Съюзът на съдиите: Спрете натиска над съда, ако искаме правосъдие

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИ

© Велко Ангелов

Пламен Георгиев, председател на КПКОНПИС писмо до председателя на Народното събрание, Съдийската колегия на ВСС и Европейската комисия най-голямата магистратска организация - Съюзът на съдиите в България, настоява за реакция на трите институции срещу недопустимата намеса в работата на съда.


Последният повод е интервюто на новоизбрания стар шеф на новосъздадената мегаструктура КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество) Пламен Георгиев пред сайта "Правен свят", в което той определя съда като некомпетентен и пречещ на ефикасната работа на комисията за конфисказия. Причината - че съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева е отправила въпроси до Съда на ЕС в Люксембург по дело за конфискация, заведено от комисията на Пламен Георгиев.


(Пълния текст на писмото на ССБ можете да прочетете в прикачения файл.)

В писмото си ССБ напомня, че Георгиев е председател на държавен орган, който освен че е страна по делото, което той коментира, по закон би трябвало да се ръководи от принципите за законност и обективност и да се въздържа от коментари за работата на съда. Още повече че нападките на Георгиев са в синхрон с анонимни медийни публикации срещу СГС и конкретно срещу съдията Енчева, която си е позволила да отправи запитване до Съда на ЕС, което според Георгиев ще забави делата за конфискацията. А последната публикация от днес в "Труд" завършва с открита заплаха, че "краят на зависимите" според определението на анонимния автор, съдии щял "да дойде по-бързо, отколкото мнозина очакват".


Да коментира негативно съда, когато не е доволен, не е инцидентна проява на юриста Пламен Георгиев. В битността му на прокурор той вече си е позволявал словесен сблъсък със съда заради оправдателна присъда на съдия Вера Чочкова по дело, в което е бил обвинител. За това информира преди 4 години специализираният сайт "Съдебни репортажи".


Само тази част от професионалната биография на който и да е кандидат в нормална държава би била достатъчна като атестация да не оглави орган с репресивни функции, какъвто е Комисията за конфискация, коментираха юристи. У нас обаче той беше единодушно избран от парламентарното мнозинство за председател на КПКОНПИ.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  За да заработи съда е необходимо да престанат да му оказват натиск, че не работил.
  Логика братче!

 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Спрете да взимате пари от чужди държави, ако искате на някой да му дреме какво искате!

  Сега съвсем сериозно - в момента единственият начин да се получи справедлив процес е съдиите да бъдат подложени под жесток натиск. Най-вече медиен, дори поръчкови неща от сорта "Господари на ефира". Оставени да решават без натиск съдиите просто избират по-добрата оферта.

 3. 3 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 491 Любопитно

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Глей 'ся има един принцип, който гласи - съдебните актове не се коментират, те се обжалват. Изключение на тоя принцип е, когато съдебните актове се разглеждат от юриспруденцията.

  Та на съдиите не им е болката в това, че им се оказва натиск, че не работят, а че им се оказва натиск за това как работят. Само по себе си това показва, че съдебната власт, в лицето на съдиите, хич не се чувства независима. Което е проблем.

 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Георгиев бе избран единодушно ,защото е човек на бай Х.
  Всичките юристи на Герб са неграмотни. Тетка каза ,че можело да се ограничават личните свободи , Д Кирилов и Цветанът на мисълта се оправдават с граф Монте Кристо , а Георгиев не знае ,че прокурорът е страна по делото и по никакъв начин няма право да се бърка в работата на съда.

 5. 5 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Преведено на български език: Престанете да ни се бъркате в далаверите! Правосъдната система отдавна е загубила последната следа от авторитет че да се трогне някой от воплите и. Не че останалите са цвете.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  "Георгиев е председател на държавен орган, който освен че е страна по делото, което той коментира, по закон би трябвало да се ръководи от принципите за законност и обективност и да се въздържа от коментари за работата на съда. Още повече че нападките на Георгиев са в синхрон с анонимни медийни публикации срещу СГС и конкретно срещу съдията Енчева"
  Значи Георгиев е прав, а всички останали са грешни. А заради такива , като него, непрекъснато съдят България в Страсбург.

 7. 7 Профил на Stefan
  Stefan
  Рейтинг: 217 Неутрално

  6 коментара дотук и нито един не е адекватен на написаното в статията. Толкова за умните и красивите.

 8. 8 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Сигурно тая случка имат напредвид - https://bit.ly/2Jgr4Xw

 9. 9 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Само тази част от професионалната биография на който и да е кандидат в нормална държава би била достатъчна като атестация да не оглави орган с репресивни функции, какъвто е Комисията за конфискация, коментираха юристи. У нас обаче той беше единодушно избран от парламентарното мнозинство за председател на КПКОНПИ.
  -------
  Нашата мафиотска кочинка е доста далеч от понятието нормална държава.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 10. 10 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В нормална правова държава орган като КПКОНПИ изобщо не трябва да съществува.
  Кое имущество е незаконно придобито и може да се отнеме би трябвало да може да решава единствено и само съдът.
  Никакъв друг орган не би следвало да има правомощия да запорира или отнема имущество, ПРЕДИ да се е произнесъл съдът.
  Това е някаква тоталитарна измишльотина.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  Бухалка ли е Пламен Георгиев или не е бухалка. Разбира се, че гербавите имат нужда от бухалка и нищо друго. Но как да разберем за Георгиев? Ако работех в системата, щях да знам със сигурност. Т. е. тези които са там, знаят със сигурност. Но и Георгиев знае много за тях. Всичко се развива по максимата "Крадецът вика дръжте крадеца"! В криминалната държава читав съд не може да има. Но по отношение на конкретната личност всяко заключение може да се окаже прибързано. По конституция съдът е независим. Което значи, че съдията е независим и решава делата в съответствие със закона и собствената си съвест. И когато нещо не е наред се действа по определената от закона процедура. Другото е прах и пушек в очите на обществото.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Не се учудвам, такава е цялата кохорта от хора на Триото - Делян Бойков Сотиров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на today
  today
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Докато няма работеща съдебна система, и то работеща в интерес на обществото, а не на някакви корпулентни, така ще е!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 14. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2587 Неутрално

  Хм-м-м-м...! Ама, тоя натиск, няма ли си име...?! Какво значи, оказват им натиск? Кой, кога, защо, как оказва натиск? Съдиите нещо премълчават, което означава, че не казват цялата истина...! Отделно, голяма част от съдиите са назначавани поради определени зависимости и връзки, за да бъдат използвани. Аз самия познавам няколко, които са с доста посредствени възможности и се знае, че са назначени по политическа линия... Какво да говорим повече?

  Бивш tww09306483.
 15. 15 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 600 Разстроено

  Фактът, че юристите занимават обществеността с неуредиците си е показателен, при положение, че цялата мегакорупция започва и завършва с тях... Жалка ситуация, липса на какъвто и да е професионализъм. Обикновеният човек няма как да разбере този натиск, камо ли да го премахне... Ако за 30 (?!?) години "независимо" правосъдие дотам са я докарали, язък за барута!...

  Настроение - пълно отвращение.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 16. 16 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Абсолютно правилна реакция на Съюза на съдиите! Председател на държавна комисия, или който и да е, няма право да нарежда и да се изказва дали един съдия да отправя запитване до Европейския съд. Това го решава само съдията по делото. Това означава независим съд.

 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Весело

  Ама разбира се, че не е допустим "натиск" над съда. Според катехизиса на паважната интелигенция натиск е задължителен само над прокуратурата. Точка.

 18. 18 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 426 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK