Медийният регулатор е наложил най-ниската глоба на БНТ заради средния пръст на Кошлуков

Скрийншот от предаването

© БНТ

Скрийншот от предаванетоСъветът за електронни медии (СЕМ) е глобил Българската национална телевизия с 3 хил. лева заради показания в ефир от програмния директор на БНТ 1 Емил Кошлуков среден пръст по време на воденото от него предаване "Още от деня". Регулаторът е наложил най-ниската санкция, която може да достигне до 20 хил. лева, защото това е първото нарушение на Кошлуков, съобщава capital.bg, като цитира председателя на СЕМ София Владимирова.


Емил Кошлуков показа среден пръст два пъти в средата на февруари, когато гости в предаването му бяха съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов и бившият министър по околната среда Нона Караджова. Темата в шоуто бяха протестите срещу промените в плана за "Пирин", които достигнаха до сградата на телевизията с искане за оставката на Кошлуков, заради упражнен натиск над екипа на "Денят започва с култура".


По време на разговора водещият два пъти се обърна към Сандов с въпроса "Този знак ще се прави ли така отпред", показвайки средния пръст.
Действията на Кошлуков са в нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), като размерът на глобата може да е между 3 хил. до 20 хил. лв.. Пред "Капитал" София Владимирова е уточнила, че БНТ може да обжалва акта седмица след получаването му. Законът не предвижда възможност нарушителят да бъде глобен, като санкцията е за медията.


За налагане на глобата са гласували и четиримата присъствали на заседанието членове на регулатора: София Владимирова - председател на СЕМ, Иво Атанасов, Розита Еленова и Бетина Жотева. На заседанието на СЕМ не е присъствала само Мария Стоянова. Решенията в петчленната комисия се вземат с обикновено мнозинство от минимум 3 гласа, пише още "Капитал".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK