Руските "Нощни вълци" пак идват, за да пропагандират славянската култура

Предишното "турне" на "Нощните вълци" през 2016 г.

© Юлия Лазарова

Предишното "турне" на "Нощните вълци" през 2016 г.Мотористите от клуба "Нощните вълци", наричани рокерите на Путин, пак ще минат през България между 4 и 6 юли. Мотопоходът, наречен "Славянский мир 2018" ("Славянски свят"), ще започне в Москва и ще мине през всички държави от Източна Европа според сайта на руската федерация по мототуризъм.


Вълците ще влязат в България на 4 юли от Македония и преди да стигнат до София, ще минат през Руенския манастир, Кюстендил и Скрино. На следващия ден ще посетят храма "Св. Александър Невски", Руската църква, Паметника на съветската армия, църквата "Света София" и ще дадат пресконференция. На 6 юли те ще поемат към Сърбия.


Целият маршрут на пробега от 8,5 хил. км. е: Русия, Беларус, Полша, Словакия, Унгария, Сърбия, Република Сръбска (Босна), Черна гора, Албания, Македония, България, Сърбия, Хърватия, Словения, Словакия, Полша, Беларус, Русия.
Проектът "Слявянский мир" е подкрепен от министерството на външните работи на Русия, московските власти и е финансиран от президентството на Русия. Справка на "Дневник" показа, че президентският грант за пробега е от 2 966 600 рубли (81 821 лв.). Получател на финансирането е Междурегионалната обществена организация "Руски мотоциклетисти". Тя е ръководена от Евгений Строгов, който е деен член на "Нощните вълци". Според проекта, основната му е цел е "обединение на обществените организации на Русия и страните от Източна Европа в развитието на институтите на обществената дипломация, междурегионалното и междунационалното сътрудничество, тяхното взаимодействие в този процес с държавните организации, други некомерсиални и благотворителни организации, общественици и граждани с активна позиция."


Мероприятието е насочено към реализиране на славянската култура и история, пропаганда на християнските общочовешки ценности, е казал Строгов на пресконференция за мотопробега на 15 март.


Заради дейността на "Нощните вълци" в Крим лидерът на организацията Александър Залдостанов – Хирурга е в списъка на ЕС със санкции. Организацията му е имала и "заслуги" в неуспешния опит за преврат в Черна Гора. Залдостанов и лидерът на сръбския клон Саша Савич не бяха допуснати в Босна и Херцеговина миналия месец при турнето "Русские Балканы".


Посещението на "Нощните вълци" в България преди две години бе белязано от сблъсъци и провокации, а в колоната им попаднаха лица, познати от февруарските протести, след които първото правителство на Борисов подаде оставка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK