Съдът постанови пробация за холандец, опитал се да предложи 42 лева на полицаи

Съдът постанови пробация за холандец, опитал се да предложи 42 лева на полицаи

© ФейсбукМладият холандец - Куентин Брууър, който в началото на лятото на 2017 година беше задържан и обвинен, че е предложил подкуп от 42 лева на двама полицаи, беше осъден на пробация за шест месеца и половин година срещи с пробационен служител.


Това е постановил 23-и състав на Софийския градски съд с председател съдия Андрей Ангелов, показва проверка на "Дневник".


Съдът приема, че Брууър наистина се е опитал да предложи сумата от 42 лева на полицаите, за да не бъде задържан, но и отбелязва, че по делото има много смекчаващи отговорността на младежа данни, "поради което и най-лекото предвидено в разпоредбата на чл. 304а от НК наказание (бел. ред. предлагане на подкуп на длъжностно лице - една година затвор) се явява несъразмерно тежко", поради което заменя наказанието лишаване от свобода с пробация.
Съдът постановява двете задължителни пробационни мерки - за минималния предвиден срок - задължителна регистрация два пъти седмично по настоящ адрес за срок от половин година и "задължителни периодични срещи с пробационен служител" за същия срок.


"Инкриминираното престъпление несъмнено е инцидентна проява в живота на дееца, същият е демонстрирал (и понастоящем демонстрира) трудова активност като начин на своето препитание, а и самото развитие на наказателното производство е изиграло своя предупредителен и превъзпитаващ ефект (още повече че подсъдимият е холандски гражданин със следващите от това ежедневни неудобства и семейна откъснатост по време на воденото наказателно производство), поради което и съдът прецени", че това наказание ще изпълни целите да превъзпита и поправи младежа.


Прокуратурата, която е поискала налагането да е около една година условно, няма да атакува постановеното решение, научи "Дневник". Защитата на Куентин Брууър също не смята да обжалва.


Какво се е случило


Съдът приема, че на 9 юни 2017 година около 7 часа сутринта Куентин се е намирал пред магазин на бул. "Фритьоф Нансен". Предишната вечер бил излязал да пие по бира, но впоследствие някой откраднал телефона му, през който се ориентирал. Без причина той започнал да удря с юмруци по вратата на търговския обект и да се опитва да я отвори, като я дърпа с ръце. Така той е изкривил алуминиевия профил на вратата. От ударите е била активирана охранителната система и на място се появяват двама служители на СОТ 161. Те не владеели английски език, но успели да издърпат Куентин от вратата. Служителите се обадили на управителя на магазина, който се появил след около 20 минути и се обадил на полицията.


Около 7.30 ч. се появили двама полицаи от 1 РПУ. Един от тях говорел английски език и поискал от Куентин Брууър да се идентифицира. Според показанията на полицая той е попитал младежа какво е направил (също на английски език). На това Куентин Брууър отговорил, че "няма проблем, ще плати всичко", след което бръкнал в портфейла си и извадил оттам 42 лева. Той ги подал на полицая с репликата: "вземете ги, моля".


"Полицаят се възмутил и отказал с думите, че това, което Брууър върши, е престъпление, но младежът продължил да предлага сумата, повтаряйки няколко пъти репликата "вземете ги, моля", е записано в мотивите на съда. Полицаят го помолил да спре, след което Брууър оставил парите на стълбите до него, отново призовавайки към служителя на Първо районно да ги вземе. Малко след това холандският младеж бил арестуван.


Съдът приема тези факти, позовавайки се на свидетелските показания на единия полицай, който е бил и единственият, който е говорил и разбирал английски. Неговото описание на това, което се е случило, се подкрепя и от показанията на остананалите свидетели.


Спомени и показания


"За тези най-съществени за правилния изход на делото факти подсъдимият Брууър заема колеблива и непоследователна позиция - сочи, че му липсва ясен спомен ( "По време на инцидента аз не бях адекватен, всички свидетели казват, че не бях адекватен. Лошо си спомням цялата случка. Аз не оспорвам експертизата, но нямам ясен спомен за цялата случка"), като същевременно заявява факти от душевния му мир ( "Никога в живота си никого не съм искал да подкупвам. Мисля, че беше много наивно да мисля, може би това е обичайно в други страни, сега разбирам, че е много наивно, но заради езиковата бариера и заради пияното ми състояние тогава ми изглеждаше напълно логично. Аз не мислех, че той говори за самите пари"), които не подлежат на проверка, и, на трето място, не оспорва предлагането на паричната сума от 42.00 лева", приема съдът.


Единствено Брууър посочва като мотив за предлаганата сума желанието му да плати щетите по вратата, нанесени от неговите удари. Но съдът приема, че това не кореспондира с обективните параметри на създалата се обстановка.


По делото е изготвена експертиза на състоянието на Брууър към момента на случката, според която "алкохолното опиване на подсъдимия не е представлявало пречка за правилната му фактическа ориентация", пише в мотивите на съда.


Съдебният състав приема, че ако Брууър е предлагал парите, за да плати щетите по вратата (която по данни на свидетели е била огъната), то е трябвало да предложи парите на собственика на магазина, който също е присъствал, а не на полицейски служител. Освен това Брууър не е спрял да предлага парите, след като полицаят го е предупредил, че това е престъпление в България.


Съдът не приема и тезата на защитата на Брууър, че той е предложил парите на служителя на реда, защото в Холандия се е предвиждало плащането на ръка на полицаи при глоба за нарушаване на обществения ред.


"Подсъдимият Брууър очевидно не е имал предвид "всички щети" или "всички пари", тъй като в себе си е имал още 80 евро и 20 лева, т.е изборът на инкриминираната сума от 42 лева е бил изцяло негов. Така изяснените обстоятелства и поредност на действията на Брууър според съда водят до фактическия извод, че насочеността на поведението му по предаване на инкриминираната сума на св. С. - (бел. ред. полицейския служител) е била именно полицейския служител да не изпълни служебните си задължения по задържането на подсъдимия", приема съдът.


Въпреки че съдът разреши на Брууър да пътува, той не е напускал страната от септември насам, когато отиде до Холандия за кратко. След като се върна, той си намери работа тук, която все още работи.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Ако беше убил човек на пътя щеше да получи условна присъда, а за глупости свършени в пияно състояние - закотвяне в България и пробация...
  Очевидно това е проблема на България!
  ПП Въобще не го оневинявам, но глоба от 5000 лева ми се вижда доста по- адекватно решение за пиян чужденец.

 2. 2 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Какъв медиен рев имаше при задържането му, не е истина.

 3. 3 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Ако беше убил човек на пътя щеше да получи условна присъда, а за глупости свършени в пияно състояние - закотвяне в България и пробация...Очевидно това е проблема на България!ПП Въобще не го оневинявам, но глоба от 5000 лева ми се вижда доста по- адекватно решение за пиян чужденец.
  —цитат от коментар 1 на гражданин


  Ако всеки пиян глобяваха по 5000лв. ще задминем бюджета на Китай до средата на лятото. :)

 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Каква държава, какви закони. Убиваш човек на пътя след употреба на алкохол и осакатяваш за цял живот. Присъдата е условна с три години срок. Крадеш милиони от еврофондове и дори не те съдят. Но... Предлагаш 40 лв на полицаи без да си нарушил реда и те осъждат на пробация и шест месеца срещи с властите.

  Българският закон - най-обективният закон в света.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1186 Весело

  Горкото надрусано момче.
  На неправилното място и в неправилното време, когат´ си пиян...
  🤣

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на id
  id
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Задвижили сте могъщия държавен апарат за да тормозите един неадекватен пияница и оправдахте безсмисленото си съществуване, браво!

 7. 7 Профил на Handy
  Handy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Брууър ако само знаеше как уж тайно се подават сред документите тези банкноти, отдавна всички да са забравили за случая а другарят от 1 рпу да е с няколко пилета на грил напред.

 8. 8 Профил на Puhon
  Puhon
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само ако беше предложил 50 лв, сега нямаше и да знаем за младежа. 42 лв са били обидно малко за фуражката.

 9. 9 Профил на ghq24558719
  ghq24558719
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Интересно, дали същия медиен шум щеше да се вдигне и в Холандия, ако беха обвинили българин за същото? С какви глупости се занимават соросоидите, не е истина! И какво като е холандец, нали сте в "Обединена Европа" уж, защо гледате на чужденците като на извънземни или на привилегировани по подразбиране? Що за колониален манталитет?

 10. 10 Профил на YNWA
  YNWA
  Рейтинг: 274 Гневно
 11. 11 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Двата лева книжни ли са били или железни?

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1625 Неутрално

  На един пийнал младеж, който дава 42 лева за нанесени щети ще му смъкнат ризата от гърба...не, че го оневинявам, но от това дело са се изхранили всички, освен тези, дето трябва.

  В развитите страни такива неща просто се глобяват солидно и толкоз. Да се чуди как да връща после 5000, а бюджета се пълни.

  В България един Сидеров може да приземи самолет с пиянско поведение или да направи катастрофа, създавайки опасност за живота на други хора, и за наказание става част от управляващата коалция.

  Съжалявам, че трябва да го кажа , но вярвам в него - колкото по-далече стои човек от закона в България толкова по-малко проблеми ще си има.

  Нищо чудно затова онзи дето не е спрял на полицейскки патрул да е бил съвсем нормален всъщност...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Токсичната ни среда очевидно уврежда и иначе нормални хора, като холандците...

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  България изглежда така в новините и е такава в действителност - корумпирана. Проблемът не е на холандеца, а на България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 929 Неутрално

  42лв. дадени явно на двама полицаи, личи си че е пиян неадекватен чужденец !!!

 16. 16 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#14] от "penetrating":

  България изглежда така в новините и е такава в действителност - корумпирана.
  -----------------------------------------------------------------
  Най-много пищят за корупция предлагащите рушвет.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#1] от "гражданин":

  ПП Въобще не го оневинявам, но глоба от 5000 лева ми се вижда доста по- адекватно решение за пиян чужденец.
  --------------------------------------------------------
  Като на шведа, изритал камериерката в главата.
  Всъщност там глобата беше 4500 , съдията беше намерил някакви знайни само нему смекчаващи вината причини да не наложи поне на глобата максималния размер.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "След като се върна той си намери работа тук, която все още работи."

  Ами май това е най голямото наказание. Да работи с българска заплата. Не с холандска.

 19. 19 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 648 Неутрално

  "След като се върна той си намери работа тук, която все още работи."

  Ами май това е най голямото наказание. Да работи с българска заплата. Не с холандска.

 20. 20 Профил на wowbagger
  wowbagger
  Рейтинг: 229 Весело

  ... "в себе си е имал още 80 евро и 20 лева, т.е изборът на инкриминираната сума от 42 лева е бил изцяло негов"

  Полицаите ни не са вчерашни - знаят, че 42 е отговора на "Основния въпрос за живота вселената и всичко останало", изчислен от суперкомпютъра "Дълбока Мисъл" за 7.5 млн. години.

  Задържали са го единствено с цел - да научат правилния въпрос.
  Знае го, но не издава или дори по-зле - подиграва се, копелето.
  Какви 5000лв. - 5000г. затвор му е малко.

 21. 21 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Първият, осъден за корупция в най-корумпираната страна в ЕС, е чужденец. Дали е ирония?

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5377 Неутрално

  До коментар [#16] от "qwertqwert":
  Особеност на страната. Посетителите в България се запознават с нейните особености предварително и действат съобразно.
  Много предлагат рушвет, защото така са предупредени, а ние чуваме само за единиците, които са отказали :)
  Други ритат глави на чистачки безнаказано, защото са им обяснили, че може да си го позволят ...
  Особеност на страната, каквато сме си създали ние.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Лошо са го информирали момчето преди да тръгне за българия , че с 20 евро може да реши всяко прегрешение пред полицията и като не е знаел точния курс ето ти ги 42 лева. Четете бе хора !

 25. 25 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 923 Весело

  42 лева, защото знаем, че числото 42 е отговора на въпроса за Живота, Вселената и Всичко останало ;)

  No Pain No Gain
 26. 26 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Не е бил само пиян. Мисля, че наказанието е адекватно.

 27. 27 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  На мен и това наказание ми се струва прекалено предвид младата му възраст, килешлък на пияна глава, незнаещ порядките у нас, неразбиращ езика (представям си английския на полицая на какво ниво е бил), трябваше да го съдят за хулиганство.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 28. 28 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1543 Гневно

  Излиза, че тези, които дават подкупи за хиляди и милиони лева са даже на почит у нас, дърпат конците на задкулисието или упражняват властта, а едно подпийнало момче с 20 предложени евро на полицаите, е едва ли не враг номер едно на държавността!
  Срам, отново срам за правосъдието!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 29. 29 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 273 Весело

  Излиза, че от петимата участници откъм страната на закона, един е поназнайвал английски. Цели 20%. Това някак странно, но статистически точно допълва онези 80%.

 30. 30 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Боже, каква простотия!
  Тази държава съвсем затъна в дъното.
  Алчни, некадърни и корумпирани простаци от Дондуков 1 и пл. Народно събрание до последния полицай.
  За прокурори и съдии да не говорим.

 31. 31 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 241 Неутрално

  демонстрира ;трудова активност; ??? основен критерии за паразитите изхранващи се с грабежа на чужд труд , идеята на пробацията е да му попречи в бъдеще време като вписва ;опасното; престъпление в досието му , и тук се повдига завесата за целенасочеността на ;законите ; ни , да охраняват реда и собственоста , ама не на гражданите а на бандитите с бели якички и формите на ;законен; грабеж и тирания по изпитания милиционеро капиталистически модел . Дали е правилна присъдата ? ами явно допитването до холандските власти , са го поставили в графата ниско платени роби , така че на кой му пука за присъдата , той е отсъден до живот

 32. 32 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Тоа тип е доста тъп :))) Директно си фащам самолета и да ме гонят у Холандия да се подписвам.

 33. 33 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 671 Неутрално

  тоя що не иде да предложи 40 еврака на некой полицай в нидерландия.да види кво ще му се случи

 34. 34 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Какъв медиен рев имаше при задържането му, не е истина.
  —цитат от коментар 2 на hammurabi

  ***
  Очевидно е имал само 42 лева, а те са искали повече и...разбира се проблем и точки за "съвестните и честни" полицаи.

 35. 35 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 936 Неутрално

  " беше задържан и обвинен, че е предложил подкуп от 42 лева на двама полицаи,"
  НК, Подкуп. от чл. 301 до чл. 307а. Действията холандеца не попадат н в нито един от изброените състави. Интересно, защо не е обвинен и за хулиганство, което е очевидно?! А само за подкуп, който никак не е очевиден.
  Житейска ситуация случила се на чужденец в друга държава в която никой не е застрахован, че не може да попадне. Всеки по веригата полиция, прокуратура, съд е записал актив за годишните отчети. Проблем обаче, не са действията на полицията и на прокуратурата, която е повдигнала обвинение. Проблем е решението на съда. Холандецът е имал неадекватен адвокат.
  "Съдът приема тези факти, позовавайки се на свидетелските показания на единия полицай, който е бил и единственият, който е говорил и разбирал английски. Неговото описание на това, което се е случило, се подкрепя и от показанията на останалите свидетели."
  "Останалите свидетели" очевидно не са "говорили и разбирали английски".
  Дума срещу дума на двама души, за които езикът на който са разговаряли не е роден.

 36. 36 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Тоа тип е доста тъп :))) Директно си фащам самолета и да ме гонят у Холандия да се подписвам.
  —цитат от коментар 32 на touchthis


  E, като те обявят за международно издирване и ти знаят адреса, кво ще стане? Момчето явно е предпочело, да не се крие 20 години, а просто да си изкара присъдата, която е ясно, че ще е символична, да поживее в България и да се прибере чист пред закона.

 37. 37 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Очевидно е имал само 42 лева, а те са искали повече и...разбира се проблем и точки за "съвестните и честни" полицаи.
  —цитат от коментар 34 на Даката


  Не е имал само 42, ама тя само вратата, каквато и да е, струва стотина-двеста лева. За да я подменят, за случката ще знае управителят, собственикът, счетоводителят и цялата фирма, има сигнал в СОТ, оттам е дошъл екип, който се е обадил в районното и това е документирано, изпратили са хора и те, то станаха трицифрен брой, ако не и четирицифрен, хората, които ще си делят 42-та лева. И с 42 000 вече не е можел да покрие работата, хората са го предупредили няколко пъти да си прибере парите, щото това е сериозно престъпление, ама пияният детишняк е упорствал и зорлем им е дал въпросните точки.

 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 549 Неутрално

  А че 40 лева подкуп са по-сериозно престъпление от убийство по непредпазливост няма нужда да се коментира.

 39. 39 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Горкото надрусано момче.На неправилното място и в неправилното време, когат´ си пиян...🤣
  —цитат от коментар 5 на pariah


  Не е баш така. В други държави повече щеше да отнесе.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8076 Неутрално

  В Холандия едва ли ще го направи. Но тук явно някой така го е посъветвал.

 41. 41 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Хахаха, тоа е гонил дракони рано сабален!

 42. 42 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Е той цирка е пълен в тоя случай.

  Той не говори български. Полицаите не говорят английски.

  Човекът е помислил, че го глобяват на място както било в Холандия и извадил всичките останали левчета (пари) дето имал. :)

  Тъпите куку вместо да го приберат в изтрезвителя (както налага здравия разум) се амбицирали и в съда. :)

  Ако така се напъваха и срещу нашенските престъпници, направо родната полиция цена нямаше да има. :)

 43. 43 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#42] от "realguru":

  извадил всичките останали левчета (пари) дето имал.
  --------------------------------
  "Подсъдимият Брууър очевидно не е имал предвид "всички щети" или "всички пари", тъй като в себе си е имал още 80 евро и 20 лева, т.е изборът на инкриминираната сума от 42 лева е бил изцяло негов. "
  -----------------------
  Чукчи писатель, не читатель.
  :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 44. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Ей, голям престъпник са заловили и осъдили! А иначе рецидивистите бягат триумфално през главния вход, без някой да ги закача. Погнала ги само чистачката Христинка, която може да отнесе една пробация. За превишаване на правата. Така де, назначена е да мете с метлата, а не да я ползва като оръжие за гонене на кротки рецидивисти!

  Мърфи е оптимист!
 45. 45 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6419 Неутрално

  Тоя холандец като е скрънза така ще е, да беше предложил 100 евро пък да ги видим тюфлеците.

 46. 46 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Подсъдимият Брууър очевидно не е имал предвид "всички щети" или "всички пари", тъй като в себе си е имал още 80 евро и 20 лева, т.е изборът на инкриминираната сума от 42 лева е бил изцяло негов.
  —цитат от коментар 43 на qwertqwert


  И ти кат съдиите/полицаите ти липсва здравия разум. :)

  Толкоз е имал в левия джоб. Ако е бръкнал в десния щял да изкара друга сума. :)

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  Туй момче обаче ще вземе да му хареса тука щом си намерило работа :)

 48. 48 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Я! Българската прокуратура, съд и полицията се преборили с корупцията! Ако е беле безкрайно тъжно, щеше да е трагично смешно!!!!

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK