Гражданите остават силно критични към институциите, показва проучване (графики)

Народното събрание "продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие", показва изследването на "Алфа рисърч". Председателят на парламента Цвета Караянчева се ползва с 21 % доверие

© Анелия Николова

Народното събрание "продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие", показва изследването на "Алфа рисърч". Председателят на парламента Цвета Караянчева се ползва с 21 % довериеБългарските граждани продължават да проявяват висока критичност към дейността на мнозинството от институциите в страната. Изключение от тази тенденция прави президентът Румен Радев, който се ползва с доверието на 59% от пълнолетните жители на страната. Леко подобрение бележи и одобрението за Народното събрание и председателя му Цвета Караянчева.


Това показват данните от редовното тримесечно изследване на социологическата агенция "Алфа рисърч", проведено между 15 и 24 март на базата на 1025 преки стандартизирани интервюта в домовете на хората. Изследването е представително за пълнолетното население.

"Въпреки положителния тренд обаче част от действията му (бел. ред. на президента) също се посрещат критично. Ползвайки се със значително по-висок кредит на доверие от лидера на БСП, той получава повече позитивни оценки като вътрешен коректив на управляващите, отколкото опозицията, но не получава такива по отношение на външнополитическите им действия. Едва следващите месеци ще покажат как ще се развие динамиката в тези отношения", констатират в проучването.


Въпреки подобрението в отношението към парламента (12%) и председателя му Цвета Караянчева (21%) Народното събрание,


"продължава да търпи сериозна криза на обществено доверие".


Аналогична е ситуацията с отношението към правораздавателните и правоохранителните институции, чиято дейност е съпътствана от трайна критика: съд (9% положителни оценки срещу 56% отрицателни), главен прокурор (10% положителни оценки срещу 43% отрицателни). Поредицата от случаи на битови престъпления през последните месеци се отразява в отчетлив спад на одобрението за работата на полицията (от 27% на 20%) и силен ръст в неодобрението (от 30% до 41%).

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK