Боян Петров тръгва към Шиша Пангма и Еверест

Боян Петров тръгва към Шиша Пангма и Еверест

© Анелия НиколоваСлед пореден успешен сезон през 2017 г. с два изкачени осемхилядника (Гашербрум II и Даулагири) най-успешният български алпинист Боян Петров се отправя към поредното си предизвикателство. През тази пролет той планира да изкачи два осемхилядника - най-ниския и най-високия сред тях, които са част от проекта му "Българин на 14х8000", последвани от два седемхилядника за поддържане на аклиматизацията през лятото и още един осемхилядник през есента. При успех Петров има шанс да се сдобие с хималайската корона от изкачени всичките 14 осемхилядници на планетата през 2019 г. За тогава остава изкачването на Лхотце (8516 м).


Алпинистът тръгва на 10 април към Хималаите, като пръв в плановете му е най-ниският сред осемхилядниците - Шиша Пангма (8027). Той е и единственият от най-високите, който е изцяло в Тибет. За последен път е атакуван от българи през пролетта на 1999 г. Тогава Дойчин Василев и Карина Сълова успяват да изкачат централния връх на Шиша Пангма (8013 м). Именно този връх е последният осемхилядник, който и досега още няма българско изкачване. В рамките на същата експедиции Боян Петров планира да атакува Еверест (8848 м) от Тибет.


Боян Петров вече е изкачвал в рамките на няколко месеца три осемхиядника. През 2016 г. за 86 дни алпинистът успя да изкачи Анапурна (8091 м), Макалу (8485 м) и Нанга Парбат (8126 м). Две години преди това в рамките на 72 дни успешно атакува Канчендзьонга (8586 м), Броуд пик (8047 м) и К2 (8611 м).
Функционалният тест проведен днес сутринта, показа че Боян е в много добро общо състояние и показателите му са напълно сравними с резултатите преди заминаването му за Гашербрум II през юни 2017 г. Ехокардиографията не показа изменения или поводи за съмнения в сърдечните му показатели.


Отново соло


След няколко съвместни експедиции с други алпинисти през годините Боян Петров отново тръгва на самостоятелно изкачване. Въпреки това в подножието на Еверест тази пролет ще има общо трима българи - освен Боян Петров за атака се готви водещ адвокат от София, който не е от алпийските среди, но е подготвен мултиспортист в отлична спортна форма.


От юг се готви да атакува върха и Слави Несторов, който бе спътник на Петров при атаката на Гашербурм II през лятото на 2017 г.


Обичайно от китайска територия около 300 алпинисти атакуват Еверест, за разлика от около двойно повече от юг, откъдето минават почти всички комерсиални експедиции. Причината за избор на северния маршрут е логистичната близост с първия планиран връх Шиша Пангма и също това, че няма чак такова струпване на желаещи за атака на покрива на света, както е наричан още Еверест. Причина за последното е, че маршрутът е по-дълъг, по-неблагоприятен от гледна точка на атмосферни условия. По този маршрут достигат върха без допълнителен кислород през 2004 г. алпинистите Дойчин Боянов и Христо Христов, които тогава са част от последната българска национална алпинистка експедиция.


Единственото ново за мен ще бъде обстановката над 8600 м височина, където досега не съм бил, смята Боян Петров.

Боян Петров тръгва към Шиша Пангма и Еверест

© Анелия Николова


Предистория, която мотивира


През 2003 г. Петров и други алпинисти упорито тренират в желанието си да покрият изискванията за това да бъдат включени в националната експедиция до Еверест през следващата 2004 г. Тя е планирана точно 20 г. след предходната, при която Христо Проданов достига върха по трудния западен гребен, но загива на слизане от него. Боян Петров покрива изискванията за физическа подготовка и технически умения. Но не е включен в състава, защото има диабет и това според преценката на лекаря на експедицията д-р Карина Сълова го прави непригоден.


Това отдавна е минало. Огорчението не го познавам като чувство, ако съм го почувствал, когато Николай Петков ми съобщи, че не съм включен в състава, то се превърна в голяма мотивация за мен, казва с днешна дата Боян Петров.


При тази атака на Еверест загиват двама алпинисти - Христо Христов и Мариана Масларова, а след завръщането на останалите се разбира, че в състава й има много проблеми и напрежение.


2х7000 за поддържане на форма


След атаката на Шиша Пангма и Еверест Боян Петров планира да изкачи два седемхилядника през лятото - Кан Тенгри (в Киргизия) и Победа в Тяншан. Така той иска да не губи постигнатата на двата осемхилядника аклиматизация до есента. Тогава отново отива в Тибет, за да атакува Чо Ойю (8201 м). Връх Победа е и последният неизкачен от Петров от седемхиядниците, намиращи се на територията на бившия Съветски съюз, а сега в Киргизия на границата с Китай. С неговото изкачване алпинистът иска да завърши колекцията си "Снежен барс" (в превод снежен леопард - бел. а.).


"Снежен барс" е неофициално звание, което получават алпинистите, изкачили най-високите върхове на някогашния Съветски съюз. Към връх Победа Петров ще тръгне в компанията на Иван Томов, с когото заедно атакуваха Броуд пик и Нанга Парбат.


Въпреки, че през предстоящия сезон Боян е планирал най-скъпите си като обща стойност експедиции, спонсори са му едва три големи компании - две партньорски асет мениджмънт дружества от България и Великобритания, българска компания - лидер в предоставянето на GPS услуги и управление на автопаркове, и българското представителство на популярна компания, производител на компютри и периферия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1002 Неутрално
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Успех и да се върне жив и здрав!!!

 3. 3 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 646 Неутрално

  тоа па кога изкачи джомолунгма та стана велик

 4. 4 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Възхитително! Успех, Бояне и те чакаме обратно жив и здрав!

 5. 5 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Господ да му дава здраве и сила! Уникална гордост за изстрадалата ни Родина! Успех!!!

 6. 6 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5061 Неутрално

  Дано няма усложнения след неприятния инцидент. Желая добро време и успешно изкачване

 7. 7 Профил на Bobayern
  Bobayern
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Успех,Бояне,малко остана! Дано приключиш годината,така,както си го планирал и да се върнеш жив и здрав!

 8. 8 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Върви,покори и се върни жив и здрав,Бояне!

 9. 9 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Успех на Боян Петров и сам е по-добре, отколкото в група/екип, особено за българин.Доколкото си спомням, при гибелта на Христов през 2004, имаше грозни и ужасни скандали - кой виновен, защо не се изчаквали и задавани от хора, които не са били там, дори едва ли са стъпвали в планина, смятащи, че изкачване на осемхилядник е като да се качиш на Витоша по асфалта!
  Боян е доказал, че е разумен и му желая единствено здраве и да се пази - другото е суета!

 10. 10 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Успех и късмет на Боян през 2018! Жив и здрав!

 11. 11 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 214 Неутрално
 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5110 Неутрално

  Успех, внимателно и безопасно завръщане!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Успех и нека времето е с него!

 14. 14 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Успех, Бояне! Успех и на другите момчета, споменати в статията! Успех и на Наско Скатов, който странно защо сте забравили да споменете!!!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 15. 15 Профил на dsv16481718
  dsv16481718
  Рейтинг: 213 Неутрално
 16. 16 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 213 Разстроено

  И как Боян да намери повече спонсори, след като "Дневник" даже не искате да напишете имената на трите фирми, които го подкрепят? Човекът създава новина, която да си сложите във вестника и да си докарате трафик (и съответно реклами на страничката), а Вие се стискате за три имена, срамна работа.
  Успех на Боян!

 17. 17 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  И как Боян да намери повече спонсори, след като "Дневник" даже не искате да напишете имената на трите фирми, които го подкрепят? Човекът създава новина, която да си сложите във вестника и да си докарате трафик (и съответно реклами на страничката), а Вие се стискате за три имена, срамна работа.Успех на Боян!
  —цитат от коментар 16 на smeshko


  Ми Каролев му е генералния спонсор, който е един от най-отявлените анти еко тролове в страната. По-добре да не го споменаваме, че е спонсор на Боян Петров предлагам.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 18. 18 Профил на spooky
  spooky
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник, почти само вие останахте за четене на Български новини, ама бива ли да сте толкова жалки в отношението към спонсорите? На 2 клика ще ги видим на страничката му във Фейсбук, напишете ги за масовата публика де.

 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Съни качи ги и после се върни да разказваш. Успех!

 20. 20 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 932 Весело

  ...за атака се готви водещ адвокат от София, който не е от алпийските среди, но е подготвен мултиспортист в отлична спортна форма...
  —цитат от коментар 0 на статията

  хм... ?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Успех, Бояне, и да се върнеш жив и здрав!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на martin132
  martin132
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#17:"Darcas"][/quote]

  Извинявай, какво трябва да значи "анти еко тролове"?

 23. 23 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Желая на Боян Петров успешно изкачване на върховете и успешно завръщане!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 24. 24 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Успех на Боян! Пояснявам:
  Успех е при всяко изкачване на връх, да се връща жив и здрав в базов лагер.

  До коментар [#17] от "Darcas":

  Ми Каролев му е генералния спонсор, който е един от най-отявлените анти еко тролове в страната.
  —цитат от коментар 17 на Darcas

  Друг Каролев е спонсора. По точно неговата компания. Не е агент Камен
  И на мен ми се струва странно, че не казват имената им. Всъщност и "Дневник" е партньор и може поради тази причина да не ги рекламира. А може и да се съобразяват с договори за реклама.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 25. 25 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#17:"Darcas"]
  —цитат от коментар 22 на martin132
  Извинявай, какво трябва да значи "анти еко тролове"?[/quote]

  Цеко Минев, Валери Симеонов, Владимир Каролев

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на cgy17558807
  cgy17558807
  Рейтинг: 8 Весело

  Тоя адвокат с добрата форма дето ще катери и той Еверест, да не е Марковски?

 27. 27 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#9] от "chinaski":

  Така е, за Петров явно е по-добре да е сам, за да следва собственото си бясно темпо. Само че от друга страна тази атака на Еверест ме притеснява малко, защото е голяма тарапана там, ще трябва да катери сред тълпи от полуаматьори с кислород, на които им е чужда каквато и да е планинарска етика... И Боян може и да има големи проблеми там, независимо че ще катери от север..

 28. 28 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 955 Неутрално
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Трябва да го прегледа психолог!

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на d11111
  d11111
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Дневник и г-жа Димитрова, хайде малко по-професионално! Какво ви кара да обявите Боян за "най-успешният български алпинист"??? Може ли да посочите класация, анкета, класиране, НЕЩО (!!!), за да обявите подобни изкачвания за върха на алпинизма? Ами вземете се информирайте, поровете, търсете, алпинизма не е лесен спорт, защото е в огромно разнообразие, но все пак има едни такива класации като "Златен пикел" например и други подобни, където може да видите какво е ценното в съвременния (и не само!) алпинизъм. Височинният алпинизъм по отдавна прокарани и преминати маршрути отдавна е ценност главно в личен план. Разбира се, всички се радваме на постиженията на Боян Петров, даже и на Скатов, но МОЛЯ, не слагайте етикети "най-" на подобни изкачвания!

 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4738 Неутрално

  Успешно качване и още по успешно завръщане.

 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3066 Весело

  Надявам се с бяла завист да го поздравя в края на плановете му!
  Успех!

  Еретик
 33. 33 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Уф бях се притеснил какво правят хората от Зелената партия и ето, че най-после поне за единия казахте!

 34. 34 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 993 Неутрално

  До коментар [#30] от "d11111":

  Дневник не могат да кажат какъвто и да било суперлатив без да засегнат някого, който не е съгласен. Вие сте несъгласния в момента и навярно имате право, но ако бяха казали каквото Вие смятате за подходящо, тогава щеше да има някой друг месъгласен.
  Не мисля, че са сгрешили много, определяйки Боян за най-успешния български алпинист. Не казвам, че е изкачвал премиери на технически трудни маршрути, но изглежда Боян е рекордьор сред българските алпинисти по време прекарано над 8 000 м. Освен това е успял да изкачи най-много 8-хилядници и многократно е бил сред малкото алпинисти, успели да изкачат върха на фона на многото други алпинисти с неуспешни опити.
  Това според мен е достатъчно да е начело сред най-успешните, не съм казал най-добрите български алпинисти.

 35. 35 Профил на dito
  dito
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дневник и г-жа Димитрова, хайде малко по-професионално! Какво ви кара да обявите Боян за "най-успешният български алпинист"???
  —цитат от коментар 30 на d11111


  Ако уточним "най-успешния български височинен алпинист", ще се съгласиш ли?
  И ми е любопитно, кого поставяш преди Боян? Предполагам Николай Петков? Защото около името на Христо Проданов има много романтика, но едва ли това може да е причина да се смята за най-успешен. Или някой друг имаш предвид?

 36. 36 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дневник, ако искахте да помогнете поне малко на Боян (и на българския спорт като цяло) щяхте да назовете имената на компаниите, които са му спонсори! Не да чакате от тях "някой лев", за да го правите.
  Спонсорството е маркетинг инструмент в повечето случаи, а не подаяние или благотворителност. Това означава, че компаниите го правят, за да получат публичност. Публичността се получава чрез медиите.
  Намека в края на статията, че Боян няма достатъчно спонсори и в същото време това, че не назовавате имената на тези, които вече го спонсорират, граничи с циничност!

  What we do in life echoes in eternity
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK