Как виждат новините в редакцията на вестник "Гладстон"

Кари, Сирма и Лора заедно с вестник "Гладстон"

© Георги Кожухаров

Кари, Сирма и Лора заедно с вестник "Гладстон"Вестник "Гладстон" е седмичник, който излиза в понеделник. Не е обемен, но в него могат да се намерят различни текстове. В кратката история, откакто съществува - вече пет броя, се е случвало (нетипично за един вестник) той да не излезе точно в определения ден.


Сирма, Кари и Лора са трите души в редколегията на вестника. Сирма е главен редактор. И трите споделят, че взимат всички решения заедно, но все пак Сирма има последната дума за това кои текстове да влязат в новия брой. Вестникът е безплатен, а тиражът все още малък.


Как започва всичко


Редакцията на изданието се намира в 18-о СОУ "Уилям Гладстон" и по-конкретно в 4 б клас, в която се изучава корейски език. В петък малко преди голямото междучасие и няколко часа преди започването на пролетната ваканция трите журналистки се срещат с екип на "Дневник", за да разкажат за работата си. Съгласяват се, че не приемат правенето на вестник като работа, "защото не получаваме пари за това".
Трите се вълнуват, говорят понякога една през друга, използват ръцете си, за да опишат по-добре какво мислят, но се изслушват и подкрепят.


"Имаше едно момиче, чието име не искаме да казваме, и имаше нещо като група, в която имаше нещо като телевизионен канал и тя... изключи Сирма", започва Лора.


"И аз реших, да се занимавам с нещо друго. И да направя вестник", казва Сирма с усмивка. Първоначално тя сформира екип с неин съученик, а за да се подготвят посещават две редакции, за да видят как се прави вестник.


От посещенията в редакциите Сирма е била най-впечатлена от това, че там има "толкова много хора" и че на т.нар. планьорка "всички си гледат в телефоните".


Първият брой излиза малко след това. Трите отначало се смълчават на въпроса какво е станало с техния съученик, който първоначално е бил в редколегията. Споглеждат се и Сирма казва:


"Това е секретна информация!"
Лора първоначално допълва: "Не искаме да го споменаваме" и веднага след това разкрива причината:


"Той се отказа, но и ние леко го побутнахме, защото той се държеше така изобщо .. Ние го назначихме за спорт и за игрите (бел. ред. - олимпийските), но той не си вършеше работата изобщо. Т.е. той написа нещо, но всъщност беше пълно с грешки и беше изцяло прекопирано", разказва момичето.


И Лора, която има няколко варианта каква ще стане, като порасне

© Георги Кожухаров

И Лора, която има няколко варианта каква ще стане, като порасне


Така първият брой е изцяло написан от Сирма. "После наех тях и им помагам. Второто издание те го писаха, а аз по-скоро го редактирах. Но след това започнахме всички да пишем и заедно да сглобяваме нещата", разказва за процеса Сирма и определя, че всичко отнема около седмица.


Лора се присъединява към вестника, защото й е допаднала идеята "да съм от на Сирма отбора. И сега съм много доволна".


"Ама ние не се борим. Не сме на отбори", поправя я Сирма. Приятелката й и колежка се съгласява с това.


"Първо исках да помогна на приятелката си, освен това аз много обичам да пиша, затова и помагах. Обичам да пиша интересни статии за училището. Последната статия, която написах, беше за Великден", отговаря и Кари, която винаги изчаква другите две да отговорят на въпросите, преди да вземе думата.


И трите почти в един глас казват, че гледат новини. В първия брой даже намира място "изстрелването на теслата в космоса" - нещо, което са видели от новините. Нямат фейсбук, но ползват инстаграм. Във вестника политиката няма място, защото "не се занимаваме с неща от новините, по-скоро се занимаваме с класа". В първия брой е имало интервю с президента на класа, а в новия брой се очаква и интервю с класната.


Сирма, главният редактор и инициатор на идеята за вестника

© Георги Кожухаров

Сирма, главният редактор и инициатор на идеята за вестника


Последните новини, които са ги впечатлили, е, че Тръмп е станал президент на САЩ (Лора), а Сирма - че България води председателството на Европейския съюз.


"Сирма, да не забравиш да кажеш за конкуренцията", се чува момчешки далечен глас в училищния коридор Съвсем за кратко се вижда и авторът на казаното - младо момче с усмивка и големи очи, които преди да е довършило репликата, вече са се скрили зад вратата на класната стая.


"Има и друг вестник в класа", признават спокойно трите момичета - "Вестникъ" (подчертават последната буква от заглавието). Също се списва от трима души, също от 4 б клас.


"Не се борим, но сме конкуренция", казват почти едновременно трите момичета.


"Техният вестник е цветен. Но на мен не ми харесва, че те пишат с много ситни букви и ти трябва лупа, за да четеш", споделя Лора. Разбират какво ще има в другия вестник едва след като излезе. Не се опитват да разберат преди това.


Фалшивите новини и бъдещето

"Знам за фалшивите новини, че те самите като ги чуеш, се усеща, че има нещо лъжливо. Знам за жълтите медии, че там се разпространяват разни клюки, не съм ги чела, но тук-таме и чувам разни работи", отговаря Лора на въпроса какво са фалшивите новини и какво знаят за жълтите медии .


Кари не знае нищо за фалшивите новини, а за жълтите медии - че "там са най-големите клюки за всичко". "Доколкото знам, това е начин да те заблудят, начин да те объркат, да не можеш да отличиш истината от лъжата. За жълтите медии знам, че хората, които се занимават с тях, пишат клюки за известни личности", е отговорът на Сирма.


Кари, която иска да стане писател

© Георги Кожухаров

Кари, която иска да стане писател


Тя не знае какво ще стане, като порасне. "С този вестник нещата станаха много бързо и не мислих да ставам журналист, но може и да стана", казва Сирма и повдига рамене. Кари мисли да стане писател, "да се занимавам с книги, да пиша книги. Защото много обичам да чета". Няма любима книга, но казва, че чете доста.

"Ние сме корейска паралелка и като порасна, искам да стана нещо, свързано с корейския. Имам няколко предложения - да стана нещо, свързано с Корея, да имам собствена марка дрехи или да обзавеждам отвътре къщите", споделя развълнувано момичето.


И трите в един глас казват, че са яли корейска храна, че искат да отидат в Корея. А Сирма добавя, че много обича ким чи. И трите най-много харесват в София пространството около НДК - едната заради фонтаните, другата заради книжарница там, а трета, защото могат да се правят много неща. Но и на трите най не им харесва в България мръсният въздух. Казват, че го усещат и дори им става лошо.


На въпроса кое е любимото им място извън София трите изстрелват - Лора: Германия, Кари - Испания, Сирма - Холандия и Великобритания.


Иначе и трите се надяват преди лятната ваканция да направят няколко броя от вестника. Очакват, че и следващата година ще продължат. Засега "Гладстон" се разпространява само сред учениците от 4 б клас, но те искат да разширят съдържанието му, за да достига до повече хора.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2980 Весело

  Браво на момичетата!

  П.П.

  Учил съм в тази гимназия и затова не ми е безразлично какво става там.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  Правилно е да се пише без "т" – порасна. Глаголът е от свършен вид, с наставка -н.

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Браво на децата!!! Могат да послужат за пример на някои български журналисти, особено в ПрасПрес ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  Някой да ги светне децата че сме 2018. Може и на циклостил да си играят, но е глупаво.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  То Уилям Гладстон е всъщност Уилям Гладстън, ама карай да върви то и на Уошингтън му викаме по стар руски обичай Вашингтон.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2980 Весело

  То Уилям Гладстон е всъщност Уилям Гладстън, ама карай да върви то и на Уошингтън му викаме по стар руски обичай Вашингтон.....
  —цитат от коментар 5 на Dr_Doolittle  До коментар [#5] от "Dr_Doolittle":

  То и Агата Кристи е Ейгъта Кристи,но...

 7. 7 Профил на d_boyanova
  d_boyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  А по-изчанчено ще може ли от "Ейгъта"? "Агата" си е на английски, с тази разлика, че ударението пада на първото "а", а не на второто.

 8. 8 Профил на Автор
  Автор
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Много сладка статия!
  Стана ми мило

  http://braveanonymous.blogspot.com/
 9. 9 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Чудесна инициатива. Браво на децата. Това развива мисленето им и способността м да коментират даден текст (приемам всяка информация за "текст" в най-широко значение). А именно тези способности малко се развиват в училище.

  E PLVRIBVS VNVM
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2980 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":А по-изчанчено ще може ли от "Ейгъта"? "Агата" си е на английски, с тази разлика, че ударението пада на първото "а", а не на второто.
  —цитат от коментар 7 на d_boyanova  До коментар [#7] от "d_boyanova":

  В английският език буквите не се произнасят чисто. Особено гласните. В случая Агата се произнася звуково едновременно като А и Е Тоест,устните се отварят и оформят като за А буква,но гласът произнася Е буквата.

 11. 11 Профил на Cool girl
  Cool girl
  Рейтинг: 5 Весело

  До коментар [#4] от "karatista":

  Аз съм Сирма и мисля че коментра ви не е никак учтив 😇

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2211 Неутрално

  До коментар [#11] от "Cool girl":

  Не съм искал да Ви обидя Сирма. Просто за мен в 2018 вестниците са ретро. Информацията лети онлайн. Една шарена амалгама от pinterest, instagram, facebook страница и т.н би била много по-забавна и интересна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK