Съдът на ЕС ще отговори дали Законът за гражданска конфискация отговаря на европейското право

Пламен Георгиев

© Велко Ангелов

Пламен ГеоргиевСъдът на Европейския съюз (СЕС) ще трябва да отговори дали българското законодателство за гражданската конфискация отговаря на правото на Европейския съюз, съобщава "Капитал". До този развой се стига, след като Софийският градски съд е изпратил преюдициалното запитване по дело на стойност над 2 млрд. лева, заведено срещу бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев и още 27 юридически и физически лица.
Делото е спряно, а СГС е формулирал шест преюдициални въпроса до Съда на Европейския съюз (вижте ги по-долу).


Предмет на питането е процедурата по отнемане на незаконно придобито имущество на обвинени, но неосъдени лица, по която има заведени множество дела по иск на Комисията за незаконно придобито имущество (КОНПИ), която вече е част от Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).


Гражданска конфискация беше въведена през 2012 г. от ГЕРБ със Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобитото имущество.който бе отменен с новия антикорупционен закон на ГЕРБ (Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество), но уредбата на тази материя остана идентична.
Във въпросите съдът съпоставя правото на ЕС (Директива 2014/42/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 3 април 2014 г. за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз) с българския закон, който допуска процедурата по конфискация на имущество да започне и да се проведе дори и ако няма влязла в сила присъда за престъпление.


От досегашната практика в такива случаи до произнасянето на съда в Люксембург трябва да бъде спряно не само делото срещу Цветан Василев, но и всички висящи дела, заведени до момента от КОНПИ. Занапред те ще се поддържат от новата антикорупционна комисия, чийто председател е Пламен Георгиев.


Въпросите, повдигнати от СГС, са сходни с предмета на тълкувателно дело, което Върховният касационен съд разглежда от няколко месеца.


Какво пита Софийският градски съд?


1. Дали европейското законодателство, което казва, че държавите трябва да въведат "минимални правила за обезпечаването на имущество с оглед евентуална последваща конфискация", трябва да се тълкува като даващо право на държавите членки да приемат правила за гражданска конфискация, неоснована на присъда?


2. Дали е в съзвучие с европейското законодателство тълкуването на българския закон, че е достатъчно единствено образуването на наказателно производство срещу едно лице, за да се инициира и проведе процедура по гражданска конфискация срещу него?


3. Допустимо ли е европейското законодателство в тази област да се тълкува разширително?


4. Следва ли правото на ЕС да се тълкува в смисъл, че само въз основа на несъответствие между стойността на имуществото и получените законни доходи на лицето може да се отнеме имуществено право като придобито пряко или косвено от престъпление, без да е налице влязла в сила присъда, установяваща, че лицето е извършило престъплението?


5. Следва ли правото на съюза да се тълкува като уреждащо конфискация на имущества на трети лица като допълнителна или алтернативна мярка на пряката конфискация или като допълнителна мярка на разширена конфискация?


6.Следва ли правото на ЕС да се разбира като гарантиращо и прилагане на презумпцията за невиновност и забраняващо конфискация, неоснована на присъда?

  Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7416 Неутрално

   Да се провери дали отговаря и на българското право. !Че напоследък едни закони се приемат да се смееш ли, да плачеш ли.

  2. 2 Профил на Sir Humphrey
   Sir Humphrey
   Рейтинг: 672 Неутрално

   Къде избягаха пълните членове от заглавието?

   Трябва да е "СъдЪТ на ЕС ще отговори дали законЪТ за гражданска конфискация у нас отговаря на европейското право"

  3. 3 Профил на iceman_bg
   iceman_bg
   Рейтинг: 310 Весело

   Много правилна стъпка на българския съд! Сега Съдът на ЕС ще трябва да провери дали абсурдните български правила за конфискация отговарят на критериите на европейското законодателство.

   Май конфискация по прищявка на уж независимата КОНПИ и с любезното съдействие на прокуратурата, ще се окажат в противоречие с европейските актове. Може да се окаже, че опитите на ГЕРБ за „удряне” на Василев, Прокопиев и други непослушни, ще паднат пред ЕС. Нищо чудно, България за пореден път да трябва да плаща обезщетения....

  4. 4 Профил на dnevnikar
   dnevnikar
   Рейтинг: 4232 Неутрално

   секи 4ти км

   Сички въпроси обобщени в един :)

   Морално ли е да борим корупцията?

  5. 5 Профил на svoboden
   svoboden
   Рейтинг: 1710 Неутрално

   До коментар [#4] от "dnevnikar":

   Каква корупция!? При гражданската конфискация става дума за отнемането на имоти на НЕВИННИ хора! За корумпираните конфискацията е по НК.
   На практика този закон е див комунизъм.

  6. 6 Профил на Bai nik
   Bai nik
   Рейтинг: 2135 Неутрално

   До коментар [#5] от "svoboden":

   то като арбитражния съд ,сядат двама в кръчмата или в гарсониерата на първия етаж ,докато пият по една ракия и вземат едно решение да ти конфискуват апартамента и колата ,щото им пречиш ,вдигаш им шум и те дават на съдия изпълнителя за изпълнение законно .

  7. 7 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5865 Весело

   До коментар [#4] от "dnevnikar":

   Само донякъде :)
   Става дума за закон, а не за морал :)

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  8. 8 Профил на дерибеев
   дерибеев
   Рейтинг: 2962 Неутрално

   Много правилна стъпка на българския съд! Сега Съдът на ЕС ще трябва да провери дали абсурдните български правила за конфискация отговарят на критериите на европейското законодателство. Май конфискация по прищявка на уж независимата КОНПИ и с любезното съдействие на прокуратурата, ще се окажат в противоречие с европейските актове. Може да се окаже, че опитите на ГЕРБ за „удряне” на Василев, Прокопиев и други непослушни, ще паднат пред ЕС. Нищо чудно, България за пореден път да трябва да плаща обезщетения....
   —цитат от коментар 3 на iceman_bg


   верно ли КОНПи конфискува ?или това прави български съд

   всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  9. 9 Профил на historama
   historama
   Рейтинг: 712 Неутрално

   Хубавото е, че сравнително рано се осъзнаха, че милиционерската им КОНПИ е незаконна, и противоконституционна.
   А ние чакаме от тези тъпани реформи

  10. 10 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
   Умен и красив но не умнокрасив
   Рейтинг: 695 Неутрално

   До коментар [#8] от "дерибеев":

   Верно точно за това българския съд пита европейските, че да си оправим законите, като ни отговорят. Добре че сме вц ЕС, че законите трябва да отговарят на едни други правила, а не се изисква само Пеевски дааа ги напише и ГЕРБ да ги гласуват. ;)

   No Pain No Gain
  11. 11 Профил на Индивидуален паметник на културата
   Индивидуален паметник на културата
   Рейтинг: 648 Весело

   Хубавото е, че сравнително рано се осъзнаха, че милиционерската им КОНПИ е незаконна, и противоконституционна.А ние чакаме от тези тъпани реформи
   —цитат от коментар 9 на historama

   Ако сме в началото на първия мандат на милиционерите и вие чакате реформи, можем да приемем, че сте се заблудил. Когато сме в средата на третия мандат на милиционерите, но Вие все още чакате реформи...
   Сега ли пристигате на партито?

   Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK