Председателят на Комисията по досиетата не изключи да е имало още документи за Юлия Кръстева

Юлия Кръстева

© Валентина Петрова, Капитал

Юлия КръстеваПредседателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви пред БНТ, че изнесените документи, че Юлия Кръстева - изследовател, философ и психоаналитик, която от 51 години живее и работи във Франция, е била агент и секретен сътрудник на Държавна сигурност може да не са единствени. С други обаче комисията не разполага и затова е изнесла само тези.


Кръстева оспори информацията пред френското издание "Нувел обсерватьор", окачествявайки я като клеветническа, "не само гротескна и невярна", но и "атака срещу нейната чест". Интелектуалката обяви още, че тя е била наблюдавана от тайните служби.


Костадинов обаче не уточни какво се е случило с предполагаемите други документи. "Ние разполагаме с това", каза той и допълни, че никой от членовете на комисията не е очаквал, че ще има толкова голям обществен интерес към този случай.


По думите му принадлежността на Кръстева към Държавна сигурност е "ясна и категорична".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK