Държавата се отказва да участва в сделката за ЧЕЗ (допълнена в 17:08 ч.)

Финансовият министър и главният прокурор Сотир Цацаров в началото на заседаннието на временната парламентарна комисия.

© Георги Кожухаров

Финансовият министър и главният прокурор Сотир Цацаров в началото на заседаннието на временната парламентарна комисия.Българската държава няма каквото и да е намерение да участва частично или изцяло в сделката за продажбата ма ЧЕЗ", заяви финансовият министър Владислав Горанов, който взе участие в заседанието на временната парламентарна комисия за продажбата на предприятието. Той направи уточнението, че представя позиция на финансовото ведомство, която е съгласувана с министър-председателя.


"Това е консолидирана позиция на всички участници в тогавашната среща (с фирмата "Инерком", която беше избрана за купувач на ЧЕЗ, и министър-председателя Бойко Борисов - бел.ред.), че ние не смятаме въпреки обществения интерес, че това е методът за защита интересите на българските граждани, т.е. включването на държавата в една подобна сделка. Подобна позиция е валидна и консолидирана с министър-председателя", заяви още финансовият министър.


От думите на Горанов се разбра, че е било решено, че за защита на интересите на българските граждани, са достатъчни наличните регулаторни механизми.

Владислав Горанов и Гинка Върбакова след срещата при премиера Бойко Борисов в началото на март.

© Юлия Лазарова

Владислав Горанов и Гинка Върбакова след срещата при премиера Бойко Борисов в началото на март.
Това решение е напълно противоположно на първоначално обявеното при срещата в Министерския съвет с Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком България", на 1 март. Тогава тъкмо финансовият министър обяви, че държавата е поставила въпроса да придобие поне контролен дял при покупката на българския бизнес на ЧЕЗ. По-късно бе уточнено, че това може да стане чрез покупка на дялове в самата "Инерком". В същото време, макар и говорител след срещата при Борисов, самият Горанов изрази лично мнение, че държавата не трябва да купува дял, такава бе позицията и на министъра на икономиката Емил Караниколов.


"Оставаме с разбирането, че


имаме достатъчно механизми


от гледна точка на законодателно равнище, от гледна точка на регулаторни и съществуващите държавни органи, които регулират конкуренцията и енергийния пазар, и не е необходимо, освен ако народното представителство не реши, че трябва да се промени регулаторната рамка", заяви Горанов.


По думите на Горанов участието на българската държава в подобна сделка би било нецелесъобразно. Той заяви, че все още няма официален отговор от страна на чешката държава дали би допуснала подобно участие.


"Дали сделката ще се реализира или не, е извън регулаторните функции на държавата. Нямаме намерение като изпълнителна власт да се намесваме в частноправни отношения", заяви още министърът.


На заседанието на комисията е бил поканен и премиерът Бойко Борисов, но депутатът от БСП Жельо Бойчев обяви, че е постъпило писмо от него, в което той казва, че не може да коментира детайлите по сделката, защото изявленията му може да окажат отражения върху делото срещу България, което чешката държава води.


След като приключи участието му в заседанието, Горанов заяви пред журналисти, че неофициално е известно, че сделката за продажбата на ЧЕЗ трябва да приключи до девет месеца.


Той обясни първоначално заявеното намерение на българската държава да участва в сделката, като опит да се отговори на създалото се обществено


"огромно напрежение, с политически внушения, че нещо много страшно се случва".


"Проведохме разговори и към онзи етап бяхме готови да отговорим на обществените очаквания, че държавата трябва да е на мястото си. Днес не сме на различно мнение, че държавата трябва да е на мястото си, тя има изградени органи, които да регулират този бизнес. След много разговори в рамките на правителството надделя поддържаната винаги от Министерство на финансите теза, че ролята на държавата в икономиката трябва да бъде само като регулатор, а не като собственик", заяви още Владислав Горанов.


Сотир Цацаров: Срещу Гинка и Славчо Върбакови няма досъдебни производства


Главният прокурор Сотир Цацаров също участва в заседанието на комисията, на която представи справка за това дали срещу Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком България" и съпруга й Славчо Върбаков има разследвания и преписки.


Подобна информация е поискана от прокуратурата и от ДАНС в края на февруари, а два дни по-късно и от главния секретар на президента Румен Радев. Писмото изпратено от държавното обвинение до институциите гласи, че при проверка в унифицираната информационна система на прокуратурата по имената на семейство Върбакови, не излизат досъдебни производства и преписки, които се водят срещу тях. Подобни са данните и при търсенето в системата за "Инерком България"


Цацаров няколко пъти направи уточнението, че поисканата от институциите информация касае само търсене по имената на двамата и по името на компанията.


Цацаров изнесе данни за излизащите в системата на държавното обвинение преписки и досъдебни производства, които не са срещу Върбакови, но имената им се появяват, защото са страни по различни договори.


Едно от разследванията е било за организирана престъпна група за данъчни измами, в която е бил включен и Славчо Върбаков. Срещу него обаче през 2014 г. наблюдаващият прокурор е прекратил производството. За останалите 7 души е внесен обвинителен акт от специализираната прокуратура, стана известно още от изнесеното от Цацаров.


Имената на семейство Върбакови излизат в преписки и досъдебни производства - заедно и поотделно - по разследване на мениджмънта на дружеството "Хипо Алпе Адриа Лизинг" ООД - дъщерна компания на голяма компания от Австрия. Проверяван е мениджмънтът на българското дружество - за сключване на неизгодни договори. Върбакови са били страни по тези договори, но проверките на прокуратурата не са били насочени към дейността на двамата. В Софийската районна прокуратура е имало и разследване за обсебване срещу неизвестен извършител във връзка с "Ферари", за което е имало договор за лизинг на името на Гинка Върбакова. То също е прекратено, съобщи още главният прокурор.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (120)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  "че не може да коментира детайлите по сделката, защото изявленията му може да окажат отражения върху делото срещу България, което чешката държава води."
  А, той изговори достатъчно и каквото можа направи. Да не говорим пък, за що ни съди ЧЕЗ, че и Енерго-про , ЕВН и някакво енергийно дружество от Малта. Общо за около 2 млрд. евро.

 2. 2 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Браво на Горанов. Само така. Няма нужда да участва държавата.

 3. 3 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1312 Любопитно

  Боки, театрото, дето го разигравате, ни идва в повече.
  Ние ЗНАЕХМЕ от самото начало, че няма как да участва държавата.
  Също така е ясно, че и Какичката няма как да участва.
  Поне логически няма как.
  ДОСЕЩАМЕ се и кой е истинския играч в сянка.
  ...
  Много взе да ви е прозрачна и нагла работата, бе Боки... Много... Не усещаш ли?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Както винаги, Началника изстрелва първо едно решение, което му е на езика, и след многодневен размисъл достига до друго решение, в случая правилното....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 658 Неутрално

  За всеки който разбира, това беше ясно от ден първи. Добре че след толкова дивотии се връщат в правия път.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Една добра новина. Сега не е лошо да отговорите и на тези 10 "грозни" въпроса:

  https://www.investor.bg/blogosfera/363/a/deset-grozni-vyprosa-za-sdelkata-na-chez-258642/

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Да видиш ти! Зельо Бойчев защитил Баце!!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Борисов не е отишъл в комисията вероятно заради:
  "Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя. Преводачът на ИнеркомНикола Молчан е служител на Мая Христова, която върти бизнес с близкия до Борисов Пепи Лашов"
  https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html

 9. 9 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Ей малко разум да проявят :D

 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Държавата реши, че макар да е далавераджийска, откровеното и участие в далавера няма да е здравословно.

 11. 11 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Това е за днес.
  А утре какво ще кажат и те не знаят!

 12. 12 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 239 Неутрално
 13. 13 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Няма как държавата да не се откаже от участие в тази сделка, защото за да се включи първо трябва да изплати претендираните от ЧЕЗ милиони, за които е завела дело в арбитражния съд.

 14. 14 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#3] от "pariah":
  До коментар [#8] от "Наблюдател":

  Взаимовръзките:
  https://i0.wp.com/bivol.bg/wp-content/uploads/2018/03/cez-maia-borisov.png?ssl=1

 15. 15 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1248 Неутрално
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Значи сделката е пред провал, щото читавите банки явно са дали заден, след шумотевицата ЧЕЗ не може да замижи пред офшорки и скрити собственици. Тю, как ще игорят 5 млн. банкова гаранция...

 17. 17 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Това всъщност е вярната позиция на държавата. Проблемът е, че министерският съвет не е никак убедителен.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 18. 18 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Слава бого разминахме се с национализацията. Сега остава да се защитим от Русия, което като последица може да доведе то изчезването на всички Гинки ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Протакането беше напълно достатъчно за да се пръкнат връзките на "Гинка" с полковниците от синода. :)

  "освен ако народното представителство не реши, че трябва да се промени регулаторната рамка" - Много е вероятно да се въведе предварително одобрение на купувачите от КЕВР и това би било напълно логично. Лиценза, издаван от КЕВР, би трябвало да е "вързан" и за собственика и управителното тяло на предприятието, и за самото предприятие като активи и персонал. Ключови за управителното тяло са компетенциите му, а за собственика - капиталовата адекватност.

 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Айде приватизираха западна българия
  Купувайте фотоволтаици и юпиес да не ви изгорят електроуредите

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5954 Неутрално

  - Имате ли лекарство за подобряване на паметта?
  - ГинкоПрим и Гинко Билоба мога да ви препоръчам.
  - Олеле, тази и аптеките ли вече е купила?!?!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#16] от "Лелка":

  Не е само това относно финансирането. От бивол преди наскоро анонсираха, спонена го в интервю за Еврокоми главният им редактор, че предстои да публикуват и разследване за финансирането на Гинка Върбакова в миналото! Според тях се очаква това да повдигне още много въпроси!
  https://www.youtube.com/watch?v=5-PzbgLaZ14

 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Любопитно

  ...ДОСЕЩАМЕ се и кой е истинския играч в сянка....
  —цитат от коментар 3 на pariah  До коментар [#3] от "pariah":

  Кой бре? Полковниците от Синода или Тимаджиите напред с досегашните акционери ЦКБ и Съгласие?

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5646 Неутрално

  #Кой не иска държавата за съдружник...
  Тя става само за финансов и ресурсен донор...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  "Държавата се отказва да участва в сделката за ЧЕЗ"

  Леле, като си спомня как Рапонът се горещеше как ще ги разгемби тия "гадове".
  Само дет не вденах кои беха "гадовете".
  Излезе малко като, "Дръжте ме, че ще сторя некоя беля. Силата си не знам."
  Ойц- пръц.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Винаги ме е дразнил този маниер на нашите “политици” - като нещата дефекират те гледат да ги размият във времето. То не бяха комисии, референдуми, какво ли не. Само да се отърват от първоначалната жега и после са царе на протакването докато народата не забрави.

 27. 27 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Мен ме вълнува откъде Гинка намери няколкостотин милиона. Тоест кой седи зад нея.

 28. 28 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Всъщност кой олигофрен измисли държавата да участва в сделката???

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 29. 29 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#23] от "plebs":
  Не знам, варианти има, но засега в тази държава нищо не се случва без Боки да разреши.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 30. 30 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сега е време да си припомним аналогията за италианския танк с 1 предна и 4 задни скорости...

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Весело

  Борисов не е отишъл в комисията вероятно заради:"Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя. Преводачът на ИнеркомНикола Молчан е служител на Мая Христова, която върти бизнес с близкия до Борисов Пепи Лашов"https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html
  —цитат от коментар 8 на Наблюдател  До коментар [#8] от "Наблюдател":

  Да бе. Баце таковата Моника. Точно затова Гинка ползва адвокатите, замесени в аферата Хохегер, а тя пък му изневерява със синода...:)
  Биволите с рогите на жабата... :)

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Държавата от нищо не се отказва. Решение и предложение за участие на държавата в сделката с ЧЕЗ никога не е имало. Има само едно хрумване на Бойко Борисов в смисъл "Гинке, я виж там в Прага с ЧЕЗ дали може някак си и ние да участваме".

 33. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Герб вече има голяма банка-кадри. Има специалисти по суджуци, има специалисти по ЕРПта.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 34 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 989 Неутрално

  1. Ще освободя министъра.
  2. Ще го върна, но ще участваме в сделката.
  3. Няма да го освобождавам и няма да участваме в сделката.
  Защо толкова време се увърта за да се стигне до първоначалния вариант? Оставам с впечатлението за некомпетентност.

 35. 35 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Браво на Горанов. Само така. Няма нужда да участва държавата.
  —цитат от коментар 2 на Стела Николова
  За кого е "Браво"? За същия този представител на държавата - Горанов, който пръв от управляващите лансира идеята "...държавата да влезе в сделката с ЧЕЗ..."? Ами, така хаотично и панически, в стил иди ми - дойди ми, може да управлява всеки. Това е подход, който не управлява, а създава хаос - хаос, в който едва ли не вкарахме и самите чехи. Така поднесена новината - от лицето Горанов, направо си е наглост.

 36. 36 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Както винаги, Началника изстрелва първо едно решение, което му е на езика, и след многодневен размисъл достига до друго решение, в случая правилното....
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1  След срещата на мутрата с Гинка, стана ясно, че мутрата иска държавата да участва, докато Горанов беше решително против . Днес тържествува победата на Горанов - извод :
  Мутрата плямпори безмозъчно и се заканва на " гадовете ", а в същото време пеевския министър ДИКТУВА И НАЛАГА мнението си !
  Има ли някой здравомислещ, който да оспори горите два факта, но, разбира се с аргументи ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 37. 37 Профил на Стела Николова
  Стела Николова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мърмор":

  Стига си лъгал.

 38. 38 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  Екстра, дано е истина.

 39. 39 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  И слава Богу!
  Идеята беше безумна!
  Ще е дъбе т.н."държава" да използва ефективно съществуващите контролни механизми без да придобива собственост и да се занимава с търговска дейност- това ве че сме го живели и сме : "Не, благодаря"!!!

 40. 40 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Малко късно, но правилно решение.
  Сега май Гинка ще гризне дръвцето, щото не знам коя банка ще я кредитира. Комай ще и изгорят гаранциите.

 41. 41 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Това е за днес.А утре какво ще кажат и те не знаят!
  —цитат от коментар 11 на antikvarno  Няма да има друго мнение утре, защото прозвуча последният акорд на Горанов, а колко и какво пляска мутрата - никой не го пита !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 42. 42 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Ами браво. Соца реве и опява отляво. Плачете. Сега е време за нови опорки.

 43. 43 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 690 Любопитно

  Гинка какво ще каже, и къде се покри близо месец?

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Това всъщност е вярната позиция на държавата. Проблемът е, че министерският съвет не е никак убедителен.
  —цитат от коментар 17 на Gopeто  Според мен много си е убедителен, но мутрагена искаше да играе солово и седна на дъто си след като беше ошамарен от задкулисието ПОСРЕДСТВОМ Горанов !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на Noname
  Noname
  Рейтинг: 578 Неутрално

  От първата снимка можем да се досетим че Горанов наскоро е станал масон...

 46. 46 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#40] от "marker":

  Малко късно, но правилно решение.Сега май Гинка ще гризне дръвцето, щото не знам коя банка ще я кредитира. Комай ще и изгорят гаранциите.
  —цитат от коментар 40 на marker


  Не се знае, тя Гинга отрече да има "оШфорки" зад нея, но за оФшорки така и не е отрекла и до сега ...

 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Всъщност кой олигофрен измисли държавата да участва в сделката???
  —цитат от коментар 28 на today  Казва се официално Бойко Методиев Борисов, а неофициално, мутрата премиер !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#27] от "johnniewalker":

  КОЙ, аджеба, а?
  Познай до три пъти - Рапонът, Доган, Домус Дельо.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 49. 49 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  добре ,че глобалното затопляне води до все по ниска консумация на енергия ,представям си един Лукойл и в енергетиката + Мариците ,и тока току виж станал по 2 лв киловата .

 50. 50 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  Типичен за Бойча стил - иди ми, дойде ми. Бойча многократно е показвал и доказвал че мнението си често го мени. Иначе, решението е правилно. Не виждам защо държавата за да купи ЧЕЗ България, трябва първо да постигне извън съдебно споразумение с чехите и се тръшне едни пари, пък след това да се тръшне още пари за активите им!? Както и да го погледне човек, това си е набутвация от всякъде. Нека частна фирма придобие и управлява ЕРП-то, пък държавата да си гледа държавните работи които между впрочем доста е поизоставила и вместо това произвежда скандали и хаос.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 51. 51 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  До коментар [#34] от "falkoneti":


  " Оставам с впечатлението за некомпетентност . "


  Аз пък оставам с впечатлението, че горе високо има много люта битка за парчетата от баницата и в края на краищата последната дума имат от библиотеката, без значение какво и кога е заявил гражданинът от Банкя !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 52. 52 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 834 Неутрално

  То не бяха превъртания, пируети, закани за гадовете и т.н..Вече смятат, че общественото внимание е насочено другаде и вече спокойно ще реализират схемата. Или пък може и да не стане сделката. Те си знаят какво е договорено. За нас остана, както винаги, дрънкането и емоциите по форумите...

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 53. 53 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#34] от "falkoneti":" Оставам с впечатлението за некомпетентност . "Аз пък оставам с впечатлението, че горе високо има много люта битка за парчетата от баницата и в края на краищата последната дума имат от библиотеката, без значение какво и кога е заявил гражданинът от Банкя !
  —цитат от коментар 51 на niksan1


  Изчакаха нещо друго да излезе на преден план в пресата и се върнаха към стария план.
  Така се прави. Машалла.
  Теменужка, Гинка и ????? да почерпят.

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 54. 54 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мърмор":Стига си лъгал.
  —цитат от коментар 37 на Стела Николова

  В статия от март: "...За намерението на държавата да придобие "поне контролен дял" в ЧЕЗ се разбра тъкмо от изказването на Горанов в четвъртък , когато в Министерски съвет се състоя среща при премиера с Гинка Върбакова, собственик на "Инерком България"...
  Да, Горанов е първият, който изнесе идеята пред обществото. А вие, както виждам днес сте били на "козметик", обновили сте профила си. Похвално, но едва ли ще прикрие форумните ви бръчки.

 55. 55 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Това е правилното решение в една страна с пазарна икономика, където държавата може да има функциите на регулатор, но не и на пазарен играч. Радвам се, че правителството взе правилното (т.е. дясното) решение.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 56. 56 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":

  1. Има ли сериозен човек в държавата, който да вярва, че купувач е г-жа Върбакова? - НЕ
  2. Има ли сериозен човек, който да вярва, че управляващите не знаят кой е истинският купувач? - ДА, варианти
  - ТИМ
  - Синода
  - Земан , Бабиш, Бенеш...
  - ПЕСове други :)
  3. Има ли сериозен човек, който да вярва, че ЧЕЗ са аматьори и ще подпишат такава сделка, без предварително да са получили одобрение от когото трябва? - НЕ. Кой е дал одобрение?
  4. Има ли сериозен човек, който да вярва, че държавата не може да спре лоша сделка? - Има. Хотел Рила в София беше продаден на съмнителна фигура като БАКБ финансира сделката над 100%
  ....
  Нататък ме мързи, щото явното е, че Инвестор е в конфликт на интереси покрай собствеността си...

 57. 57 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  От първата снимка можем да се досетим че Горанов наскоро е станал масон...
  —цитат от коментар 45 на Noname


  В Българския парламент 85-90% са практикуващи масони. На ръководни постове в държавата 100%. Туй дето мижи ке те лажем за пред матряла на масонските им събрания всички пърдят в едно гърне. Единсвения начин засега да ги държим изкъсо е да ги гоним по законите които те създават. Те трябва да играят по законите. Такъв им е модела. Така че добри лоши колкото повече на светло излизат делата им по-добре за обществото.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 58. 58 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 834 Гневно

  Турбо кючек за всички, които пожелаха! Г-жа Гинка, г-н Славчо и Пашата харесват това!
  Срам и резил!

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 59. 59 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 834 Гневно

  Имаме достатъчно механизми от гледна точка на законодателното равнище, затова не е необходимо българската държава да придобива и притежава активи на дружеството по тази сделка.
  *****************************************************************************************************************
  Демек...
  Защо да участваме като ''представители на държавата'', след като може да си делнем ЧЕЗ с Гинка ,и скритите зад нея гинкчета като частни лица?

  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 60. 60 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Едно разследване на "Тема" за масоните /няма го вече в нета/:
  "Интригата, че Петко Сертов е масон, тръгна от форума на столичен вестник още когато бившият експерт по сигурността към президентството, а после и секретар на Съвета по сигурността към премиера стана шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Анонимният автор споменаваше един интересен факт от биографията на Сертов - участието му в управителния съвет на сдружение ложа "Братство и чест"
  Според АПИС и "Дакси" шефът на "българското ФБР" продължава да е в тази любопитна организация с идеална цел. Наименованието на сдружението определено е масонско по дух и води до кръг, който от години играе важна роля в държавата. Освен Сертов в управата на ложа "Братство и чест" например е Евгени Душков. Той е управляващ на още едно известно сдружение - КТ "Подкрепа", заедно с доктор Константин Тренчев, както и на фондация "Дом за ангели". А за да не остане съмнение, че става дума тъкмо за масонство, Душков се появява и в ръководството на сдружението на свободните зидари "Заря". Там си партнира с известни бизнесмени като Вилямс Иванов, който стои високо в йерархията на "Орел Инвест холдинг" и е един от участниците в българския съюз на частните предприемачи "Възраждане".
  Не по-малко внимание заслужава и третият управляващ на ложа "Братство и чест" - Константин Симеонов. Той също е участник в зидарската ложа "Заря", но освен това е и управляващ на фондация "Мемориален фонд Владимир Грашнов". Бизнесът на Симеонов е свързан с компанията "Глобал естейтс консултинг" ООД, където си партнира с руския гражданин Александр Жизневски.
  Четвъртият управляващ в сдружението заедно с Петко Сертов се казва Маргарит Ганев и очевидно е юридическият корифей на екипа. За това говори участието му в сдружение "Българска асоциация по международно право" и във фондация "Конференция на асоциацията по международно право - България". Счетоводството на "ложата" вероятно е в ресора на следващия управляващ - Новко Спасов, който е един от собствениците на счетоводната фирма Ей Пи Ен ООД, а грижата за здравето навярно е поверена на Стефан Сираков. Той е управляващ на Доброволна осигурителна мрежа "Здраве" АД заедно с Илко Семерджиев и е в управата на още две болници - "Царица Йоана"-София и "Света Ана"-Варна.
  Двете ложи - "Заря" и "Братство и чест", са съюзни и членуват във Великата ложа на старите свободни признати зидари на България, чийто Велик майстор е Румен Ралчев, твърдят запознати. 56-годишният Ралчев е президент на "Балкан Секюрити Груп" и е работил в УБО и НСО. В разнообразните му бизнес интереси са охранителна дейност, търговия с недвижими имоти, частни социални домове за настаняване, спорт, транспорт, строителни услуги и др. Друг любопитен факт е регистрацията му като управляващ на фондация "Акация", където е заедно с двама от "Братство и чест" - Константин Симеонов и Маргарит Ганев.
  Този съвсем кратък преглед на обществените и бизнес ангажиментите на хората в "Братство и чест", "Заря" и Великата ложа на старите свободни признати зидари на България показва, че подборът им едва ли е случаен. Всеки от тях държи различни лостове за властово и икономическо влияние, а цялата структура прилича на добре организирана и стегната машина. Въпросът е какви ангажименти се поемат с клетва към ложата и към останалите в братството и дали понякога те не доминират."


 61. 61 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  "Това решение е напълно противоположно на първоначално обявеното при срещата в Министерския съвет с Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком България", на 1 март."

  Тогава спешно трябваше да се покаже твърдата ръка на правителството в защита на обществото.

  Вече не е необходимо, защото хората започнаха да свикват с новия собственик. Когото обаче здраво ще контролираме чрез нормативната рамка и регулаторните инструменти!

 62. 62 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  Бавничко работи малката машинка в глъвътъ на боки, картофения му компютер.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 63. 63 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  Борисов не е отишъл в комисията вероятно заради:"Сделката за ЧЕЗ отвежда към премиерското каре за карти в Банкя. Преводачът на ИнеркомНикола Молчан е служител на Мая Христова, която върти бизнес с близкия до Борисов Пепи Лашов"https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html
  —цитат от коментар 8 на Наблюдател


  хахаха, ама пък държавата се отказвала да изпере кинтите на сик, да си ги перяли сами хахаха... *ати тъпия виц

 64. 64 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Любопитно

  Снимката говори много (независимо за каква тема е бил разговора ): първо, усмивката на Горанов, второ, подсмихването на Цацаров, трето самото ръкостискате и начина по който Горанов захваща ръката...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 65. 65 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Правилно решение.
  Държавата няма работа в договореностите между две юридически лица.

  Само, където правиха театър, да се харесат на озверялата селска маса...и да искат да прилагат някакви измислени опити за национализации.

  А, форумджиите, уж се хвалят, че са дясноориентирани...и те подхванаха мантрата на комунисти и псевдопатриоти.

  Жалка работа.

 66. 66 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Всички са консолидирани, и Гинка е консолидирана, и дебелият прокурор се е консолидирал...

  Ние сме една консолидирана държава, в която е нормално Гинка да купи ЧЕЗ, нормално е да разбираме от чешки журналисти за подробности по сделката, нормално е стадото да си трае......

  Абе, нормална държава.

 67. 67 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Българската държава се управлява от крайно елементарни хора...
  но все пак говорим за ГЕРБ де...

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "Държавата се отказва да участва в сделката за ЧЕЗ"

  " Говорихме с г-н Борисов . Той каза - Искам да имам пълен контрол над сделката и Компанията . Аз съм готова да предоставя и договора . След срещата заминавам за Прага , за да се разберем с продавача какво е неговото мнение "
  Гинка Върбакова ч

  Държавата НИКОГА НЕ Е ЗАЯВЯВАЛ ЖЕЛАНИЕ за участие в сделката за ЧЕЗ. Така че изцепките на Горанов нямат никакво значение . Освен ако Простия не се изживява в ролята на оня , дето беше заявил - Държавата - това съм АЗ .

 69. 69 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 866 Неутрално

  при уравлението на шайката никога нищо не е сигурно

 70. 70 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 274 Весело

  КОМУНИЗМЪТ Е НА ПРАГА НИ ! САМО ТРЯБВА ДА ПЛАТИМ.
  В РЕДОВЕТЕ НА БСП СЕ НОСИ СЛУХ, ЧЕ НИНОВА ЩЕ ОРГАНИЗИРА ПОДПИСКА ЗА СЪБИРАНЕ НА ВОЛНИ ПОЖЕРТВОВАНИЯ, ЗА ДА МОЖЕ БСП ДА ЗАКУПИ "ЧЕЗ". ОБЕЩАНИЕТО, ЧЕ НЕ САМО ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ЩЕ БЪДЕ БЕЗПЛАТНА, НО ВСЕКИ АБОНАТ ЩЕ ПОЛУЧАВА ПАРИЧНА ПРЕМИЯ, ПРОПОРЦИОНАЛНА НА КОНСУМИРАНАТА ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯ.

 71. 71 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Любопитно

  Тогава спешно трябваше да се покаже твърдата ръка на правителството в защита на обществото. Вече не е необходимо, защото хората започнаха да свикват с новия собственик. Когото обаче здраво ще контролираме чрез нормативната рамка и регулаторните инструменти!
  —цитат от коментар 61 на razor

  И как точно "твърдата ръка" защити обществото?
  Не знаеше ли и тогава "твърдата ръка", че може "здраво" да контролира чрез "нормативната рамка и регулаторните инструменти"?
  И защо "твърдата ръка" реши, че хората са свикнали с новия собственик, и ако е така, това достатъчно условие ли е "твърдата ръка" да омекне?

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На заседанието на комисията е бил поканен и премиерът Бойко Борисов, но депутатът от БСП Жельо Бойчев обяви, че е постъпило писмо от него, в което той казва, че не може да коментира детайлите по сделката, защото изявленията му може да окажат отражения върху делото срещу България у което чешката държава води .

  Най- близките моменти , в които Простия се държи като слон в стъкларски магазин и създава неуписуем хаос в цялата държава , са просто класика в жанра . Първо е Конвенцията , следва бъркотията с Великобританските фантасмагории , и се пръкна днешната изцепка с ЧЕЗ. . Но нищо ново в поведението на министър - председател , паламентарно мнозинство и електоралната маса . Сутрин едно , на обяд друго , вечерта - съвсем ново . Тази мимикрия съпътстве терберското паство винаги когато се докопат до яслата . Макар и за кратко . Хаос и бъркотия . И прах в очите на слепците .

 73. 73 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добрутро!
  Ама то и не можеше, само дето маса умници ви се вързаха...

 74. 74 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Бойко белотаджията, първо скришом се опита да хапне големия залък. После се опита явно да действа, след като се разсмърдя Гинкината епопея. Сега пак скришом ще се пробва...Дано да се размине. А иначе пред схемата, и свинските черва са в респект.
  https://bivol.bg/cez-ginka-maia-borisov.html

 75. 75 Профил на D
  D
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Естествено, за какво и е да участва. Може само да регулира нещата, това е частна сделка.

 76. 76 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 648 Неутрално

  На заседанието на комисията е бил поканен и премиерът Бойко Борисов, но депутатът от БСП Жельо Бойчев обяви, че е постъпило писмо от него, в което той казва, че не може да коментира детайлите по сделката, защото изявленията му може да окажат отражения върху делото срещу България, което чешката държава води."

  Обикновено , когато човек трябва да свърши нещо отговорно , казват , че има топки . Когато Борисов иета пред камери и микрофони създава впечатление , че топките са му към две оки . Когато трябве де застане пред комисия или на парламентарна трибума , се оказва , че са като орехчета . Макар че може да ги мисли за индийски . А няма нищо страшно - може би в комисията щяха да му задат въпрос с неповишена трудност . Чехия ли води дело срещу България , или ЧЕШКА фирма ? . Само не ми казвайте , че няма значение - няма да повярвам .

 77. 77 Профил на thenomad
  thenomad
  Рейтинг: 408 Неутрално

  На снимката Горанов и Цацаров, какво е това тайно ръкостискане?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално
 80. 80 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 842 Любопитно

  Колко струва думата на Боко Пушилката!
  То не бяха сълзи; то не бяха сополи; то не беше театро!

  Да разлая троловете!!
 81. 81 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Като се почне със смяна на електро табла и електроинсталации в блоковете и къщите 2 млн домакинства по 1000 евро ето 2 млрд евро за гинка чез и нови инсталации

 82. 82 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#65] от "foreverman77":

  Мисля че има два основни момента за мотивацията на тълпата: интерес към кой наистина е зад сделката и обикновено завистливо любопитство в неясната обстановка.
  А и реакцията на Борисов беше показателна с "брилиантното изработване", просто Европейските норми ни идват малко нетипично за Балканите :-)

 83. 83 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#74] от "SaveBG":

  Да не би пък Боко да е загубил ЧЕЗ на карти?

  Да разлая троловете!!
 84. 84 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 842 Неутрално

  До коментар [#82] от "daskal1":

  Не знам Боко какъв пожарникар е бил, но на мене повече ми прилича на параджия!
  И насочва всичката пара към свирката!
  Много шум за нищо!

  Да разлая троловете!!
 85. 85 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Весело

  Мина приватизацията.....сега е ред на либерализацията на ел.енергията...Колкото и малко хора да са оцеляли все по-малко и по-малко трябва да останат оцелелите в Бьлгария.Това е целта на занятието!

 86. 86 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Весело

  Минавайте на фотоволтаици и да им разбием тьнките сметчици!

 87. 87 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  Браво на Горанов. Само така. Няма нужда да участва държавата.
  —цитат от коментар 2 на Стела Николова


  Ужас! 33 на 29 за минусите. И това в "десен" вестник....

 88. 88 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1974 Весело

  Интересна схема:
  https://bit.ly/2GtP4ZA

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 89. 89 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Весело

  Владко яко се бъзика с умните и красивите и им гледа сеира ...
  скоро няма ли да има разходка до орлов мост другари ...

 90. 90 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#28] от "today":

  Бай Х е олигофренът

 91. 91 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 842 Любопитно

  До коментар [#87] от "puknatastotinka":

  И що е то "десен"?

  Да разлая троловете!!
 92. 92 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#90] от "кръвожаден джендър":

  Бай Х е три пъти премиер, а ти и бай радан ще останете само с коментарите си в дневник.
  Даже и бай ицо може да се похвали с година министър подарено му от бай Х

 93. 93 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Любопитно

  Сапунката ,която се нарича продажбата на ЧЕЗ се вихри с пълна сила

 94. 94 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  До коментар [#92] от "001":

  бай ти х винаги си е бил най-обикновена, нискоразрядна червена мутра... такъв ще си и умре... но тУри му там за капак и систематичното десетгодишно разсипване на територията щом настояваш, проблем нема... само се моля да доживее резултатите си в пълния им блясък

 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3987 Весело

  До коментар [#4] от "hamiltonf1":

  "..................след многодневен размисъл достига до друго решение...................."

  Така се получава след като има недостиг на мозъчен материал!

 96. 96 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Държавата се отказва от участие за да отидат парите от печалбата на чез в частни банки

 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#84] от "lone_wolf":

  Е, ами той е доктор по пожарникарство, няма да се занимава с прости работи :-)

 98. 98 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#87] от "puknatastotinka":И що е то "десен"?
  —цитат от коментар 91 на lone_wolf


  Предполага се, че е на позиции за по-малко държава в икономиката и читателите му са на това мнение.
  През 2014 преди изборите пуснах една графика с две оси. Едната ос отразява повече и по-малко държава в икономиката. Другата ос повече сближаване с ЕС и отдалечаване от ЕС в смисъл близост до Русия. Партиите лесно се подреждат в отделните квадранти според това което пише в програмите им. Веднага се вижда кой от кого може да смуче електорат. Очевидно беше, че Герб и РБ са конкуренти, както АБВ, БСП и Атака. Герб и БСП взеха превес. БСП се премести в полето на Сидеров, а Герб в полето на РБ.

 99. 99 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#28] от "today":

  ,,Всъщност кой олигофрен измисли държавата да участва в сделката???,,

  Без мен всички драскащи тука в този форум. Защото още от началото съм го писал, при пазарна икономика, без да има поне 51% акционерно участие в една от двете фирми, държавата не може да спре взаимоотношенияата на две частнви фирми. Частна фирма А купува частна фирма Б, ако държавата няма 51% дялов капитал в нито една от тези две частни фирми, тя по никакъв начин не може да спре тази сделка, освен чрез национализация на една от фирмите. Ама всички дращещи тука ми опонираха, е държавата трябвало а спре сделката без да могат да обяснят по какъв начин, което показва умствения ви багаж. И сега някой тука пишещите написа, че държавата трябвало предварително да одобрява купувачите на частни активи

 100. 100 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3637 Весело

  До коментар [#95] от "bat_plamen":

  ,,Така се получава след като има недостиг на мозъчен материал!,,

  То и вашият е толкова като цял месец драскахте как държавата трябвало да спре тази сделка между двете частни фирми. Вашите писания бяха, да спре, да спре и толкоз, ама при пазарна икономика как да спре

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK