Българин е задържан в Добрич по искане на САЩ

Българин е задържан в Добрич по искане на САЩ

© ShutterstockДвадесет и девет годишният Желяз Андреев е бил задържан тази сутрин от полицията в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями. Това научи "Дневник" от приятелката на Андреев - Милена Здравкова.


Опитите на редакцията да се свърже с окръжния прокурор на Добрич Пламен Николов или полицията в града останаха без успех.


Арестът на Андреев е във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия. Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев са българи.


Разследването
Всички българи са работили в кол център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан.


Според разследването Араш Каби, който има два паспорта - ирански и френски, е управлявал регистрираната в Маями компания за търговия на части за електрониката, авиацията и нефтодобива AW Tronics.


В края на 2010 г. те основават в София "Ароутроникс" (прекръстена впоследствие на АВ Троникс), която разследващите наричат "софийски офис" на компания от Флорида.


През пролетта на 2013 г. американските власти блокират активите на Syrian Air и забраняват търговията с нея. Според САЩ с помощта на ливанската терористична групировка "Хизбула" сирийският авиопревозвач доставя оръжия за Ислямската революционна гвардия на Иран в Сирия.


Според разследващите от септември 2013 до март 2014 г. обвиняемите са нарушили ембаргото, като са доставяли резервни части за самолети от САЩ до Syrian Air. За целта стоките били доставяни от САЩ до София и Дубай, а след това реекспортирани до Сирия.


На 5 март 2014 г. една от пратките била спряна от американските митнически власти, които прихващат размяна на мейли между собствениците на "АВ Троникс" и мениджъри на софийския офис на фирмата. В него Марджан Каби казва, че "нищо няма да бъде доставено до клиенти в Близкия изток от офиса в САЩ. Трябва да изпращаме до България и тогава до клиенти от държави като Израел, Ирак, ОАЕ, Сирия, Саудитска Арабия, Либия, Йемен, Кувейт и т.н. Наши пратки са били спрени от митниците и граничния контрол. Имаме и други случаи със същия клиент". Става дума за общо седем доставки за самолети Airbus и френските самолети ATR.


Според разследващите в края на 2014 г. Араш Каби и сестра му, както и мениджърката на софийския офис Михаела Ненова, заедно с друг мениджър - Иван Сергиев, извършват друго престъпление, като попълвайки фалшиви декларации, успяват да доставят до Китай авиооборудване, което се използва за военни самолети, въпреки че САЩ е наложила забрана за износ до тази дестинация на подобна част.


През декември 2017 г. братятята Каби и сестра им се признават за виновни и са осъдени съответно на 2 години за братята Каби и 13 месеца за сестра им. Арестът на Желяз Андреев на практика потвърждава, че разследването срещу останалите осем човека продължава.


Кой е задържаният Желяз Андреев


През 2017 г. Желяз Андреев, който от петима българи, е единственият редови служител на кол-центъра, разказа пред "Капитал", че сирийският авиопревозвач е бил разработен като клиент, преди да започне работа във фирмата и уточнява, че позицията, която е заемал, не му е давала възможност нито да си подбира клиентите, нито да ги проверява.


Той започва да контактува с тях в самото начало на работата си във фирмата, докато е бил на изпитателен срок. Според Андреев това се потвърждава и от факта, че той не е сред адресатите на мейла, изпратен от Каби до мениджърите в българския офис. В него се казва, че частите до държави в Близкия изток не трябва да бъдат изпращани от американския офис, защото се задържат от митниците, а трябва да минават през офиса в София. "Работихме под постоянен стрес за достигане на таргети, особено в периода на изпитателен срок - от нас се очакваше просто да правим обаждания и да изпращаме имейли, за да вземем възможно най-много поръчки", разказва той през 2017 г., уточнявайки, че не е получавал бонуси от тези сделки.


След края на 24-часовия му арест Желяз Андреев ще бъде задържан до 72 часа, а след това прокуратурата ще трябва да поиска от съда ареста му за 40 дни, докато започне делото по екстрадицията му по същество.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK