Мнозинството българи подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода

Мнозинството българи подкрепят драстичното увеличение на глобите за кражба на вода

© Цветелина Белутова, КапиталОсемдесет и три цяло и пет процента от българите подкрепят намерението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да се повишат драстично глобите за кражба на вода, предава БТА, цитирайки ведомството. Това показва национално представително проучване на общественото мнение за основните политики на министерството, извършено от "Екзакта рисърч груп" сред 1500 българи в 98 населени места в периода февруари-март 2018 г., съобщиха от пресцентъра на МРРБ.


Наскоро министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обяви, че санкциите за потребителите, които са се присъединили незаконно към мрежата или не плащат сметките си, ще бъдат увеличени пет пъти. Това ще стане с нов закон за ВиК. За тези, които не плащат и откажат да им бъде монтиран водомер, ще се предвиди възможността да бъдат изключвани от мрежата. За да се обезпечи достъпът им до вода, ще бъдат осигурени алтернативни възможности - чрез обществени водоизточници.


Качеството на водата е основен проблем


Проблемът с кражбите е от голяма обществена значимост и за потребителите. На въпрос "Кой според вас е основният проблем на ВиК услугите" 22.7% посочват качеството на водата, 21.8% - уличните течове, а 16.7% - кражбите на вода.
Проучването показва още, че българите имат високо съзнание за значението на водата. 99.2% от запитаните я считат за ценен природен ресурс. В същото време 41.6% от участниците в допитването не са готови да плащат по-висока цена от сегашната. Други 36.2% са съгласни да приемат поскъпване на услугата, ако се подобри качеството, а 27.7% ще приемат повишение, за да се осигури по-добро пречистване с цел опазване на околната среда. 24.1% са съгласни да има вдигане на цената, за да няма прекъсване на водоснабдяването.


Повече от половината анкетирани са доволни от качеството на ВиК услугите


62.5% от участниците в анкетата са доволни от качеството на обслужването от страна на ВиК операторите. 42.5% от българите оценяват нивото на предоставяните ВиК услуги като добро, 17.9% - като много добро, а 5.9% - като отлично, 11.1% са недоволни. По отношение на другите показатели 77.7% смятат, че налягането в тръбите е добро, а 17.7% изразяват неодобрение. 59.2% харесват вкуса на водата, а 60.5% са доволни от нейния цвят и мътност.


Хората обаче нямат достатъчно информация за ВиК мрежата на България. 92% например не знаят, че общата дължина на тръбите е над 90 000 км, или колкото 240 магистрали като "Тракия", които трябва да се поддържат в изправност денонощно, 365 дни в годината. Повече от половината от запитаните (54.3%) знаят, че България е много богата на минерални води, но не и на такива, годни за постоянно пиене. В същото време 45.7% от анкетираните не са наясно, че страната ни не е особено богата на питейна вода.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK