бойко Борисов заяви, че при добра събираемост през настоящата година има възможност за друго увеличаване на полицейските заплати с 10% от началото на 2019 г. Тогава обясни, че се налага промяна на предизборните обещания за приоритетно финансиране на образованието, инфраструктурата, здравеопазването, защото "светът става лош и още по-лош ще става". Освен това и "обществото очаква резултати и повишаване на доверието в МВР", а "тези момчета са ни важни за държавата". Непланираният разход бе наложен и от протестите на полицаите, целенасочено проведени в деня на откриването на европредседателството.


Последваха критики от страна на БСП, че в нарушение на закона се прехвърлят пари между отделните пера на бюджета, и заради това се поиска извънредна проверка от Сметната палата за това как през 2017 г. и януари 2018 г. изпълнителната власт е прилагала съответните закони за бюджета.


В опит да смекчи критиките през февруари председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви в радиоинтервю, че пари всъщност не са отпуснати, и също обвърза плащанията с изпълнението на бюджета. Дали има преизпълнение на приходите в него пък щяло да се разбере най-рано есента. Освен това сумата била срещу ангажимент на полицията да се бори по-ефективно със сивата икономика.


Увеличението на заплатите на полицаите от март обаче означава, че кабинетът вече започва да харчи повече от разрешеното в Закона за бюджета за 2018 г. Това означава, че или има поет ангажимент за актуализация на бюджета в края на годината, или недостигът на парите в МВР ще бъде попълнен с целеви трансфер от очаквания излишък в края на годината. Вече е утвърдена практика през декември правителството да отпуска непредвидени в бюджета суми на различни ведомства, като за целта харчи пари тъкмо от преизпълнението на бюджета. В същото време и през тази година Министерството на финансите е заложило бюджетът да завърши с дефицит от 1.1 млрд. лв., макар очевидно да се очакват повече приходи от заложените. А може и да не се стигне до раздаване на такива извънредни суми от премиера Бойко Борисов и колегите му, ако се сбъднат прогнозите на политолози за оставка след края на европредседателството.


Как ще се разпределят парите в МВР и правосъдното министерство


Преди да се изясни откъде ще дойдат парите, споровете за това как да се похарчат са в разгара си. Докато в МВР вече са разпределили 100-те милиона поравно между служителите на ведомството, то в правосъдното министерство обсъждането между ръководството и синдикатите тепърва предстои.


В събота правосъдният министър Цецка Цачева изложи в интервю за "Дарик" своето виждане как да стане това. Според нея на първо място трябва да се изравни така наречената база за специфични условия за труд, която за служителите МВР към 1 януари беше 190 лева, а за служителите в двете главни дирекции на МП беше с 50 на сто по-малко - 95 лева. Според нейните изчисления за целта са необходими 6 млн. лв. за тази година. За останалите 9 млн. лв. предстоят разговори със синдикатите като Цачева подчерта, че "има много коректна приказка с тях".


Министърът е на мнение, че по-голямо увеличение трябва да получат служителите с пряк контакт със затворниците, защото трудът им е най-тежък и най-непривлекателен.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1165 Неутрално
 2. 2 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 761 Неутрално

  За нищоправене заплати получават

 3. 3 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Вижте им тъпите муцуни на снимката и повече не питайте. Всеки взел по една бумажка като на "оперативките" в соц.времената и и се прави, на много съсредоточен, докато "шефа" каканиже поредните глупости. МилЮцЮунери и ПатрЕоти в единен строй

 4. 4 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Най - лесно се раздават пари, които нямаш. Той баце само така знае май.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Това прилича повече на комарджийство - ако е същото правителство и ако има излишък, номера ще мине, въпреки че подобен подход е меко казано несериозен.
  Вместо да се търсят резерви и да се оптимизира щата на МВР се върви по най-лесния път - хвърлят се пари.
  Лошото е, че освен МВР, същото става в здравеоопазването, правосъдието, образованието и т.н.
  А ние си ГО избираме...

 6. 6 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Да управлява ли ББ или не - това е въпросът

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 7. 7 Профил на mihomen
  mihomen
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Актуализация на бюджета ми говори за нов кредит, изтеглен от държавата! Тези капацитети са за затвор!

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Кабинетът знае, че наближават избори :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Едно от най-възмутителните неща в България е разпределянето и далаверите с бюджетни средства т.е. с нашите пари от данъци. Как се решава, при гласуван бюджет от парламента, да се дадат 100 млн. лв. на безхаберниците от МВР?! Същите, които изпускат проверка на пътници от цял самолет. Същите, чието бездействие и некадърност, водят до далавери, корупция и битова престъпност!

  Защо търпим подобни управляващи???

 10. 10 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 602 Весело

  Да управлява ли ББ или не - това е въпросът
  —цитат от коментар 6 на neut


  Еммм, 11 или 12 пъти се отговори.

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 11. 11 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 261 Неутрално

  интересно кой направи света от лош по лош ? и от кого ги пазат милиционерите ? целата политическа паплач и наша и чужда се сдушихте около желанието за контрол над робите и безмерна алчност , света не е лош , вие политиците го направихте такъв

 12. 12 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Дайте да им плати, че да мируват. А за реформи и оптимизация, за искане на реални резултати нито дума. Наливане на пари в бездънната каца на нереформираната правоприлагаща система - ДО КОГА!!!

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Борисов прави, каквото си иска. Няма правила, няма закони, накрая не остава и държава.

 14. 14 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  През 2018 г. се очаква минимум 3.5% ръст на икономиката ни.
  Планиран е дефицит от 1.1 млрд лв в републ. бюджет.
  Вече се харчат суми, очаквани да се получат от бюджетния излишък, като през есента щяло да се прави актуализация на бюджета....
  Само на мене ли всичко това ми се струва нелогично и неадекватно? Няма да питам какво ще се случи, ако парламентът по най-различни причини не одобри предложената актуализация. Крайно време е Борисов да престане да управлява като едноличен собственик. По Конституция България е република с парламентарно управление.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK