"Антикорупционен фонд" внесе сигнал за нередности при обществени поръчки на МВР

"Антикорупционен фонд" внесе сигнал за нередности при обществени поръчки на МВР

© Асен ТоневАнтикорупционен фонд'' (АКФ) е подал сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата заради данни за нередности при обществени поръчки на Министерството на вътрешните работи (МВР). Установените нарушения са за завишена цена, манипулативен срок на изпълнение и гаранции, опит за ограничаване на конкуренцията и наличие на свързани лица сред кандидатите за доставка на противоударни каски, става известно от съобщение на организацията.


Организацията е анализира търгове за доставка на 460 броя противоударни каска с визьор на стойност над 420 хиляди лева. Избраният изпълнител на поръчката е "Панов" ЕООД, а договорът е от 13 септември 2017 година.


Заложеният срок за доставка на каските е бил 45 дни, но изпълнението е забавено със 128 дни, констатират от антикорупционния фонд. За това е платена неустойка от изпълнителя в размер 32 995 лева. С подобен предмет е бил сключен втори договор за 330 броя противоударни каска с визьор на цена 296 670 хиляди лева без ДДС със срок на изпълнение 12 дни, като договорът е изпълнен в срок.
"При анализ на документацията по проведените процедури за тези обществени поръчки се установява, че те са с идентичен предмет и технически спецификации към противоударното оборудване, което е предмет на доставката. Двете процедури се различават основно по броя на заявеното оборудване (противоударна каска с визьор)", пишат от организацията и допълват, че според наличната информация ценовото предложение за единична цена за противоударна каска по договора от 2016 г. е 934 лв. без ДДС, а по договора от 2017 г. е 899 лв. без ДДС.


Според организацията, която се позовава на експертен анализ, цените за подобно оборудване не надвишават 150 - 200 долара за единичен брой най-висок клас модели противоударни каски с визьор, а най-масовите предлагани модели са значително под 100 долара за единичен брой.


"Данните за значително многократно завишаване на цената са основание за съмнение, че при определянето на прогнозните цени за тези обществени поръчки е налице необективна оценка на пазарната среда за конкретния продукт", пишат от антикорупционния фонд.


Според тях допълнителни съмнения при провеждането на двете процедури произтичат от факта, че според наличните данни в Търговския регистър изпълнителят "Панов" ЕООД има съвсем различен предмет на дейност от предмета на обществената поръчка.


При първия търг фирмата изпълнява неточно поръчка и забавя доставката с над 100 дни. Въпреки това същата фирма печели и следващата поръчка от 2017 г. със същия предмет, но при изключително кратък срок за изпълнение на доставката – само 12 дни. "Самото допускане на подобен изключително кратък срок може да означава по същество опит за ограничаване на конкуренцията, а от друга страна, дава извънредно предимство при определянето на изпълнителя."


"Налице са и още съмнения за манипулации. Съществена разлика между двата договора, без обосновка, е разликата в гаранционния срок на доставените стоки. По първия договор от 2016 г. срокът е 2 години от датата на подписване на приемно-предавателния протокол (чл. 11 от договора), а в договора от 2017 г. – срокът е 10 години, т.е. 5 пъти по-дълъг за същия продукт (със същата техническа спецификация). Максималният възможен гаранционен срок според изискванията на процедурата води до това, че участникът "Панов" ЕООД получава максимален брой точки при оценка на подадената оферта", са констатирали още от Антикорупционния фонд.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Че те МВР ако не направи далавера, мафията ли да направи?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1432 Весело

  Че те МВР ако не направи далавера, мафията ли да направи?!
  —цитат от коментар 1 на lz2

  А в чий ръце е това министерство от памтивека. Костов сигурно... или Радан Кънев?

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 559 Неутрално

  В държавата на #КОЙ това е безнаказано. Хващам се на бас че осъдени няма да има.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Това са само трохи. Нека да проверят информационните системи на МВР. Там пък какво чудо е!

 5. 5 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Гневно

  МВР отдавна се е превърнало в бездънна яма...
  Няма друга държава като нашата в която да се дават толкова много пари за подобни структури.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK