Лаборатории за 121 млн. лв. ще подпомагат бизнеса в медицината, чистите технологии и креативните индустрии

Лаборатории за 121 млн. лв. ще подпомагат бизнеса в медицината, чистите технологии и креативните индустрии

© Надежда ЧипеваЧисти технологии, зелени технологии, иновации с медицински и козметични цели, решения за креативните и рекреативните индустрии - това са част от целите на пазарно ориентираните изследвания, които ще се правят в шест новоизградени центъра за компетентност. Проектите ще се осъществят с 121 млн. лева по оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Договорите с бенефициентите - университети и научни организации, бяха сключени преди дни, а крайният срок за изграждане на центровете е декември 2023 г.


Част от парите ще отидат за строително-монтажни работи и оборудване на лаборатории. Друга - за провеждане на изследвания, чиято основна цел е да се подпомогне бизнесът и да се увеличи конкурентоспособността на икономиката.


Мехатроника и чисти технологии


Софийският университет "Св. Климент Охридски" и Техническият университет - Габрово, са водещи партньори в двата проекта по компонент "Мехатроника и чисти технологии", всеки от които е с бюджет от 23.6 млн. лева. Първият е "Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика", а вторият - "Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии".
Центърът за компетентност на Софийския университет и още шест научни организации ще бъде изграден на три модула "Води", "Твърди отпадъци" и "Трансфер", като за нуждите на първия ще бъде изградена нова сграда. За строително-монтажни дейности са заложени близо 3.5 млн. лева. В сумата влиза и оборудване на лабораторни комплекси. Целта на проекта е да се създаде ефективно функционираща инфраструктура, за да се стимулират иновациите в технологиите за устойчива околна среда и кръгова икономика, както и за обезвреждане на твърди отпадъци и за реализация на енергийно и ресурсно ефективна икономика. Ще се разработват иновативни биотехнологии за пречистване на води, ще се получават нови строителни материали и водород от отпадъчни води.


Техническият университет - Габрово, и още шест научни организации ще изградят втория център за компетентности по компонент "Мехатроника и чисти технологии". В него ще се извършват пазарно ориентирани научни изследвания от водещи изследователи и техните екипи в две направления - интелигентни мехатронни системи и технологии и енергоспестяващи системи и чисти технологии. Ще се създават нови технологии за подобряване на ресурсната ефективност, конкурентни предимства и повишаване на добавената стойност на продуктите при производство на специализирано оборудване, машиностроене и уредостроене, компоненти за производство на автомобили, сервосистеми, електронни и електромеханични изделия, роботика, химически продукти и др. Идеята е центърът да стане място, където "бизнесът, държавата и науката си подават ръка". Предстои реконструкция на четири сгради в Габрово, Пловдив и София, в които ще се изградят лаборатории, а за целта са отделени 4.8 млн. лева.


Медицина, зелени технологии, биоресурси


С общ бюджет над 47 млн. лева са още два проекта, които ще се изпълняват по компонент "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии". Водещ партньор по първия проект, който се нарича "Устойчиво оползотворяване на биоресурси и отпадъци от лечебни и ароматични растения за иновативни биоактивни продукти", е Институтът по органична химия с Център по фитохимия към Българската академия на науките (БАН). Вторият се нарича "Център за компетентност "Персонализирана иновативна медицина (ПЕРИМЕД)" и ще се осъществява от Медицинския университет - Пловдив.


Изграждането на центъра за компетентност на Института по органична химия на БАН ще струва 23.7 млн. лева. Целите са разработване на зелени технологии за създаване на иновативни фитопродукти за медицински, козметични и хранителни цели, стимулиране на земеделски производители от различни райони за култивиране на ЛАР като устойчив поминък, както и опазване на растителното биоразнообразие в страната чрез разработване на интелигентни и щадящи подходи и технологии за оползотворяването му. С 1.5 млн. лева ще бъдат изградени 14 лаборатории, които са част от научна инфраструктура за извършване на пазарно ориентирани
изследвания, фокусирани към ефективно и устойчиво използване на националните биоресурси от лечебни и ароматни растения и оползотворяване на агробиоотпадъци и др.


В центъра ПАРИМЕД, който ще бъде изграден с 23.4 млн. лева, ще се правят научни изследвания в областта на персонализираната медицина с акцент върху онкологията, онкохематологията, интензивната медицина, иновативни лекарствени носители за прицелна терапия, биоинженерни технологии и биосензори. За целта с 1.5 млн. лева ще бъдат изградени няколко лаборатории.


Дигитализация и креативни индустрии


Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще реализира единствения проект по компонент "Информатика и информационни и комуникационни технологии" с бюджет 13.3 млн. лева. Проектът се нарича "Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни". Водещ партньор по единствения проект в компонент "Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" е Висшето училище по мениджмънт, а бюджетът е същият - 13.3 млн. лева. Проектът е "Център за компетентност за интелигентни решения в креативните и рекреативните индустрии (ИНКРЕА)".


В центъра за компетентност на УНСС ще извършват научни изследвания и ще създават иновативни решения, които ще осигуряват развитието на фирмите и организациите в България да осъществяват дигитализация на своята дейност с прилагане на информационно-комуникационни технологии в среда на Големи данни. Целта е да се повиши конкурентоспособността на икономиката. Центърът ще се помещава в преподавателската читалня в университета, която ще бъде оборудвана за 500 хил. лева.


Висшето училище по мениджмънт във Варна и няколко научни организации са партньори в изграждането на център за компетентност, чието централно звено ще бъде в морската столица. За строително-монтажни работи са отделени около 800 хил. лева, с които ще се изградят няколко лаборатории. Сред тях за 3D заснемане, кинематика и следене на обекти, за 3D дигитализация, пространствена визуализация и репродукция на обекти, както и за ex citu консервация. Целта на проекта е създаване на научни продукти с добавена стойност за икономиката в съответствие с най-добрите международни стандарти и практика, партньорство с бизнеса и съвместно сътрудничество.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Каква е разликата между лаборатории финансирани от държавата България и лаборатории финансирани от фирми и университети? Кои ли са по-ефективни?

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2974 Весело

  Да , ама лаборанти няма !

  Освен Костовите ...

 3. 3 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1340 Весело

  До коментар [#2] от "SS":Лаборанти може да няма,но мераклии има..

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  Баси лапаницата, едни дърти бюрократчета, преподавателчета, лаборантчета се осигуриха за години напред...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Инвестиции в технологията...това е бъдещото.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4289 Неутрално

  До коментар [#5] от "choKo":

  Технологии!? По-скоро, СМР, ФРЗ и някоя и друга техника

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на lacrima
  lacrima
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това са пари за семки. Само едно нищо и никакво китче за доказване на активност на един ензим в един експеримент струва 2000 лв. За “лапане” и дума не може да става.
  Иначе е добре, че все пак има нещо. Специалисти има. Ако парите наистина отидат по предназначение, никой няма да успее чак да се налапа с дяла си. Просто ще си свърши малко работа в следващите 1-2 години. Което е супер ОК.

 8. 8 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Дано е нещо повече от усвояване на евросредства. А иначе посоката на развитие е вярната и сигурно има млади учени, които проектите, ако са реални, биха задържали тук. После се сещаш, че с КТБ бяха откраднати средства за 20-30 такива инициативи. И забелязваш, че статията вероятно декламира текст от ПР съобщения на самите бенефициенти, и пак се надяваш да не става дума за лапане от страна на стари номенклатурни кадри в академични кожи. Песимизъм, надежда, реализъм - съставките се омешаха съвсем в територията.

 9. 9 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Сега е момента за технологичен скок от лафки към лаборатории.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  До коментар [#7] от "lacrima":

  Парите ВИНАГИ отиват в нечии джоб,което си е "лапане" в крайна сметка.

 11. 11 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Баси лапаницата, едни дърти бюрократчета, преподавателчета, лаборантчета се осигуриха за години напред...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf1


  А можеха да отидат по предназначение: за спортна зала в Чапръчане или барем за селски туризъм... Ама ти не губи кураж, ще има и за зидаромазаческа дейност, я хай-тек баня, я някой център или нещо подобно.

 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#9] от "korc":

  Дневник, списвайте грамотно и недвусмислено поне заглавията си.

  Не "Лаборатории за 121 млн. лв." а "Лаборатории на стойност 121 млн. лв." поне напишете.

  Тези лаборатории 121 млн лв банкноти ли ще произвеждат?

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  И аз мисля, че всичко зависи от това, дали това са измислени проекти за усвояване на едни пари, все едно дали за СМР, доставки и ( неможе без това:)), някой лев за учените, дето ще ги усвоят или напротив, за малко по истинска научна работа.
  Все пак има някаква надежда, защото при такъв тип инвестиции, за различни научни проекти, успеха на само един от тях, понякога не само покрива разходите по останалите, но носи и много по-големи.
  Интересно би било след време да прочетем нещо като отчет, но...едва ли.

 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  'персонализираната медицина'
  ха-ха-ха. Това е първенеца в смешните и нелепи изрази на деня. Какв медицинамоля ви се , каква персонализирана ? ТУК В БЪЛГАРИЯ НЯМА ВЕЧЕ РЕАЛНА МЕДИЦИНА . Комунистическата класа залагаща на комунистически 'здравни' системи тип Семашко изключва наличието на реална медицина, а има просто ремонт на пролетариата с оскъдни средства. Ние лекарите отдавана сме разбрали,че това не е здравеопазване и не работим медицина, най-малкото защото при реална медицина не може да имаш лимити в диагностичната и терапевтичната си дейност и на практика да те спъват на всяка крачка работат ти, както са наложили комунягите. Диагностиката и лечението тук се подчиняват на орязани средства, а не на медицинска логика. Нито чакаме вече реални реформи. Просто отиваме на работа ,защото трябва да плащаме данъци , осигуровки , ток,вода и отопление. Правете си изводи.... Просто такива високопарни етикети в бантустана са повече от нелепи след като утре няма да имаш не само персонализирана медицина , а НИКАКВА -само след няколко години....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 15. 15 Профил на prirodata
  prirodata
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Снимката е правена в София Тех Парк.
  Дано и другите изследователски лабоатории се стобият с подобно оборудване. Желая успех на спечелилите.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Малиии, проектите са феноменални. Голямата част ще отива за изследване на водите, нищо, че не знаем дори в София къде са изворите. УНСС ще въвеждат биг дейта, ей богу!

  Велико!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  В науката има два метода за наливане на мангизи.
  Единия - е естествен интерес за развитие в печеливша област - това е инвестиция с срок за възвръщаемост и печалба.
  Втория традиционен български метод е - една бука за наука. "Дайте да дадем" и "да седнем да направим"
  Малко намирисва на второто.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5610 Неутрално

  Рова ми звучи като да изхарчим за себе си едни чужди пари :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ще се постигне ефекта на строенето на селски спортни площдки в обезлюдени райони и ремонтиране на църквите и джамиите, за развитие на районите :)

  Birds of a feather flock together.
 20. 20 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аз доколкото чувам в Тех Парка нищо не се случва в лабораториите. Но темата вече се изтърка за събиране на кликове.

 21. 21 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#12] от "One Hour":
  Идеята ти ми харесва.

  Мърфи е оптимист!
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Нещо не успявам да свържа изразходваните средства с ефекта от тях. За моите представи с парите от акцизите върху горивата (немалка част от тях трябваше да се ползват за пътна инфраструктура, нали), пътния данък и по-скъпите от швейцарските винетки пътищата би трябвало да са слънце. Да сияят. Сега лабораториите. Лаборатория наука не прави, а поддържа съществуващата. Дето я няма.

  Мърфи е оптимист!
 23. 23 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За развитие на сериозна наука първо трябва да имаш индустрия, която има интерес от по-висока ефективност и нови технологии. Не се сещам коя индустрия в България е такава – мутренското строителство, ИТ аутсорсинга или екотуризма?

  Тук се откриват едни лаборатории с "ценна" апаратура закупена от правилните фирми, след това от тази апаратура само се бърше прах и я има, я няма няколко привилегировани "учени" които знаят как да я пуснат. Същото като с компотите по Тошово време, уж сме правили компютри, но сме били държава с нулева дигитализация.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Отдавна беше време да забележим, че живеем във времето на Четвъртата индустриална епоха и да направим нещо за да участваме, а да не бъдем само зрители и потребители.
  Дано тези научни центрове проработят и да дадат посока за развитието на модерните технологии и индустрии!

 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Звучи ми като шарените, обещаващи светло бъдеще пропагандни листовки от времето на соца.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Каква е разликата между лаборатории финансирани от държавата България и лаборатории финансирани от фирми и университети? Кои ли са по-ефективни?
  —цитат от коментар 1 на Таралеж


  Най-вероятно разликата е в това, че фирмите и университетите знаят към какво да се насочат и как да го направят.
  Държавните служители могат само да мечтаят в тази насока.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Отдавна беше време да забележим, че живеем във времето на Четвъртата индустриална епоха и да направим нещо за да участваме, а да не бъдем само зрители и потребители...
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  Първият, който тръгна в тази посока беше Плевнелиев!
  За съжаление малко откликнаха!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#23] от "Carrera Panamericana":

  "Същото като с компотите по Тошово време, уж сме правили компютри, но сме били държава с нулева дигитализация."

  Каква дигитализация през 80-те години? Терминът "дигитализация" започна да се утвърждава през 90-те години след навлизането на Интернет. А иначе в Ботевград имаше цял завод, който произвеждаше главно цифрови интегрални схеми. Сега можем само да мечтаем за това. Компютри правехме и те се търсеха. Всичко беше за износ и затова беше много трудно да се уредиш. Специализацията в микроелектрониката беше едно много добро попадение. Именно на тази основа и тези специалисти в момента в България навлизат все повече фирми за части на автомобили. Не случайно центрове са Ботевград и Пловдив - където при соца имаше такива заводи. За съжаление тези специалисти са на свършване. Късно осъзнахме, че ни трябват инженери и научни специалисти ако искаме да развиваме наукоемка промишленост и сега ще трябва време и инвестиции в нови специалисти.
  Изобщо, прави впечатление, че под тази статия се изказват специалисти по всичко с лайтмотива - каквото и да стане все е кофти. Аз съм отявлен противник на ГЕРБ, но да се плюе просто така, по принцип (голяма част от изказванията са толкова общи, че могат да се отнесат към всичко) е изключително безотговорно, да не кажа глупаво.
  Специалисти по всичко, ако нямате какво да кажете не го казвайте тук!

 29. 29 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#28] от "grajdanin1":

  Разбира се. CD на Сони през 1982 са аналогави :)
  А компюрите оригинално са създадени за подпиране на вратите коагто става течение, през 1986 Бил Гейтс вече е милиардер щото много духа там :)

  Birds of a feather flock together.
 30. 30 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#29] от "Xumpomo name":

  Празноглави теоретици много. Цифрови схеми, цифрова схемотехника, които осъществяват цифрова логика съществуват още преди 60 години. Всеки компютър работи на тази логика (ТТL- нула или едно). Приказките ви издават безкрайно невежество. Не всичко започва с вашето раждане.
  Въпросът е кога терминът "дигитализация" започва да набира гражданственост и какво означава той? С безплатните уроци дотук - ако искате да се образовате по-натам седнете и четете.

 31. 31 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#30] от "grajdanin1":

  В края на 60-те и началото на 70-те, АТ&Т има нужда от операционна система с която да се управляват телефонните обаждания и да се автоматизират много административни операции, съответно в изследователския център Bell Labs се ражда Unix. Това не е ли дигитализация? ARPAnet от 1969 какво е?

 32. 32 Профил на Анийдмъни
  Анийдмъни
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Искрено приветствам новината, ако и резултатът да е някой да се "налапа". Стъпка в посока, по-близка до правилната и то във време, в което е крайно нужна. Надявам се правителството изготвяйки този план, да е осъществило съответната връзка с компании и браншови организации, които в последствие да въвеждат разработените технологии на пазара и от своя страна да инвестират в по-нататъчно развитие. Иначе много хубаво звучи "място където бизнесът, държавата и науката си подават ръка", но също така и малко пожелателно.

  Ако се разчита на предприемачество от страна на учените и университетите - не смятам, че сме озряли дотам.

  panem et circenses
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Имам дълбоките подозрения, че всичко в крайна сметка ще бъде едно огромно лапане на пари. И след тях лаборатории които никой бизнес няма да използва заради безумните цени на услугите им. Просто така беше досега, не виждам причини да е различно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#31] от "Carrera Panamericana":

  Вие наистина имате нужда от уроци. Знаете ли какво точно означава термина : "цифров", за разлика от "аналогов". Значи "цифровата техника" е създадена за Unix!!!. Т.е. преди това компютрите са били аналогови. Всеки език на високо ниво - Фортран, PL1, Паскал, Кобол, С, Basic трябва да се преведе на машинен (двоичен, т.е. цифров) език било чрез транслатор, било чрез интерпретатор. Самият превод няма отношение към "цифровизацията", която в края на краищата се свежда до това дали има или няма заряд на базата на транзисторите (в ерата на транзисторите, а по-рано са използвали електронни лампи). Основата пък на "цифровизацията" е т.н. математическа логика, която съществува от столетия.
  Боже, откъде се пръкахте такива бройлечерта, че и със самочувствието, че знаят !

 35. 35 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  "Каква дигитализация през 80-те години? Терминът "дигитализация" започна да се утвърждава през 90-те години след навлизането на Интернет
  —цитат от коментар 28 на grajdanin1


  Цифровите технологии са технологии свързани с употребата на компютрите. Навлизането им започва още през 60-те години когато се появят първите приложения за изчисления и конструиране. Навлиза цифровото управление на различни машини като с почне от космически кораби и ракети и се свърши с металорежещи машини. В днешно време цифровите технологии са навсякъде, поради силното им поевтиняване.

  Между другото имаше и аналогови изчислителни машини. Покрай АЕЦ Козлодуй, за да ни одерат повече, руснаците бяха пробутали една АИМ, уж за моделиране на преходни процеси. Купчината от алуминиеви тенекии в които имаше усилватели с германиеви транзистори от серията МП. Прашасваше в МЕИ, докато не я изхвърлиха на боклука.

 36. 36 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 843 Весело

  Несъмнено, всички тези нови лаборатории имат реалистични бизнес планове, доказващи добра възвращаемост на инвестицията и възможност за самофинансиране на текущата дейност. (За да може и занапред да ни радват като място, където бизнесът, държавата и науката си подават ръка.)

  Е, пошегувах се, де :))

  Става въпрос за висока наука, а тя винаги е скъпа и трябва да се поддържа на всяка и всякаква цена :) 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  Че парите ще ги изхарчим, в това няма съмнение, но какъв ще е резултата, там вече има съмнение.

 38. 38 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#34] от "grajdanin1":

  Много ясно трябва да ви е станало от контекста в който говоря, че ползвам думата "дигитализация" като "навлизане на цифровите технологии в организации, държавни институции и ежедневния живот", а вие се правите на умен като ми цитирате заучена теория извън контекста от някой руски учебник от 80-те.

  Процесът на конвертиране на сигнал или данни от аналогов в цифров вид също се обозначава с думата "дигитализация", но темата въобще не е това, и няма нужда точно на мен да давате тези уроци защото съм в индустрията от доста години, програмирал съм на 15-20 езика от най-ниско до най-високо ниво, интересувам се от съвременните иновации в компютърните архитектури, и дори като хоби съм писал парсър, код-генератор и интерпретатор за динамичен скриптов език.

 39. 39 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#35] от "gianni":

  Благодаря за коментара. Удоволствие е да четеш бележки от хора, които разбират за какво говорят. За аналоговите компютри само съм чувал, но не съм виждал. Разбира се, че думата "цифров" се използва отдавна - цифров струг, цифрова фреза. Спорът с бройлерчетата тук е кога думата "дигитализация" и "дигитално общество" набират гражданственост. Лично аз се сблъсках по-сериозно с тези термини, когато в края на миналия век Великобритания премина изцяло на цифрово излъчване на телевизионните си програми. Така се случи, че няколко години бях там. За мен "дигиталното общество" е равнозначно на "Интернет общество" със всичките възможности за получаване на информация и извършване на услуги чрез Интернет.

 40. 40 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Въздействието на бизнеса върху науката винаги е опустоштелно.
  Резултатът са технологии, които пораждат повече проблеми, отколкото решават.

  властта ражда паразити
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#40] от "Николай Теллалов":

  а на държавата, другарю анархист ?

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "Xumpomo name":

  1) държавата е прислуга на бизнеса

  2) откога сме другари с теб?

  властта ражда паразити
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK