Здравната каса иска да намали плановото лечение в чужбина

Здравната каса иска да намали плановото лечение в чужбина

© Анелия НиколоваАко в годината на присъединяване на България към Европейския съюз 2007 г. само четирима българи са имали нужда от специално лечения в други държави членки, до 2017 г. общият брой на заминалите за лечение българи е вече общо 632. Толкова са издадените формуляри S2 за десет години, с които българските граждани отиват в чуждестранни болници за лечение, ако не могат да го получат в България. С най-голям дял български пациенти са Германия, Белгия, Франция, Швейцария.


Тази статистика извежда председателят на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева по време на заседание през март. "Анализът, който е направен на видовете заболявания по исковете, за мен показва един застрашително нарастващ размер на случаите от 2007 г. до 2017 г. включително", обобщава Начева.


Надзорният съвет търси начин да затегне контрола над плановото лечение на българи в други страни от ЕС, но все още не разполага с достатъчно ясни и пълни данни на какво се дължи ръстът на броя на пациентите, личи в стенограма от заседанието, цитирана от "Медиапул". Дълговете на касата към чуждестранни здравни фондове, които към края на 2017 г. възлизат на над 270 млн. лв., станаха повод за конфликт между здравното министерство и ръководството на касата и дебати в парламента през февруари тази година.
От статистиката личи, че броят на лекуващите се в чужбина расте всяка година. През 2015 г. са разгледани 305 заявления за планово лечение и са издадени 124 разрешения; през 2016 са разгледани 397 заявления, от които 230 са получили разрешение, и през 2017 година заявленията са били 413 и разрешение са получили 190. Само за януари тази година вече са получени 83 заявления и са одобрени 11.


От 2013 до 2016 г. разходите за планово лечение са нараснали от 500 хил. лева на 5.7 млн. лева, а разходите за оказване на медицинска помощ, когато се е наложила такава, без да е планирана - от 3 млн. лева на 8 млн. лева. А при разходите за случаи на спешна помощ за българи в ЕС касата отчита резки скокове нагоре и надолу, коментира представителят на Асоциацията на индустриалния капитал в надзора Боян Бойчев. През 2013 г. касата е платила 14 млн. лева за спешно лечение на българи в ЕС, през 2014 г. този разход скача тройно на 40.5 млн. лева, на следващата година обратно надолу до 20.5 млн. лева и през 2016 г. - 23.5 млн. лева.


По думите на Начева лечението в чужбина е съсредоточено в няколко на брой болници, вероятно поради тяхната специфика и традиции в лечението на съответните заболявания. "Поне аз останах с впечатлението, че основно това са заболявания, които са свързани с онкологията и лечението на редки заболявания, сърдечно-съдови заболявания, които се твърди, че не се лекуват у нас. Най-вече и тежки състояния, свързани с трансплантация", пояснява председателят на надзора. Според нея тази година трябва да се засили контролът върху медицинското решение за насочване на пациентите за лечение в чужбина.


Идеята на Начева е да се работи повече с националните консултанти "какви пациенти се насочват, по повод на какви заболявания, защо толкова нараства броят на пациентите по тези заболявания". "Вероятно трябва да потърсим и консултация с националните консултанти, с които касата работи, за да прецизираме тези заболявания, дали те не могат да се лекуват у нас, от какво са породени, тъй като нараства наистина много броят на лицата, които се насочват в чужбина", казва тя.


"Тези пациенти, които се лекуват в чужбина, за мен би било интересно да им проверим ЕГН-тата, дали са лекувани и в България, да проследим целия път на тяхното лечение, каква помощ им е оказана в нашата страна. Просто малко по-голям контрол върху това. Вече имаме и насока в кои заболявания се насочват основно пациентите. Да си съсредоточим разговорите с консултантите и проверките за тези пациенти от гледна точка на помощта, която в нашата страна не се предоставя", обобщава Начева.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3250 Неутрално

  на какво се дължи ръстът в броя на пациентите, които искат да се лекуват в чужбина?
  не е ли очевидно!
  на състоянието на тукашното ЗДРАВЕПОГАЗВАНЕ, ръководено от министерството на автогеноцида

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Уважаема г-жо Начева,,


  Много ми се иска да Ви изясня нещо.
  При заплата от 2400 лева,здравните осигуровки са ми,както следват:осигурителни вноски работодател: 667.20 лв.
  осигурителни вноски работник: 309.60 лв.

  На месец.............

  Аз съм работодател

  И осигурителните ми права са същите,ако се осигурявам на 420 лева??????!!!!!!

  Е затова реших ,с допълнително ЗО към застрахователно дружество!!!

  480 лева годишно ,тоест по 40 лева на месец,а ако се платят еднократно сумата е 400 лева и това е за най-крайни случай: трансплантации,сърдечни операции,ракови заболявания ти т.н. с право на избор за лечение в три държави между ЕС и САЩ.


  Та разбирате ли простата математика,това е точна наука: 1+1 = 2.

  Няма как да е 3 или 5

  Има и по -евтини и поносими застраховки.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#2] от "nessarox":

  Предполагам здравно осигурителното дружество нама грижа за неосигурените, а за членовете на семейството също се плащат вноски? Няма митинги пред офисите му и не дължи обяснения на парламента.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Задаваните въпроси ме плашат. Това означава пълна липса на професионализъм в мениджърите на касата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#3] от "korc":

  Допълнителното ЗО е въпрос на лично решение/избор за какво и за колко.

  Както писах/дадох пример за най-рискови ситуации,съответно с най-високо заплащане/
  има и други предложения с напълно поносим бюджет за застрахования.

  Ние сме застраховани като корпоративен клиент,но може и като физическо лице-индивидуално.
  Друг е въпроса,че сумите се приспадат в ГФО на ЮЛ.

  Идеята ми беше,че може срещу 40 лева /месечно/,един човекможе да е напълно спокоен/не дай-Боже/да му се налага.
  И е по-добре,отколкото ЗО към Здравна каса,да не говорим за опашки,направления,часове има или няма и т.н.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  На какво се дължи ръстът в броя на пациентите, които искат да се лекуват в чужбина?

  Попитайте Стефан Данаилов защо отиде във франция да се лекува?

 7. 7 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#5] от "nessarox":

  За 2400 лв. заплата във фиша на работника срещу фонд "Здравно осигуряване" трябва да пише някъде около 80 лв. Говорим само за здравни осигуровки, а не за общо осигуровки нали? Нека да се придържаме към темата.

 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Разстроено

  Некомпетентност ли е, или наглост? От Надзорния съвет се чудят на какво се дължало лечението на хората в чужбина? Няма как Дс е некомпетентност , хванете който й да е от улицата и ще ви каже защо хората се лекуват в чужбина. И тези няколко стотин човека са върхът на айсберга. Огромен айсберг. Отиват в чужбина заради ниското ниво на медицината в България! Но наглостта и безочието на бедните душички от тоя съвет е невероятно!

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Правителствените нещастници от НЗОК ако бяха чели здравните форуми щяха да видят ,че от десет години лекарите коментираме,че НЗОК все повече ще плаща на чужди здравни системи след като тук не се инвестира в човешкия фактор лекари и медсестри и не се развива нищо , например трансплантациите, диагностиката и онкологичните терапии, гонят медицинския персонал , фалират здравни заведения и дори не желаят да плащат адекватно поне да поддържат високо осигурена Спешна помощ. Сега Киро Тефтера и Жени Лъжливото Овчарче се чудят как така около 42 000 души българи лекувани в чужбина са изхарчили бюджетът на цялата извънболнична медицинска помощ за една година за 7 милиона души. Ами това са реалните цени на медицинското обслужване по света бе другарки и другари. Не тези разходи са много ,а тук сте жалки и само показва колко мизерно е финансирането на комунистическото гето. И още ще плащате на чуждите здравни системи ,докато и всички български лекари се изнесат в чужбина и вече ще им плащате там. И пациенти и лекари няма да стоят тук ,докато тъпата ви правителствена касичка най-накрая се обособи окончателно като черна каса за кинти за асфалт на герберокомунистите , какъвто им е стремежа днес...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  "...до 2017 г. общият брой на заминалите за лечение българи е вече общо 632...... С най-голям дял български пациенти са Германия, Белгия, Франция, Швейцария...."

  А ако преброят българите, отишли да се лекуват в истанбулските болници и Израел ще си дадат най-точна сметка на какво ниво докара НЗОК българското здравеопазване. И 9-годишното ГЕРБерско безвремие

 11. 11 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 661 Неутрално

  ....Попитайте Стефан Данаилов защо отиде във франция да се лекува?
  —цитат от коментар 6 на historama

  Само Стефчо ли?
  Комунетата даже и специалната правителствена болница не харесват, все на Запад гледат

 12. 12 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#5] от "nessarox":За 2400 лв. заплата във фиша на работника срещу фонд "Здравно осигуряване" трябва да пише някъде около 80 лв. Говорим само за здравни осигуровки, а не за общо осигуровки нали? Нека да се придържаме към темата.
  —цитат от коментар 7 на dc_ken  Точно така,нека да сме по темата.
  80 лева/месечно здравноосигурен към Здравна каса с всички произтичащи негативи-опашки,направления и т.н. + това,което ще ти поискат за избор на екип:)

  Срещу 40 лева/месечно за лечение в САЩ и ЕС по избор

  не съм застраховател,не убеждавам никого.
  Влизате ,четете и избирате или не

  Изразих мнение ч е срещу Здр.осигуровки за 10-20 или 80 лева на месец в зависимост от заплатата лечението,правата и клиничните пътеки са абсолютно еднакви за различните вноски

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Здравеопазването е огромни инвестиции, непосилни дори за държави като Швейцария. Т.е. и там не е идеалното положение "всичко за всички". Единственото цивилизовано решение е диференцирано осигуряване.
  1. определя се минимален здравен стандарт, който ще получат и неосигурените.

  2. определя се оптимален стандарт, който ще получат осигурените по основната линия. Той трябва поне приблизително да отговаря на стандартите въведени в ЕС - има ги и на интернет.

  3. определят се едно или повече надстандартни нива - т.е. за какво доплащане какво се получава.

  4. правят се едни много големи инвестиции в персонала, но това не са само заплати, а и стандарти на обучение.
  Понякога и на възпитание - не понасям персоналът да ми говори на "ти". И аз, като лекар, никога не си го позволявам - не съм пил, ял.... и т.н. по 10 години с пациентите си, за да си позволя да фамилиарнича.

  5. правят се още едни много големи инвестиции за реконструкции на болничните заведения, закупуване на техника и технологии, та да няма методики, които да не са изпълними в България (винаги ще има някакви, но да са минимум).

  Програмата е за 15-20 години сериозна работа, независима от смените на политическата гарнитура, от министрите и прочие. Разбираемо е защо става трудно.

  E PLVRIBVS VNVM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK