Комисията за досиетата остава да работи в същия състав

Цветан Цветанов се ръкува с проф. Евелина Келбечева, която взе участие със своя презентация за познанията на младите хора за тоталитарното минало. В средата Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация "Конрад Аденауер" за България, който представи опита на Германия.

© Анелия Николова

Цветан Цветанов се ръкува с проф. Евелина Келбечева, която взе участие със своя презентация за познанията на младите хора за тоталитарното минало. В средата Торстен Гайслер, ръководител на Бюрото на фондация "Конрад Аденауер" за България, който представи опита на Германия.Комисията за разкриване на архивите и принадлежност към ДС няма да бъде преформатирана, а ще продължи да работи по осветяване на миналото. ГЕРБ няма да влиза в манипулативните схеми на БСП и ще отхвърли проекта й за превръщане на комисията в Институт за национална памет, тъй като тя си върши много добре работата. Освен това имало още архив за предаване.


Това обобщение направи председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на кръглата маса на тема "Комисия по досиетата - настояще и бъдеще" с участието на политици, анализатори, журналисти, граждански организации. Нещо повече - поради приключилия още миналата година втори мандат на комисията и на председателя й Евтим Костадинов е възможно да се направят законодателни промени, за да остане и съставът, и председателят същият, обясни Цветанов в кулоарите в отговор на въпрос. Според закона комисията, която бе създадена през 2007 г., и председателят имат право на два мандата.


Ще се търси и финансов ресурс, за да бъде още по-ефективна работата.
В изказванията преобладаваше мнението, че комисията не трябва да се заменя или преструктурира от друг орган, нито да променя методиката си на работа. Чуха се и мнения на наблюдатели и литератори - Георги Лозанов, Михаил Неделчев, които смятат, че информацията, която излиза от комисията, не е достатъчна за морална оценка и че процесът се нуждае от законова ревизия.


Нашумелият случай с Юлия Кръстева - учен и философ с международна известност, за която комисията съобщи, че е била сътрудник на Първо главно управление /разузнаването/, беше споменат мимоходом единствено от Тома Биков. Той коментира, че частен пример с доказано безсъмнено сътрудничество не може да постави под въпрос работата на комисията.


Кръглата маса беше организирана от парламентарната комисия за службите за сигурност и Бюрото на фондация "Конрад Аденауер" за България, чийто ръководител Торстен Гайслер разказа за опита на Германия в разкриването и изследването на архивите на ЩАЗИ. Срокът за работа на тяхната Агенция за разкриване на архивите изтича през 2019 г., след което ще се преформатира.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1445 Весело

  Няма нужда от смяна на състава а от закон за Лустрация! Без него какъвто и състав да сложат, ползата няма да е голяма.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7753 Неутрално

  Германците възстановиха хиляди страници нарязани досиета, направиха лустрация, а ние все се мотаем в затворен кръг и не можем да се отървем от ченгета и агенти, затова сме на този хал. Министри, депутати и посланици ,агенти на ДС, като Каракачанов ,е немислимо даже и в Румъния.

 3. 3 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Умно решение, но като са казали А, да кажат и Б.
  Лустрация, макар и закъсняла и по-добре от липсата на такава.

 4. 4 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Поздравления за позицията на ГЕРБ и Цветанов! БСП си правеха мръсни сметки как с малка уж промяна на практика да унищожат и комисията, и разкриването на агентите, и достъпа до документите.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  Има смисъл да се пипне закона, но в посока осветяване на вербовчиците и тяхната пълна лустрация.
  Държавата дори и да има 1% собственост трябва да уволни всеки бивш/настоящ вербовчик и щатен служител на КДС от такива свои структури - обществени, публично или бизнес.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#3] от "victor_victim":

  Имаше в някои закони лустрационни текстове, обаче Конституционния съд ги отхвърли по предложение на БСП и ДПС. Както направи по предложение на Цацараво и със закона на ГЕРБ за продължаването на давността за комунистическите престъпления.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ му е майката.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4394 Любопитно

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Каква е разликата между "вербовчик" и "щатен служител на КДС" в България?
  Интересно ми е, защото в американската университетска практика има единици сред колегите, които се ползват с доверието на службите и обикновено препоръчват способни (за сферата) студенти (абсолвенти, докторанти) от сферата си. Става въпрос за студенти кооито са изявявили желание да работят в подобни организации. Интересното е, че студентите не крият интереса си към подобни институции. Същото е и с резервния офицерски корпус - отделна структура съчетаваща университетската подготовка с военната.
  Самото "вербуване" е въпрос на предписана процедура на съответната служба, но обикновено включва предварителни проверки, включително и на постове по "фейсбук" и други социални медии, разговори със съседи и приятели последвани от разговор с кандидата, след което започва формалния процес с психотестове, медицински и т.н.

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  И да не прави ДС-ари депутати. Георги Марков - агент Николай, като конст.съдия спря закона за лустрацията на ОДС, а сега депутатства от ГЕРБ. Защо?

 10. 10 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Има смисъл да се пипне закона, но в посока осветяване на вербовчиците и тяхната пълна лустрация. Държавата дори и да има 1% собственост трябва да уволни всеки бивш/настоящ вербовчик и щатен служител на КДС от такива свои структури - обществени, публично или бизнес.
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  и на доброволните сътрудници, които по собствено желание (и ръководейки се от най-ниски користни инстинкти и мерзост ), пишеха доноси и съсипаха живота на много хора !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7706 Любопитно

  А ще има ли комисия и за съвсем близкото ни минало ИЛИ ДОСИЕТАТА вече не се съхраняват у нас !

  [email protected]
 12. 12 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2351 Весело

  В партията на нашите комунета е бъкано с бивши ченгета...

 13. 13 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Трябват здрави нерви да си журналист в България.
  Отгледаното от ДС отроче Цецко Голямото ухо организира кръгла маса "Комисия по досиета - настояще и бедеще".

 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  ЛУСТРАЦИЯ!!!!НЕЗАБАВНА!!!!Знаем защо ви е страх!!!

 15. 15 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":Каква е разликата между "вербовчик" и "щатен служител на КДС" в България?
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Няма разлика. Всеки оперативен работник от ДС е трябвало да бъде и вербовчик, дори началници на отдел. Може би само началниците на управления не са се занимавали, но са го правили като младши. Без значение дали ще е бил ченгето в концлагера, който е пребивал лагериста, за да сложи подписа си върху накапаната с кръв декларация, или е бил под прикритие в някой научен институт и е разрешавал някой учен да отиде на международна конференция, само ако се съгласи да клепа колегите си. Така че разликата между американските служби, тяхното вербоване и кандидатите да бъдат "вербовани" и нашите, комунистически, служещи на СССР служби е от небето до земята. Но съм сигурен, че го знаеш, независимо какво пишеш.

 16. 16 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  "ГЕРБ няма да влиза в манипулативните схеми на БСП и ще отхвърли проекта й за превръщане на комисията в Институт за национална памет, тъй като тя си върши много добре работата"

  "Случаят "Юлия Кръстева", който нашумя миналата седмица, беше споменат единствено от Тома Биков, който коментира, че частен пример с доказано безсъмнено сътрудничество не може да постави под въпрос работата на комисията."

  Тези два цитата казват почти всичко.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#8] от "daskal1":

  Описанието което давате аз бих го нарекъл рекрутер :)
  Иначе на въпроса: щатния служител включва всички длъжности на КДС, вербовчикът е една от тях.
  Сега се замислям дали не трябва да е обобщаващо за щатни служители и тези на граждански и трудов договори към КДС, които притежават карта за достъп до сгради и структури на КДС.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#9] от "Лелка":

  Напълно вярно, но това го има като препоръка. Някои партии обаче избират точно такива.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dark Avenger: който не ме харесва, не е БЪЛГАРИН !":

  Точно така, написах нещо в този смисъл в пост #17

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#15] от "spiegel":

  Признавам си не съм проучвал КДС, но не очаквах че са били пенкилери :)
  Ако са копирали от "големия руски слон" КГБ не се учудвам, че така бързо се сгромолясаха, въпреки насилията и убийствата, а може би точно заради тях.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4394 Весело

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Явно незнанието ми за ситуацията в България предизвиква заслужена критика от специалистите :-)
  Но, доколкото помня, задължително условие за барман в София в заведения посещавани от чужденци, а и по страната, беше да подпише документ за нещатно сътрудничество с органите, без това те просто не бяха допускани. Често подобна "организация" се използваше за ядене и пиене без да се плаща от "наблюдаващите" и приятели/семейства (по-хитрите искаха сметки с някаква минимална консумация).
  Система на "тоталния шпионаж" в нашенско изпълнение. От друга страна имаше и активни квартални доносници които вършеха това от завист и по убеждения без да са служители...

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4394 Весело

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Е, нека е консултант, "рекрутър" си е длъжност :-)

 23. 23 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  Няма длъжност вербовчик. Ако трябва да сме точни, трябва да говорим за щатни служители на оперативните поделения на ДС, като всеки от тях може да е вербовчик. Останалите са щатните служители на неоперативни и технически поделения на ДС и щатни служители на оперативни поделения, които обаче не са оперативни работници - деловодители, картотекари, машинописци...

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Аз малко съм прескочил това време и не мога да кажа как е било, особено за барманите :). Моето описание беше по принцип. Не твърдя, че е било точно така. Желанието ми беше в закона да се отличат две групи хора, разделени на този принцип:
  - Мефистофелите
  - логистичния персонал
  И да се действа съобразно тези две роли :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":
  :) Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#23] от "spiegel":

  Не знаех и разбрах, че има смесване. Затова реших да ги наричам мефистофели и логистичен персонал, пък те нека да се смесват. Мефистофелите обаче си остават такива до края.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#20] от "penetrating":

  Били са специализирани - едни са "работили по" земеделците, други по "бившите хора" (адвокати, фабриканти, търговци...), трети по "селячество"... Но са разчитали основно на принудата, на побоя, на заплахата за семейството. Иначе няма как полуграмотен оперативен работник да накара стар предвоенен професор да си плюе в лицето и да подпише за сътрудничество, освен като го заплаши, че ще го изпрати в концлагер, а семейството му ще бъде изселено в Добруджа без покрив и храна.

 28. 28 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 296 Весело

  Отлична новина !
  Докато не се прочете и последната страница от "светлото минало", никой няма моралното право, с ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА БСП, да прекрати действието на комисията.

 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Да се направи една комисия, която да освети написамото в Шайка и една за изтеклото от Уйкилийкс.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Цецо май си мечтае да лустрира Баце и Цецка ама не му стиска.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#27] от "spiegel":

  Щом са действали със заплаха, не е имало нужда от специализация :)
  Мисля си, че хората се плашат еднакво, без значение от образованието им. Ако те заплашва простак и невежа ще бъде даже по-унизително.
  Аз им намерих името (благодарение на Гьоте) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  и какво общо има германския опит, та гробарите ни сапунисват с него... в Германия беше проведена лустрация, отделно че срока и беше удължен до 2019 г.... а тук, покрай ЮК гледам, дори дъщерята на един от контактите и, също десарка по наследство до ден днешен щастливо си джитка от държавен пост на държавен пост, вкл. и зам-министър... пфу

  кога ГЕРБ ще осветлят всички вкл. щатните ДС боклуци с пенсиите, роднинските връзки и актуалните им позиции към днешна дата наред по азбучен ред... кво се опитват да ни убедят, че дейността на комисията с проверки тук и там е съпоставима с лустрацията, която трябваше да бъде проведена преди 20+ години ли хахаха... щото па ние хич не знаем, че предизборно Цвинокио проверява кандидатите си за принадлежност и затова в листите на Герб от години бъкат секви комунистически и мутренски издънки

 33. 33 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 273 Любопитно

  До коментар [#4] от "spiegel":

  "Поздравления за позицията на ГЕРБ и Цветанов! БСП си правеха мръсни сметки..."
  Шефът на досиетата - Евтим Костадинов, депутат от БСП, преди да я оглави - е награден с личен револвер с надпис от Цветанов, когато последният е бил вътрешен министър. Такъв "дар" се прави в изключително лични и тънки моменти на особени отношения между даряван-даряващ. Та... други въпроси за симбиозата и общите интереси на двете крила на БКП да имате?

 34. 34 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Досиетата и там каквото е останало от тях отдавна трябваше да бъдат предадени в Държавния архив и публикувани в електронен вид.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Без да се усетят /дали?/ в защита на "Сабина" някои уважавани тук автори бяха влезли в схемата на БСП - закона не бил добър, комисията не била добра, дай да ги превърнем в психоаналитици кой, защо... За щастие ГЕРБ в един макар и от редките случаи прояви разум.

  А за лустрацията няма грам съмнение че е необходима. За съжаление се изпусна момента а той беше началото на приватизацията. Сега след дъжд качулка.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Има смисъл да се пипне закона, но в посока осветяване на вербовчиците и тяхната пълна лустрация. .
  —цитат от коментар 5 на penetrating


  Отново желание да се променя работеща система с цел възлагането и на несвойствени функции. Да, лустрация е необходима. Но е и съвсем ясно, че при сегашната политическа ситуация тя е направо невероятно тя да стане. Защо не я направи Костов при пълното си мнозинство, защо не я направиха Реформаторите като част от управляващото мнозинство, да го направят условие за участие в правителството и мнозинството? Та сега ли.

  Поставянето на необмислени искания ще доведе до съсипване и на малкото работещо. Влиза законът за промяна в залата с цел допълване с лустрация а там в кашата неочаквано го променят така че и досиетата вече стават недостъпни в някакъв "Институт за националната памет". Изключително вероятен вариант. Това не разбират тези които искат да го пипат и поднасят така на тепсия на БСП златната възможност.

  За лустрацията е необходим отделен закон. А дали ще стане, аз съм песимист. Поне в сегашната обстановка. Пък и след дъжд качулка, те вече взеха собствеността.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Лустрацията е трябвало да се направи едно време от бившото СДС, филиал на ДС. Както се разбра впоследствие. Тъй щото забравете.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Така че разликата между американските служби, тяхното вербоване и кандидатите да бъдат "вербовани" и нашите, комунистически, служещи на СССР служби е от небето до земята.
  —цитат от коментар 15 на spiegel


  Естествено. И Даскала може да е сигурен, че ако например Путин успее да пробута някой американски Пол Пот за президент много бързо от гордост да си работил в разузнаването то ще се превърне в грижливо крита тайна :)

  Иначе по времена социализма с презрение се ползваха доносниците от Шесто, политическата полиция.Към останалите отношението на обикновените хора беше неутрално, вършат някаква държавна работа. А комунистите ги смятаха за герои.

  И да, имаше работни места на които на практика задължително беше да сътрудничиш на службите. Дали като регистриран информатор с агентурно име или "доброволен" сътрудник са подробности. Момичето ви каза, екскурзоводка и след всеки тур пише доклад, това си е сътрудничество.

  При командировки в чужбина след връщането се пишеше доклад за резултати от командировката. Служебен, не е пряко към службите, но си е събиране на разузнавателна информация. Аз така шпионирах руснаците :) Много ми е интересно наблюдаващият ведомството ни руснак какво ли си е мислил за мен. Защото и такива имаше, водеха ги за "съветски експерти".

  На панаирите западняците пращаха представители към фирмата им които събираха информация кой съм, къде работя, с какво се занимава фирмата ни. Търговска, но тя е разузнавателна. До него пък едно българче което следи какво пише западняка, гарантирано в контакт с нашите служби.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7509 Неутрално

  Комисията достатъчно се о*ка, та вече е все едно как ще работи нататък

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":Каква е разликата между "вербовчик" и "щатен служител на КДС" в България?
  —цитат от коментар 8 на daskal1


  Нямало е щатни вербовчици. Т.е. хора които всички ги знаят и открито /или полуприкрито/ я вършат тази работа, можеш да отидеш при него и да заявиш желание да работиш за службите.

  Вербуването се е вършило от целият апарат на ДС, правил се е план за провеждането му. Т.е. нямаш особено желание но те понатиснат, намекнат че нещо ще загубиш /специализация в чужбина/, че нещо ще получиш /барман в хотел/... целият спектър от възможности за да влияят на човек.

  В процеса са участвали и нещатните защото етапа преди вербуването е проучване. И ето твой колега от работата за който не знаеш, че е с агентурно име така уж случайно те пита какво мислиш за такава работа и такива хора. Или ти казва "Абе знаеш ли го онзи Петров, откакто почна да сътрудничи все в командировки в чужбина го пращат". А път той Петров по друга причина го пращат, важното е да ти види реакцията. Запитвания по линията вече на МВР до работното място и обществените организации да ти дадат характеристика, естествено без да обясняват защо. Тоталитарна държава съответно тотален контрол.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5566 Неутрално

  До коментар [#36] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Сега целта на досиетата и тяхното разкриване изобщо не са вербовчиците. На Нюрнбергския процес не са съдили децата от хитлерюгенд,а техните "вербовчици" или злодеите, които са "купували" душите на хората. Законът е ок, но трябва да се пипне и да се отворят досиетата на вербовчиците. КДС личен състав със сигурност ги е имало, техните награди, успешни "проекти" или провалени задачи. Това би били 100% по-ценно. Сега кукловодите са в сянка.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  И каква е ползата от тази комисия? Тя не върши никаква работа. Във време оно всеки трети българин беше агент на службите. Сега и с фенера на Диоген не можеш намери такъв. Всеки ще отрече, че е бил. На времето всички възхваляваха Съветския съюз. Сега възхваляват Европейския съюз. Днес всички са евроатлантици, но след време, като се задвижи махалото, пак с фенера ще търсим такива. И какво пък чудно има тук. И маймуната и човекът се поддават на дресиране и зомбиране. Нали едно от друго са произлезли.

 43. 43 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  Законът е ок, но трябва да се пипне и да се отворят досиетата на вербовчиците.
  —цитат от коментар 41 на penetrating

  Ами те имената им ги има, в картончето е написано и когато се обявява агента то е едно от доказателствата. За хора с напълно ликвидирано досие често единствено останалото. Само че каква ти е ползата без лустрация?

  А защо не трябва да се пипа закона за досиетата а пише нов за това което искаш вече го писах. Защото опасността "Хотели лучше а получилось как всегда" което казват руснаците при издънка е огромна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK