Пламен Георгиев се оплака, че Съюзът на съдиите погазил правата му

Пламен Георгиев използва писмото, в което се оплаква от Съюза на съдиите, отново да нападне съда

© Велко Ангелов

Пламен Георгиев използва писмото, в което се оплаква от Съюза на съдиите, отново да нападне съдаПредседателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев се оплака с писмо до Народното събрание и Висшия съдебен съвет, че от най-голямата магистратска организация Съюзът на съдиите са нарушили правата му.


Вчера от съдийската организация се обърнаха към същите институции с призив да се спре недопустимата намеса в работата на съда.


Поводът за тяхната реакция беше интервюто на новоизбрания стар шеф на новосъздадената мегаструктура КПКОНПИ (Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество) Пламен Георгиев пред сайта "Правен свят", в което той определя съда като некомпетентен и пречещ на ефикасната работа на комисията за конфискация. Причината - че съдията от Софийския градски съд Катерина Енчева е отправила въпроси до Съда на ЕС в Люксембург по дело за конфискация, заведено от комисията на Пламен Георгиев.
Според Съюза на съдиите Георгиев би трябвало да се ръководи от принципите за законност и обективност и да се въздържа от коментари за работата на съда. Още повече че нападките на Георгиев са в синхрон с анонимни медийни публикации срещу СГС и к


"Обръщам се към вас във връзка с опит за грубо погазване на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи от неправителствената организация Съюз на съдиите в България – сдружение на магистрати, призвани априори да бранят и защитават законността и основните човешки права. Повод е тяхно открито писмо от 4 април 2018 г., което презумира, че аз като ръководител на висш държавен орган нямам право в интервю да изказвам мнение по съдебно решение. Става дума за позиция, изразена от мен пред специализираното интернет издание "Правен свят", в която коментирам въпросите, с които съдия от Софийски градски съд се обръща към съда в Люксембург в преюдициално запитване по дело, по което оглавяваната от мен Комисия е страна", пише в писмото от пети април Георгиев.


Според него изразената от Съюза на съдиите позиция е


"в разрез с чл. 10 от Конвенцията, който еднозначно постановява, че "всеки има право на свобода на изразяването на мнения. Това право включва свободата да отстоява своето мнение, да получава и да разпространява информация и идеи".


Според Георгиев в концепцията, че ръководител на висш държавен орган трябва да търпи ограничения в свободата на мнение, нарушава чл. 14 от Конвенцията, според който упражняването на права не може да бъде обект на дискриминация по никакъв признак.


Писмото му продължава:


"Текстът на Конвенцията в чл. 10 дава възможност на държавите да ограничават свободата на словото чрез законодателство, което забранява увреждането на репутацията и нарушаването на правата на другите, както и такова, което способства за поддържане на авторитета и безпристрастието на правосъдието. Но тези ограничения в не по-малка степен важат и за съдиите и техните организации, които по дефиниция са призвани да бранят както авторитета на съда, така и безпристрастността на правосъдието.


Според Георгиев той не е изразил позицията, която твърдят от магистратската организация и отрича да се е опитвал да укаже на съда как е трябвало да реши делото. "Единственият ми коментар по сроковете е, че "времето, за което ще се стопира дейността на Комисията, е голямо." Колкото до мнението ми за съда в Люксембург, от думите ми, че "това е много сложно производство" трудно може да се направи предположение, че го смятам за процедура, която е "в тежест за Българската държава".


"В допълнение, на директен журналистически въпрос дали виждам скрит умисъл в действията на съдиите от Софийския градски съд отговарям "Не мога да коментирам такъв въпрос, просто излагам фактите." Поради тази причина изводът в писмото на Сюъза на съдиите в България "може да се приеме, че в цялост интервюто внушава, че българският съд е некомпетентен, зависим, обвързан" е извод в сферата на личното мнение и усещанията, с които българското законодателство не се занимава", пише още Георгиев.


Той се позовава на решение на Конституционния съд от 2012 година, с което се обявяват за противоконституционни текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество и в частност формулировката на чл. 3, ал. 1 в частта "и да се възстанови чувството за справедливост у гражданите" с мотива, че чувството за справедливост, както и поначало всички чувства, не са обективни факти.


В писмото си Георгиев продължава с изреждането на определени факти, които повтарят тезите му от интервюто пред сайта "Правен свят"


"В същото време Съюзът на съдиите в България не се занимава с изложените в интервюто факти, а именно:
Факт е, че от над 20 искания на страни по дела за преюдициални запитвания до съда в Люксембург това е второто, уважено и изпратено от български съд.
Факт е, че преюдициалното запитване се отправя две години след внасянето на иска от страна на Комисията и отговорите на ответната страна по този иск.
Факт е, че въпросите по запитването повтарят в голяма част мотивите на една от страните по това дело.
Факт е, че делото към този момент не е тръгнало по същество и след повече от 2 години е на етап подготовка на делото в закрито заседание.
Факт е, че България е в наказателна процедура заради Директива 2014/42/ ЕС, която не е транспонирана в българското законодателство и към настоящия момент.
И накрая, факт е, че като страна по делото Комисията научи за решението на съда от медиите, а не от самия съд, както би следвало", казва Георгиев.


Делата, освен ако нямат специален гриф за това, са публични.


Георгиев също се обръща и към Европейската комисия в качеството й на "пазител на правото на ЕС", с призив за защита на правовия ред и на прокламираните в Европейската конвенция основни права.


"Идеята, че представителите на една от властите в страната не могат да бъдат критикувани и следователно са априори непогрешими нарушава всички демократични принципи, на които се основава Европейският съюз, от който България е част. Тази идея за непогрешимост не би следвало да се толерира, независимо дали произтича от представител на законодателната, изпълнителната или съдебната власт", завършва писмото си Георгиев.

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Той сам си пише правата.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3408 Любопитно

  До коментар [#1] от "Роси":

  А защо в статията не пише колко пари е получил Георгиев , че сам да си пише правата..??????

  [email protected]
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Пълен клоун! Получил някаква синектурна длъжност, слушкал, папкал и сега решил, че е над закона.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Комисията Кушлев е позор за България и Европа!

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Хайде сега .... :)) Хора по олимпийските върхове се оплакват че някакви .....обикновени роби пречат !!

 6. 6 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 438 Неутрално

  Претенциите на едно нагло поръчково мекере.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3042 Любопитно

  Запитването повтаряло мотивите на една от страните. Ами явно има нещо неясно ,не е ли по-добре да се изясни.На Георгиев са му дали задачка да бърза.

 8. 8 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Синекурно леке - от разстояние се вижда. Понаизустил е някой и друг правен израз от лекциите, след което е залагал на "правилно" поведение спрямо силните на деня. Или да си търси правата по законов път, или да се скрие.

 9. 9 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 701 Гневно

  Този невеж продажнък се готви да съсипе всеки койт му посочат. Абсолютна маша.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 325 Весело

  Много странно мнение за юрист, бивш прокурор и ръководител на държавна комисия!

  Изглежда г-н Георгиев не разбира и не оценя положението му на ръководител на комисията, не разбира разликите между юридическо мнение в жалба и публични изказвания за компетентността и ролята на съда в правова държава.

  Жалко, че подобни юристи са прокурори и ръководители на държавни органи и комисии.

 11. 11 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Интересно как писмо на съсловна организация, било то и на съдиите, погазва правата на трето лице? И това го пише “юрист“! Слагам бас, че е кадър на така наречената магнаурска школа...

  No Pain No Gain
 12. 12 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Само на мен ли Пламен ми прилича на Рей Лиота - имам предвид Goodfellas?

  Марс е изконна Американска територия!
 13. 13 Профил на cosmo
  cosmo
  Рейтинг: 510 Неутрално

  щях да кажа, че този е рядък боклук, но уви имаме доста такива ... караниколов, каракачанов, болен, итн итн ... най-големите боклуци дори не споменавам

 14. 14 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Когато прокуратурата престане да брани законността, някои започват да се оплакват, че и съдът не го прави...

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Весело

  Този не особено убедителен с професионалните си успехи магистрат и преди избора си, но сега още повече прави впечатление на човек, хванал господ за шлифера...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3597 Любопитно

  ..Единственият ми коментар по сроковете е, че "времето, за което ще се стопира дейността на Комисията, е голямо....
  —цитат от коментар 14 на Пламен Георгиев


  Интересно за къде се е разбързал толкова този?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4140 Неутрално

  .....и освен това оплакването му е свързано с обстоятелството, че съдиийте искат да прилагат закона не според постигнатите договореностт между високопоставени членове от ВСС ( най - вече от прокурорската квота) и изпълнителната власт кръгът Пеевски да се ползва с пълни и неограничени протекции в съдебната система по всякакъв повод !
  А сега съдиите искали да се спазват законите и правилата - нещо, което изобщо не фигурира в договорката.....Нима не виждат "олигарха"Прокопиев, Да(й) България, нима общият враг не е гражданското общество ? Какво са се фокусирали тия върху моите действия ?.....

 18. 18 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Поредната бухалка в ръцете на тримата шишковци. Изключително нагъл, аморален неприятен човек.

 19. 19 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Боклук!Поредният боклук,който ме кара да се срамувам,че съм българин!

 20. 20 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Гневно

  Откога писма от частни субекти погазват "права" на длъжностни лица по ЕКПЧ? Този псевдоюрист трябва да започне да учи право от "а" и "б".
  А най-добре да си намери друго призвание, явно правото по начало не го влече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK