Инспекторатът иска помощ от прокуратурата за проверка на етиката на магистратите

Инспекторатът иска помощ от прокуратурата за проверка на етиката на магистратите

© Надежда Чипева, КапиталОт началото на миналата година до март 2018 г. в Инспектората на Висшия съдебен съвет (ВСС) са постъпили 82 сигнала от граждани срещу магистрати. Институцията се е самосезирала пет пъти.


При 4 от приключилите проверки - 3 след самосезиране и 1 след сигнал, съдебните инспектори са установили данни за извършено дисциплинарно нарушение от съдия, прокурор или следовател. При два от случаите са извършени действия, с които е накърнен престижът на съдебната власт, а при другите два е нарушена независимостта на прокурор и е накърнен престижът на съдебната власт, информира пресцентърът на Инспектората на ВСС.


По 58 сигнала на граждани не се е стигнало до същинска проверка, защото те не са отговаряли на изискванията на закона за минималното им съдържание. А пропуските не са били отстранени въпреки указанията на проверяващите екипи. В 26 от случаите е извършена проверка. 25 от тях са приключили, като има едно висящо производство. При 21 от проверките не са установени данни за извършено нарушение.
От 1 януари 2017 г. инспекторатът има правомощието и задължението да проверява интегритета на магистратите.


В съобщението на институцията се дава сравнение с броя сигнали за миналата година за бавно правосъдие, които са били над 2000.


Малкият брой случаи на установено нарушение се дължало до голяма степен на факта, че Законът за съдебната власт не предоставя на съдебния инспекторат нужните инструменти за изпълнение на правомощията му по проверките за интегритета на магистратите – за събиране на доказателства, с които да бъдат установявани и доказвани нарушенията, обясняват от институцията, ръководена от главния инспектор Теодора Точкова.


Дават и пример - ако нарушението е заснето при видеонаблюдение в дом или на обществено място, Инспекторатът към ВСС не разполага с процедура, по която годно да събере видеозаписа и да го присъедини към доказателствата по преписката. Инспекторатът няма право да изисква свидетелски показания и документи – по закон може само да изпраща покани до хора да дадат сведения или да представят документи по случая, без те да са задължени да го направят.


По тази причина Точкова информира Министерството на правосъдието за проблема и


предлага законодателна промяна.


Идеята е при проверките за интегритет главният инспектор да може да иска съдействие от главния прокурор за събиране на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, които след това да бъдат присъединени по преписките на инспектората. Тъй като съдебният инспектор не разполага с разследващи функции, а само с контролно-установителни, би следвало разследващите органи след възлагане от главния прокурор да събират и предоставят на инспектората доказателствата.


Друга предложена промяна в съдебния закон предвижда да бъде регламентирана процедурата, по която подателите на сигнали могат да отстраняват пропуските в тях, както и последиците при неотстраняване на нередовностите – сигнали, които не отговарят на изискванията на закона, да не бъдат разглеждани.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Посоката ми харесва - отчетност и гласност на контролните органи. Дано и прокуратурата прихване положителните тенденции.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Магистрати и етика не са думи за едно изречение.

 3. 3 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 334 Неутрално

  "Идеята е при проверките за интегритет главният инспектор да може да иска съдействие от главния прокурор за събиране на доказателства по реда на Наказателно-процесуалния кодекс, които след това да бъдат присъединени по преписките на инспектората. Тъй като съдебният инспектор не разполага с разследващи функции, а само с контролно-установителни, би следвало разследващите органи след възлагане от главния прокурор да събират и предоставят на инспектората доказателствата."

  А кой ще проверява "интегритета" на главния прокурор, моля? Още власт на Цацаров - не, мерси. И сега ще се пръсне от неограничена власт и злоба.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11396 Неутрално

  А кой ще контролира контролиращите?
  Инспекторатът трябва да контролира прокуратурата, а сега се оказва, че не може. Прокуратурата продължава да става огромна и напълно неконтролируема институция...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Помощ от прокуратурата точно по този въпрос - направо смешно.
  Та нали ако трябва ннякой да бъде разжалван, разследван и оратен на топло е глания прокурор и някои от първите му помощници.

 6. 6 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  При сегашната нормативна уредба разследване се провежда при:
  - достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер;
  - необходимост от извършване на неотложни действия по разследването за събиране и запазване на доказателства;
  - за разкриване на неизвестни обстоятелства, които не са станали известни на съда при постановяване на съдебен акт и имат съществено значение за делото (като основание за възобновяване на наказателно дело.
  Т.е. при сегашната нормативна уредба искането е ялово и ако в молбата до прокуратурата не се сочат достатъчно данни - няма правно основание да се проведе разследване. А проверката от прокуратурата по реда на Закона за съдебната власт също няма да помогне - там лицата не са длъжни под страх от наказателна отговорност да говорят истината, да дават обяснения и т.н.
  Законодателната промяна е нужна, но не в посочения от Инспектората смисъл, тъй като прокуратурата ще бъде задължена да упражнява незаконосъобразно правомощията си.

 7. 7 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Като че ли законът си е направен добре.Такова усещане имам.

 8. 8 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Едно трябва да се признае на инженерите на прехода - свършили са си работата на много високо професионално ниво:
  1. Нито една институция не работи както трябва.
  2. При какъвто и да е опит да се оправи една институция, останалите го блокират.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK