Паулина Владимирова-Ципфел – архитект в политиката

Паулина Владимирова-Ципфел – архитект в политиката

© Личен архивКакво ни обединява и какво ни разделя като общество е една от темите, които вълнуват Паулина Ципфел. Тя е архитет по образование. Родена е в Хасково, живее във Виена от 25 години. Когато не работи (това се случва рядко), влага енергията си в обществени каузи, свързани с българите зад граница. Като облекченото гласуване на българите в чужбина или електронното гласуване, например.


Авантюрата


Паулина е студентка в първи курс по архитектура в София, когато идва смяната на режима. Тя е завладяна от еуфорията на събитията и е на всички студентски протести, надява се в България бързо да се случат положителни промени. Завършила с отличие хасковската Математическа гимназия, тя мечтае да проектира модерни сгради.


Научава от приятели, че може да продължи да учи във Виена и смело тръгва. "Това не беше бягство, нито пък съм имала съзнанието, че емигрирам. Тръгнах, защото границите вече бяха отворени, можеше да се пътува и непознатият Запад ме привличаше".
Пристигнах във Виена по тъмно и първото нещо, което видях при влизането в града, беше щедро осветената рафинерия - тя грееше като коледна елха. По това време в България имаше режим на тока, градовете тънеха в тъмнина и този контраст беше почти символичен", споделя Паулина първите спомени.


Началото е много трудно – не знае езика, почти без приятели, без разрешение за работа и с много ограничени финанси. Освен това се разболява, налага се да бъде оперирана по спешност и да остане в болница. "Оказах се в католическо здравно заведение. След операцията една сестра - монахиня трогателно седя цяла нощ до леглото и ми държа ръката, за да ме подкрепя емоционално. Реших, че си струва да остана в държава, в която се полагат такива грижи за хората".


Както повечето български студенти по това време, Паулина работи на няколко места и учи. Завършва успешно Техническия университет във Виена, специалност архитектура.


Хотел Hayatt


Първите й професионални ангажименти са свързани с проектирането на молове и офис-сгради. Тя е част от екипа, който прави изпълнителните чертежи на търговския център в "Газометъра" в австрийската столица бивш резервоар за коксов газ, който днес има нов живот с търговска и жилищна част), както и техническия проект на офис -сградата Megapark Sofia. Следващите няколко години управлява обзавеждането на хотели в Австрия, Германия, Румъния, работейки с големи мебелни производители от България. Ръководила е за престижните вериги Lindner, Radisson Blue и Hilton. Благодарение на тези специфични знания и умения тя става част от екипа, реконструирал престижната бивша централа на Länderbank и превърнал я в луксозните хотел от веригата Park Hayatt Hotel.


Сградата, изгоряла при пожар през 2011 г., е паметник на културата и решението на Комисията за опазване на културното наследство и инвеститора е категорично – всичко в изгорелия Bell Etage трябва да бъде възстановено в оригиналния вид.


Балната зала.

© Signa.at

Балната зала.


Паулина ръководи екипа, изработил чертежите за реконструкцията на историческите дървени облицовки на стени и тавани в прекрасния Bell Еtage. "За мен беше впечатляващо с каква грижа държавата се отнасяше към обекта и колко високо беше вдигната летвата за съответствие с историческия оригинал. Всеки детайл се проверяваше обстойно от Комисията за защита на културното наследство случвало се е металните брави на вратите да бъдат върнати, защото декоративните нарези не са достатъчно дълбоки", дава пример за строгите критерии архитект Владимирова.


Нелесна задача е и съчетаването на аристократичния дух на старата сграда с новото предназначение на помещенията. Балната зала, например, вече трябва да служи и за конференции и семинари и е нужно да е оборудвана с модерна техника и инсталации. Затова зад красивите дървени панели на стени и тавани, богати на дърворезба и интарзии, внимателно са интегрирани отоплителни инсталации, вентилация, озвучаваща техника, прожектори и дори модерен екран, скрит зад старинен гоблен. Бившите работни кабинети на банковите директори сега служат за конферентни зали и са оборудвани със съвременна техника, дискретно скрита в изцяло възстановените вградени гардероби.


Превръщането на тази сграда с историческа стойност от банка в хотел ни отне почти две години. Да бъда част от ръководния екип на този уникален по естеството си проект беше за мен предизвикателство и отговорност, но също така и голяма професионална удовлетвореност. При официалното откриване на обекта през юни 2014, дори ние, които прекарахме в нея две работни години, бяхме впечатлени от изящния стил, великолепието и разкоша на крайния резултат" обобщава Владимирова.


Фоайето на Bell Etage

© Hayatt

Фоайето на Bell Etage


Предприемач


Скоро след приключване на работата по този проект, Паулина Ципфел се посвещава изцяло на частен бизнес и от 2015 г. е собственик на шоурум за кухненско обзвеждане Küchenstudio Zipplan. Предприемаческият дух й е генетично заложен. " В моята родова история има няколко успешни поколения предприемачи. Преди 9 септемрви 1944 г. единият ми прадядо е бил управител на захарната фабрика в Русе, а друг прадядо е бил виден предприемач в Хасково. Беше само въпрос на време да тръгна по техния път ".


България като кауза


Паулина Владимирова често се връща в България и при всяка възможност взима и 14-годишния си син, който обожава да се скита с приятели по улиците на Хасково. "Тръгваме винаги с голяма носталгия, но за съжаление при мен тя бързо се изпарява. Най-много ме дразнят неща като неуважението в отношенията между хората, нежеланието да се спазват правила и закони, невежеството".


Дори и в сърцето на Виена, тя винаги търси връзка с българското – посещава курс по народни танци, подкрепя различни благотворителни инициативи, с интерес следи българските културни прояви в града. Сънародниците й във Виена я познават като инициатор на откриването на нови български избирателни секции в австрийската столица.


В последните години нейна страст е и политическият живот в България. "Нужно е да се политизираме, да обсъждаме случващото се в обществото ни и да вземаме позиция". Тя вярва, че човек преценява нещата по-лесно, пречупвайки погледа си през призмата на времевата или пространствената дистанция. Гледайки родината си от разстояние, българите в чужбина могат да виждат проблемите в България много ясно, могат да сравняват как някои неща се правят по-добре в други държави и да бъдат изключително полезни на страната си.


За съжаление, държавата все още не създава механизми за пълноценното използване на този човешки ресурс. Въвеждането на електронно гласуване е една от каузите, които Паулина е приела особено лично. Докато то не бъде въведено, тя ще продължи да мобилизира българите в Австрия да подават заявления, за да бъдат откривани достатъчно избирателни секции. "Където и да се намираме, в сърцето си ние оставаме българи и носим отговорност за бъдещето на родината ни".

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 725 Неутрално
 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Любопитно

  Това....заявка за влизане в политиката ли да го смятаме?

 3. 3 Профил на paco112
  paco112
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Поклон пред такива българи!!

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#3] от "paco112":

  Неуместно кланяне,ама ти си знаеш.

 5. 5 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "В последните години нейна страст е и политическият живот в България. "
  Мани бегай! Сирьозно??? Боже, камик ми са сурна... От подсъзнанието.
  "Тя вярва, че човек преценява нещата по-лесно, пречупвайки погледа си през призмата на времевата или пространствената дистанция. " Така си е, призма, (не пирамида), тва време, тва пространство... Толко са пречупих... Бива, бива...

  roo
 6. 6 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Обикновено политиката в БГ става страст на хора, които виждат в това повече бизнес отколкото настоящите им занимания.
  Аман и от такива "професионалисти" идващи от цветущия запад да оправят я за 800 дни, я за 8 години.

 7. 7 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 778 Весело

  изведнъж проглеждат че тука няма закони няма държава и всичко е ок...може да въртиш далавера след далавера и никой да не ти каже копче..а ако някой каже си плащаш и всичко е ок...красота

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 8. 8 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Супер цинично е да искаш от чужбина да управляваш съдбата на тези които сме останали да се борим с живота в България. Жената си е намерила своето място на този свят, има носталгия към България и аз лично споделям възгледите и за модернизация на държавата по западен образец. Но това че живее във Виена не я прави по-компетентна от останалите българи които живеем в София или Хасково. И не съм съгласен в изборите да участват хора които няма да носят последствията от действията си !!!.
  И само за сведение, на последните президентски избори над 60% от гласуваллите българи в европа избраха Радев !!!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  Добре че има и такива Българи.

 10. 10 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Една статийка пълна с измислици..
  ". По това време в България имаше режим на тока, " - Режим на тока през 1990-91 нямаше..... Режима беше 5 години преди това..

 11. 11 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  И само за сведение, на последните президентски избори над 60% от гласуваллите българи в европа избраха Радев !!!
  —цитат от коментар 8 на m17

  А кого да изберат - сълзливата рабфакаджийка ли ?


 12. 12 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Що за глупост? Нима започна предизборната кампания? Тази няма шанс колкото и да е скачала през 1990-та.

 13. 13 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Познатият цинизъм от постингите ми напомня защо БГ е в дереджето в което е.

  ОК, не Ви харесва политическият ентусиазъм на госпожата - захванете се тогава Вие. Ама не. Ганьо най-много обича да гледа от страни и да критикува. И сакън да не се размърда нещо в кочинката.

  Коментарите под статията ми напомнят колко добре съм направил, че съм се махнал от БГ.

  Явно така си Ви е най-добре - нека си остане така.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 14. 14 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Това, което явно е непонятно в БГ е, че някои хора могат да си "надвият на масрафа". И тогава могат да си позволят да погледнат малко по-далеч от ръба на чинията.

  Когато си се реализирал професионално и семейно и имаш съответната нагласа си мислиш "Как мога да променя света около мен към нещо по-добро?". За някои тръпката е да използват свободното си време да работят за каузи. Слава богу, че има и такива хора. И жалко, че в БГ са рядкост. Но, имайки предвид, БГ манталитета, това е напълно обяснимо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  за мен най-неразбираемото за един професионалист е да каже, че го влече политиката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Разтропана кака! Електронното гласуване си заслужава усилията! А за невежеството и неуважението между хората в БГ е права. Още по–права е, че от разстояние българите в чужбина разпознават с лекота проблемите на българина в БГ. Избирателите на Бойко и БСП не харесват това!

 17. 17 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 213 Неутрално

  за мен най-неразбираемото за един професионалист е да каже, че го влече политиката...
  —цитат от коментар 15 на penetrating


  Нормално е да не го разбирате. Идва момент, когато един професионалист е на върха и търси нови полета за изява. Да продължи да е полезен на хората и за себе си. Може да е политика, доброволен труд, дарителска организация или нещо друго.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 18. 18 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  За участието от чужбина ...
  В нашата партия имаме един човек, който е в Брюксел и двама в най-далечните от София градове, но си участват в Изпълнителния съвет и работата си върви. Скайп, телефони, пътувания ... в днешно време, който иска да работи, може да направи доста неща от "разстояние."
  В националния съвет пък имаме още три, които живеят извън БГ.
  Не агитирам лично за тази госпожа.
  Само посочвам факти. В днешно време границите между "живее в България" и "живее в чужбина" изтъняват. Или поне не са по-големи от "живее в Хасково/ живее в София."

  Никола Йорданов
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  Не знам в какъв точно контекст ни е представена тази дама от "Икономедиа", но едно нещо ми прави впечатление - хем се дразни от някои неща в Родината си (които ги няма в Австрия), хем иска едва ли не да се включи в политиката и да управлява тук. Обикновено такива хора като нея, примерно като колегата Николов по-горе, гледат да си налягат парцалите там, където живеят и се ограничават само с коментари за примитивите, които са останали в България. Дано подбудите й да са искрени и наистина да желае да промени страната ни към по-добро, съответно и обществото ни. Сещам се в случая за клуб "Милениум", където са предимно млади сънародници в чужбина, които имат същите цели, но дали и как ще станат нещата, е въпрос на време да разберем.

  Колкото до е-гласуването - и аз напълно го подкрепям и колкото повече се отлага, толкова по-силен ще е бумерангът за статуквото след момента на въвеждането му. Не е въпрос на дали, а кога и това време все повече наближава.

 20. 20 Профил на owz46306052
  owz46306052
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Преди време някой беше казал: “Тишината в спалнята ражда безумия”

  Поли е успяла в своята професия - общо взето, всеки който има капка мозък и желание да работи, може да успее в Австрия, но е доста далеч от реалната политика в Бг. Алтруизма и наивитета ѝ, понякога са дразнещи.

  В този тон - сега чакаме статия за лекето Карчев ;)))

 21. 21 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 259 Неутрално

  Сещам се в случая за клуб "Милениум", където са предимно млади сънародници в чужбина, които имат същите цели, но дали и как ще станат нещата.
  —цитат от коментар 19 на Читател


  За внуците на БКП ли става въпрос? Не, благодаря! Цялата статия отново има за цел да хвърли петно върху България като страна, която не е католическа, западна и според ценностите на определени индивиди, взели решението да ни спуснат подобна статия. Аз дори не съм религиозен, но "оказах се в католическо здравно заведение" беше излишно. Най-много работещи тролове и сокс пъпети да започнат да скачат от вълнение.
  Хубаво е иначе българи от цял свят да се вълнуват от съдбата на родината си, но как пък след почти 30 години се сеща за нея. Имаше всякакви такива като Н. Василев и М. Велчев, така че изтъркаха се и те. Ако някой иска да променя нещо, нека да стои тук и да се бори, което и най-трудното, тъй като може да не осъществи голяма част от потенциала и мечтите си.

 22. 22 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#3] от "paco112":Неуместно кланяне,ама ти си знаеш.
  —цитат от коментар 4 на xmm


  Това "кланяне" всеки случай е много, много по-уместно от унизителния плонж на Йотова!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 23. 23 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Ако някой иска да променя нещо, нека да стои тук и да се бори, което и най-трудното, тъй като може да не осъществи голяма част от потенциала и мечтите си.
  —цитат от коментар 21 на Elysium


  Много си несправедлив!
  Как да знаеш за какво да се бориш след като нямаш представа за това по другите места за да го харесаш и пожелаеш за родината си?
  Критерии за това кое е по-добро и кое е най-добро се правят на базата на сравнения. Ако не излезеш и видиш различното как да направиш сравнение?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 24. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#11] от "За да останат ХОРА в България.":

  Е разбира се, продежето спуснато от Решетников е по-добрия избор. Но проблема с гласувате от чужбина е по-голям. И той е че тези хора не носят последствията от действията си. Както сега - гласуваха за резидента, без малко да докарат БСП на власт но днес плюят ББ че не е изгонил руски шпиони. Е как да стане това аджеба като едвам крепи коалицита и му се налага да котка руските марионетки Атака ?!?.

 25. 25 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 259 Неутрално

  До коментар [#23] от "Храбър":

  Съгласен съм, че е добре човек да попътува и види други култури, системи, да поживее и на изток, и на запад. Но в случая 30 години ли са били нужни за осъзнаване? А и първо нека да се опитаме да променим нещо тук, пък после да бягаме и да се връщаме съответно.

 26. 26 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Дради Николай Николов, ## 13, 14! Силно приветствам смелото решение да се махнете. Възхищавам се на дълбокомъдрите ви оценки за нас - тъпите цървули в БГ. Особено се трогнах, че се обръщате с "Ви", а дори към Бог сте с малка буква. За да спечелите върховното ми преклонение към величавата ви личност - просто спрете самодоволното бръщолевене и идете да търсите птицата додо! Достойна кауза за вашия капацитет!

  roo
 27. 27 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 712 Неутрално

  присмяла се госпожата на българите, чунким т. нар. австрийци са по-качествени - гнусна държавица, център на руската агентура, а преди и на българската. пълно с червени крадци, яхнали соцпартията им - само да припомня бруно крайски например или хьопел, който от 14 години е кмет на виена - или онзи свобода, който купи гласовете да изберат милия серГейчо за председател на пес. че и втори път. държава, в чиято столица 60% от децата в училищата са чужденци - разбирай мюсюлмани. хайде холан!

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  И защо мислите така - 60% от гласувалите в западна европа избраха резидента на Решетников. Дори да приемем че на втори тур избора беше крайно ограничен, на първия тур имаше над 30% гласували за него. Пък все имаше и други не толкова лоши кандидати.
  Отделно ако позволим лесно гласуване от чужбина, ще допуснем и българите в турция които са много повече и съвсем организирано ще си пуснат вота по повеля на султана.

 29. 29 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 535 Весело

  Ходил съм на гости на Паулина във Виена и съм виждал реновираната бална зала на Бел Етаж. Истинско архитектурно бижу. Майсторска работа.

  Паулина от скромност не споменава и за някои други инициативи и проекти за България, която е подкрепяла от дистанция.

  Българите в чужбина сме част от нацията. Малко се знае за това, което правим за България. Не само сме потенциал, но сме и реална сила, която движи България напред. И тепърва ще се говори повече за нашия принос. Ние не говорим за него с цел да се изтъкнем. За доброто може и ТРЯБВА да се говори, за да служи за пример. За всичко останало си има жълти медии и ПРАС-ПРЕС.

  Репортажът за Паулина може само да ни вдъхновява.

  На Запад разбирането да влезеш в политиката обикновено е свързано с желание не да "управляваш", а да дадеш нещо на страната си. Както по-горе и друг е писал, това включва и доброволчеството, и дарителството. Това са истинските граждани. Не тези, които само гласуват (или въобще не гласуват), но имат мнение и критика по всеки въпрос.

  Така или иначе, хора като Паулина са хората, които създават стойност и на които бъдещето принадлежи.

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 30. 30 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До # 29. Ама моля, легитимирайте се. Как да сме ви толкоз благодарни, без да ви знаем??? Че не пописвате правилно по "бугарски", как да е. Че ни мислите доброто, като ви тегли в БГ политиката, ще го преглътнем. Тва потенциал, тва реална сила, дето ни движи... Кому ку*а да целуеме??? Ми подайте го от Запад. Че сега го подават само от Изток. А за "доброволчеството, и дарителството" - те са анонимни!!! Пази Боже от доброжелатели, враговете си ги шамарим сами...

  roo
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  То всичко хубаво, ама името Ципфел е малко...хммм...неудобно. В разговорната реч означава пенис.

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 213 Весело

  до коментар 8 на m17: "...над 60% от гласуваллите българи в европа избраха Радев !!!"

  вие Цачева ли искахте?

 33. 33 Профил на Nikolay Nikolov
  Nikolay Nikolov
  Рейтинг: 213 Весело

  до коментар 24 на m17:

  неграмотен герберски трол

 34. 34 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Николайчетата се нароиха като домашни вредители, търсещи Ципфел на грешното място... И съм от грамотните...

  roo
 35. 35 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#2] от "xmm":

  да определено Нещо явно не и върви в предприемачеството въпреки прадядовците

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK