Прокуратурата катастрофира с обвинението срещу бившия шеф на фонда за лечение на деца и в специализирания съд

Павел Александров беше арестуван през 2016 г.

© Министерство на здравеопазването

Павел Александров беше арестуван през 2016 г.И специализираният наказателен съд прекрати делото срещу бившия шеф на Фонда за лечение на деца в чужбина Павел Александров и го върна на прокуратурата за поправяне на обвинителния акт. Определението не е окончателно и подлежи на протест.


Според съда има неясноти и противоречия в обвинителния акт, като съдия Николай Димитров отбеляза три съществени отстраними процесуални нарушения. Освен тях според съдебния състав има и други пропуски в обвинението, които биха затруднили делото, ако не бъдат отстранени.


По делото обвиняеми заедно с Александров са три бивши служителки на фонда - Катерина Котева, Татяна Радева и Станислава Горанова. Четиримата са обвинени в престъпен сговор, длъжностно присвояване, престъпление по служба и неправомерно разходване на пари от бюджета на фонда. В средата на февруари Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата с аргумент, че обвинението срещу Александров е толкова неясно, че дори самият той не може да го разбере. Освен това магистратите разкритикуваха лексикалната и граматичната издържаност на обвинителния акт. С определението апелативните съдии потвърдиха изводите на колегите си от по-долната съдебна инстанция, която през август 2017 г. върна делото на прокуратурата заради съществени нарушения.
В началото на днешното заседание в специализирания наказателен съд, където прокуратурата внесе обвинителния акт след поправката му - заради последните промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които пратиха делата за корупция по високите етажи на властта в спецправосъдието, се разбра, че Министерството на финансите не иска да влезе в процеса като граждански ищец. Причината - според ведомството, ръководено от Владислав Горанов, няма пряка и непосредствена вреда за държавата от действията на четиримата обвиняеми.


Иначе съдът се съгласи с доводите на адвокатите, че макар и веднъж поправян, пропуските в обвинителния акт нарушават правото на защита на подсъдимите. Първият бе, че четиримата са обвинени за престъпна група, но в обвинителния акт са посочени различни периоди на сговора. За тримата подсъдими той е от септември 2014 г. до април 2016 г., а обвинението на Татяна Радева е от февруари 2014 г. до април 2016 г. В обвинителния акт има и противоречия за целените от четиримата престъпления, за които според прокуратурата са се сговорили. Освен това прокуратурата не е посочила фактически твърдения за част от повдигнатите обвинения. Третото отстранимо процесуално нарушение, което отбеляза съдия Димитров е, че държавното обвинение не е обяснило метода на присвояване, извършено от четиримата, както и как от това са настъпили вреди за фонда.


Слабостите на обвинителния акт, които не са съществено нарушение, но ще затруднят делото, са че в обстоятелствената му част и диспозитива са разместени описаните обвинения и не следват последователно и огледално.


Извън залата беше Маргарита Минос, която е българка, живееща в Париж. Тя е подслонявала по време на лечението им болните деца и техните майки. Тя обясни пред журналисти, че е давала квартири на четирима души за 60 евро, което било изключително изгодно. В момента тази практика е преустановена. В залата в подкрепа на подсъдимите бяха и родители на лекувани в този период деца.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Обичайно.

  Въпросът е: признак на некадърност или просто е било театро за отчитане на дейност.
  Залагам на второто.

  властта ражда паразити
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#1] от "Николай Теллалов":

  А защо не на първото?

 3. 3 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  Защото с други неща, изгодни на доминиращите във властта бандюги, се справят доста добре.
  Не ме питай за конкретни примери, в момента не мога да ровя в архивите.

  властта ражда паразити
 4. 4 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Нашата прокуратура, откъдето и да я погледнеш, все си е пълна катастрофа. А лексиката и граматиката са най-малкият ѝ проблем.

 5. 5 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Дейността на ВСЕКИ прокурор нали се наблюдава и ръководи пряко от главния прокурор. Очевидно е некадърен и некомпетентен да се справи със задълженията си години наред.
  Не е ли време да бъде изхвърлен по непригодност от поста.
  Или първо - Борисов ?!?

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 6. 6 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Или в прокуратурата има неграмотни олигофрени с нисък професионален опит, или съзнателно се повдигат обвинения с цел очерняне и отнемане на правомощия с ясната идея, че няма да има наказателна отговорност. В случая най-вероятно такава и не е нужна с оглед на това кой и как извърши 'взлома' във фонда, кого поставиха за ръководител и как това промени работата му.

 7. 7 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#5] от "Bulgerman":

  Дай ми час и място и идвам заедно да ги изхвърлим.

 8. 8 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#5] от "Bulgerman":

  Борисов и той ли упражнява надзор и методическо ръководство над дейността на прокуратурата. Ето, това вече е познаване на принципа на разделение на властите, пред което Лок, Монтескьо и Хамилтън биха се обърнали в гроба. Гордея се, че деля един форум с такива титанични капацитети!

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 9. 9 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Цацаров оставка бе! Направи ни услуга и отиди на служба при Чайка, корумпиран дебелак.

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1532 Любопитно

  "В средата на февруари Софийският апелативен съд върна делото на прокуратурата с аргумент, че обвинението срещу Александров е толкова неясно, че дори самият той не може да го разбере. Освен това магистратите разкритикуваха лексикалната и граматичната издържаност на обвинителния акт."

  Стажантите на Цацата пак се осраха (защото обвинението явно е скалЪпено или ... са малоумни и мястото и е в Карлуково?)!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Стажантите на цацата свършиха това, което им беше възложено - премахването на предишното ръководство на фонда, за да бъде заменено и така парите да потекат към няколко тукашни клиники, които е о доста спорно дали могат да правят такива процедури.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#6] от "vesselin5":

  По-скоро, този случай доказва за сетен път, че прокуратурата е момиче на повикване и изпълнява поръчките на силните на деня.
  Помислете - намирате ли за нормално във ВСС да има прокурори, избрани от партийна квота?? Не по професионални качества, а по ПАРТИЙНИ! Нали са деполитизирани? Какви са тези партийни квоти?

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7378 Неутрално

  Прокурорите наистина ли са толкова гламави или само се правят.

 14. 14 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Теллалов":
  И двете.


  До коментар [#4] от "Fiji":

  Нашата прокуратура, откъдето и да я погледнеш, все си е пълна катастрофа. А лексиката и граматиката са най-малкият ѝ проблем.
  —цитат от коментар 4 на Fiji

  "Да се обеси не, да се помилва"
  "Да се обеси, не да се помилва"
  Този пример е от любимата ми учителка по Български език в 5 - клас за това колко е важна запетайката - може да струва човешки живот.
  Разбира се че са проблем граматическите грешки. Мен ме ужасява мисълта, че прокурор може да е функционално неграмотен.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 15. 15 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#8] от "Conservative Future":

  До коментар [#5] от "Bulgerman":Борисов и той ли упражнява надзор и методическо ръководство над дейността на прокуратурата. Ето, това вече е познаване на принципа на разделение на властите, пред което Лок, Монтескьо и Хамилтън биха се обърнали в гроба. Гордея се, че деля един форум с такива титанични капацитети!
  —цитат от коментар 8 на Conservative Future


  За какво разделение на властите говорите при Борисов. Той не знае и никога не е знаел какво означава това.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  Вижда се с просто око, че прокуратурата не иска вече това дело. Тя си свърши работата - ПР-акция за сваляне на ръководството...
  Оттук нататък всичко е парещ картоф за прехвърляне от ръка в ръка...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Дневник, за пореден път се изявявате като рушители на държавността. С такива манипулативни заглавия като това и то при положение, че връщането на делото не е влязло в сила, и още повече при положение, че въобще не се касае до решение по самото дело , само показвате каква е истинската ви цел - очерняне на Прокуратурата, която е много неудобна за вашия собственик и направо му бърка в г...очите. Развихрилите се обидни коментари, освен че показват ниското ниво на остатъчната ви аудитория, потвърждават за пореден път, че пред целта ви да бъдат оплюти и дискредитирани хилядите юристи, работещи в системата, за да може да изкарате един олигарх претендиращ, че представлява дясното, като жертва на политическа атака , за вас няма забранени средства.

 18. 18 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#16] от "penetrating":

  Абсолютно. Разчистване на сметки което ние им платихме от данъците си. Десетки и стотицо часове работа на съда по една частна поръчка изпълнена от цацаратурата. Още от втория месец беше ясно че това дело няна бъдеще. Скоро и ще го оправдаят но работата е свършвна. Цацата в момента е най вреното нещо за България.

 19. 19 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#2] от "xmm": Проблемът не е нито първото, нито второто - просто нашето правосъдие изпълнява "мокри" поръчки за премахване на неудобни някому личности от ключови места. Вече Павел Александров е вън от играта.

 20. 20 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Апропо, катастрофира ли пред съда искането на Комисията за отнемане на имущество, за налагане на запор върху имуществото на собственика на икономедия?
  Апропо, катастрофира ли пред съда искането на бившия зам. министър Петков, той същият и виден критик на прокуратурата, от позицията на съдия с петгодишен стаж в районен съд, за отмяна на заповедта с която му се отказва да преподава в НИП? Както и искането за отмяна на наказанието на прогресивната съдийка със многогодишно забавените дела, но иначе много наш на ССБ човек ?
  Апропо, катастрофира ли пред конституционния съд искането на Адвокатския съвет, на незнайните НПО, а и на съдиите на Л.Панов от ВКС, за отмяна на поправките в НПК и ЗСВ.
  Апропо, днес обвинението срещу бившия кмет на Видин не катастрофира - 6 години! Или май нямаме очи за такива неща?

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5484 Неутрално

  До коментар [#18] от "lol":

  Съгласен напълно и с наблюденията, и с очакваната развръзка, и най-вече с оценката за Цацаров

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gopeто":

  Разбира се, че запетайката е много важна, може би е най-важният препинателен знак, но мисля, че с правилното ѝ поставяне няма да решим проблема с корупцията, която е главната причина за зле работещата прокуратура.

 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fiji":
  Прав сте. Но граматическите грешки намекват за неграмотност. Тя е опасна, ако важи за прокурорите.
  Надявам се все пак, че тези грешки са по-скоро случайни и вие имате право в случая.
  Истинският препблем е, че няма много прокурори, готови да се опълчат на началника си Цацаров.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  Изобщо не мисля, че граматическите грешки са случайни в обвинителните актове. И дори мисля, че неграмотността на някои прокурори не се ограничава само в граматиката, а и в събирането и анализирането на доказателства.

 25. 25 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#17] от "oliverstone":

  Рушенето на държавността е нравствен дълг на всеки честен гражданин, защото държавата е престъпна организация.

  властта ражда паразити
 26. 26 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#20] от "oliverstone":

  прав си по принцип , но не и в случая . Андреева , Пилософ и Москов унищожиха фонда . защо ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 27. 27 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#8] от "Conservative Future": За какво разделение на властите говорите при Борисов. Той не знае и никога не е знаел какво означава това.
  —цитат от коментар 15 на Gopeто


  Другите власти и те ли не знаят какво означава разделението на властите, та и те не могат да се опазят от коварните попълзновения премиерски? И как точно Борисов е виновен в конкретния случай - той е изготвил нескопосния обвинителен акт и го пробутал на прокурорите ли?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  До коментар [#15] от "Gopeто":
  Разделението на властите е фиксирано още когато главният секретар на МВР обявяваше "Ние ги хващаме, те ги пускат".

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fiji":
  За съжаление мноог е вероятно да сте прав....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#27] от "Conservative Future":

  Много удобно за господаря ви сте забравили репликата на един градски прокурор към Борисов - "не се смей, ти си го избра".
  Модаела на управление е проблема. Сега се злорадствате за един почтен човек, но това няма да ви помогне утре да сте на неговото място.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#30] от "Gopeто":

  Е, репликата на един градски прокурор към премиера доказва и обяснява всички процеси в държавата, разбрах Ви. Страхотна логика, признавам.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#31] от "Conservative Future":
  За непромит мозък логика има.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#32] от "Gopeто":

  И този непромит мозък явно сте Вие. Да Ви имам самочувствието, освен логиката. Иначе оригиналите на никовете ни са били съпартийци в реалния живот. ;-)

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 34. 34 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#33] от "Conservative Future":
  Имам самочувствие, защото нямам господар. И не отдавам никакво значение на никовете.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 35. 35 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#34] от "Gopeто":

  Без Бог, без господар, похвално. :-)

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK