Слизането на благодатния огън ще може да се гледа онлайн

Слизането на благодатния огън ще може да се гледа онлайн

© Анелия НиколоваСлизането на благодатния огън в Йерусалим ще може да се гледа онлайн във фейсбук страницата на Българската патриаршия, както и в личния профил в социалната мрежа на митрополит Антоний. Това съобщи самият той в ефира на БНТ. Митрополитът ще ръководи делегацията на Светия синод на Божи гроб, за да донесе в България благодатния огън.


Тук свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата.


Трябва да се използват съвременните технологии, обясни митрополитът.
По повод информациите в няколко медии, че духовник от Македония също ще дойде на летището, за да отнесе в родината си благодатния огън, по-рано пред "24 часа" митрополитът отрече това и каза, че няма такова решение на синода.


По въпроса за желанието на македонската църква българската да й стане църква-майка митрополитът коментира пред БНТ, че тези разговори не са леки и няма как да са, доколкото се отнасят до вдигането на схизма и при положение че този въпрос години наред е бил оставян встрани.


В коментар на резултатите от няколко социологически проучвания, които показаха, че много българи хем твърдят, че са християни, хем ползват услугите на екстрасенси и вярват в пророчества и практикуват йога, митрополитът посочи, че все повече модерните неща и прозападните течения изместват традициите в българското общество и вярата на българите. Според него, за да се противостои на това, трябва да се говори не само на подрастващите, но и на зрелите хора. Има няколко поколения, които се лутат в безпътица, обобщи ситуацията той. В отговор на въпрос се съгласи, че това не е само по силата на църквата, а е нужно да се вземат мерки и в рамките на семейството.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ако православните църкви искат да престанат да изглеждат като идиоти и туземни суеверци, а да се държат като християни, е време да престанат с езическите шарлатанства и да ги оставят на кгб и другара путин

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4151 Неутрално

  До коментар [#1] от "hhhuuunnnn":

  Е, светият огън е наблюдаван доста преди да има и кгб, и путин, и вероятно ще остане векове след като те си заминат. Има хора за които това явление е изключително важно, а който не иска, да не гледа, не е задължително...

 3. 3 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Осъвременяването на православието е наложително, така както философията следи научните открития и осъвременява познанието за света, така и църквата трябва да направи корекции. Разбирасе това е по силите на силен човек с много широки познания.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 4. 4 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ох леле

  властта ражда паразити
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Всяка година не спирам да се чудя докъде деградирахме. Възрожденските българи се подиграваха на това като на гръцки шарлатанлъци, а сега изпращаме правителствения самолет.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  А уж православните църкви били равнопоставени и независими. Не като при католическата религия, обявена от тях за секта...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Не съм атеист, обаче това е най-голямата законна измама, сега може и наживо да я гледаме.

 8. 8 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#5] от "spiegel":
  Самолет и при това пълен с екскурзианти, кой плаща сметката накрая само е въпроса!

  VD
 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#8] от "VD":

  Препоръчай им да ползват Уизеар, по твоята логика ще спестиме много!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":
  Католиците и те са ходели до едно време, ама явно се се усетили, че когато се разкрие измамата ще им изиграе лоша шега и са преустановили практиката.

  VD
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4743 Неутрално

  Българската православна църква използва съвременните технологии - голям смях!!!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Ще покажат ли онлайн попа със запалката? Или отново ще гледаме как първосвещеника в Йерусалим как се съблича по долни гащи, за да влезе в шахтата? Казват, че този "благодатен огън" не парел. Само светел. Знам за източници на светлина, които имат огромно КПД и почти не създават топлинна енергия, а само светлинна, но огънят? Сериозно ли? Защо не вземем да се осветяваме вече само с блажен огън, щом е толкова пестелив към разход на топлинна енергия?

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  До коментар [#10] от "VD":

  :) аз съм католик, но нямам информация за такива техни действия :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating":
  И аз съм католик, но съм сигурен, че съм го чел. Е не става дума за някакъв скорошен период, а за преди 300-400 години.

  VD
 15. 15 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#3] от "korc":

  Правилно. Осъвременяване както следва: в буркан с формалин - и в природонаучния музей.

  властта ражда паразити
 16. 16 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Този на снимката ли е митрополитът?

  ''... много българи хем твърдят, че са християни, хем ползват услугите на екстрасенси и вярват в пророчества и практикуват йога, митрополитът посочи, че все повече модерните неща и прозападните течения изместват традициите в българското общество и вярата на българите.''

  Господин митрополита го видях преди две-три години да излиза от някаква сграда до бившия гранд-хотел София (не помня сега как се казва). Той беше едно видение в черно, сякаш излязло от суперлуксозен църковен Вог, което потъна заедно с дипломатическото си куфарче в един не по-малко черен мерцедес, в който го чакаше шофьорът. Толкова за ''българските традиции'' и ''вярата''.

 17. 17 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ще трябва да сърчвам що е то благодатен огън. Нямам никаква представа относно ритуала, но не ми изглежда много християнски.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Е ..палят си огън и го разнасят, няма лошо. Само това с правителствения самолет е смешно.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lou":

  Добра идея :-)

  властта ражда паразити
 20. 20 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ...практикуват йога..., тия сериозно ли го мислят това.. а карате може ли или само джудо щото така прави Путин

 21. 21 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#6] от "penetrating":Католиците и те са ходели до едно време, ама явно се се усетили, че когато се разкрие измамата ще им изиграе лоша шега и са преустановили практиката.
  —цитат от коментар 10 на VD


  Когато Йерусалим преминавал през ръцете на кръстоносци, евреи, православни, византийци, османци, църквата била разрушавана, поругавана, наново достроявана, но Благодатният огън бил все там на Великден. Има сведение, че Огънят не слязъл един- единствен път в самата църква, а около нея. Арменският патриарх през 1579 г. подкупил султан Мурад, за да получи неговата църква единствена правото да служи Пасха в Божи Гроб. Всички вярващи излезли извън затворената църква. Но колкото и да се молел патриархът, огънят така и не слизал. Но вместо това като мълния се запалил извън храма, блеснал в една от колоните, където се молел православният патриарх и всички вярващи вече могли да получат частица от него. Случаят предизвикал размирици, което разгневило султана и той заповядал всички да имат правото да се молят в църквата наравно – православни, арменци, копти, францисканци.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 22. 22 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#21] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  След такива изявления как да се има доверие на вярващите, когато стане дума за истинските неща - икономика например, политика, емигранти...

  властта ражда паразити
 23. 23 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 383 Неутрално

  До коментар [#21] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Според Шихаб ал-Дин ал-Карафи владетелят Ал-Музам Тураншах е разобличил мошеничеството на Свещения огън, но е оставил монасите да продължат с измамата в замяна на пари.[3]

  През 1238 г. папа Григорий IX денонсира Свещения огън като измама и забранява на францисканци да участват в церемонията. Много християни остават неубедени относно явлението.[4]

  През 2005 г. в жива демонстрация по гръцката телевизия Михалис Калопулос, автор и историк на религията, потапя три свещи в бял фосфор. Свещите спонтанно се запалват след около 20 минути, поради свойствата на самозапалване на белия фосфор при контакт с въздух.[5]

  VD
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3836 Весело

  Хайде таз година онлайн а догодина офлаин!

  klimentm
 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1201 Весело

  колко трогателно... да не забравят да вземат хаджи Данчо Ментата и дед Никалайчо

 26. 26 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Наистина ли има хора, които вярват в това!? )
  Това е елементарен фокус и даже средновековен човек трудно би се вързал на това.

  If you are going through hell... Keep going!
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5327 Неутрално

  До коментар [#21] от "Честити Пижо Пенда без Дженда":

  Спомних си тази хубава история :) Благодаря!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  <marquee bgcolor="red" style="font-size:78em;font-weight:bold">EBANJEEE!!!
  Рейтинг: 213 Разстроено

  Между истинска вяра и опорочена, индоктринизирана, догматизирано-ритуализирана религиозност зее страшна пропаст...

 29. 29 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#0"]В коментар на резултатите от няколко социологически проучвания, които показаха, че много българи хем твърдят, че са християни, хем ползват услугите на екстрасенси и вярват в пророчества и практикуват йога, митрополитът посочи, че все повече модерните неща и прозападните течения изместват традициите в българското общество и вярата на българите.
  [/quote]

  Айде и Йогата отече....

 30. 30 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 665 Неутрално
 31. 31 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 272 Неутрално

  как е възможно да се изпраща самолет за такава явна ИЗМАМА

  огънят пламва сам ,но никой до сега не го е видял това ЧУДО

  ПОПА ВЛИЗА БЕЗ КИБРИТ В СТАЙЧКАТА А ВЪТРЕ СИГУРНО ИМА ДУЗИНА КИБРИТИ И ЗАПАЛКИ ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ


  ПРОСТОТИИ И ТО В 21 ВЕК

 32. 32 Профил на vlado_popchev
  vlado_popchev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  шарлатани, обикновени

 33. 33 Профил на bogomil.roussev
  bogomil.roussev
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Огънят пламва сам, поринесен от божият дух на свещта, носена от православния патриарх, да се слави вовеки паметта му и името божие.
  Амин.

  https://www.facebook.com/bogomil.roussev
 34. 34 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#28] от "Boris Krumov - SeoKungFu":

  Няма пропаст. Едното е предпоставка за другото.
  Пропастта е между (наивните) очаквания и реалността.

  властта ражда паразити
 35. 35 Профил на Mr. LoveGood
  Mr. LoveGood
  Рейтинг: 264 Весело

  Аз съм инструктор по йога и вече ми омръзна да обяснявам на хората едно и също, заради тези т.нар. "свещеници", в кавички, защото смятам, че няма нищо свещено в тях. Омръзна ми да обяснявам, че йога не е религия, магия, вуду и там какво ли още не. Та чак от църквата и книги почнаха да пишат срещу йога. А защо не вземат да се занимаят с хилядите секти в тая страна, които уж и те се водят християнски?

  Не понасям простотията
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK