След среща с Борисов фермерите отмениха планирания за утре протест

След среща с Борисов фермерите отмениха планирания за утре протест

© Министерски съвет, Правителствена пресслужбаИзбори 2022

Земеделските производители отменят планирания за утре протест, съобщи БНР. На среща между премиера Бойко Борисов, представители на бранша и вносители на спорния проект за горивата беше договорено в проектозакона да се направят исканите от фермерите промени.


Фермерите няма да бъдат третирани като търговци, а като крайни потребители на горива, което означава, че ведомствените им бензиностанции ще бъдат регистрирани по облекчен режим, без изискване да отговарят на Закона за устройство на територията, без банкови гаранции и без да бъдат монтирани нивомери.


Това бяха трите основни проблема, срещу които земеделците протестираха и заради които заплашиха, че ще блокират пътища на 3 април. Всички ведомствени бензиностанции обаче ще трябва да посочат точен адрес, на който да бъдат проверявани от властите, и при нарушения да бъдат строго санкционирани.


Вносителят на законопроекта Емил Димитров съобщи, че промените ще бъдат внесени между първо и второ четене в пленарната зала, а премиерът Борисов е поел ангажимент да бъдат подкрепени от ГЕРБ. Законът ще влезе в сила от следващата година, за да имат време засегнатите да се подготвят, а фермерите обявиха официално, че отменят планирания за утре протест.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK