Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки "Автокаско" или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, съобщава "Медиапул". Концепцията за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието е предложена за обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се обявиха против идеята.


Агенция "Борба с градушките" ще се занимава със застраховане


Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си заради природни бедствия. Тя ще бъде създадена чрез трансформиране в държавно предприятие на сегашната Изпълнителна агенция "Борба с градушките".


За да се случи всичко това, законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании да правят отчисления в бъдещата държавна фирма. Фермерите ще трябва да правят ежегодни задължителни вноски за обработваема земя и трайни насаждения. Единствено собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади няма да правят вноски.
От своя страна застрахователите ще заплащат задължителна вноска, ако сред предлаганите от тях услуги са "Автокаско", застраховка за "Пожар и природни бедствия", както и застраховка за "Други щети на имущество".


Според Асоциацията на българските застрахователи бъдещата държавна фирма трябва да има лиценз, за да извършва подобна дейност. За такъв обаче не е споменато нищо в концепцията. Лицензът е нужен, тъй като на предприятието ще се вмени дейност, която по същество е застрахователна.


Поскъпване на застраховките


От асоциацията подчертават, че голяма част от по-големите земеделци рядко харчат пари за застраховка на продукцията си. Именно заради това е странна идеята пари от доброволните застраховки да отиват за незастраховани лица.


"Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско" на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо", посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и подчертава, че в подобна идея няма финансова логика.


Алтернативното решение


Браншовата организация предлага алтернатива - да се създаде пул за селскостопанско застраховане. Така ще може да се защитят всички земеделски площи от всякакъв тип рискове, а не само от градушки.


"При създаване на застрахователен пул финансирането на превантивната дейност може да се извършва при условията на застраховането, а не с държавни средства", изтъкват от асоциацията.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1889 Неутрално

  Пак ли минаваме към плановата политика или какво?!

 2. 2 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  А защо не за социални помощи направо??

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 3. 3 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1673 Неутрално

  Все повече бойколандия започва да прилича на путинландия!

 4. 4 Профил на hill875
  hill875
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Така ще се увеличат застраховките за всички за да се раздават пари на големите земеделци, каращи бентлита и тем подобни.

 5. 5 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2985 Весело

  Само политици могат да измислят подобна глупост - да смесваш продукти в нещо общо.
  Да сравним с едно подобна идея - по малко всички лекарства да се добавят към някакво определено лекарство. Например пиеш аспирин и с него малко очистително.

  подпис
 6. 6 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Такава безмерна глупост дали няма да падне в КС или в някой съд на ЕС?

  Що не дадат на чистачката в министерството да води политиката му - напоследък стана ясно, че само чистачките са адекватни.

 7. 7 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Предлагам юристи-професионалисти да пишат законите.

 8. 8 Профил на precision
  precision
  Рейтинг: 253 Неутрално

  Що не си е*ете майките, тъпаци!!! Що не задължите земеделците да застраховат площите си и от тия пари правете фонд... застрахователите и без това ни цакат с покриването на щетите, ся и земеделците да спасяваме.

 9. 9 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Властта пак намери начин да ни бръкне в джоба, за да има повече за крадене.
  По каква логика аз, застраховайки колата си, ще трябва да плащам щетите на краставичаря, който се прави на дребен селски хитрец-Андрешко и не си застрахова продукцията? А после ще трябва да плащам на пазара същата тази продукция по баснословни цени?
  Този Порожанов що не вземе да се обеси, вместо да прави още едно предприятие, в което да назначава свои хора на заплата, плащана пак от нас?

 10. 10 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Вместо да се преливат пари оттук оттам в държавата, да се въведе задължително застраховане на земеделските имоти и продукция. Няма смисъл населението да плаща от своите застраховки, да се създава държавна фирма, която да управлява тези пари (със съответния щат!). Също така може да се въведе и задължително минимално застраховане на домовете срещу природни бедствия , но с ясно разписани правила, тъй като сега застрахователите измислят какви ли не поводи, за да не изплащат застрахователните обезщетения. В провинциалния дом на приятел на мъжа ми става пожар, застрахователят отказва да плати, защото той не е бил в нея по време на пожара! Странна логика.

 11. 11 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 3463 Неутрално

  Правилна е съпротивата на застрахователите. Не може пари от застраховки за коли и жилища да отиват за възстановяване на щети на незастраховани земеделски производители. От друга страна не може да се задължават собствениците на земи да правят отчисления, които да влизат в застрахователен фонд - ами ако не обработват земите си. Освен това тези задължителни отчисления противоречат на законите и конституцията. Застраховките трябва да са доброволни и да се стимулират земеделските производители да ги правят.

 12. 12 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Тия са изпращяли тотално, ама тотално! Откъде накъде аз като си застраховам дома, част от парите ще отиват за някой с много земя, който печели в пъти повече от мене, но не си застрахова земята????
  Субсидии от ЕС, субсидии от България, горива без акцизи и данъци ... сега и застраховките да им плащаме. А те се чудят вече за какво да си харчат парите, то не са всяка година последни модели мерцедеси за стотици хиляди, то не са почивки по екзотични дестинации, то не са покупки на апартаменти, то не са чудеса!
  После що хората укривали данъци! Ще укриват я, като за какво се харчат парите от данъците им, как няма да укриват!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 13. 13 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  ГЕРБ вече са тотално изперкали ...
  От 45 години управление на БКП не можем да се оправим вече 30 години, но от това на ГЕРБ ще ни трябват поне 100.

  Бойко Борисов е тотален извратеняк, щом е започнал да бърка по джобовете на частни услуги, за да финасира търтеи на субсидийна издръжка.

  Долу ГЕРБ и проклет на е борисов и цялата му пасмина.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  Добра идея! Но нека да караме по реда си. Първо да възстановим Партийния дом, ако може и мумия да турим още по-добре. Сетне да издигнем червения байряк, да изберем Политбюрото, и така ще стигнем и коя застраховка на кого да плаща. Молодци!

 15. 15 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1208 Весело

  Абе я едно самооблагане да спретнат.
  Да помогнем на едрите земеделци- бизнесмени все пак.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4031 Неутрално

  Защо умря комунизма. Другарят Живков каза, защото бил недоносче. Не беше за това. Защото парите изработени на едно място отиваха на друго и се загубваха. Пари дадени за дом и къща, трябва да се изразходват само за дом и къща и нищо друго. Пари изкарвани от земеделие, трябва да се изразходват само за земеделие. За да има контрол и отчетност. Иначе идват хаоса и фалита.

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2913 Неутрално

  Тея съвсем са изперкали.

  Начи застраховаш си колата и като падне градушка с твоите пари изплащат на някъв, дето не се е застраховал.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Що за безумие. Земеделците ще се пишат на тарикати и няма да се застраховат, а тези, които застраховат дома и колата си, със сигурност ще са с увеличени вноски, за да има и за земеделците. Това не е справедливо.

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8843 Неутрално

  Що за безумие. Земеделците ще се пишат на тарикати и няма да се застраховат, а тези, които застраховат дома и колата си, със сигурност ще са с увеличени вноски, за да има и за земеделците. Това не е справедливо.

 20. 20 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1297 Весело

  До коментар [#7] от "xmm":

  Задочно завършили ЮЗ и приети с рабфак ?

 21. 21 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Докога ще пълним гушите на земеделците!?

 22. 22 Профил на невеж
  невеж
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Еми... като си избираме бацета, корнелки, фандъци, така ще е

 23. 23 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 3230 Весело

  Този удари в земята граф Монте Кристо - Данито

 24. 24 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 657 Неутрално

  КОПЕЛЕТА МРЪСНИ!
  Добре, че немам застраховка кола и дом! Гадни джендъри! Вашта мама, бесен съм ви.
  ЩО? МИ ЩОТО ТАКА И ХОРАТА, ДЕТ СА СИ ДАЛИ ПАРИТЕ ЗА ЗАСТРАХОВКА - НЕМА ДА ПОЛУЧАТ ОБСЛУЖВАНЕ И ПРЕМИА В ДОСТАТЪЧЕН РАЗМЕР ПРИ СЪБИТИЕ.
  КОПЕЛЕТА, НА САПУН!

 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1855 Весело

  Е гати и простотията!
  Всеки ден нова тъпня!

 26. 26 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Например пиеш аспирин и с него малко очистително.
  —цитат от коментар 5 на Иван К


  Ами то така си беше, но с книгите. Искаш хубава книга - можеш да я купиш само в комплект с комунистически напъни.

 27. 27 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 728 Любопитно

  А не може ли обратното? Задължителна земеделска и от нея да се изплащат щетите по гражданска отговорност? Хахахахаха, къде ги намираме тия тикви бее.

 28. 28 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#4] от "hill875":

  Наистина умопомрачително решение...Имам застраховки на дом,селска къща,кола.Какво ли ще получа при застахователно събитие,дали не се обезсмиля всичко това???

 29. 29 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 609 Весело

  До коментар [#9] от "slaveyko":

  То и името му такова Порожанов от "Поразия" Еех съдба!

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Какво високо постижение на герберските мозъци! Направо Нобел! Ха, като ви казвам, че от 2019 ще въведат и такса дишане.... ми се смеете. Само 1 ст на вдишване, издишването ще е безплатно! ББойко мисли за народа. А ако продължат със същия ентусиазъм.... след някоя година ще ни отърват и от спестяванията в банките! Парите не ни трябват щом са там, ще ни раздадат едни облигации "Народен заем"... и ще има пари за Белене, нови руски самолети, за Лукойл, за Газпром... Може да помогнем и за строителството на БАМ- Байкало-Амурската Магистрала!
  Слава на ГЕРБ! Този месец отново откраднаха 500 лв от моята пенсия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 250 Неутрално

  На 43 години съм, разведен с две деца, не пия и не пуша. Търся си....държава, в която олигофрените в управлението да не са повече от 70 %. Готов съм на данъчна тежест 50+.
  Майтапа на страна, ма тия не разбират ли, че на всеки един читав човек тук дилемата не му е какво и за колко да застрахова, а Канада, Австралия или западна Европа.

  Поздрави!
 32. 32 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2395 Весело

  Цитат:"От своя страна застрахователите ще заплащат задължителна вноска, ако сред предлаганите от тях услуги са "Автокаско", застраховка за "Пожар и природни бедствия", както и застраховка за "Други щети на имущество"."
  ""Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско" на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо", посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и подчертава, че в подобна идея няма финансова логика."

  Експертът на Законодателите, Дани Кирилов, какво каза по въпроса?! Щото аз, само на него имам доверие! И на Вожда! А Мама да оформи предложението, за да не може да се "откаже"!

 33. 33 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 699 Неутрално

  а може и трудова повинност в полза на феодалите-олигаррси да въведете

  Birds of a feather flock together.
 34. 34 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 699 Неутрално

  а на 80% не им пука какво мислят умните...

  Birds of a feather flock together.
 35. 35 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 530 Неутрално

  До коментар [#4] от "hill875":

  Болен здрав ,НОСИ!Гарантирано от ГЕРБ!Последна серия,за сега!

 36. 36 Профил на Медиен манипулатор
  Медиен манипулатор
  Рейтинг: 1908 Весело

  Това че няма как да мине е ясно. Но трябва да се разследва кой/кои персонално му е хрумнала подобна идея и незабавно да бъде отстранен с доживотна забрана до заема държавна служба.

  Такива хора са много по опасни от корумпетата по министерствата. Защото имат потенциал да нанесат десетки пъти по големи щети отколкото някой може да открадне.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 37. 37 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Значи не стига, че насила вземат всяка година семейните ми ниви за да ги ползват местните "арендатори", а вече да им плащам и застраховките така ли?

 38. 38 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  А аз предлагам на Порожанов да се даде почивка от напрегнатата държавна работа. След толкова гениални идеи съм сигурен, че много се е изтощил и спешно му трябва дългосрочна почивка.

 39. 39 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 514 Неутрално

  ГЕРБ вече са тотално изперкали ..
  —цитат от коментар 13 на ironhorse


  За жалост, не тотално, а тоталитарно !

 40. 40 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 271 Гневно

  Следва: Селскостопански бригади от студенти и ученици.

 41. 41 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  "да се създаде нова държавна фирма, "???????????????????

  Още лемури, още кражби и всичко това на наш гръб??????????

  Как не се наядоха тия!
  ОСТАВКА!

 42. 42 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#41] от "antikvarno":

  кво значи да се наядат?
  тоя лаф излезе на мода, като назначените бизнесмени направиха гуши, но им лъщяха червените г***, и се появи апела към малодушните хорица - нека си стоят тези, те вече са се "наяли", да не дойдат нови, по-гладни. Ама те шопарите стават още по-гладни като наедреят :)

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK