Пътуващият готвач

Пътуващият готвач

© Велко Ангелов



Хората, които се интересуват от всички аспекти на готвенето - от конкретни рецепти до това как изглежда животът на професионалните шефове, знаят, че последните прекарват дълги и тежки часове в кухнята и работата им далеч не се изчерпва със заслужената слава, светлината на прожекторите и красиво оформените ястия.


За Том Халпин пък готвенето е начин да пътува по света. Австралийският шеф-готвач тъкмо така започва кариерата си, която в момента е достигнала до Москва, а в края на март заедно с участници и победители в българското издание на "Мастър шеф" (Божана Кацарова през 2017 г. и Севда Димитрова през 2016 г.) приготвиха вечери за гурме ценители в София. Желаещите да се гмурнат дълбоко в дебрите на кухнята имаха възможност да посетят и майсторски класове.


От Австралия до Москва


Том Халпин учи и започва работа в първия ресторант в Австралия. Пред "Дневник" разказа, че изобщо не се е насочил към кухнята като професия, защото изведнъж се е влюбил в готвенето. Установил обаче в тийнейджърските си години, че през деня може да се отдаде на любимите си занимания - сърф или сноуборд, а вечер да готви в някоя кухня по света. Бързо разбрал, че това съвсем не е лека работа, но много му харесвало, че се работи в екип.




Отрича майка му, колкото и добра да а в кухнята, да е имала някакво влияние за избора на кариера. Даже доскоро изобщо никога не е готвел вкъщи.


Нужна ли е диплома


Според Том Халпин, ако не се стремиш към високите върхове в готвенето и започнеш работа в по-непретенциозно място, изобщо не се налага да готвиш в готварско училище. "Най-много съм научил от работата в кухнята", казва той. В същото време обаче, ако искаш да развиваш възможностите си и да достигаш свои върхове в готвенето, тогава е добре първо да си минал през професионално обучение.


Явно този стремеж го отвежда първо към един от най-добрите австралийски ресторанти Becasse, където изучава тънкостите на френската кухня. През 2010 г. започва в смятания за най-добрия ресторант в света - Noma в Копенхаген. Там остава да работи 4 г. за Рене Реджепи. Страстта към пътуването му обаче не му позволява повече да остане в тази макар и престижна кухня. Пътят го отвежда в Банкок, където печели местната версия на телевизионното предаване Iron Chef. Завръща се в Австралия, за да отвори с приятеля си от Noma Сам Милър свой ресторант - Silvereye.


Запознай се с продуктите


Едно от съвременните клишета, разгласявани от топ готвачите, е :Мисли локално, готви глобално. С други думи, новата вълна в кухнята е да се ползват колкото се може повече местни продукти, а не основно такива, които се доставят от далечни дестинации. Дали е възможно пълното посвещение на местните съставки?


Според Том Халпин това е напълно възможно. На това смята да основе и храната в ресторанта си в Москва, чието отваряне е насрочено за май. Смята да покаже на клиентите си от Русия своята трансформация на добре познатите им храни.


В следващите няколко години смята да остане в Москва, където освен потенциала на пазара го води и тайнствено дамско присъствие. За него говори така, че човек не може да е сигурно дали сериозно говори или се шегува. Едно се знае, че след някоя и друга година ще се премести на ново място.


Принос за увереността, че навсякъде ще успее, му дава опитът в Noma. Както сам го описва, това е място, което непрекъснато те подлага на предизвикателства, учи те непрекъснато да се развиваш и да вървиш напред.


Храната да говори за себе си


Противно на очакването, че след като досега се е стремял непрекъснато да е по гребена на вълната, ще предлага храна, която не можеш да познаеш, като я опиташ, Том обяснява, че неговият стил в готвенето е придържане към простотата. Когато опиташ едно ястие, да усещаш онова, което то ти казва, а не да е претрупано, като са използвани твърде много съставки и техники. Въпросът е да използваш добри продукти и да ги оставиш да говорят сами за себе си, обобщава той.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 9644 Неутрално

    Значи готвенето е между другото :)
    - ски, сърф, дамско присъствие :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  2. 2 Профил на Тюфлекчия
    Тюфлекчия
    Рейтинг: 1819 Весело

    Като му гледам татуировчиците, струва ми се че има доста свободно време, та не знам... Сигурно готви добре човекът, ама като ги видя такива нарисувани и нещо в мен се чупи - прекалено самоцелни почнаха да ми стават...

    Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
  3. 3 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2281 Неутрално

    ''Том обяснява, че неговият стил в готвенето е придържане към простотата. Когато опиташ едно ястие, да усещаш онова, което то ти казва, а не да е претрупано, като са използвани твърде много съставки и техники. Въпросът е да използваш добри продукти и да ги оставиш да говорят сами за себе си, обобщава той.''

    Това е нещо, което българските самонабедени готвачи никога няма да проумеят и още по-малко - да приложат на практика.

  4. 4 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2281 Неутрално

    ''Том обяснява, че неговият стил в готвенето е придържане към простотата. Когато опиташ едно ястие, да усещаш онова, което то ти казва, а не да е претрупано, като са използвани твърде много съставки и техники. Въпросът е да използваш добри продукти и да ги оставиш да говорят сами за себе си, обобщава той.''

    Това е нещо, което българските самонабедени готвачи никога няма да проумеят и още по-малко - да приложат на практика.

  5. 5 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2281 Неутрално

    ''Том обяснява, че неговият стил в готвенето е придържане към простотата. Когато опиташ едно ястие, да усещаш онова, което то ти казва, а не да е претрупано, като са използвани твърде много съставки и техники. Въпросът е да използваш добри продукти и да ги оставиш да говорят сами за себе си, обобщава той.''

    Това е нещо, което българските самонабедени готвачи никога няма да проумеят и още по-малко - да приложат на практика.

  6. 6 Профил на princess_x
    princess_x
    Рейтинг: 2281 Неутрално

    Дневник, кога ще вземете мерки срещу мултиплицирането на коментарите? С един клик - три коментара направих.

  7. 7 Профил на vpetkov
    vpetkov
    Рейтинг: 726 Неутрално

    До коментар [#3] от "princess_x":

  8. 8 Профил на vpetkov
    vpetkov
    Рейтинг: 726 Неутрално

    До коментар [#3] от "princess_x":

  9. 9 Профил на vpetkov
    vpetkov
    Рейтинг: 726 Весело
  10. 10 Профил на vpetkov
    vpetkov
    Рейтинг: 726 Весело
  11. 11 Профил на vpetkov
    vpetkov
    Рейтинг: 726 Неутрално




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK