Велика сряда е - денят на Тайната вечеря и предателството

Велика сряда е - денят на Тайната вечеря и предателството

© Associated PressДнес е Велика сряда - денят от Страстната седмица, посветен на строг пост, в който Църквата припомня за предателството на Юда и призовава към покаяние.


След деня, посветен на притчи и беседи - Велики вторник, днес Юда Искариотски уговаря с еврейските първенци от Синедриона предателството на Христа срещу 30 сребърника.


Припомня се за многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Жената успяла да влезе в дома, където бил Христос, носейки алабастрен съд с драгоценно миро, с който искала да засвидетелствува почитта си към него. В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото. Това не се одобрило и някои от апостолите възроптали под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото за това ѝ усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за тридесет сребърника.

Другото съдбоносно библейско събитие е Тайната вечеря, на която Исус дава на своите ученици последните си духовни напътствия. Пророкува смъртта си на кръста и посочва, че един от тях ще го предаде на фарисеите, за да бъде съден, измъчван и разпнат.
След вечерята Христос взима хляба, разчупва го и раздава на учениците си с думите: "Вземете, яжте, това е моето тяло." После вдига чашата с червено вино и казва: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв. Кръвта на Новия Завет, която се пролива за опрощаване на греховете." С тези слова се поставя началото на ново духовно учение, на нов мироглед. Установено е тайното свето причастие.


Същата вечер Исус заедно с учениците си отива на Елеонската планина, за да отправи от нея молитвите си към Отеца.


Според традицията в ранното утро на Велика сряда родителите изпращат децата да наберат големи китки здравец, който се съхранява пред иконите в съд с вода до Разпети петък. Тогава малчуганите го раздават на богомолците, запътили се към църквата. Децата берат и други билки и цветя, с които на сутринта на Великия четвъртък се боядисват великденските яйца.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Дано бързо отмине този ден.

 2. 2 Профил на bogomil.roussev
  bogomil.roussev
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ти си възкресението, животът и покоят на починалите Твои раби, Христе Боже наш, и затова на Тебе отдаваме слава с безначалния Твой Отец и пресвятия, благ и животворящ Твой Дух, сега и всякога и във вечни векове.
  Амин.

  https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6550 Неутрално

  На Велика сряда е Тайната вечеря на Исус Христос с Апостолите, по време на която Божият син им казва, че един от тях ще го предаде.От този ден коленопреклоненията на молитвата не престават.

  [email protected]
 4. 4 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  Две хилядолетия Юда е другото име на предателството. Едва във втората половина на ХХ век се заговори, че Юда не е имал избор, а е част от божествен план. Бил е употребен.
  Такава теза, разбира се, не може да има особена почит сред вярващите.

  Еретик
 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Без Юда няма християнство.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Поклоняемся Стврастем Твоим Христе!

 7. 7 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Дневник, Тайната вечеря е в ЧЕТВЪРТЪК!
  На ВЕЛИКИ ЧЕТВЪРТЪК!!!
  Какви са тези глупости, които пишете?!?

 8. 8 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  Дано бързо отмине този ден.
  —цитат от коментар 1 на xali


  Бързаш да почнат изтезанията ли? Идват, идват.

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#7] от "dantscheff":

  Изнудват некой да почерпи за Деня на предателя.

 10. 10 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "usero":

  Е русофилските бандитско-партийни организации всичките имат празник на Деня на предателството. Кой друг?

 11. 11 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В деня на предателството съм планувал едно посещение на комисията по досиетата, дано изскочи нещо

  I shave with Occam's razor
 12. 12 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1696 Разстроено

  Две хилядолетия Юда е другото име на предателството. Едва във втората половина на ХХ век се заговори, че Юда не е имал избор, а е част от божествен план. Бил е употребен. Такава теза, разбира се, не може да има особена почит сред вярващите.
  —цитат от коментар 4 на Костадин Иванов


  ...да .....де.......ама оставаш в ИСТОРИЯТА като слуга на фарисейте........като погледнеш и до ден днешен около НАС е ПЪЛНО със ФАРИСЕЙСКИ СЛУГИНАЖ......!!!!!!??????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Хора въобще не вярващи защо въобще пишат в тази тема?
  То не че в България има много истинно православни де.
  Особено медиите са завладени от простестанти.
  Статиите така се пишат сякаш авторът е въобще далеч от темата.
  Атеистите (то такива всъщност няма, както пише йеромонах Серафим Роуз, има антитеисти) с такава разпаленост се борят против Бога. Но както пише пак йеромонах Серафим Роуз, така само признават, че Бог съществува, защото как можеш да се бориш срещу някой, който не съществува?
  Въобще да се четат книгите на йеромонах Серафим Роуз е доста интересно, има ги на доста езици. "Православието и религията на бъдещето съм я виждал на руски (много издания, но най-добри са първите издания, след това е цензурирана), български (за жалост едно издание и то е цензурирано) и гръцки (цензурирано).

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "Майндърбайндър":

  Тезата ти е грешна. Катехизирай се, а не да пишеш глупости. Чети повече и разбери същността на православието. Дори Евангелието мнозина не го разбират. Има тълкувания на четирите Евангелия от светител Теофилакт Български, за жалост на български ги няма, а ги има издадени на руски. Въобще в днешно време човек за да се запознае с православието трябва да знае поне руски, руснаците много издават, като включвам и изданията в чужбина на руски (например в Джорданвил САЩ, изданията на РПЗЦ). Ако знаеш и гръцки още по-добре, да четеш в оригинал св. Иоан Златоуст, невероятно е.

  ДБ=БКП
 15. 15 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Най-важното тайнство в християнството е възкресението, веднага след него е прошката.
  Чрез изкуплението, породено от кръстната смърт, хората получават прошка за греха на Ева.
  Без прошка, не би имало изкупление, и би се обезсмислила Христовата саможертва.
  Исус прощава не само на Юда, но също на Петър (който се отрича от него 3 пъти в течение на една нощ), на фарисея Павел (който го е преследвал в продължение на години), на Тома (който не вярва във възкресението му) и т.н.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5400 Неутрално

  До коментар [#7] от "dantscheff":

  Точно така :)
  Днес е само предателството на Юда.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Нека не забравяме, че лично Христос /според недоказаните писания в Евангелията/ лично е посочил Юда по време на вечерята. Т.е. Юда не е предал Христос тайно, предателски. Бил е посочен и подтикнат да го направи. Ако беше предател, защо се е обесил след деянието си? Нямаше ли да си живее добре със 30-те сребърника, щом е такъв подъл тарикат? Всеки следовател или детектив ще разбере, че няма никаква логика в действията, описани в Библията.

  Много вероятна е тезата, че Христос и Юда са се разбрали предварително. Учителят е избрал един от учениците си, който да го предаде. За да се сбъдне пророчеството. За да може Синът Божий да бъде разпнат в Светия град след Пасха. Днес ние казваме, че Христос е Месията, но тогава този Месия още не е бил дошъл и не било ясно кой е , кога ще дойде. Преди Христос много хора са се представяли за Месията. Но те не са имали личен ПР като Апостол Павел , който да тръгне по света и да създаде нова религия от една криминална римска екзекуция.

  Много са противоречиви сведенията от Библията за Тайната вечеря, предателството, целувката. Официалните четирима автори на Евангелия страшно си противоречат във всичко. Един описва едно, друг друго, трети точно обратното. А как точно Юда е предал Христос на войниците? Единият пише с целувка, другият казва, че го посочил с пръст, третият твърди трето. Цялата Библия е пълна с подобни противоречия. Колко души е имало в Синедриона, когато първосвещениците съдили Христос? Единият автор казва, че били всички свещеници, другият - трима, третият - само един. Четвъртият дори не знае да е имало подобен съд. А откъде и четиримата са присъствали на събитието и са го видели, също не е ясно.

  На думите в Библията не трябва да се вярва сляпо, а да се интерпретират като духовно учение. Юда нито бил подлец, нито предател. Ако е бил такъв, защо е предал Христос именно след категоричната подкана, а не още на влизането в Йерусалим?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Разстроено

  До коментар [#15] от "klecho":
  Без прошка, не би имало изкупление, и би се обезсмислила Христовата саможертва.
  ========
  Заради това са и всичките золуми и войни на този свят. ...
  Всеки може да съгреши , докато предварително знае ,че ще му бъде простено !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  В бързината да не ѝ се пречи на доброто намерение тя счупила съда, по-лесно да се разлее мирото.
  —цитат от коментар 0 на 0


  Тази библейска история има символичен смисъл. Счупеният съд е символ на убийството на Христос. А последвалото благоухание на мирото е символ на разпространението на новия завет по цял свят след смъртта му.

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#15] от "klecho":Без прошка, не би имало изкупление, и би се обезсмислила Христовата саможертва.========Заради това са и всичките золуми и войни на този свят. ...Всеки може да съгреши , докато предварително знае ,че ще му бъде простено !
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Този, който опрощава греховете напокаялите се е Бог. Не всеки признат грях и искане на прошка се прощава. Има си условия. Дали могът да го надхитрят.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#21] от "half truth":
  Има си условия. Дали могът да го надхитрят.
  ========
  Могат ,че и пара се вдига ....
  Буш как се извини , че е станала грешка за избитите 1 милион иракчани. ...
  Прошката е един вид покана за едни следващ грях. ....
  ....прави което ти изнася. ...така и така щи простим.....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Никой не знае предварително. Това не е да лъжеш и да минава номера.
  Бог знае какво е в сърцето ти и въз основа на това Съди.
  Дребните тарикати не вървят.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Това, че някой се е извинил, ако е лицемерно нищо не значи.
  Бог прощава само при искрено покаяние.
  Въобще ако те интересува православната вяра, дори само от любопитство на български можеш да намериш една книга "Нашата вяра" на архимандрит Серафим Алексиев.
  На турски търся, но за жалост не мога да намеря. Има само една книга в нета на турски, която е свестна и е с автор Kent Nikson, но и там е свестна само първата част "ERKEN KİLİSE TARİHİ". Втората част вече заради протестантските убеждения на автора не е обективна
  http://www.hristiyan.net/hristiyanliktarihi/kilisetarihi.htm
  Ако ти е интересно можеш да я прочетеш.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonim440":

  Бог знае ,но опрощаващите са попове в църквата. ... тоест простолюдни.
  И така кръга се затваря.
  Проблема е ,че прошката е мото в християнството. ...
  И бузата. ... що трябва да си подам другата , ако съм ударен веднъж ?
  Глупаво е това !

  Bukalemun
 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  За жалост много повърхностно разсъждаваш за православната вяра. Вече съм извън дома си, а от смартфона трудно ще мога да напиша нещо дълго. Но има книги, както и писах. Когато съм у дома ще гледам по-дълго да ти обясня това, което те интересува.

  ДБ=БКП
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Комшу,това е метафора .

  klimentm
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7692 Неутрално

  Юда е изпълнявал мисия . Без него нямаше как да се случи разпятието. Повече от двадесет и един век, той е символ на предателството. Но всеки с кръста си.

 29. 29 Профил на vinkel_ikonomist
  vinkel_ikonomist
  Рейтинг: 234 Разстроено

  Ако Велика Сряда е денят на предателството и Тайната вечеря - то утре на Велики Четвъртък какво ще пишете?

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Весело

  Обърнете малко внимание на грандиозният Леонардо и Людовико Сфорца!

  klimentm
 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#12] от "kesh":

  "...да .....де.......ама оставаш в ИСТОРИЯТА като слуга на фарисейте........като погледнеш и до ден днешен около НАС е ПЪЛНО със ФАРИСЕЙСКИ СЛУГИНАЖ......!!!!!!??????......."
  ==============
  "Суета на суетите, всичко е суета и НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО"
  А Юда не е единственият, очернен от историята или религията. Но това е безкрайна тема.

  Еретик
 32. 32 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":Никой не знае предварително. Това не е да лъжеш и да минава номера.Бог знае какво е в сърцето ти и въз основа на това Съди. Дребните тарикати не вървят.
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  Прилича на Дядо Коледа.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#17] от "Lou":

  "Ако беше предател, защо се е обесил след деянието си? Нямаше ли да си живее добре със 30-те сребърника, щом е такъв подъл тарикат? Всеки следовател или детектив ще разбере, че няма никаква логика в действията, описани в Библията. "
  =======
  Да не прекалявам с цитатите, общо взето поддържам, каквото си написал.

  Противоречията в Библията са много и може да ги помири само вярата.

  Преди години се чудех, колко пари са 30 сребърника. После историци казаха, че е цената на една средно голяма нива. /И това колко декара е, не знам!/

  Страшен оксиморон е "Тайната вечеря", за която се говори непрекъснато. Ега ти тайната...

  Еретик
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3108 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  "Могат ,че и пара се вдига ....
  Буш как се извини , че е станала грешка за избитите 1 милион иракчани"
  ========
  Тук става въпрос за злопаметството като проява на здрав разум.
  Аз нито съм забравил, нито простил на Буш.

  Еретик
 35. 35 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1696 Весело

  До коментар [#7] от "dantscheff":Точно така :)Днес е само предателството на Юда.
  —цитат от коментар 16 на penetrating


  ..........ивреина.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#30] от "klimentm":

  Да, картината е грандиозна, на цялата стена на манастира Santa Maria delle Grazie в Милано. В същото време тя изисква постоянна поддръжка, тъй като е рисувана от леонардо директно на стената.
  Символизмът на светата Троица е и в групирането на апостолите по трима в активни позиции на дискусии, гняв, и размисъл. Единствено централната фигура, Исус, е спокоен и с жеста си приканва монасите и монахините от манастира, не апостолите, да се присъединят към светото причастие от хляб и вино. И пак символизма на Троицата - триъгълника образуван от разперените ръце и главата на Исус.
  Юда не е подминат в символизма - главата му е по-ниско от тези на останалите и е обърната назад към Петър, с дясната си ръка стиска торбичката със сребърниците, и пред него е обърнатата солница - Ренесансов символ на предателство.

 37. 37 Профил на al_al
  al_al
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тайната вечеря НЕ Е В СРЯДА, А В ЧЕТВЪРТЪК, когато Господ Иисус Христос извършил пасха в дома на един жител на Йерусалим (Мат. 26:17-35, Марк 14:12-31, Лук. 22:7-38, Иоан 13:1-17, 26). А ден по-рано, в сряда, Синедрионът взема решението да осъди Иисус Христос. Тогава Иуда Искариот отива при иудейските първенци и уговаря да Го предаде за тридесет сребърника (Мат. 26:14-16, Марк 14:10-11, Лук. 22:1-6).

 38. 38 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 229 Разстроено

  Историята на Иисус, отвъд религиозния контекст, е историята за безгранична любов, самопожертвование и доброта, в "естественото" си съчетание с яростно неприемане и кулминираща в предателство, измяна и поругаващо низвергване !

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Чудесно, браво !

  klimentm
 40. 40 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5657 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Благодаря за подробното обяснение, на мен ми беше интересно.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#40] от "Peni Nikol":

  Благодаря за вниманието. Опитвам се да поразясня някои моменти в иначе черно-бялата представа които доста хора имат за расовите отношения в САЩ.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4289 Любопитно

  До коментар [#40] от "Peni Nikol":

  Извинете, коментарът ми беше за друг пост - имах отворени няколко страници.
  Личността на Леонардо и взаимоотношенията му с граф Сфорца са много интересни. Ето и линк за професионален тур на картината
  http://www.leonardoamilano.org/english/last_supper.php

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3660 Весело

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Той и Дявола е метафоричен образ , бе комшу !
  Важното в случая е, че бива поканван....системно и хронично !

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK