На първо четене парламентът прие предложените от БСП промени срещу домашното насилие

На първо четене парламентът прие предложените от БСП промени срещу домашното насилие

© Анелия НиколоваСъс 152 гласа "за" парламентът прие на първо четене предложените от БСП промени в Наказателния кодекс, свързани с домашното насилие, съобщи агенция "Фокус".


Със законопроекта се предлага промяна на характера на умишлено причинена средна телесна повреда на близък роднина или съпруг – от престъпление от частен в престъпление от общ характер. Промените предвиждат в тези случаи наказателното производство от общ характер да се образува по тъжба на пострадалия, подадена до прокуратурата, а не до съда, като тя няма да може да бъде оттегляна.


Мотивите за предложената промяна са свързани със затруднения на пострадалия при събирането на доказателства за престъплението, от една страна, а от друга - невъзможност за организиране на обвинението от пострадалия поради наличието на близост с извършителя, зависимост, страх и други подобни причини.
Предвижда се и по-тежко наказание при осуетяване на изпълнението на съдебно решение или заповед за защита от домашно насилие.


През февруари прокуратурата подкрепи предложенията на БСП.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK