Кратки новини: Инспектори по труда са били нападнати от проверявано лице

Кратки новини: Инспектори по труда са били нападнати от проверявано лице

© ДневникКратки новини е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.


Инспектори по труда са били нападнати от проверявано лице


Инспектори от Дирекция "Инспекция по труда" в Благоевград са били нападнати от проверявано лице, представило се като Антон Балтаджиев. Инцидентът е станал на строителен обект, като инспекторите не са били допуснати до него. Те са искали да го проверят, тъй като са имали сигнал, че около 10 работници работят без лични предпазни средства. Освен това обектът не бил обособен по надлежния ред с информационна табела. След като били нападнати, инспекторите повикали полиция, като до идването ѝ работниците напуснали обекта. Санкцията за неоказано съдействие при проверка е 20 хил. лв.


Прокуратура внесе обвинителен акт срещу бивш зам.-кмет на Плевен за 16 подкупа


Общият им размер според спецобвинението е 40 530 лв. От ноември 2011 г. до април 2014 г. на 16 пъти зам.-кметът искал и получавал пари, които не му се следват, от управител на фирма. С дружеството общината имала договор за поддръжка и ремонт на общественото осветление в града, подписан през януари 2011 г.
Исканите пари били определяни като процент от сумите, посочени във фактурите на фирмата-изпълнител за извършените дейности, които тя представяла в общината. Бившият зам.-кмет разпореждал пускането на платежни нареждания за превеждане на сумите по фактури на дружеството, само ако получел на ръка искания процент от съответната сума. Обвиненият е получавал средно по 4-6 хил. лв., за да разпореди всяко плащане към фирмата. Той бе задържан от служители на ДАНС на 22 април 2014 г. в кабинета си веднага, след като получил от управителя на фирмата поредния плик с 4 хил. лв. подкуп - 40 белязани банкноти с номинал 100 лева.


Кратки новини: Инспектори по труда са били нападнати от проверявано лице

© Агенция за малки и средни предприятия


Александър Минев става зам.-директор на агенцията за малки предприятия


Назначението е със заповед на министъра на икономиката Емил Караниколов. Минев има повече от 7 години юридически, управленски и преподавателски опит в областта на бизнеса и правото. Александър Минев до момента е работил като хоноруван преподавател по търговско право в Юридическия факултет на Софийския университет и като асистент по "Международно търговско право" към Европейското висше училище по икономика и мениджмънт, гр. София. От май 2014 година е арбитър към Международния арбитражен съд. Работил е като юридически съветник в Европейския парламент и в Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към 43-то Народно събрание.


В мобилен пункт в София ще се събира текстил


Мобилният пункт ще работи до 24 април 2018 г. Кампанията на Столичния инспекторат за събиране на текстил и стари дрехи е част от инициативата за пролетно почистване. С цел улеснение на гражданите всеки, който желае да предаде ненужни облекла в количество над 10 кг, може да направи заявка за предаване на телефона на Оперативния център на Столичен инспекторат - 02/ 987 55 55. Целта на кампанията е опазване на околната среда и въздуха. Изхвърлянето на текстилни отпадъци в съдовете за смесени битови отпадъци води до замърсяване на околната среда и въздуха в случай на нерегламентирано изгаряне, допълва инспекторатът.


Пожар е възникнал в затвора в Пловдив


Гори една килия в пловдивския затвор, съобщи агенция "Фокус" като се позова на говорителя на пожарната в града инспектор Цвятко Дешев. На място е изпратен един противопожарен автомобил. Сигналът е изпратен около 11.15 часа. В службата няма информация да са били евакуирани затворници. Предполага се, че пожарът е възникнал от запалена цигара.


"Софийска вода" вече изследва и уран във водата


Лабораторният комплекс на "Софийска вода" може вече да изследва и съдържанието на уран в питейната вода, съобщава дружеството. Освен това от март се правят вече и изследвания и микробиологичните анализи на утайки и продукти, използвани в пречистването на води като белина и железен трихлорид. Всяка година лабораторията взема около 2 хил. контролни проби от пунктовете за мониторинг по водопроводната мрежа при потребителите,
върху които извършва около 40 хил. анализа. За жителите на София е създадена и специална апликация, с която да следят качеството на водата: https://www.sofiyskavoda.bg/water_stops.aspx?a=3.


Тази година ще се залесят 20 хил. дка


Това съобщи инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите по повод инициативата "Седмица на гората", която започва днес, цитиран от агенция "Фокус". По думите му от тези площи 15 хил. декара са държавни горски територии, като има голяма вероятност през следващите години залесяването да достигне около 100 хил. декара годишно. "Следващите няколко години предстои сериозно увеличение на залесяването в България, заради освободените площи, които се получиха заради короядите, заради климатичните проблеми, които имаше през последните няколко години и от пожарите.


Влаковете не са опасни, твърди ръководител в БДЖ


Пресилено е да се твърди, че влаковете са опасни, но без модернизация винаги ще има риск. Това заяви Кирил Костадинов, ръководител отдел "Безопасност" в "Пътнически превози" на БДЖ, в ефира на БиТиВи. Огледите на влака София – Бургас, който се запали миналата седмица, продължават и днес, като ще се извършват от експерта от транспортното министерство Бойчо Скробански. Проверката, която ще установи причините за пожара, ще приключи до края на май. "Работим по всички версии", заяви Скробански като поясни, че не може да коментира причините за пожара на "прима виста".


Къщите в Хайредин се наводняват
Жителите на община Хайредин твърдят, че Малък ВЕЦ "Елена" е причината за високите подпочвени води, наводнили мазетата и къщите на хората в общината, съобщава Би Ти Ви. Наводняването продължава вече няколко седмици. Много от къщите са напукани заради постоянното избиване на подпочвени води. Къщите на хората се пълнят постоянно с вода. Кметът е сезирал няколко институции вече. От централата казват, че работят законно. Местните хора казват, че преди изграждането на централата не е имало такъв проблем.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK