Има недостиг на учители по математика и физика

Има недостиг на учители по математика и физика

© Юлия ЛазароваВ училищата има недостиг на кадри, най-сериозен е при учителите по математика и физика. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на образованието Красимир Вълчев.


"Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема", каза той.


Вълчев напомни, че е предвидено двойно увеличение на заплатите на учителите в рамките на четиригодишния мандат на правителството. "Това е една от мерките за привличане на млади кадри в системата. В момента средната учителска заплата е около 900 лв.", каза министърът.


Новото финансиране на училищата
Министърът на образованието коментира и новия модел на финансиране на училищата, който беше утвърден от правителството на заседанието му вчера. По думите му училищата в малките населени места по обективни причини не могат да формират средна напълняемост. "И ако финансираме само по брой ученици, тези училища са в непривилегирована ситуация", коментира Въчев.


Според приетите вчера промени в наредбата за финансирането на детските градини и училища то вече ще е не само въз основа на броя на децата и стандартите за тях, но и на база брой групи/паралелки, брой институции и стандарти за тях.


Друга от промените е, че ако един ученик бъде изгонен, училището не губи парите за него, обяви Вълчев. Той обаче отбеляза, че преди да изключи едно дете, образователната система трябва да е направила всичко възможно да го приобщи, да го подпомогне.


Няма проблем с ТУЕС


По думите му проблем с училището към Техническия университет (ТУЕС) няма, проблемът бил в липсата на разговор с родителите, който се е състоял вчера.


На него общественият съвет към училището обяви, че готви протести, ако не бъдат направени законови поправки, които да регламентират статута му. Искането е училището да остане част от структурата на Техническия университет (ТУ) - София, като бъде запазен моделът на обучение - по специализирани програми и с университетски преподаватели.


Поводът за притесненията за статута на ТУЕС е покана на директора му доц. Стела Стефанова да бъде преназначена на поста по новия закон за предучилищното и училищното образование, т.е. от Регионалното управление по образованието - София-град (РУО), а не от университета, както досега.


"Казусът е само в правоотношенията на директора на училището, а не в това дали то да е към ТУ", обясни Вълчев. По думите му подобни проблеми ще се решат с подготвени промени в Закона за висшето образование.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 509 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 4. 4 Профил на borismt
  borismt
  Рейтинг: 290 Неутрално

  900 лв. средна заплата е доста под средната за страната. Ясно е , че и това правителство не действа прагматично по въпроса..... па на кой му пука,
  като децата ще стават по неграмотни....

 5. 5 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 488 Весело

  "Има недостиг на учители па математика и физика"
  --------------------------------------------

  а може би и пО български език !?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 7 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Стига сте били тъпана за учителските заплати, цените отдавна ги изпревариха!
  Г-н Министър, тази година за кога планирате това прочуто увеличение, и с колко, щото само чуваме че ще станат двойни на края на мандата ви ? А дотогава, я камилата, я.......

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2116 Неутрално

  Ще има ами! Твоят предшественик ги пенсионира насила!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1645 Разстроено

  900 лв. средна заплата е доста под средната за страната. Ясно е , че и това правителство не действа прагматично по въпроса..... па на кой му пука, като децата ще стават по неграмотни....
  —цитат от коментар 4 на borismt


  ........++++++++++++++++..........тъп народ......ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА и МАНИПУЛИРА............!!!!!?????.....НАУКАТА....СТРУВА ПАРИ.......МНОГО ПАРИ.......!!!!!......които не само се ВРЪЩАТ ЛЕСНО след ВРЕМЕ ами и ДАВАТ СЕРИОЗЕН ДЕВИДЕНТ........!!!!!...../...справка СЕРИОЗНАТА ЛИПСАТА на достатъчно ПОДГОТВЕНИ и КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ....../.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2385 Неутрално

  Е те са учители,, тях кучета ги яли. Виж ако бяха милиционери друга работа...

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Ще има недостиг на ВСЯКАКВИ учители, докато общественият престиж на учителството е на дъното, докато децата знаят, че са "бройки", които носят пари, докато си цъкат по телефоните и псуват учителите, които им правят забележки, а може и някой шамар да им откъртят...

 12. 12 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  Щом има траен дефицит на стоки и услуги значи комунизЪма наближава и тогава беше така. Безплатно здравеопазване и образование няма. Безплатна е само тоалетната хартия-маркова в санитарните възли на мешерето!

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Това е добра новина. Явно трябва да се ударим в земята, да заболи и да схванем някой елементарни неща. Ганьо си е просто животно - установява, че котлона е включен с пипане.

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Учители по математика има много. Повечето от тях са в пенсия и преподават частни уроци за по 30-40 лв на час. С които си вадят необлагаем и недеклариран доход от поне 1500 лв на месец . Надомен труд без излишен стрес. Особено преди важни изпити, когато важи правилото "ден година храни". Затова всеки учител бърза да навърши пенсионна възраст и да напусне системата, за да започне частната си дейност. Не ги съдя хората, прави са. Всеки има право на избор къде да работи и за колко пари. При положение, че частни уроци и частни школи дават двоен доход, отколкото държавно училище, защо да не го направят?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  В България, само дефицит на комунисти, милиционери и свързаната с тях тъпотия няма...!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 705 Гневно

  И успоредно закривате паралелки в МГ-тата. Въобще за поддържане и развитие на тая област - усилия 0. Ама по-лесно се управляват дебили

  Eff U Greta
 17. 17 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 2590 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lou":
  Бързали да се пенционират?! Ми яверчетата ти милиционери те не бързат ли? Даже и успяват а после я пенция и заплата в министерство, я пенция и на ръка охранител или пенция и скамейката на ГЕП!

 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  "Всяка година се пенсионират около 4 хил. учители, опитваме се да ги задържим в системата, но в дългосрочен план това няма да реши проблема", каза той.
  _____________
  Важното е да се поддържа либералната политика за редуциране популацията на деца и политиката за насърчаване на деца от етносите да учат до втори клас и така ще отпадне голямата тежест от бюджетни разходи за учители!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#15] от "tww09306483":

  И форумни експерти не липсват :)

 20. 20 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Не е само до заплатите. Реално за провинцията заплатите не са малки (с уроците още повече ) и всъщност има кандидати за учители, но трудно ги допускат в системата. Местата са заети от учители в пенсионна възраст и се пробива буквално с връзки. Аз имам случай с млада учителка в провинцията, която при целия вой за липса на кадри си намери много трудно работа като учител на село. А на самите директори им е по-изгодно да държат щата незает и да назначават учители на хонорар за определени месеци. Реализирайки икономия от бюджета. Да не говорим, че в училищата си е жив феодализъм. Директорът е назначен с политическа протекция и коли и беси всеки, който не се подчинява и надига глава.
  Друг е въпросът, че много много трудно наистина добри специалисти в такива конвертируеми области като математика, информатика и физика ще се забият да преподават във Видин примерно. Всичко що годе читаво, което не е станало програмист или не се пренесло на запад бива поглъщано от няколко елитни гимназии, главно в София.

 21. 21 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 763 Неутрално

  И по езици също. Питайте гимназиите във Варна как си намират кадри за учители по чужди езици. По математика също е трагедия.

  I don't want to believe. I want to know.
 22. 22 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Наясно ли сте в днешно време какви са последствията за учителя, ако напише двойка за срока или годината ?!?!?! Колко хартия трябва да изпише ... да се обяснява ... да търпи нагло поведение на полуграмотни родители ... да планира индидвидуални занятия с двойкаджията (?!?!?) за сметка на свободното си време ?!?!?!
  ... А родителите са някъде в миманса ... че дори се обсъждаше малоумната идея родителите да оценяват учителите.
  Та, докато парите вървят с ученика ... докато на училището се вменяват родителските задължения ... докато системата и наредбите прехвърлят проблема на слабия ученик (и/или хулиганчето) върху учителя и училището - мераклиите за учители ще са все по-малко.
  ... А тези, които все пак останат, няма особено да им пука за качеството на обучението и оценките, тъй като заплатата и работното им място зависят единствено и само от броя ученици,

 23. 23 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#20] от "anton83":

  +++
  Лично съм виждал, как се дават рушвети, за да се започне като учител. Това, селските директори на училища станаха милионери, бе. Само като си помисля, колко кинти свлякоха по рани програми, тип "красиво училище", "аз знам" и т.н.
  Дневник, направете едно журналистическо разследване, колко директори на училища са членове на "Ротари" клубове- няма такава арогантност.

  За назначените с рушвети учители нямам какво да кажа- толкова си и могат.
  Но, ако се вдигнат заплатите в сектора, предвиждам масов наплив от кандидати от другите професии, което със сигурност ще предизвика война в сектора. Последното би било забавно, ако нямаше трагични елементи.
  Тогава е даскалите ще почнат да вземат двойно и тройно спрямо инженерите, нищо че във форума на Дневник има едно доста твърдо ядро инженерчета, дипломирани преди 1990, дето и към днешна дата си въобразяват, че инженерният труд е цветът на всичко видове предоставяне на заетост срещу заплащане.

 24. 24 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Пряк резултат от гербава реформа. Делегирани бюджети плюс неадекватен пазарен подход към финансирането в образованието, директен път към дъното.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 25. 25 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Еми учителят по математика лесно може да сметне, че 12*680 е 8160.
  А с такава годишна заплата, дори и отнесен физик не може да живее.

  Та ако искаме да има учители и доктори, ще трябва да им се плаща.
  Ако не - всеки да си учи и лекува, както намери за добре.

 26. 26 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Сега по математика и физика.... скоро и по останалите предмети...
  Колегите в моето училище чакат да им дойде денят за пенсиониране, за да се махнат от касапницата - от една страна нормативната база и административните глупости, от втора - претенциите на деца и родители, от трета - "от всяка крива клечка - цигулка", щото децата са пари... от четвърта - неадекватното заплащане....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 27. 27 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#22] от "Булаир":

  Написал съм с други думи това, което сте написали и Вие...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 28. 28 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Това с изключването на ученик е тегава работа. Кански са мъките да изключиш някого и който се е захванал един път с това, не повтаря. Всичко се прави, за да остане и да тормози и ученици и учители. И накрая вината се хвърля смело към учителите, че не са му помогнали да се приобщи. Относно недостига на учители по физкика. Кой ще идва в едно училище за 5-6 часа седмично лекторски по 6 лева бруто на час? Трябва да е улав или пенсионер с бастун и "призвание". За учители по физкика няма норматив в повечето училища. Обикалят из цяла София в поне няколко учебни заведения, че да скалъпят нещо. Загубеното време в пътуване и транспортни разходи никой не им го зачита.

  malart.blog.bg
 29. 29 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  И ученици които да разбират математика и физика също не са много
  Трябва да назубрят формулите по математика и физика и после да заместват с числа да получат верния отговор като се прави проверка в края на задачата

 30. 30 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 763 Неутрално

  В малките градчета е една друга България. Там важат различни правила. Заплатите на учителите не са толкова лоши на фона на безработицата и на общото ниво на заплащане. Бройките ученици намаляват, така че местата за учители не се увеличават. Затова и никой не пуска кокала.

  В големите градова работа за учители има колкото искаш, но читави кандидати няма. Кой в София ще се хване за 900 лв. бруто да бачка учител като може да получава 3 пъти повече без да си къса нервите с разни гаменчета. По математика и езиците трябва да си пълен трап да не си намериш добре платена работа в реалния сектор. Затова няма млади учители и няма и да има.

  I don't want to believe. I want to know.
 31. 31 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2014 Неутрално

  Проблемът НЕ е в парите, а в положението на учителя !
  Всеки който може да си вади хляба по друг начин, без да бъде унижаван няма да влезе в училище и да търпи издевателства на директори и оскърбления от ученици и родители.
  Отделно абсолютната корупция за да те допуснат като учител въобще.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 32. 32 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 488 Весело

  От газетата - “Има недостиг на учители по математика и физика“

  То учителите едно на ръка. По актуалното е, че има недостиг на ДЕЦА!

  Че без деца, ни учители, ни училища трябват!

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 33. 33 Профил на dr.maris
  dr.maris
  Рейтинг: 228 Весело

  О! И защо ли няма учители по физика и математика? А желаещи да учат физика и математика в университетите има ли?

 34. 34 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#29] от "dearblue":

  Това е обучението по точни науки извън математическите гимназии, а често и в тях. Зазубри пет формули, научи два типа задачи и реши задачата чрез заместване на буквички с числа и няколко алгебрични трансформации, като решението накрая все излиза 0 или 1 защото повечето подизрази са се унищожили. Накрая сме решили задачата и получаваме 6, но си нямаме и хабер какво сме решили.

 35. 35 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  Аз съм завършил Факултета пи математика и инфирмстика към СУ.
  Но в момента работя по първата си специалност като моряк. Почучавам чисто около 6300€ на месец.
  Ако ме оферирате поне с половината на това може да си помисля да стана учител.
  Ако ли не - внесете си от Германия, примерно.

  В Русия съм! В Русия съм!
 36. 36 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  За сега "Има недостиг на учители по математика и физика"
  много скоро недостиг и по останалите дисциплини!
  Герберско решаване на проблемите в образованието – с обещание за светли бъднини!
  В края на мандата :-)! Ама ЧЕЗ, "комунистите", тежкото положение на западните балкани искат да свалят Боко от власт, т.е. всеки момент мандатът може да свърши.

  Учители, имайте търпение! В четвъртия си мандат Бойко Борисов ще ви обещае още повече от всичко!

 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  Аз съм завършил Факултета пи математика и инфирмстика към СУ.Но в момента работя по първата си специалност като моряк. Почучавам чисто около 6300€ на месец.Ако ме оферирате поне с половината на това може да си помисля да стана учител.Ако ли не - внесете си от Германия, примерно.
  —цитат от коментар 35 на Веселин Дечев


  Ти си луд, бе! Я си пресмятай курса на кораба! Ти имаш ли представа какво е да се разправяш с 30 невъзпитани диванета? Познат психиатър имаш ли?
  А и претенции за 3100 евра на месец – това посмъртно няма да ти предложат, освен ако хляба стане 25 евра единият!

 38. 38 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 434 Весело

  Никой не иска да учи математика, което е тъжно, но пък нищо ново, още от времето на Архимед говедата не обичта математиаката (ако се сещате за вица)

 39. 39 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 434 Разстроено

  До коментар [#35] от "Веселин Дечев":

  Смисълът за момента да работиш в България е никакъв...

 40. 40 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Нормално е да има недостиг след 30-годишна гавра с учителите.
  Естествено в системата започнаха да работят и хора със интелектуален недоимък и говорещи на всякакви диалекти.
  Ако заплатите станат по 2500лв и учителите се назначават с конкурс, нещата ще си дойдат на място.
  Да си даскал е призвание и подборът е важен, а за 900лв започват некадърници, които не са намерили нищо по-сигурно и много малка част даскали по призвание!

 41. 41 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Аз съм завършил Факултета пи математика и инфирмстика към СУ.Но в момента работя по първата си специалност като моряк. чисто около 6300€ на месец.Ако ме оферирате поне с половината на това може да си помисля да стана учител.Ако ли не - внесете си от Германия, примерно.
  —цитат от коментар 35 на Веселин Дечев


  "инфирмстика"???????????????"Почучавам"?????????????????
  Хайде по-добре не ставай учител.Нямаш търпение да пишеш, а за тази професия, търпението е от значение.
  Поздрав!

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8059 Неутрално

  Всички искат да са политолози, социолози и ПР.

 43. 43 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Едни от специалностите, където най-яко се учи. Заедно с медицината и може би икономика и право. Но последните две доста наводниха с кадри и има съмнения за купени дипломи. Докато за математиката Питагоровата теорема и квадратното уравнение с усмивки и ша ла ла не се учат. Който умее, на месец докарва до 300 камъка допълнително от частни уроци.

 44. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тоест по най-важните.
  Брилятно постижение на министерството през последните години, мамка му

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK