Борисов поставил пред Ердоган и проблеми на Гърция и Кипър

Борисов поставил пред Ердоган и проблеми на Гърция и Кипър

© Юлия ЛазароваОсвен нерешени въпроси в българо-турските отношения премиерът Бойко Борисов е поставил на срещата си в понеделник с президента на Турция Реджеп Ердоган и открити теми между Гърция и Кипър от една страна и Турция от друга. За това съобщи правителствената пресслужба.


На заседанието на Европейския съвет в Брюксел на 22 и 23 март българският премиер е поел този ангажимент. Днес той е информирал по телефона премиера на Гърция Алексис Ципрас и президента на Кипър Никос Анастасиадис, че го е изпълнил.


Борисов е поставил въпросите за задържаните гръцки войници, за напрежението в Източното Средиземноморие и в Егейско море, както и за Кипърския въпрос в рамките на двустранната си среща с турския президент, а след
това те са били обсъдени и по време на работната вечеря с участието на председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер.


Борисов е информирал събеседниците си, че лидерите на ЕС са настояли за положителна развръзка до Великден по случая с двамата гръцки войници, задържани на турска територия. По въпросите, които засягат Кипър, турският президент ги е информирал, че ще се търси решение съгласно международното право.


В телефонните си разговори от днес Борисов е посочил, че развитието по темата ще продължи да бъде следено с внимание и от България, и от Брюксел. Според българския министър-председател възстановяването на доверието и спокойствието в региона в момента е от критична важност.


Премиерът Алексис Ципрас и президентът Никос Анастасиадис са благодарили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK