Конюнктурни победи и дългосрочни рискове: ГЕРБ губи от вътрешните скандали, БСП – от антиевропейската си реторика

Бойко Борисов

© Анелия Николова

Бойко Борисовtrue

В политическия календар на България месеците януари - март бяха наситени откъм динамика на събития, но и на скандали. Макар и да е трудно в края на тримесечния период да се измери точното влияние на всяко от тях върху общественото мнение, редовното проучване на "Алфа Рисърч" установява поредица от очаквани и неочаквани ефекти. Както и един изключително интересен резултат – краткосрочното влияние на шумни кампании върху обществените нагласи не съвпада задължително с по-дългосрочното въздействие върху политическото и електорално поведение на избирателите.


Най-голямото изпитание за кабинета "Борисов 3", сделката за ЧЕЗ, оказва и най-пряк негативен ефект върху неговия имидж. 57% са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма "Инерком", а един от уважаваните експерти - министри в кабинета, Теменужка Петкова, губи 10 пункта от своя личен рейтинг.
Същевременно 42% са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт. Така, макар симпатизантите на ГЕРБ също да са критични към сделката, по отношение на правителството те заемат защитна позиция. В резултат кабинетът запазва доверие от 21%, колкото имаше и през декември. С 4% обаче се увеличават неговите критици (до 43%), като негативните настроения нарастват главно сред столичани и жителите на селата.


Европредседателството и външнополитическата активност на кабинета от своя страна са основният ресурс за една по-широка обществена подкрепа по ключови теми, надхвърляща електоралната база на коалиционните партньори. 37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент срещу едва 13% - като неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажирани с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета - Томислав Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5 на сто, Лиляна Павлова, Екатерина Захариева.


Отзвукът от политическите изказвания на руския патриарх Кирил трябва да се отбележи преди всичко сред външнополитическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия, като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи. Извън конкретните думи обаче за пръв път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си. След тазгодишния 3 март 43% са на мнение, че Русия настоява не за просто признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор.


В резултат от тези промени за пръв път след Украинската криза и анексирането на Крим е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%. Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ, от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал ще проличи в следващите месеци. Охладняването към Русия обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%).


Въпреки наситения с противоречия между институциите период и разминаващите се с правителството позиции по редица проблеми президентът Румен Радев остава незасегнат от горещите текущи скандали. С 59% одобрение и 10% неодобрение той постига най-висок рейтинг от началото на своя мандат.


Eдин от най-интересните резултати от проучването е как тази плеяда от различни и дори разнопосочни събития влияе на електоралната партийна подкрепа. След скандалите около ЧЕЗ, кампанията срещу приемането на Истанбулската конвенция, атаките срещу посредническата роля на България на европейската сцена БСП отбелязва свои символни победи и скъсява дистанцията с ГЕРБ до 2.5%. Антиевропейската като цяло реторика на БСП обаче я поставя в своеобразен капан по отношение на първите избори, на които ще бъде тествано нейното влияние – европейските през 2019 г. Успявайки да ерозира образа на Европа сред своите избиратели, тя ги демотивира от участие в тях до степен, че при проективен въпрос за вот на евроизборите, дистанцията между нея и ГЕРБ нараства на 7%. А това позволява да се изведе и един по-общ стратегически проблем пред партиите – дали битките за общественото мнение, които водят, могат да ги доведат до реални електорални победи.


Редовното тримесечно проучване на "Алфа Рисърч" е проведено е в периода 15 – 24 март 2018 г. сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  "Отзвукът от политическите изказвания на руския патриарх Кирил трябва да се отбележи преди всичко сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни, 25% ги приемат за приемливи и справедливи. Извън конкретните думи обаче, за първи път се наблюдава по-сериозно проблематизиране от широки обществени слоеве на поведението, което Русия изисква към себе си. След тазгодишния 3-ти март, 43% са на мнение, че Русия настоява не за просто признателност, каквато мнозинството от хората наистина проявяват, но и страната ни да следва нейния път на развитие. Което, също според мнозинството от българите, не съответства на техния избор."

  Моля т.нар. милиони русороби да прочетат особено внимателно този абзац!!! И особено този:

  "В резултат от тези промени, за първи път след Украинската криза и анексирането на Крим, е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%. Дали и в каква посока ще повлияе изострянето на напрежението между Европа и САЩ от една страна, и Русия, от друга, заради отравянето на Скрипал, ще проличи в следващите месеци. Охладняването към Русия, обаче, успоредно с европейската активност на правителството, води до нов ръст на обичайно високата подкрепа за ЕС (от 50% до 58%), но също така и до известен ръст в одобрението на Северноатлантическия алианс (от 38% до 44%)."

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 2. 2 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Долу БСП!!! Тази структура погубва България!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Добър анализ не само на цифрите, но и на процесите!
  "Алфа рисърч" е сред малкото агенции, които не правят прекалено много компромиси с методиката и почтеността в социологията!

 4. 4 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Това изследване показва по недвусмислен начин, че руската политика, целяща да отчужди българите от европейския и натовски път на развитие търпи тежък провал. Именно за това е все по истеричното вряскане на руските тролове по форумите.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 277 Неутрално

  "Отзвукът от политическите изказвания на руския патриарх Кирил трябва да се отбележи преди всичко сред външно-политическите фактори, оказали неочаквано силно влияние върху общественото мнение. 67% оценяват неговите думи, че българите не са проявили признателност към Русия като неприемливи и унизителни
  —цитат от коментар 1 на меншевик


  Това добре ама прочете ли че рейтинга на Резидент радев не е мръднал??? Все така висок. Явно до матряла не е достигнала информацията за набиването на канчето му от руското ченге-поп и от две седмичното му криене след това. Това трябваше да е новина по Канал 1 всяка вечер.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2162 Неутрално

  От изследването ясно се вижда, че Нинова ще загуби Европейските избори с гръм и фоерверки! Хак и е на злобарката!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#5] от "Jumbo Jet":

  Ако Радев беше изгонил попа, бъди сигурен, че рейтингът му щеше да хвръкне до небето.
  Част от материала, който се е обидил на Гундяев, но не се е разколебал за Радев явно не вдева, че част от причината за това унижение е самият резидент.
  но има и нещо друго - и глупостите на Путин за македонската азбука, и оня Толстой, който щял да ни изкупи, и приказките на Марфа Захаровна, че червената армия спасила българските евреи, и глупостите на гундя няма начин да не отворят очите на много иначе добре настроени към русия хора.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 8. 8 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  25% национални предатели, според които да те хокат за това, че си признателен на всички паднали за свободата ти воини, е приемливо и справедливо. Не е малко.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 9. 9 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#6] от "lz2":

  И това е отсега. А като влезе в кампания и пак почне да се обяснява как лошият ЕС ни натиска да сме срещу Матушка Русь, а демокрацията ни е отнела много, обаче ние тука изтезаването на стари хора по мазетата го имаме за майтап, тези 7% автоматично ще станат поне 14.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  За БСП е ясно, те подкрепят Русия. Но за Борисов не може да се каже , че някога е имал ясна и твърда позиция по отношение на Русия. Страшно е да те управлява страхлив човек. А българите е време да прогледнат и да си научат историята, особено по-младото поколение, което бяга от България, но никога към Русия.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  С изучаване на реалната история и откриване на архивите "признателните" българи ще станат още по-малко ..,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Ясно е че БСП и БСП2 не стават. Проблемът е че няма читава политическа сила да ги замести ... и няма да има скоро, а потока през терминал 2 си тече ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Целта на всеки отговорен българин е да държи БСП-ДПС далеч от властта.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 14. 14 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Целта на всеки отговорен българин е да държи БСП-ДПС далеч от властта.
  —цитат от коментар 13 на Мизийски ☦


  Нарочно ли пропусна БСП2 (ГРОБ)? Те докато са на власт, смятай че ДПС също управляват.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 15. 15 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#14] от "danvan":

  Прекрасна опорна точка, която е в услуга единствено и само на БСП и ДПС. И тоя виц с "БСП 2" го пробутвай на някой друг. Че ние си спомняме кое е единственото правителство, сваляно с протести, на които се вееха руски знамена, след като то самото спря Белене, Бургас - Дедегач и Южния поток. И не - въпросното правителство не беше съставено от умнокрасивци, десебари, дабъли, зелени, розови и пр. еманации на политическата флора и фауна.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 16. 16 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 548 Весело

  До коментар [#14] от "danvan":Прекрасна опорна точка, която е в услуга единствено и само на БСП и ДПС. И тоя виц с "БСП 2" го пробутвай на някой друг. Че ние си спомняме кое е единственото правителство, сваляно с протести, на които се вееха руски знамена, след като то самото спря Белене, Бургас - Дедегач и Южния поток. И не - въпросното правителство не беше съставено от умнокрасивци, десебари, дабъли, зелени, розови и пр. еманации на политическата флора и фауна.
  —цитат от коментар 15 на Conservative Future


  Грешиш. Тва са факти. Опорна точка е, например, че който не подкрепя БСП2 е за БСП ... Ама манофо, наистина много изтъркана ;)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 17. 17 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Весело

  Хахах, добре, живей си в паралелната вселена, където фактите се заменят с мантри, а тия с по 0,8% са елитът на нацията, не ми пречиш.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Те ли ? :)) Нали са ГЕРБАВА хранилка отдавна!

 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5364 Неутрално

  Важно е БСП и етническите партии да са далеч от властта.

 20. 20 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Ето едно цитатче от “Нойе цюрихер цайтунг”. Линкчето е долу. В от-тон:”
  Paolo Gentiloni hat die Ausweisung zweier russischer Diplomaten aus Italien eher widerwillig beschlossen, nachdem Washington, London und Berlin grossen Druck auf ihn ausübten.“
  И в превод:”Паоло Джентилиони реши отзоваването на двама руски дипломати по-скоро с нежелание, слет като Берлин, Вашингтон и Лондон упражниха голям натиск”.
  Хайде сега за европейското мислене, говорене и поведение! Какво прави Берлин в този триумвират? И в чий интереес натиска Италия? И малко ретроспекция:кой беше немски канцлер по времето на иракската война, базирана на една англосаксонска лъжа? И ако меркелката беше канцлерка, Германия щеше ли да участва? И това линкче е долу.

  “Заглавие:Защо някои ес-страни бавят гоненето на руски дипломати, а руски приятели го правят, скърцакки със зъби”
  https://www.nzz.ch/international/warum-einige-eu-laender-mit-der-ausweisung-russischer-diplomaten-zoegern-und-russlandfreunde-zaehneknirschend-mitmachen-ld.1369949

  “Заглавие:Меркел защитава войната в Ирак”
  http://www.faz.net/aktuell/politik/cdu-csu-merkel-verteidigt-irak-krieg-189806.html

  Двата източника са от якия мейнстрийм!

  Мърфи е оптимист!
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#8] от "Conservative Future":


  25% национални предатели, според които да те хокат за това, че си признателен на всички паднали за свободата ти воини, е приемливо и справедливо. Не е малко.
  —цитат от коментар 8 на Conservative Future

  За съжаление положението е още по-лошо защото "

  "В резултат от тези промени за пръв път след Украинската криза и анексирането на Крим е налице сериозен спад в традиционно позитивното отношение към Русия от 66% на 56%."

  В този смисъл, макар и от съвсем друга гледна точка, материала е много калпав, което и обяснява прдължаващото лидерство на хора като ББ.

 22. 22 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2062 Неутрално

  От цялото изследване разбрах, че БСП остава в калта а Русия става заплаха за Европейското развитие на България на все повече хора...

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  След безумия като Стамбулският Ферман и ЧЕЗ спадът дори е малък.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK