Държавата не знае защо близо 400 хил. българи са без здравни осигуровки

Държавата не знае защо близо 400 хил. българи са без здравни осигуровки

© Георги КожухаровЗдравно неосигурените българи са общо 719 хиляди души. От тях най-голям е делът на неосигурените по причини, които държавата не е посочила. Те са 393 хил. души. Това се разбира от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутата от БСП Лало Кирилов, съобщава capital.bg.


Общо 233 хил. души са безработните, които нямат право държавата да ги осигурява. Самоосигуряващите се лица, които не са си платили здравните вноски, са 57 хил., а онези, които са декларирали и не са внесли парите си за здраве, са 22 хиляди. Без осигуровки за медицинска помощ са общо и 10 хил. бежанци.


Заради неплащане на здравни вноски всеки пълнолетен може да загуби правото на безплатна медицинска помощ. Това често се случва на завършващите средно образование, които кандидатстват в университет или си търсят работа. В този период те трябва сами да се осигурят, като в тази графа попадат около 6000 души.


По думите на Горанов българите към края на 2017 г. са общо 8.387 млн. души. От тях обаче 1.475 млн. души живеят, учат или работят в чужбина и се осигуряват там. Здравноосигурените са 6.193 млн. души, като за 2.735 млн. от тях плаща държавата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK