Св. Синод разпространи запис от разговора на президента Радев и руския патриарх

Президентът Румен Радев заедно с руския патриарх Кирил на Шипка на Трети март. Вдясно на снимката е патриархът на Българската православна църква Неофит.

© Прессекретариат на държавния глава

Президентът Румен Радев заедно с руския патриарх Кирил на Шипка на Трети март. Вдясно на снимката е патриархът на Българската православна църква Неофит.Отделът за връзки с обществеността на Светия синод на Българската православна църква предостави на медиите аудиозапис от разговора между президента Румен Радев и патриарха на Руската православна църква Кирил.


Разговорът се състоя в София в рамките на посещението на главата на Руската православна църква в България за Трети март. След срещата в президентството патриархът направи специално изявление за българските медии като каза, че си заминава огорчен от интерпретациите в България за Руско-турската война (1877-1878 г.) и споменаването на жертвите и на други нации освен руската. Дни по-късно на сайта си Руската православна църква публикува видео от част от разговора между патриарх Кирил и българския държавен глава, в което се чуват остри реплики от страна на руския духовник, който подсилва въздействието им с потропване с пръсти по масата.


От президентството казаха, че стенограма на разговора не е правена, а пред "Дневник" източник от администрацията на държавния глава поясни, че Радев е приключил спора по темата като е посочил, че е бил впечатлен от тезата за "силата на мълчанието" в писанията на патриарх Кирил, след което гостът спрял с упреците с думите "Добре, нека прелистим тази страница". От записа, предоставен от Българската православна църква обаче се вижда, че темата не е изоставена по този начин.
Според обясненията на Св. Синод записът е направен от протоиерей Николай Георгиев с личния му телефон. Файловете са два с минимална, по думите на Георгиев, пауза. Той обяснява, че праща файловете до медиите сега "поради нестихващия интерес на мнозина и поради увереността ми, че "истината ще ви направи свободни" (Иоан 8:32)".


Видеото на Руската православна църква показва само встъпителното изказване на патриарх Кирил с изключение на последните два абзаца.


Първи запис:


Президентът Румен Радев:


..по случай 3 март – нашия национален празник. Благодарим Ви, че заедно почетохме паметта на загиналите руски и български воини за нашето национално освобождение.


Също така високо оценяваме Вашата визита в светлината на огромната роля на Руската православна църква за общонародния силен подем на руския народ в месеците след Априлското въстание в България от 1876 г. Именно на голямата роля на църквата и с молебените на всички църкви в Русия месеци наред се взема решението за тази война, която за нас е освободителна. Между българския и руския народ има вековни дълбоки културни и духовни връзки. И в основата и в последвалото развитие на тези връзки голяма роля имат Българската православна църква и Руската православна църква. Както и Светите братя Кирил и Методий, пренасянето на славянската азбука и църковно-славянският език.


Убеден съм, че със своето дело и Българската православна църква, и Руската православна църква ще продължат да допринасят за нашето културно и духовно сближаване и за развитието на нашите приятелски народи.


Благодаря Ви още веднъж.


Патриарх Кирил:


(начало на руския видеозапис)


Благодаря за Вашите добри думи, за Вашето участие в честванията.


За мен не е стоял въпросът дали да дойда тук или да не дойда, въпреки, че аз отложих всички мои пътувания и ангажименти, само за да дойда в България. Защото паметта за героичната борба на руския и българския народ за освобождението на православна България има особено място в историята на нашите народи. И аз бих искал да помоля Вас, властите, да пазите тази памет, независимо от политическата конюнктура.


Бих искал да Ви напомня, че след Кримската война Русия се оказва в много тежко състояние. Практически тази война е била война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните от Близкия изток и светите места.


И Русия претърпява поражение в тази война. Можете ли да си представите ситуацията, в която Русия е взела решението да участва в освобождението на България? Цяла Европа е била против. Трябвало е да преодолеем това ембарго, това дипломатическо ембарго на Европа, за да бъде взето решение руските войски да участват в освобождението на България.


Русия не е погледнала към Европа. Била е движена от любовта си към българския народ. И още искам да кажа, че тя е била отслабена след предишната война, не е имала никаква политическа подкрепа от света. Започнала е борба за освобождението на българите. Това е един велик пример как духовната, културната, религиозната солидарност превъзмогват политическия прагматизъм. Радвам се, че имам възможност да го кажа днес и искам още веднъж ясно да Ви кажа, че България е била освободена от Русия – не от Полша, не от Литва, нито от други страни, а от Русия. Искам откровено да Ви кажа, че на мен ми беше трудно да слушам всички тези препратки за участието на други страни в освобождението на Русия (очевидно патриархът има предвид България). Нито Полският сейм, нито Литовският сейм са вземали решение да започнат война срещу Османската империя
Надявам се, че средствата за масова информация ни чуват и ще предадат разочарованието на патриарха, който е чул неправилната историческа интерпретация, свързана с освобождението на България. Ние сме за историческата правда, господин Президент. Тази историческа правда сме я извоювали с нашата кръв. И не може да има никакви политически и прагматически причини, поради които тази историческа правда днес да бъде премълчавана и неправилно интерпретирана.


И въпреки това съм благодарен на Вас, на Българската православна църква за това как забележително бе отпразнуван този юбилей. Искам откровено да Ви кажа, че имам двояко впечатление от този юбилей. И аз открито го казвам и на Вас, и на целия свят.


Но при все това този юбилей още веднъж ни помогна да осъзнаем огромната роля на Православната църква в Освобождението на България и заради това си заслужава руският патриарх да дойде на тези тържества. И аз много се надявам, че в съзнанието на българския народ и на неговия политически елит ще се запазят уважението и признателността към великите жертви, които понесе нашият народ съвършено безкористно, въпреки всички политически конюнктури, за да освободи България и да я направи свободна. (край на руския видеозапис).


Много Ви моля да направите всичко възможно тази памет за героическата роля на Руската и Българската православна църква и руския народ да се запази в българското общество независимо от политическото... Всичките разговори за дружба се проверяват в реалността. Ако ние говорим за дружба, но забравяме за жертвите, които са били принесени в името на Освобождението на България, тези думи престават да имат значение. Знам, че има интерес и от страна на България, и от страна на Русия да развиват двустранните си отношения. И тези двустранни отношения трябва да използват този велик потенциал, исторически и духовен, културен и

религиозен, който съществува в отношенията между нашите страни.


Нека всички заедно направим така, че този потенциал да работи за по-доброто бъдеще на Русия и България. Ние обичаме България, обичаме българския народ, независимо от политическата конюнктура.


Президентът Румен Радев:


Ваше Светейшество, благодаря за думите, които казахте, за любовта към българския народ. Мога да Ви уверя в същото – в любовта на българския народ към руския и вечната признателност за това, което направи руският народ за нашето освобождение. Искам също така да споделя, че Вашите притеснения относно споменаването на други народи нямат такова голямо основание.


Ще Ви обясня защо. Ние държим на нашата история. И там много ясно е записано, че това е Руско-турска освободителна война, а не Полско-турска освободителна, или финландско-турска и т.н. Но уважаваме историята.


Ние знаем много добре от нашите исторически източници, че под знамената на император Александър II е имало воини от други народи, които също са оставили костите си тук, на българска земя. И ние уважаваме всяка капка кръв и всяка жертва. В никакъв случай не омаловажаваме руския принос. Това си остава за нас Руско-турската война. Русия е военната сила, която ни освободи. Но е имало в състава на Руската армия, Вие знаете много добре от историята, други народи и ние сме длъжни да уважаваме и тях. И тук няма никаква политика, тук има уважение към историята и всички загинали. И трябва да почитаме паметта на всеки един загинал на наша земя.


А що се отнася до признателността на българския народ и на България, Вие видяхте колко много хора имаше на Шипка. Мога да Ви кажа, че това са хора, дошли не по принуда, а по вътрешно убеждение, от преклонение към това, което руският народ извърши за нас....


Втори запис


Патриарх Кирил:


Царят Освободител император Александър II – неговото име трябваше да прозвучи, а то не прозвуча. Чуха се имената на различни страни, които уж са освободили Руският и българският народ не могат да бъдат измамени и това, което преживях на Шипка, е много дълбок духовен отклик. Аз разбрах, че независимо от политиката, която провежда държавната власт в България, някъде в дълбините българският народ съхранява дълбока признателност към руския народ.


Бих искал да Ви препоръчам да обръщате внимание на тези настроения и пълноценно да изграждате отношенията с външния свят.


Аз много ценя Вашия личен принос и Вашата жизнена позиция, която стана за мен достатъчно ясна след нашата първа беседа, след първото Ви представяне. Смятам Ви за забележителен лидер, прекрасен оратор. По съветско време за най-лоши оратори бяха смятани българските другари, които въобще не можеха да говорят без хартийка. Когато Ви слушах, се наслаждавах, че България ражда такива забележителни харизматични лидери, които могат така добре да изказват своите мисли. Но аз бих искал да Ви помоля винаги в своята политическа дейност да помните всичко това, което се е случило в историята между България и Русия, и независимо от политическата архитектура на Европа, бих искал да помоля Вас и Вашите колеги никога да не забравяте тази любов, която съществува на дълбоки нива между руския и българския народ, както и тези особени отношения, които съществуват между българската и руската църкви.


Искрено се надявам, че чрез съвместни молитви на българската и руската църкви ще процъфтява съвременна България, която се сблъсква с много политически ... Нека Божията помощ Ви съпътства във Вашата висока политическа отговорност.


Още веднъж искам да подчертая, че тези таланти, които Ви е дал Господ, в съчетание с тези молитви, които произнася за Вас Българската православна църква, трябва да доведат до забележителни резултати. Нека Ви съпътства Божията помощ във Вашите високи дела. Много се радвам, че се запознахме. Вие променихте моите впечатления за българските политически лидери.


Президентът Румен Радев:


Благодаря за топлите думи, Ваше Светейшество.


Искам още веднъж да Ви уверя, че никога не трябва да се поставя под съмнение ролята на Русия за нашето Освобождение. И ние няма да го допуснем.


Не знам как сте слушали моите речи, понеже ги споменахте, но на Шипка много ясно казах – вечна признателност за воините на царя Освободител. Снощи казах името на царя Освободител – император Александър II. Манифеста и думите от Манифеста – дори го цитирах. Дори цитирах Достоевски, който невероятно уважавам, защото той разкрива вселената на човешката душевност. И точно Достоевски с няколко изречения по най-добрия начин възпроизвежда емоционалната обстановка в дните след Априлското въстание в Русия, която става и причината целият руски народ да се въздигне и да тръгне да ни освобождава. Така че, много ясно изразих своята позиция.


Освен това, не забравяйте, всички българи знаят, че точно срещу българския парламент от другата страна е паметникът. Ние бяхме точно пред него. Този паметник е издигнат през 1907 г. И там всеки българин, който минава, чете: Царю Освободителю от признателна България. И това остава, това е в центъра на София и никой не може да го оспори. Така че, още веднъж ще Ви помоля да нямате притеснение. Има, както и Вие много добре казахте, отношения, неподвластни на всякаква политическа корист. Политиката се мени, както и Вие сам казвате, често, но духовните връзки остават. И аз много ще се радвам това сътрудничество между нашите две православни църкви да продължава да се развива още повече, така че нашите народи да се сближават и чрез църквата.


Патриарх Кирил:


Благодаря Ви, Ваше Превъзходителство и още веднъж искам да кажа, че отношенията между нашите църкви са най-важният и решаващ фактор в запазването на особените привилегировани отношения между Русия и България, защото тази духовна близост, която свързва нашите народи компенсира всички недостатъци на политиката. И това наистина го почувствах на Шипка. Видях настроението на хората, видях техните лица, видях руски и български знамена и нито едно финландско, нито едно полско, нито едно литовско Странно, нали? Много странно. Скъпи братя, нито едно /знаме/. Ако вие се обърнете към Литва и ги питате какво място заема във вашата история освободителната война на Балканите, те няма да ви разберат. Ако същото питате и поляците, те още повече няма да ви разберат. Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.


Президентът Румен Радев:


Аз мога да отговарям за своите думи и много точно съм казал – нито Полша, нито Литва и т.н., но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н. Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам Спомням си дори миналата реч от зарята миналата година - под знамената на император Александър II са се били всички тези воини.


Патриарх Кирил:


Да оставим тази тема.


Президентът Румен Радев:


Благодаря.


Патриарх Кирил:


Аз още веднъж бих искал сърдечно да Ви благодаря, Ваше Превъзходителство, за нашето общуване Още веднъж искам да Ви благодаря за Вашите забележителни думи, които произнесохте на Шипка и видях как народът подкрепи Вашите слова. И още веднъж искам да кажа, че бях приятно изненадан от това как лидер на България свободно произнася толкова сериозна реч с такъв голям ентусиазъм, с такава силна енергия.


Вие наистина сте национален лидер и аз бих искал от цялото си сърце да Ви пожелая Божията помощ. А в настоящата и бъдещата Ви работа за българската държава винаги да помните за своите руски братя, за нашата история. Навреме спрях.


Президентът Румен Радев:


За да приключим тази тема, мога да Ви кажа, че имаше години, в които Русия не беше споменавана изобщо. Но ние следим и развитието на Руската православна църква. Искам да ви поздравя с мащабите през последните десетилетия, за строителството на църкви и манастири и особено за работата с младите хора. Видях вчера и много млади хора във вашия прекрасен хор. И ви поздравявам.


Патриарх Кирил:


Благодаря Ви. Само в Москва има започнато строителство на 200 нови храма. През последните години ние построихме 6000 храма на Руската православна църква. Създадени са много младежки организации. Църквата влезе в диалог с всички сфери на обществения живот – с културата, с политиката, със спорта, с обществените организации. Сега Руската православна църква се явява духовната сила, която влияе върху настроенията на нашия народ. Ние благодарим на Бога за този диалог, който се осъществява между руската църква и властта и всички тези разговори за срастване, които много обичат да разпространяват на Запад. Да, обичат да говорят за това. Нищо подобно не се случва. Нито веднъж за моето патриаршеско служение никой от държавните дейци, нито президентът, нито премиерът, никакви губернатори, не са ме молили да правя каквото и да е било назначение на този или друг архиерей. Нито веднъж. И аз никога не съм молил президента да назначава един или друг министър.


Никакво срастване няма. Но има много добър диалог. И властта в днешно време разбира духовната, историческа роля на руската православна църква.


Ние много уважаваме сегашната политика на руската държава, която е насочена към осъществяването на пълния
суверенитет на Русия. Реалният суверенитет. Не формалният. Този суверенитет ни дава възможност да казваме не, тогава, когато това "не" е продиктувано от националните ни интереси. И ето защо сега се получават такива прекрасни взаимоотношения между църквата и държавата. И аз благодаря на Бога, че нашият народ подкрепя това. И аз бих искал от цялото си сърце да пожелая на България да има такъв творчески и извън политически, но насочен за благото на българския народ, диалог между църквата и държавата.


Искам във Ваше присъствие да благодаря и на Негово Светейшество за неговото мъдро ръководство на Българската православна църква, за този висок авторитет, който има във вселенското православие. В неговите думи и в неговото мълчание се вслушва целият православен свят. И дай Боже да се развиват добрите отношения между българската държава и Българската православна църква.


Президентът Румен Радев:


Ние също вярваме в това и сме убедени, че те ще се развиват. Между другото, с интерес се запознах и с Вашата теза за ролята на мълчанието. Това би било добра лекция за много политици в съвременния свят.


Патриарх Кирил:


Благодаря Ви. Църквата в Съветския съюз и църквата в България тогава преминаха през много тежки условия. И тогава нашата позиция много често се формулираше чрез мълчание. Но не това искаха нашите западни партньори, а да осъдим нашето правителство. Защо не критикувате вашето правителство?


Сега се обръщаме към американците, църковните, и питаме - защо вие не критикувате вашето правителство. И те мълчат в условията на демокрацията. Ние не живеехме в условията на демокрацията. Ние не можехме открито да критикуваме. Но ние можехме да мълчим. И нашето мълчание бе разбрано от нашия народ. И с това се обяснява
безусловният авторитет на Българската и Руската православна църква, въпреки политическите изменения през последните Аз се надявам, че с Божията милост ще ни стигнат духовните сили и мъдрост да продължим да засвидетелстваме това пред нашите народи. А на Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ.


Президентът Румен Радев:


Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх и съм я получил. Благодаря Ви.


Патриарх Кирил:


Благодаря Ви, Ваше превъзходителство.

Ключови думи към статията:

Коментари (182)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Нищо повече няма да научим от огромната руска наглост и изопачаване на фактите.

 3. 3 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Напоследък пратките от Москва се бавят доста...

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Агентите на ДС в раса най-накрая разсекретиха документа.

  Анатема на комунизма!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на comentor
  comentor
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Резидента се оправдава безуспешно, ама даже и съдбата на Янукович не са му обещали.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на jas_39
  jas_39
  Рейтинг: 221 Весело

  Умнокрасивите ляха помия по Радев цял месец и сега нещо замлъкнаха. Що така ?

 9. 9 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 306 Неутрално

  маркери за СРС-та има ли?

 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2177 Весело

  Нормално е в синода да имат запис. Толкова много доносници трябва да си оправдаят заплатите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#8] от "jas_39":

  Кво да мълчим, не виждаш ли , че вместо да стане и да си излезе, както би постъпил мъж с достойнство , той му се обяснява като ученичка.

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Неутрално

  Значи освен начукване на канчето е имало и инструктаж как да се подпомогне църквата да влияе върху обществените настроения. Благодаря на Гундяев и Радев, но не, благодаря!

 13. 13 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  На всички стана ясно, че искаше да се направи на много отворен. Сори изложи се.

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  рашката може да е такъф или онъкъв но е с класи над целиа бг пулитически даржавен и царковен лайнян елит взети заедно. риспект!
  —цитат от коментар 1 на betona


  Що не му целунеш ръка?А може би и друго, на любимия ти руски наглец?!!!Това, че нашите са нефелни, е значи, че руснакът е по-добър,а просто руснак - мегаломан със сбъркано мислене и вечно друг му е виновен, неблагодарник, лъжец и никакъв Богоугоден човек, а агент на КГБ!!!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  Дано от съвецкото посолство да са дали правилният "запис", че нещо много се дънят напоследък.

  Анатема на комунизма!
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7977 Неутрално

  Всякакви коментари са излишни!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Умнокрасивите ляха помия по Радев цял месец и сега нещо замлъкнаха. Що така ?
  —цитат от коментар 8 на jas_39


  Радев е отговорил меко и достойно както всеки отличен ученик, когато другарката несправедливо му се скара пред класа и потропва заплашително с показалката.
  Т.е. това е държането на ученик пред строг учител, а не разговор на достоен Президент на Независима България, пред ръководител (да просто ръководител) на чужда църква.

 19. 19 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 542 Весело

  Светия Отдел, така де синод пресцентър на фатмака ли го играе?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не изненадващо, но все пак интересно :

  1/ Президнтсвото "няма стенограма", а всички попве имат видео и аудио записи.
  2/ "Достойният" уж отговор на Радев се оказва жалко скимтене и оправдаване пред началството.

 22. 22 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Много интересно. Ако се погледне безпристрастно (нещо трудно за платените русофоби във форума на Дневник) се вижда че патриархът задава съвсем резонен въпрос, а президентът Радев му отговаря много точно. И темата се затваря.

  ....

  Патриарх Кирил:

  ... Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.

  Президентът Румен Радев:

  Аз мога да отговарям за своите думи и много точно съм казал – нито Полша, нито Литва и т.н., но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н. Вие знаете, църквата се моли за всяка една душа. Отделният човек е важен в църквата и един човек да има загинал, ние трябва да го споменем. Той се е бил, още веднъж казвам Спомням си дори миналата реч от зарята миналата година - под знамената на император Александър II са се били всички тези воини.

  Патриарх Кирил:
  Да оставим тази тема.

  Президентът Румен Радев:
  Благодаря.

 23. 23 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Разстроено

  Гундяев говори като неграмотен и арогантен руски империалист, Радев се обяснява като новобранец. Няма изненади.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 24. 24 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Умря поредната гейрберска опорка. Очаквам в следващото изследване на Алфа рейтинга на Президента да достигне 69 %, по следващото 79 % и така... до края на мъката Борисов Тли

 25. 25 Профил на jas_39
  jas_39
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#11] от "Doge":

  Ахааа значи така ставало в международната политика, ставаш и си излизаш. Забавен сте.

 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  .................... Кримската война Русия се оказва в много тежко състояние. Практически тази война е била война на обединена Европа срещу Русия, която се застъпва за православните от Близкия изток и светите места.-...............................

  Първа попска лъжа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Зловещо. Политкомисар, наметнат с расо. Егати духовника, егати секуларните, демократични държави от 21 век.

 28. 28 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#22] от "12345":

  АБе знам, че на Вас русофилите всяко обаждане прес съветски другар е достоен отговор! Щото не смеете да ги гледате в очите! Хайде Гундяев да иде така достойно да си говори с Путин като е толкова добър!

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  " А на Вас бих искал искрено да Ви пожелая Божията помощ.

  Президентът Румен Радев:

  Аз съм я поискал от нашия мъдър патриарх и съм я получил. Благодаря Ви."

  Интересно Резидентът как е получил Божията помощ. Може би във вид на анализи на института Решетников???

 31. 31 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Дано от съвецкото посолство да са дали правилният "запис", че нещо много се дънят напоследък.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Записът е с телефона. Демек е много некачествен. Демек могат да сложат там каквото си искат ;)

 32. 32 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  .................нашият народ съвършено безкористно, въпреки всички политически конюнктури, за да освободи България и да я направи свободна. (край на руския видеозапис)................

  Втора нагла попско-кагебейска лъжа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1901 Неутрално

  "Църквата в Съветския съюз и църквата в България тогава преминаха през много тежки условия. И тогава нашата позиция много често се формулираше чрез мълчание. Но не това искаха нашите западни партньори, а да осъдим нашето правителство. Защо не критикувате вашето правителство?

  Сега се обръщаме към американците, църковните, и питаме - защо вие не критикувате вашето правителство. И те мълчат в условията на демокрацията. Ние не живеехме в условията на демокрацията. Ние не можехме открито да критикуваме. Но ние можехме да мълчим."

  Интересен начин за да си залъгват съвестта.
  Но руските новомъченици не мълчаха, те говореха срещу режима на болшевиките и заплащаха с живота си.
  А вие се наведохте и оцеляхте, но с цената на това да станете като болшевиките.

  Анатема на комунизма!
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 36. 36 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#8] от "jas_39":Кво да мълчим, не виждаш ли , че вместо да стане и да си излезе, както би постъпил мъж с достойнство , той му се обяснява като ученичка.
  —цитат от коментар 11 на Doge


  ЩО ПРЕЗИДЕНТЪТ ДА СИ ИЗЛЕЗЕ?ТОЙ Е НА СОБСТВЕНА ТЕРИТОРИЯ.БИ ТРЯБВАЛО ПРОСТО ДА ПОСОЧИ ВРАТАТА НА НАГЛОТО ПОПЧЕ-ЧЕКИСТ...

 37. 37 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Умря поредната гейрберска опорка. Очаквам ...
  —цитат от коментар 24 на r3sto


  Ми очаквай си другарю, кой те спира. А дядо ти смело обираше мандри, вие тук седите и очаквате нещо. Измързелевихте се да му се не види...

 38. 38 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2447 Неутрално

  До коментар [#25] от "jas_39":

  да така се прави, като не те уважват им показаш вратата, като тровят с БОВ на твоя територия или на твой съюзник им показваш вратата. А не се обясняваш като ученичка. Иначе Плевнелиев бил чехльо?!?? Този не е мегачехьло и пухльо. Мига на парцали и "ама аз другарко друго казах...".

 39. 39 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Половинчасов Гундяйски погром над резидента. Такова нещо не знам дали и по времето на другара Жювков е имало.
  То бива бива безгръбначие, ама чак толкова не бива.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 40. 40 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Весело

  Пичове, само на мен ли ми прави впечатление, че презитента ни си лафи съвсем на място? :) Само си представих на негово място оня другия генерал ... с мръкуча :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 41. 41 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#1] от "betona":

  +
  КаГеБейска школа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#8] от "jas_39":


  Умнокрасивите ляха помия по Радев цял месец и сега нещо замлъкнаха. Що така ?
  —цитат от коментар 8 на jas_39


  Искаш да кажеш, че е имало месец в, който НЕ сме го правили?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#37] от "Jumbo Jet":

  Дядо ми, Бог да го прости, е хранил, лекувал и обличал интернираните от комунистите "врагове на народа"... А твоя сигурно е викал БКП-КПСС :)

 45. 45 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Сега разбрахте ли, защо Путин не дойде на трети март, а Гундяев?! От София нямаше как да се ръководи операцията в Солсбъри лично!!

 46. 46 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#40] от "ь":

  Ясно обяснява на руския КГБ поп, че НЕ само руснаци са се били за свободата ни.
  Явно затова попа се е ядосал.
  Но това е всичко.

  Няма и дума за Царка Русия освободителката и пак Царска Русия пращаща войски срещу нас....ген. Колев ги е изклал, но руският цар ги е пратил все пак срещу нас в помощ на румънците.
  Няма и дума за това, че сесесерка Русия ни държа в робство 45 години. Това не се забравя и трябвало да бъде изяснено на руският поп.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Бая време им отне да го монтират този втори запис.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 48. 48 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1714 Любопитно

  Нема запис нема стенограма.
  Като си го рекъл нема път назад.
  Ама може нещо да се измисли и хоп о чудо появява се нещо като запис.
  Ми един месец кво чепкахте вуна та поповете кадесари го не дадоха?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Весело

  Президентът Радев защитава позицията си умело като за пред комунист, а офицерът Гундяев мина от таран по българската позиция през подмазване на Радев до славославене на Путин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Много интересно. Ако се погледне безпристрастно (нещо трудно за платените русофоби във форума на Дневник) се вижда че патриархът задава съвсем резонен въпрос

  Защо тогава тази идея изведнъж възникна в недрата на българското правителство да говорите за ролята на Полша, Литва и Финландия в Освобождението на България.
  —цитат от коментар 22 на 12345


  Не знам какво са се впрегнали руските ченгета... Безпристрастно погледнато си спомням още преди 20 години, че Руско - Турската война се изучаваше точно по-същия начин - Русия ни е освободила, но са участвали "руснаци, румънци, поляци, финландци".

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  И къде е тук защитата на България от руския резидент? Не прочетох нищо друго освен извинения, оправдания, приклякания! И този се води президент на моята Родина?!

  Пазете се от доносника vesolr
 53. 53 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Пичове, само на мен ли ми прави впечатление, че презитента ни си лафи съвсем на място? :) Само си представих на негово място оня другия генерал ... с мръкуча :)
  —цитат от коментар 40 на ь


  На мястото си е, да! Обаче, мястото е Училище, а не Президентство! Или казано в духа на разговора, по времето на НРБ се наричаше ЕСПУ - Единно Средно Политехническо Училище.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на jas_39
  jas_39
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":

  О, прав сте грешката е моя. Само да уточня - умнокрасивите в кавички. Да не си помислите нещо.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Някой има ли не-цинично обяснение защо Радев се държи като заврян зет пред Гундяев? При все че е с по-висок военен чин

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 58. 58 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#55] от "jas_39":

  Писано слово можеш ли да осмисляш?

  .......................Искаш да кажеш, че е имало месец в, който НЕ сме го правили?.........................

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 59. 59 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Весело

  А русофилистиците как коментират това, че дори и за руснаците тато и компания са били най големите тъпаци в Европа?

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1144 Весело

  До коментар [#46] от "Росен (Путлер капут)":

  Няма смисъл, още повече повода на срещата е такъв, че нямаше да е на място, на дъртия изкуфялник да му се обяснява каквото и да е било. + на Президента за дипломация... дисциплиниран е като истински военен и не се срамува да се учи :)
  "Да оставим тази тема" ... предполагам че му е било адски зле да го каже ... което пък мене ме кефи :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Единственото,за което е уместна критиката на патриарх Кирил,но по друга причина е ,че не е споменат Александър 2.На 3 март трябва да се споменава задължително.И то по следната причина.Изразяваме почит към воденето и спечелването от страна на Александър II Николаевич император на Русия, цар на Полша и велик княз на Финландия на война и личната му уния с Османската империя,резултат от която е възстановяването на България като публичноправен субект.Както и почит към участвалите и загиналите в тази война.Именно към това събитие.И това по никакъв начин не влияе нито за оценката ни за последващите действия на приемниците му,нито на някакви сегашни дйствия или техни оценки.И да,наистина уважаме паметта на Александър II Николаевич ,и изразяваме уважението си и пред тези,които считаме за негови правоприемници или правоприемници на другите участници в тази война.

 63. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#52] от "GreenEyes":

  +, но!

  ...............но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н..............

  Все пак го е казал. То това е единственот смислено нещо от нашият резидент де.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 64. 64 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Някой има ли не-цинично обяснение защо Радев се държи като заврян зет пред Гундяев? При все че е с по-висок военен чин
  —цитат от коментар 57 на Grimalkin


  Как защо? Защото е подчинен на Кремъл, Гундяев е изпратен Кремъл...

 65. 65 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Отново внушения! Обединена Европа не е имало и не е могло да има заради различните схващания за бъдещето на "болния човек в Европа" - Турция. Още повече, че Гундяев дори не споменава за Райхщадските споразумения между Русия и Австроунгария, които са истинската причина за денонсирането на договорът от Сан -Стефано.
  Той наистина си мисли, че ние живеем в паралелна реалност като руснаците.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 67. 67 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Абе какво е това бе руснаците правят видеозапис от събитието, тука църквата сподлея аудиозаписи само в президенството никой не си е водил записки в тефтерчето и ни гък ни мък

  Умерен толераст
 68. 68 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Весело

  До коментар [#61] от "ь":

  Съгласен.

  И едва ли Гундяев знае тези факти от руско-българската история.
  За боя, който са яли руснаците от кого ли не много бързо получават амнезия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на jas_39
  jas_39
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#58] от "Росен (Путлер капут)":

  Грешката е моя защото казах, че сте хвърляли помия само месец. Явно трябва по-подробно да ви се обяснява. Нищо ще знам занапред.

 70. 70 Профил на tai.pan
  tai.pan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#11] от "Doge":

  Точно па това е най-тъпото :) Да си виждал някога някой лидер да напуска залата? Или може да отговориш или не. Това да не ти е сбирка в кварталното кафене?
  Президента не остава длъжен на тоя цървул, което е ок с оглед явната му привързаност към БСП. Точно за тази му позиция не можем да се заяждаме :)

 71. 71 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#67] от "Наблюдател":

  От резиденството лъжат. Явно има доста повече.
  Не може да е само това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 72. 72 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 274 Весело

  Ееее, ако ни бяха освободили кайбои, вместо Русия, изброяването на всички националности щеше да продължи няколко часа и със сигурност от САЩ щяха да са много щастливи, че в океана от думи , плувала платноходка с тяхното име.

 73. 73 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Ами много ясно, че са участвали Финландци,Поляци! Нали са били част от империята. Продължението на логиката на Гундяв е, че Мария Кюри не е никаква полякиня, а рускиня, защото се е родила в Русия и е имала руско гражданство, а не някакво полско!

 74. 74 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#58] от "Росен (Путлер капут)":Грешката е моя защото казах, че сте хвърляли помия само месец. Явно трябва по-подробно да ви се обяснява. Нищо ще знам занапред.
  —цитат от коментар 69 на jas_39


  Рубладжийството е затънало в помия, не е нужно някой да хвърля по вас...

 75. 75 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Значи освен начукване на канчето е имало и инструктаж как да се подпомогне църквата да влияе върху обществените настроения.
  —цитат от коментар 12 на spiegel


  Истанбулската конвенция е добър пример!

 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#69] от "jas_39":

  Ти целият си една грешка.
  Аз въпрос два пъти ти задавам, а ти продължаваш да умуваш.

  Питах те два пъти има ли месец, в който да сме проявили жалост към резидента и няма отговор.

  Както и да е, няма проблем. Очевидно не можеш да осмисляш писан текст-въпрос.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 77. 77 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2892 Неутрално

  До коментар [#52] от "GreenEyes":+, но!...............но казах – руснаци, румънци, поляци, финландци и т.н..............Все пак го е казал. То това е единственот смислено нещо от нашият резидент де.
  —цитат от коментар 63 на Росен (Путлер капут)


  Така е, споменал е за тях. НО...не видях нито един ред в защита на българите и на България в слугинските подмазвания на резидента.

  Пазете се от доносника vesolr
 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Ееее, ако ни бяха освободили кайбои, вместо Русия, изброяването на всички националности щеше да продължи няколко часа и със сигурност от САЩ щяха да са много щастливи, че в океана от думи , плувала платноходка с тяхното име.
  —цитат от коментар 72 на zyx


  Благодарение на каубоите, Светът научава за турските зверства след Априлското въстание... Като ви каже човек, че сте неграмотни, се сърдите...

 79. 79 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  До коментар [#77] от "GreenEyes":

  Няма как да видиш. Няма такива.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 80. 80 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  67 % от българите намират, че ченгето Гундяев се е държало неприемливо и унизително. Само 25 % са пропаднали дотолкова, че са загубили всякакво достойнство и са готови руснаците да ги шамарят през лицето, докато те целуват калните сапоги..............

  https://btvnovinite.bg/article/bulgaria/alfa-risarch-gerb-gubi-ot-vatreshnite-skandali-bsp-ot-antievropejskata-si-retorika.html

  Настроение: Отвратено !

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 81. 81 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 281 Гневно

  Защо Радев се е докарал в положение да се "оправдава" пред руския патриарх? Жалка работа!

 82. 82 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много ме кефи колко професионално Оруелски извъртат всичко комунягите...

  След втората световна ни е окупирала не съветската армия а УКРАИНСКИ полк

  През освобождението са ни помогнали не многонационална войска вклюваща румънци, украинци и финландци а руската армия...

 83. 83 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#50] от "FvH":Русия ни е освободила, но са участвали "руснаци, румънци, поляци, финландци".
  ...>> Да...Участвали са. Нека да видим и на кои от сегашните страни би трябвало евентуално да се благодари, ако критерият е участие във войната на (относително)
  независими тогава страни:
  Румъния участва с: 60,000 войника и 190 оръдия. Главнокомандващ румънските сили е Карол Първи Хохенцолерн.
  Сърбия участва във войната с 81,500 човека и неин главнокомандващ е Милан Първи Обренович...
  Черногория участва с 25,000. Главнокомандващ е Никола Първи Петрович..
  Ако говорим за поляците... Много повече са се били на страната на Османската империя по разбираеми причини. Да добавя, че ако се благодари на отделни народи, не е
  много ясно защо татарите например не са споменати, а поляци и финландци са споменати явно...Предполгам, защото Румъния, Финландия и Полша са страни членки на ЕС , което наивният руски патриарх едва ли може да разбере.:)

 84. 84 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Въпрос за русофили, мурзилки
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като:
  - средната руска заплата е почти колкото българската, а минималната е 200 лв. – на половина на българската
  - като България изнася почти 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки "големият" износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)
  - реално Русия е суровинен придатък на България, защото 99% от това което внасят в България са петрол и газ (полезни изкопаеми), които ние българите преработваме и после изнасяме почти два пъти повече от тях на световния пазар (на глава от населението)
  - като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на "Запад" и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия
  - като децата на руския елит - са отишли да живеят "при врага"
  Децата на Сталин, Путин, Лавров, Хрушчов, и т.н.
  - като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България)
  - като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България - - като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)
  - като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация - много по-високи
  - като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост в държава в която има зима е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, с заплахата че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство което да не се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши) А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво с което ни обезкървяват икономиката.
  - като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират
  - като това е държавата за която се твърди, че има огромен пазар, които ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашият собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е осем пъти по-малък от нашия (1300 милиарда) (доста по-малък от италианския, с размера на испанския)
  - като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат "троянски коне или магарета"
  - това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи закона на джунглата – по силния печели всичко.


  Русия е лошата компания от която България трябва да се отърве веднъж завинаги....
  Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия

  И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за "освобождението" от “турско робство" и за това че сме им "длъжни" по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят …………..

  1. “Турско робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет, Палестина……………..) с изненада ще установите, че нито е било “турско“, нито е било „робство“. Навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчика е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите който баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.
  И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и МНОГО ПО-ДОСТОЙНО, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.
  2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише - окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България 
  Сан Стефанският мирен договор, е писан в последствие и „на коляно“, изцяло пропаганден документ, който в руските документи се нарича "обикновен прелиминарен протокол"и който е в разрез с писмените обещания на Русия, към Австро- Унгария, преди започването на войната , че няма да създава голяма СЛАВЯНСКА (изобщо не става дума за българска) държава на Балканите. Документа е създаден за да създаде илюзия в българското население, че Русия е освободител, а западняците са лоши, т.е. да създаде правилната база за анексиране на придобитите територии и да създаде по-висока начална база при пазарлъка на Берлинския конгрес. Не случайно нито при подписването в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес са допуснати български представители на „независимата“ България, която Русия е „освободила“ от Османската империя. На Берлинския конгрес Русия търгува заддунайските територии, без срам и свян в свой интерес, а не в защита на българския такъв и от „Санстефанска България“ не остава практически нищо, освен неудовлетворението на българският народ.
  Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са "обичали" България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение, към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:
  3. Създадоха от чисти българи - "македонската нация"
  4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната.
  7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта.
  8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад. Като най-потресаващ факт е, че в България „народния съд“ осъжда и избива повече „фашисти и колаборационисти“ отколкото следвоенните съдилища в Германия. Да не говорим, че убитите без съд и присъда са в пъти повече отколкото в Германия ..................

  И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя са загинали за "освобождението" на България. И въпреки това Франция води, абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти - пред техния парламент.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 85. 85 Профил на Storm Rider
  Storm Rider
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Когато си затънал до ушите в "цветя", е по-добре да си траеш.
  Три седмици и половина след случая нашите поп-ченгета решиха да покажат какъв герой е Десислав....
  Това води до въпроса защо беше необходимо толкова време за нещо, което може да се направи за пет минути.

 86. 86 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 541 Неутрално
 87. 87 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  1. В руско-турската война са загинали по-малко от 16 000 руснаци (бог да ги прости, загиналите по заповед войници, винаги трябва да се уважават)
  2. В Османската империя, където са живели над 30 народности, само твоите прародители (предполагам и на другите руски подлоги) са били роби. Моите прародители са имали шивашки дукян в Пазарджик и въпреки това са се били за независимостта на България на Шипка. Тяхната борба е много по-достойна, защото има какво да губят, в сравнение с един роб, който може да загуби само живота си.
  3. За Русия това е била просто 11-тата война за проливите. И руските подлоги не могат да покажат НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ, че Русия е искала да създава независима България, докато във всички останали документи пише - окупирани територии и окупационни войски.
  4. Независима България възниква на Берлинския конгрес, когато великите сили изхвърлят Русия от окупираните заддунайски територии, за да я държат далече от проливите.
  5. За „освобождението“ сме платили на руснаците повече пари, отколкото те са получили от продажбата на Аляска.
  6. Какъв олигофрен трябва да си, за да си мислиш, че Русия е искала да създава независима държава, на пътя на вековната си мечта (Босфора и Дарданелите)?


  Руски документи:https://news.bg/society/ot-ruskite-arhivi-v-interes-na-rusiya-e-silna-sarbiya-i-gartsiya-slaba-balgariya.html

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 88. 88 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 994 Неутрално

  На руския поп трябва да му се бие черен печат в паспартината.

 89. 89 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Достойно поведения на Български президент ! Не трябва да се забравя, византийските традиции включват църквата като ...второ външно министерство. Ще изненадам ли някой , че Русия се приема за ТРЕТИ РИМ !? Опорката на гърбавите приключи . Фокусираната медийна атака към Русия също. Време да се омитат боклуците!

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Интересен диалог!Въпреки и упорит,Кирил е поставен на мястото си.Много добре!
  Феновете на Цецка Цачева са малко разочаровани,гледам.

 93. 93 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#22] от "12345":Поредната статия на Дневник с цел да ударят Църквата. Светият синод поведе хората срещу Истанбулската конвенция и подля вода на умнокрасавците за джендърски грантове.
  —цитат от коментар 90 на dds27557755


  Монах Филарет, ти ли си? Звъни ти телефона.

 94. 94 Профил на койчо георгиев
  койчо георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  и така, дами и господа на основния въпрос е ли президента защитил националния интерес отговора ,който се налага е да,по един категоричен и достоен начин,дори в края на разговора си позволява ,меко казано да зашлеви и плесница на кирил,отговаряйки му ,че не желае неговата благословия,такава вече е поискал и получил от българския патриарх

 95. 95 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#65] от "пустиняк":

  Обединена Европа не, но:

  Франция
  Османска империя
  Британска империя
  Сардинско кралство

  Като български добороволци се бият за руснаците, с очаквания за реципрочна помощ, които остават излъгани за пореден път, разбира се.

  Тогава за пръв път и възрожденското ни общество се среща със Западноевропейската култура.

  Но все пак нека не забравяме позициите на Франция и Англия, защото става малко цинично.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 96. 96 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#72] от "zyx":

  Даваш ли си сметка, че именно Макгахън и Скайлър правят невъзможно включването на Англия във войната, чрез отразяването на Априлското въстание?

  Благодарение именно на тях срещу руснаците не се бият и английски войски, а се пращат само английски офицери.

  Животът не е черно-бял.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 97. 97 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#83] от "тулса":

  Многото повече поляци на турска страна за малко под 30 човека всичко.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 98. 98 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Този запис опровергава всичките глупости на Цветанов ! Радев се държи като мъж на честта. Помиярите от ГЕРБ какво ще кажат сега ?

 99. 99 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Всички водели запис,само Президентството нямало....

 100. 100 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#84] от "iak":

  "Турско робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет, Палестина"

  Кофти опорка.

  Гърците имат Патриаршията и различен от нашия статут. Сърбите го наричат също "робство". Румъния е автомонма и васална на моменти, не е окупирана.

  А за "турци" пише още от 14 век тук и от 17 век в Европа, като това е начинът, по който наричат наричат мюсюлманите на ОИ. Отделнои ние имаме наша народна памет, з акоято не би трябвало да е нужно да се сверява с околните народи, всички от които са били с по-различен статут от нашия.

  Отделно ОИ се подписва под документи от различни султани като Висока порта и Турция, така че те сами се определят като Турция и това е официални, и ти не можеш да каже нищо по въпроса.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK