Двама бегълци, двама уволнени и много въпроси (обобщение)

Владимир Пелов и Радослав Колев

© МВР - Пресцентър

Владимир Пелов и Радослав КолевДвама избягали, двама уволнени и много въпроси. Така накратко може да се обобщи в последния работен ден инцидентът от вторник следобед, при който двамата рецидивисти - Владимир Пелов и Радослав Колев - успяха да напуснат Софийския централен затвор въоръжени.


Три дни след безпрецедентното бягство единственото ново по случая е, че след тях освен чистачка е тичал и социален работник от затвора, по който единият от бегълците е стрелял. Това се разбра от думите на вътрешния министър Валентин Радев пред "Нова телевизия" в четвъртък.


"Не е така с тази чистачка, всички го повтаряте. Има и един социален работник, Кръстьо се казва. Той бяга по левия тротоар, Пелов стреля по него, а той се скрива зад едно дърво и вижда, че нищо не може да направи. Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва", заяви вътрешният министър.
От двамата бегълци няма и следа, а от Радев разбираме още, че МВР се е надявало да ги задържи още в София, но това не се е случило.


В сряда по разпореждане на премиера Бойко Борисов главният директор на дирекция "Изпълнения на наказанията" Свилен Цветанов и директорът на Софийския централен затвор Петър Кръстев бяха уволнени заради случая.


Въпреки това все още не е известно как и защо двама осъдени, които изпълняват наказанието си при строг режим, се сдобиват с оръжие и преодоляват охраната на Софийския централен затвор.


Неизяснен остава и въпросът защо, след като МВР подава оперативна информация за планирано бягство на един от двамата затворници още през 2017 г., се стига до този инцидент.


Според вътрешния министър Валентин Радев: "Дали сме съответната информация на затвора и те може би са предотвратили бягството му миналата година. Може би иначе е щял да избяга тогава", заяви Радев.


По случая заработи комисия в Министерството на правосъдието за изясняване на обстоятелствата, двамата бяха обявени за международно издирване, а от МВР се хвалеха, че са заградили добре границите. Според бившия секретар на МВР в правителството на ОДС и преподавател в НБУ Николай Радулов обаче двамата няма да бъдат открити.


Версиите


Правосъдният министър Цецка Цачева заяви в сряда, че до бягството се е стигнало заради човешка грешка, а в петък стана известно, че при новината за избягалите рецидивисти тя се е разгневила. От Министерството на правосъдието обаче все още не са представили официална версия какво е довело до инцидента, като според Цачева в Софийския централен затвор има и "техническо недокомплектоване".


Според бивши и настоящи лишени от свобода, с които "Дневник" разговаря, подобно бягство е възможно единствено със съдействие от надзирателите, а причините за подобен инцидент са корупция и лошите условия в местата за лишаване от свобода.


Основната версия, развивана от медии и от експерти, е, че на затворниците е помогнато отвън. Пред Би Ти Ви
бившият началник на ОДМВР - София, Николай Николов заяви, че бизнесмен и земеделски производител от Ботевград е бил много близък с Владимир Пелов, като именно в негов имот той е опитл да се скрие от органите на реда след грабеж през 2011 г.


Според в. "24 часа", които се позовават на информация от разследващите, бягството на Владимир Пелов и съкилийника му Радослав Колев е финансирано от ботевградски бизнесмен, за когото беглецът е работил, докато е бил на свобода, и е изпълнявал негови поръчки за палежи, рекет и дори убийства, които още се разследват. В информацията не се споменава името на бизнесмена, но се твърди, че той е бил разпитван още в първите часове след бягството. Заедно с него показания са дали синът на беглеца, който носи неговото име, братя с фамилия Ерменкови и още няколко души от обкръжението им.


Какво следва


По информация на Министерството на правосъдието, предоставена на "Дневник" по реда на закона за обществена информация, за последните пет години от избягали 55-ма затворници само пет все още се издирват. Тепърва ще стават известни и резултатите от проверката на причините, заради които се е стигнало до този инцидент.

"По-неприятно е, че те са вън и са въоръжени. Какво е било вътре вече няма значение. Ние не мислим, а действаме. Продължаваме да издирваме затворниците", заяви Валентин Радев в отговор на въпрос дали миналото време улеснява или затруднява залавянето на затворниците.

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 704 Любопитно

  55 човека за последните години - избягали КАТОРЖНИЦИ!
  Просто не е истина!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  А подадена оставка на Цачева няма, след като не пишат.

 3. 3 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както случая с митничарите на летището, така и този случай със затворниците е спроред мен работа на опозицията, за да разклати власта. Те са способни на метежи.

 4. 4 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Peni Nikol":

  Никаква оставка на Радев и Цачева. Да не би те да са натиснали бутона на вратата, за да могат двамата затворници да избягат?!

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Показаха един посетител в първия ден - той каза,че не е чул изстрели?!
  Ако и заглушител са имали....-:)

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  Ако някой си мисли, че това бягство е така, както изглежда, дълбоко се лъже. Някой, някой може и доста нависоко да е взел едни големи пари, и с двама-трима стимулирани надзиратели, всичко е организирано. докато не направят детектор на лъжата на всички заподозрени, нищо няма да се случи...

  Скоростен индекс "Y"
 7. 7 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Преди години от турски затвор беше избягал голям наркобос. За наказание затвориха надзирателя, докато бъде намерен беглеца. Заслужава да се помисли по въпроса.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Каква грижа на "работодателя" към "работника" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "VivaLaVida":

  Голям си, да знаеш...и колко убедено ги говориш. Клатят стабилността, а?

 10. 10 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Много уволнени, а най-отговорният - Цецка ..... ???

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8642 Неутрално

  До коментар [#3] от "VivaLaVida":

  Ами много глупави са тогава управляващите , щом дават такива възможности .

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8642 Неутрално

  До коментар [#3] от "VivaLaVida":

  Ами много глупави са тогава управляващите , щом дават такива възможности .

 13. 13 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1370 Гневно

  Какво следва ли? Искам да напиша какво би трябвало да следва - според мен. 30 000 души на улицата пред Министерския съвет. И оставки. На "мамата" на нацията, на "бащицата" на нацията, на вътрешния министър. В Словакия след убийството на журналиста, още на следващия ден, министърът на вътрешните работи си отиде. Уви - засега само мога да си мечтая така да става в България.

 14. 14 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  извода е ,че колкото и привилегии и социални права да се дават на системата ,тя просто не работи , полицаите ги няма на улицата ,няма ги в затвора да го пазят ,няма ги на граничния пункт ,за да пазят държавата от терористи и наркотици и т н ,пита се държавата също изобщо дали я има или я има само на ведомост ,колкото да ни усвои данъците ,които чинно плащаме ,тоест рекет за нищо .

 15. 15 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 218 Гневно

  "Правосъдният министър Цецка Цачева заяви в сряда, че до бягството се е стигнало заради човешка грешка..."
  Не човешка грешка, ами целият персонал на затвора трябва вкупом да е сгрешил в дадения момент. Каквото и да си говорим, бягало се е от затворите, бяга се и ще се бяга... Но начинът на бягството е изключително притеснителен. Тази арогантност, чрез която е извършено бягството, през централния вход, само показва ерозията на държавността в българските затвори. Всъщност, само там да беше, нещата щяха да са мед и масло... Основният дебат трябва да е "Как да възстановим държавността в България", но преди това трябва да се анализират въпросите Как и Защо се стигна до това положение

 16. 16 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всичко в държавата ГЕРБ е схема. Няма здрава система в България не поразена от тумора на ГЕРБ. Единственото здраво нещо са ЧИСТАЧКИТЕ. Докога едни хора ще се туткат с ПОЧИСТВАНЕТО.

 17. 17 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1012 Весело

  от 55 се издирват само 5 щот отаналите 50 са фанати или щот нема шанс...?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 18. 18 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Дневник менюто Ви е идиотско!

  agent
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Мемюто Ви е социалистическо! Само супа, кюфтета с гарнитура и млеко с ориз 😊! Да не сте вдъхнали руски газ!?

  agent
 20. 21 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 291 Неутрално

  гледам ги тея от снимките по всички сайтове , си мисля , дали са се родили убийци или живота в българия ги е превърнал в такива , репресивната система ли ги е докарала до лудост или мързела и невъзможността да си намерят нормална работа ? или алчноста и лъскавите реклами ? както и да е , всеки трябва да си извърви пътя , а разплата винаги има

 21. 22 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Бааааси в ква трагикомедия живеем...

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 22. 23 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Неутрално

  Ясно е ,че има много пропуски в охранителната система на ЦС Затвор,но е ясно колко надълбоко е проникнала корупцията там?!

 23. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4090 Любопитно

  До коментар [#1] от "Вонин":

  Истина е ,защото България е държава на неограничените невъзможности!

 24. 25 Профил на gcb59309802
  gcb59309802
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Смелата чистачка на ЗАТВОРА е подгонила двамата бегълци с парцала, защото са направили стъпки по измития под......., но ако се беше намесила и готвачката с черпака - щяха да ги хванат!!! Неграмотните ГРОБарски министри будят смях и съжаление в жалките си опити да оправдаят собствената си НЕКАДЪРНОСТ!!! ОСТАВКАТА 3 е спасението за България.

 25. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  А баш виновните продължават да управляват подобието на държава. Вместо отдавна да са в пандиза. Е затова тук е територия. Държава няма. Има слънчо и овце.

 26. 27 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 521 Разстроено

  " Ние не мислим, а действаме."

  Това за съжаление най-точно описва всички държавни служители! Започвайки от помпиера и стигайки до чистачката. Опс ! Извинявам се ! Без чистачката !

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 27. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2098 Весело

  Цитат:"Чистачката не е осъзнавала какво се случва. Жената е искала да види и тя, защото не е повярвала какво се случва", заяви вътрешният министър."

  Ми то не е за вярване!
  А ти, "к'о шапра'им се'а", а калинке?! В участъка ли ще се връщаш, или на друга синекура ш'та сложат? Ше ме земеш ли за шофер, само на две иляди, кандисвам.!

 28. 29 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Клатят стабилността тия гадове.

 29. 30 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2098 Весело

  Клатят стабилността тия гадове.
  —цитат от коментар 29 на m_todorov

  До коментар [#29] от "m_todorov":

  Не само, и "сигурността и спокойствието Им"! ;)

 30. 31 Профил на zzf42558920
  zzf42558920
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво следва ли? Искам да напиша какво би трябвало да следва - според мен. 30 000 души на улицата пред Министерския съвет. И оставки. На "мамата" на нацията, на "бащицата" на нацията, на вътрешния министър. В Словакия след убийството на журналиста, още на следващия ден, министърът на вътрешните работи си отиде. Уви - засега само мога да си мечтая така да става в България.
  —цитат от коментар 13 на murry


  И каква вина има вътрешният министър?Надзирателите са към Министерството на правосъдието,не към МВР.

 31. 32 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  "Двама бегълци, двама уволнени и"...никакви оставки.
  БХ нали се хвалеше с дълга скамейка "специалисти".
  Щом тиА са му титулярите, останалото е ясно.
  Вън и последния да затвори вратата. Все пак в този народ трябва да се намерят свестни хора, освен тия нехранимайковци в парламента бе майка му стара.
  Шибеци.

 32. 33 Профил на Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Свободният за Съвършенство! (Ново ВМРО)
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Това ли е най актуалният проблем в България в момента? Дневник бавно, но славно започва да се маргинализира, както е модерно да се казва последно време.

 33. 34 Профил на Ognyan Gerassimov
  Ognyan Gerassimov
  Рейтинг: 629 Весело

  Сигурно са уволнили чистачката - единствената подгонила затворниците-бегълци. Така де! Да не стават грешки при следващите бегълци от затвора.

 34. 35 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 394 Весело

  До коментар [#13] от "murry":

  +1. Необходими са оставка на правителството и уволнение на всички ръководни кадри в МВР. Всички над 35 г. да ги сменят с нови млади хора. Колкото и да са неопитни, то само с мотивация и хъс ще се справят в пъти по-добре от сегашните. Това безхаберие и харчене на наши пари за тези хрантутници, минават всякакви граници!

 35. 36 Профил на Dwight Schrute
  Dwight Schrute
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това ли е най актуалният проблем в България в момента? Дневник бавно, но славно започва да се маргинализира, както е модерно да се казва последно време.
  —цитат от коментар 33 на СЪЮЗ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СИЛИ-ГЕРБ без Бойко+5 Партии


  Точно това е един от най големите проблеми България. Повсеместна кадрова политика на единствен фундаментален принцип - вярност на Партията и вожда. Колкото по-верен си, толкова по-малко значение има дали имаш нещо в главата, а топките си ги оставяш още на входа. Резултатът е на лице - пирамидална командна структура, а отгоре - тиква.

 36. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7167 Неутрално

  "Неизяснен остава и въпросът защо, след като МВР подава оперативна информация за планирано бягство на един от двамата затворници още през 2017 г., се стига до този инцидент"

  Защото няма държава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 38 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 394 Весело

  Традиционно ниското ниво на работа на МВР, министерство на правосъдието и прокуратурата бележат нови, още по-ниски нива:
  - проспиване на цял самолет и пътници;
  -проспиване на пътници от втори самолет;
  -бягство на въоръжени затворници;
  -неадекватни промени на наказателния и наказателно-процесуалния кодекс със силни съмнения за противоконституционност;
  -липса на реакция на прокуратурата по турския доклад за Булгартабак;
  -неадекватни изказвания на шефа на КОНПИ....

  Чудя се колко още може да са некадърни милиционерите Боко и Цвъки...

 38. 39 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Ами няма как да не симпатизирам на избягалите, при такава позорна некадърност демонстрирана и от най-високите етажи на държавата.

 39. 40 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Единият криминален отдясно прилича на мен. Ако не се обръсна късо.
  По физиономия сме разли1ни

  Es muß Geld fließen!
 40. 41 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1257 Разстроено

  То кочина, на където и да се обърнеш кочина. И затворите са част от кочината, в тях както съобщават медиите има всичко . Свободният човек трудно достига техните екстри. "Влезе в затвора и стана човек" е пак актуално, пардон не е и спирало.

 41. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  "Правосъдният министър Цецка Цачева заяви в сряда, че до бягството се е стигнало заради човешка грешка...."

  Боко много не се церемони, когато уволнява. Цецка обаче я къта. Даже кандидат за президент я прави. Тук има нещо миризливо. Трябва да се разбере кой му я натресе Цецка на Боко.

 42. 43 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 600 Весело

  До коментар [#16] от "sporta":

  Предлагам чистачката да изпълнява трите длъжности. Министър на правосъдието. Началник на затворите и Главен охранител. Да получава заплата и за трите длъжности поотделно.
  И ако се справи- Министър председател на страната!
  За вечни времена!

 43. 44 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  ОСТАВКА НА НЕКАДЬРНОТО ПРАВИТЕЛСТВО!

 44. 45 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  ГЛАСУВАХА СИ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ,НО СЕГА Е ВРЕМЕ С ТЕХНИТЕ ЗАПЛАТИ ДА СЕ ОБОРУДВА ТЕХНИЧЕСКИ ЦЕНТРАЛНИЯ СОФИЙСКИ ЗАТВОР И ТЕ ДА СА ОТ ВЬТРЕШНАТА МУ СТРАНА И ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ ЗА КТБ,ЗА ЧЕЗ,ЗА ГАФОВЕТЕ НА ЛЕТИЩЕТО,ЗА ГАФОВЕТЕ С БЕГЬЛЦИТЕ!ТЮФЛЕЦИ НЕ СА НИ НЕОБХОДИМИ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK