Прокуратурата иска временно задържане до 60 дни на българина, търсен от САЩ

Скрийншот от "Нова телевизия". В ляво е снимка на Желяз Андреев, в дясно се вижда приятелката му, която говори пред телевизията.

© Скрийншот

Скрийншот от "Нова телевизия". В ляво е снимка на Желяз Андреев, в дясно се вижда приятелката му, която говори пред телевизията.Окръжната прокуратура в Добрич ще внесе искане за временно задържане под стража - до 60 дни, на Желяз Андреев, който е издирван със заповед за арест от САЩ, информира пресцентърът на държавното обвинение.


До искането на местната прокуратура се е стигнало след постановление на прокурор от Върховна касационна прокуратура за задържането на българина. То е било издадено след получена молба от компетентните американски власти с цел последващата екстрадиция му в САЩ.


29-годишният мъж е издирван със заповед за арест, издадена от Областния съд на Южен окръг на Флорида, по две обвинения - за измама към държавата и експорт на стоки без лиценз. Той е с прокурорско задържане за срок от 72 часа. В този срок ще бъде изготвено искане за временното му задържане на основание договора за екстрадиция между правителствата на България и САЩ. То ще бъде внесено в Добричкия окръжен съд.
В момента се чакат материалите по преписката срещу българския гражданин. Престъпленията, в които мъжът е обвинен, отговарят на измама и контрабанда по българското законодателство. Те са наказуеми и по законите на САЩ с лишаване от свобода за максимален срок от 20 години.


Повече за разследването и кой е Желяз Андреев четете тук.


Все още не е насрочена датата за делото срещу Андреев, заяви адвокатът му Боян Лимберов, който едва днес беше допуснат да се срещне с клиента си.


"Обвинението срещу Желяз Андреев, поне по това, което е записано в постановлението за задържане от ВКП, е за това, че той е контрабандист и че е заговарял срещу САЩ", кoментира той пред БНР. Защитникът е подал жалба до съда за това, че не е допуснат през почивните дни до клиента си.


"Всеки има право на среща с адвокат от първия момент на задържането си. Това е нарушение не само на законите, а и на Конституцията, където е уредено неприкосновеността на срещата между задържаното лице и неговия защитник. Считам, че такова нарушение е толкова интензивно, че в един момент е непоправимо. Аз два дни не бях допускан до клиента си", аргументира се той пред националното радио.


"Той е задържан за 24 + 72 часа. Това е умишлено, защото точно се връзват датите с празниците. Това е недопустимо. Законът за екстрадицията и европейската заповед за арест, както и договорът между България и САЩ по въпросите на екстрадицията постановяват, че задържане се допуска единствено и само когато случаят е неотложен и спешен. Аз не виждам как случаят на Желяз е неотложен и спешен, още по-малко считам, че той е опасен и има опасност да се укрие".


Адвокатът каза още, че Андреев е в добро състояние: "Силно момче е, но той в момента живее с мисълта, че 20 години ще лежи в затвор в САЩ. Той не знае в какво точно е обвинен, тъй като документите от САЩ не са в нас. Желяз е работил на компютър. Никога не е излизал от България, още по-малко е превеждал стоки през граница или нещо подобно. Неговата длъжност е най-близка до служител в кол център. Той е свързвал работодателя си с оферти за неговите клиенти. На него му е казвано – изпрати тази оферта за един кой си клиент на тази цена. Той по телефона или имейл е правил каквото му се нареди. Това е! Не мисля, че е правил нещо нередно, не мисля, че си е давал сметка, че е правил нещо нередно, просто защото то не е. По нашите закони – това, което той е правил, не е престъпно. Той има сключен трудов договор, като фирмата е българска".


Утре пред Съдебната палата в София ще се проведе протест срещу екстрадирането на Андреев в Америка. Според организаторите той е изпълнявал работните си задължения и обвиненията срещу него са абсурдни.

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ех, кога ли извършилите престъпление в България ще ги издирваме така ....

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че този е обикновен будала, хванал се да работи в колцентър и сега ще опере пешкира?

  I had a dream, Joe
 3. 3 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#1] от "danvan":
  +++++++++++++++++++++++++
  Тук си занем как е, ти пък сега много искаш !!!

  VD
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Нещо е мътна тази история.
  Българска фирма,но регистирирана в САЩ, пък уж кол център, пък търгувала и със Сирия, пък не знаели, че трябва да спазват американското законодателство.

 5. 5 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 300 Разстроено

  Ще го хване прокуратурата ни, на летище София, като идва от Франция. Или от Холандия?

  Спечелихме битка, но не и войната!
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  " .....измама и контрабанда по българското законодателство...."

  В обикновен кол център ? На изпитателен трудов договор ? При изпълнение на рутинната дейност на този кол център ? Прокуратурата смята ли да започва да доказва по някакъв начин субективната страна на състава, по който ще го преследва наказателно:
  Който с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага възбуди или поддър жа у някого заблуждение и с това прични нему или другиму имотна вреда, се наказва за измама с лишаване от свобода до шест години.
  Защото презумпцията за невиновност , а и здравата житейска логика, могат да направят отново за смях тази поредна политическа акция.....

 7. 7 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Щом работиш в американска фирма, независимо къде по света са нейните офиси, си длъжен да спазваш американското законодателство!
  Точно обратното, ако работиш в българска фирма, може да нарушаваш законите спокойно, защото най-вероятно ще ти се размине...
  Сега ще започне масов рев, за защита на този, престъпник, който в лицето на бг ушанките сигурно изглежда герой...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Нещо е мътна тази история.Българска фирма,но регистирирана в САЩ, пък уж кол център, пък търгувала и със Сирия, пък не знаели, че трябва да спазват американското законодателство.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Това че нашите трябвало да знаят и спазват американското законодателство е изсмукано от пръстите. неясно от неграмотност или съзнателен кризисен PR, т.е. отместване дискусията от същността и. Ембаргото срещу Сирия е нещо което трябва да спазваме според решение на ЕС, т.е. с неговото нарушаване се нарушават и българските закони. Давам линк.

  http://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2017/05/29/syria-sanctions/

  С викането му за разпит се цели разплитането на една схема от фирми за заобикаляне на ембаргото. Дали ще бъде обвинен зависи от доказателствата които ще бъда събрани но и от съдействието му на следствието. Ако е умен ще положи максимални усилия да съдейства за да заслужи освобождаване или минимална присъда.Той самият твърди че нищо не е знаел и нищо не е зависело от него. Значи има интерес да се разбере истината. Ако лъже ще си плати за хитруването.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Само на мен ли ми се струва, че този е обикновен будала, хванал се да работи в колцентър и сега ще опере пешкира?
  —цитат от коментар 2 на Ослик, суслик, паукан


  Така се представя той но ми се струва че послъгва. Когато се внасят стоки с двойна употреба задължително се попълва декларация за какво ще се ползва тя и къде ще се употребява. Защото може да е разрешена употребата и в България но забранена примерно в Китай. И се подписваш под тази декларация. Аз самият съм подписвал такава декларация за едни сензори.

  Т.е. това че стоката е под ембарго няма начин да не знае, особено в деликатна област като авиониката. Неговото спасение е, ако от него нищо не е зависело и никъде няма подписите му. Но щом го викат и дори обвиняват явно не е така. Очевидно собствениците на фирмата са дали и неговото име в показанията си. И сега спасението му е само в пълни и откровени показания, да си заслужи снизхождението като разкрие всичко което знае за мрежата. Очевидно за това го искат. Може и просто прокурора иска повече информация, само за обикновен разпит, не е изключено.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 10. 10 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  В предишна публикация на Дневник се говореше за реекспорт на стоки двойна употреба за Сирия. Има си закон и списъци (стоки, страни, лица...) поддържани от правителството. Ако е в нарушение и наказанието е повече от година, може да бъде екстрадиран съгласно договор със САЩ. Оставете на съда да се произнесе. Не е политически процес...

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Откога българската прокуратура е на директно подчинение на САЩ?

  [email protected]
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  До коментар [#8] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Ако беше продавал оръжия на ИДИЛ или Ал Кайда щеше да е обявн за награда, а не за временно задържане !

  [email protected]
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  При лесното печелени на пари, рискът е голям.

 14. 14 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 294 Весело

  Най-обикновен телефонист не може да бъде отговорен за продажба на стока с двойна употреба на чужда държава, която е в черен списък на трета държава. Отговорност може да се търси доста над неговото ниво. Ареста е само за да се покаже на простолюдието (особено на простолюдието в Дневник) , че България не е суверенна държава. Сигурен съм, че протест за това няма да има, щото Сорос за такива неща не плаща (а и сигурно е тъжен , че като плаща, такива като Орбан го минават като бързия влак).

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  а какво стана с Гергана Червенкова ? или този е доставял химическите атаки в Сирия

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Галеви и вся осталная се задавиха от смях.
  Цацаратура, жалко сервирвилна и тотално некадърна.
  60 дни, шейсет дни арест, предварителен!

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Откога българската прокуратура е на директно подчинение на САЩ?
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Без примитивни манипулации, това не ви е партийно събрание на рублофилите. Екстрадирането се решава от българските магистрати. Това е според договор подписан още 1924г така че напъните ви да да изкарате политическа изгода няма да успеят:

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=22936

  Събират се магистратите, разглеждат представените им материали от искащият екстрадиране и решават. Има и случаи когато са отказвали, не са на "директно подчинение":

  https://news.bg/crime/sgs-otkaza-ekstraditsiya-na-nedko-nedev-v-sasht.html

  http://www.mediapool.bg/balgarskiyat-sad-prekrati-deloto-za-ekstraditsiya-na-gergana-chervenkova-news209319.html

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Зависи каква е длъжностната му характеристика. Надявам се българския съд да не работи под натиск от Козяк и добре да прецени дали има вина това момче.

 19. 19 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 684 Неутрално
 20. 20 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Сигурен съм, че протест за това няма да има, щото Сорос за такива неща не плаща (а и сигурно е тъжен , че като плаща, такива като Орбан го минават като бързия влак).
  —цитат от коментар 14 на zyx


  Тази ви заблуда се състои изцяло на абсолютно неподплатеното с нищо вярване, че всички протести са платени и че Сорос плаща за тях.

  Протест ще има:
  https://www.facebook.com/events/167214490627405/

 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Най-обикновен телефонист не може да бъде отговорен за продажба на стока с двойна употреба на чужда държава, която е в черен списък на трета държава.
  —цитат от коментар 14 на zyx

  Така твърди той но защо му вярваш? Ти видял ли си престъпник който да си признае, винаги той и адвоката му извъртат. Американците ще представят материалите си, нашите магистрати ще ги прегледат и ако наистина е бил само телефонист просто няма да го екстрадират. Дадох два линка за такива случаи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#9] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Зависи каква е длъжностната му характеристика.
  —цитат от коментар 18 на Големи яйца:)


  Повече зависи какви ги е вършил. Ако подписът му стои под фалшифицирани митнически декларации независимо от служебната характеристика вътре е с двата крака. И въобще рано е още, трябва да се изясни. Затова опитите за получаване на политически дивидент ясно показват дежурните ватенки. Ние и без това си ги знаем, нищо ново.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  За пореден път не се споменава на ЧИЯ територия е извършено предполагаемото престъпление ?!? В България или в САЩ?

  Ако е в България отговаря пред българския закон и евентуално на ЕС ако има забрани за търговия на съответните части.

  Но и така да е тогава трябва да бъде задържан и съден в БЪЛГАРИЯ по нашите закони, където е извършил престъплението евентуално!

 24. 24 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Подозрението ми е, че Бойко пак смята да се наведе на друга държава и се опитва да замаже случая.

  Така направи преди година като върна на Турция тихомълком тези дето бягаха от главорезите на Ердоган.

 25. 25 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Това че нашите трябвало да знаят и спазват американското законодателство е изсмукано от пръстите. неясно от неграмотност или съзнателен кризисен PR, т.е. отместване дискусията от същността и. Ембаргото срещу Сирия е нещо което трябва да спазваме според решение на ЕС, т.е. с неговото нарушаване се нарушават и българските закони
  —цитат от коментар 8 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП

  Доколкото разбирам от ФБ страницата в подкрепа на Желяз, по времето на "престъплението" ембарго не е имало от ЕС все още. То влиза по-късно. Ако това е така, то остава именно идиотското обвинение, че български гражданин е нарушавал американски закони в България.

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ФБР ВИНАГИ НАМИРА,КОГОТО ТРЯБВА...

 27. 27 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#22] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Какви дивиденти и какви ватенки бе... Съвсем се побъркахте. Тук на карта стои бъдещото на един млад човек, а ибрикчиите веднага побързаха да му лепнат етикета, че е виновен, нагазил с двата крака и прочие глупости.

 28. 28 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Цялата работа смърди много. Ако момчето си е намерило работа по интернет, то не виждам как точно ще е намесен в някаква престъпна схема. Или как точно си я представяте: пускаш обява за служител и се надяваш да дойде някой с престъпна мисъл, за да го посветиш в схемата?

  Още нещо: искам да видя американската държава с такава лекота да преследва американски граждани по сигнал на чуждестранна държава. В крайна сметка, нали затова я има държавата: за да защитава гражданите си, понякога на границата или отвъд закона. В случая не става дума за изнасилвач или убиец, а работник в кол-център, по дяволите. Ако момчето не се къпе в лукс, което би било някаква индикация за незаконно забогатяесне, не виждам причина да е в ареста, докато се изяснява какво и защо. По-скоро би следвало да е обратното: изяснете за какво става дума и тогава правете арест.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално
  До коментар [#22] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Какви дивиденти и какви ватенки бе... Съвсем се побъркахте.
  —цитат от коментар 27 на Големи яйца:)

  Защо, Бастуна за първи път ли го четеш та не знаеш от кои е? И не разбираш защо го пише?

  А бил млад човек и бъдещето му - в НК никъде не пише, че долната граница е 25 години. Отново, ако е невинен ще бъде оправдан. Нещо повече, въобще няма да бъде екстрадиран, дадох примери.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Доколкото разбирам от ФБ страницата в подкрепа на Желяз, по времето на "престъплението" ембарго не е имало от ЕС все още.
  —цитат от коментар 25 на buff


  Ако обвинението е за Сирия и в неговият период е нямало ембарго магистратите ще откажат екстрадация. Само че странно ми изглежда да се прави фирма за заобикаляне на ембарго което го няма. Освен това не само Сирия е под ембарго. Повтарям, бързате, нека съдебните власти си свършат работата.

  А тази ФБ страница е създадена в негова защита, съвсем логично е да е пристрастна, удобното да го тика напред, неудобното да го премълчи. Изчакайте. Общата картинка обаче е фирма създадена за нарушаване на ембаргото, самите собственици са признали. Остава да се уточни неговата роля в това.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 31. 31 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Много добре знаеш, че решението на съда ще бъде взето под натиск. Ако е извършил престъпление на българска територия, нека бъде съден от български съд. Ако на американците им трябват показанията му, пак тук може да ги даде.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Цялата работа смърди много. Ако момчето си е намерило работа по интернет, то не виждам как точно ще е намесен в някаква престъпна схема.
  —цитат от коментар 28 на buff


  Ами много елементарно става - идва шефа и ти казва "Абе тука вместо Китай за крайна точка ще напишем Франция и имаш десет бона в джобчето". Младо момче, трябват му пари а и Китай въобще не е терористична държава. Гледа около него непрекъснато става това, подлъгва се.

  Да не би всички контрабандисти да са хора лежали години по затворите? Навремето с югоембаргото само който го мързеше не мъкнеше с тубите гориво през границите. На Николай Добрев сина му който е депутат го хванаха с контрабанда на границата.

  Българина въобще много подценява контрабандата и ембаргото, смята ги за дребни битови престъпления. Мисли си че всичко ще му се размине, а ако го хванат ще му простят. Ще плати колкото трябва на когото трябва и ще се отърве. Това е защото не си е имал работа с американската правосъдна система, там нашенските номера не минават.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Много добре знаеш, че решението на съда ще бъде взето под натиск.
  —цитат от коментар 31 на Големи яйца:)

  Т.е. отказваме се изцяло от съдебната система? Или я запазваме когато ще я натискаме само ние? Сами разбирате, че това са незащитими тези, много удобен начин да се оправдаваме за неудобни решения. И все пак съдът ни е отказвал екстрадации, т.е. може да отказва И под натиск.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Само че странно ми изглежда да се прави фирма за заобикаляне на ембарго което го няма.
  —цитат от коментар 30 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  Напротив. Напълно логично е американци, които имат ембарго, да отворят фирма в страна, където няма, за да го заобиколят.

 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  В случая не става дума за изнасилвач или убиец, а работник в кол-център, по дяволите. .
  —цитат от коментар 28 на buff

  Това кол-център не знам как се появи, всички си мислят че става дума за онези телефонните централи. А всъщност това е фирма за търговска логистика, внос-износ. В която се попълват съответните документи и има доста възможности за фалшифицирането им и съответните далавери при едно ембарго. Ембаргото е златната мина за хора нарушаващи законите, не го забравяйте. За ГОЛЕМИ пари става дума, тогава се правят състояния.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 36. 36 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално


  Ами много елементарно става - идва шефа и ти казва "Абе тука вместо Китай за крайна точка ще напишем Франция и имаш десет бона в джобчето
  —цитат от коментар 32 на Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП


  За такова "престъпление" никой няма да си играе да го екстрадира до Щатите, при положение, че въпросният шеф е вече задържан. Обикновено веригата работи наобратно: тия с десетте бона в джобчето издават тия, които им ги дават. Аз именно затова казвам, че смърди работата, защото няма правдоподобна хипотеза какво може да е свършил, което да предизвиква международна намеса, от позицията, на която е бил.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Напротив. Напълно логично е американци, които имат ембарго, да отворят фирма в страна, където няма, за да го заобиколят.
  —цитат от коментар 34 на buff

  Т.е. значи все пак е имало ембарго в неговият период. Ако не за Сирия за някоя друга страна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  За такова "престъпление" никой няма да си играе да го екстрадира до Щатите, при положение, че въпросният шеф е вече задържан.
  —цитат от коментар 36 на buff

  Лъжеш се, наказват се ВСИЧКИ участвали в престъпната схема, не само шефовете. Всеки според степента на участие. Все едно шефа на бандата в затвора а редовият убиец от нея на свобода, няма да стане.

  Освен това може да е ценен с показанията си. Това не дава възможност да бъде разпитан тук, питат го за нещо, той дава име, веднага ровят в документи и база данни за това име, задават уточняващи въпроси. Динамичен процес е едно следствие.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  Чашата на продажничеството преля!

 40. 40 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  [quote#32:"Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП"Българина въобще много подценява контрабандата и ембаргото][/quote]

  Българинът смята, че всяко престъпление свързано с вземане на много пари, не е престъпление. Така очевидно смята и съдът, който се нуждае от хотелчета, джипове, джобни пари и други човешки удоволствия. Виж, ако клиентът на правосъдната система е неплажоспособен, работата става дебела. В случая младежът срещу някаква мижавата премия е подписал фалшиви декларации за стоки забранени за износ в Сирия и сега ще бере много ядове.

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Чашата на продажничеството преля!
  —цитат от коментар 39 на Judjuk


  Уважаеми "таваришч", защо кол центровете в Мaскве, не изнасят самолетни части за Сирия? Руснаците имат и Airbus и Boeing, та очевидно внасят части за тях. Що тъй не са ербап и да ги препродават на сирийците. Сигурно и Путин е продажник, а?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Любопитно

  Трябва ли да учим американските закони, за да ги спазвааме и тях? Що за наглост е това, да налагат своите закони извън границите си? По какви спогодби се осъществява това? От КОЙ са подписани?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 44. 44 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Гневно

  продължение-или щото съдия Цацааров е стажувал в САЩ, дай да им угоди!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Изгоря си момчето. Правят го показно за назидание и урок.

 46. 46 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Изгоря си момчето. Правят го показно за назидание и урок.
  —цитат от коментар 45 на Таралеж


  Може и да е вярно. Да му мислят тези които подписват с Рособоронекспорт. Номера, като ония дето поръчал случайно реакторите за Беленския гьол, вече няма да вървят.

 47. 47 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 990 Неутрално

  За Желяз Андреев най-малко проблемния вариант би бил да отиде сам в САЩ.Никой не мисли да му налага наказание.Ще му предложат споразумение да свидетелства срещу имунитет.А и се изпраща послание човек да мисли с какво се захваща и какви рискове поема и да не се захваща или да поиска подходящо възнаграждение за риска.Говоря за защита на неговия личен интерес.Иначе става заложник в чужда игра ,в която никой не се интересува от него лично.Ако си изиграе добре ръката,може и да получи и прилични облаго от властите в САЩ.Никой не се интересува нито от него ,нито от извършеното от него.Прокурорът във Флорида иска показанията му,възможно е и някои служби в САЩ да искат и информация ,която знае.Ако имахме наистина прилични служби ,това можеше да сране без проблеми и шум.

 48. 48 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Точно на това се надявам - българския съд да прецени според доказателствата и дали е виновен или не. А не под натиск на Големия брат.

 49. 49 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Виж, ако клиентът на правосъдната система е неплажоспособен, работата става дебела. В случая младежът срещу някаква мижавата премия е подписал фалшиви декларации за стоки забранени за износ в Сирия и сега ще бере много ядове.
  —цитат от коментар 40 на gianni

  С това съм напълно съгласен. В смисъл че българският съд си го изкарва на слабите и бедните а големите крадци не ги пипа. Има направо уникални случаи, присъди с години затвор за 10 откраднати кебапчета. А за десетки и стотици милиони го изкарват невинен.

  А какво е правил младежът не знаем, може да е подписвал фалшиви декларации, може и да е несправедливо натопен от шефовете си за да получат по-малка присъда. Следствието ще го покаже. Но ако има нещо реално ще разбере, че с американското присъствие шега не бива.

  Всеки който е бил в Америка го знае, там само негрите правят каквото си иска, затова и затворите са пълни с тях. Белият човек стъпва на пръсти защото веднъж да нагази лука и в кредитното му досие се появи "осъждан" лихвите стават двойни и тройни. А там всичко е на изплащане.

  Все пак мисля, че дори да е посгазил малко лука ако съдейства присъдата ще е минимална. Съдя по присъдите на шефовете. Според мен повече им е нужен за разплитане на цялата схема, май че не е единична фирмата.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Трябва ли да учим американските закони, за да ги спазвааме и тях? Що за наглост е това, да налагат своите закони извън границите си? По какви спогодби се осъществява това? От КОЙ са подписани?
  —цитат от коментар 43 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Хайде недей да приказваш глупости. Освен ако го правиш с цел манипулация другият вариант е да си неграмотен. В закона за екстрадация ясно е написано:

  Престъпления, даващи основания за екстрадиция
  1. Едно престъпление е престъпление, даващо основание за екстрадиция, ако по законите и на ДВЕТЕ държави се наказва с лишаване от свобода за максимален срок повече от една година или с по-тежко наказание.
  —цитат от коментар 0 на Закона за екстрадация - 1924г

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  И отново закона за екстрадация. Обърнете внимание, подписан още 1924г, далеч преди НАТО. Това за ватенките които искат да изкарат политически дивиденти.

  http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=22936

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3256 Неутрално

  "Уважаеми "таваришч", защо кол центровете в Мaскве, не изнасят самолетни части за Сирия? Руснаците имат и Airbus и Boeing, та очевидно внасят части за тях. Що тъй не са ербап и да ги препродават на сирийците. Сигурно и Путин е продажник, а?"
  До коментар [#41] от "gianni":
  Ако е нарушил правилата да го съдят тук. Янките могат да го съдят само ако е техен гражданин или го сгащят на тяхна територия. Иначе излиза, че всеки от нас може да бъде опакован и изпратен за курбан зад океана. Това е възмутително! Аз съм се клел във вярност към Родината да я пазя и тя също е длъжна да ме пази от чуждо посегателство.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално


  Хайде малко по-сериозно. Вие как си я представяте тази работа, ембаргова стока, той пуска мейлче до американският производител че тя е за Сирия и те му я пращат без проблем? Само защото заявката е от България? Ако беше така лелките от детската градина щяха да се сетят как се заобикаля ембарго.

  Когато се търгува с ембаргови стоки ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в заявката се пише за коя страна е тя. Ако си забравил търговеца ти праща формуляр където го има за попълване. И ако е за ембаргова страна като Сирия /например/ продавача просто отказва сделката. Защото страната получател е в списъкът пред него на ембарговите страни. Защото ако ти я продаде автоматично влиза в американският затвор а там го чакат негрите закопнели за бяло дупе.

  Значи нашият човек е пуснал фалшива заявка, писал е вместо Сирия /например/ някоя страна за която ембаргото не се отнася. Защото ембаргото не е за цял свят, има списък на страните които са в ембарго и на такива които не са в ембарго. Няма нужда дори да ги знае както тук се спекулира с незнанието му, просто продавача отказва сделка за ембаргова страна и обясних защо.

  Целият въпрос е има ли такава заявка от негово име. Ако я има значи той е попълвал документи с фалшиво съдържание. В цял свят това е престъпление.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Добри Божилов, Фейсбук https://bultimes.com/Екстрадират-българи-в-САЩ-по-поръчка-н/
  —цитат от коментар 53 на Антикорупционен блок-Да Корупция!


  Краставите магарета през девет дерета се подушват. Та и вие двамката, пък и BulTimes ги знам що за стока са. Нещо ми беше познато това име Добри Божилов, червенееше ми и ето какво излезе за него:

  http://mejdu-redovete.com/скандално-добри-божилов-призна-че-пиш/
  Скандално! Добри Божилов призна, че пише фейк новини, с тях ще бута властта и ще вади България от ЕС

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Ами след като филиалите на американските фирми в България трябва да спазват американското законодателство,
  —цитат от коментар 54 на tribiri

  Тази Опорна Точка ви я спуснаха от Москва за да има какво да громите. Всяка фирма в някоя страна работи според законите в нея. За да бъде екстрадиран Желяз той трябва освен американските да е нарушил и БЪЛГАРСКИТЕ закони, дадох линк.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 58. 58 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Откога българската прокуратура е на директно подчинение на САЩ?
  —цитат от коментар 11 на karabastun


  Какво "директно подчинение" бе, бастуне?

  Ти прочете ли статията? Това не е извадка от учебник по ядрена физика бе- прост, лесно "смилаем" текст е- не можа ли да го осмислиш?

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 59. 59 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Имало е ембарго от Щатите за Сирия. Не е имало все още такова, наложено от ЕС. (така поне твърдят, не съм проверявал). Тоест, ако е вярно, излиза така, че български гражданин може да бъде съден по американските закони за нещо, извършено на територията на БГ. Това звучи абсурдно.

 60. 60 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#22] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Какви дивиденти и какви ватенки бе... Съвсем се побъркахте.

  Тук на карта стои бъдещото на един млад човек, а ибрикчиите веднага побързаха да му лепнат етикета, че е виновен, нагазил с двата крака и прочие глупости.
  —цитат от коментар 27 на Големи яйца:)


  В случая младостта няма значение.

  А понякога бъдещето зависи от миналото.

  В тукашния хоремаг не знаем почти нищо, така че- уважаеми съдебни заседатели от форума на Дневник- предлагам да оставим магистратите да си свършат работата, а ние вкупом да отидем в Ганкиното кафене, и оттам да громим враговете...

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 61. 61 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1543 Неутрално

  Българопродавците веднага се хвърлиха да защитават американците за сметка на напълно невинния българин!
  —цитат от коментар 54 на tribiri


  Защо всички комундета, се правите на отнесени? Подписани са лъжливи декларации, а за тях се носи отговорност и у нас и в Щатите. Ти какво искаш, заради сирийските ти другари-касапи да блокираме вноса на резервни части и агрегати за самолетите на нашите авиокомпании ли? Питам теб и всички комунделите, а бе защо Матушката ви не се бъзика и не реекспортира частите тя. Ами защото руснаците ще се качат отново Ту-134 и Ту-154. Ако това за вас е независимост отивайте си направо в Северна Корея.


 62. 62 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1177 Весело

  До коментар [#35] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":На кой го обясняваш???🤣🤣

 63. 63 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Българската прокуратура да спре да се държи като изпълнител на поръчки !!!

 64. 64 Профил на petko_napetov
  petko_napetov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Странно е, че собствениците на фирмата-майка, нарушили ембаргото и спечелили стотици хиляди от тези сделки, са почти към края на излежаване на двугодишната присъда, а тук чак сега е издадена заповед за арест и разпит на наемни работници...че и 25 год. затвор и 1.5 млн.щ.д. загубени в превода ли ..що ли ?!?

 65. 65 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  излиза така, че български гражданин може да бъде съден по американските закони за нещо, извършено на територията на БГ. Това звучи абсурдно.
  —цитат от коментар 59 на buff

  А представи си, че примерно измамници от Америка правят някакви далавери по интернет и телефон в България, примерно уреждат обществени поръчки, движат контрабанден внос на цигари, или нещо друго.
  Не мислиш ли, че българската прокуратура може да поиска от Чичо Сам да ги екстрадира насам? Друг е въпроса, че едва ли ще им ги дадат. Ще кажат, американец не е претърпял щети, това по нашите закони не се води престъпление - ОК ли е?

 66. 66 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Любопитно

  По "Дарик" след Централната Емисия новини пуснаха запис на близък приятел на това младо момче!Ако е вярно това за което стана дума в интервюто този Желяз Андреев е човек с уникален малшанс!При всяко положение неговият живот вече е пълна катастрофа!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4554 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ослик, суслик, паукан":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  От това което чух по "Дарик" точно така излезе!Пълен малшанс за този млад мъж!

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Имало е ембарго от Щатите за Сирия. Не е имало все още такова, наложено от ЕС. (така поне твърдят, не съм проверявал). Тоест, ако е вярно, излиза така, че български гражданин може да бъде съден по американските закони за нещо, извършено на територията на БГ. Това звучи абсурдно.
  —цитат от коментар 59 на buff


  И защо си толкова сигурен, че го искат заради сирийското ембарго? Могат да го искат /и много по-вероятно е/ за попълване на документи с фалшиво съдържание.Т.е. в заявката за внос да не пише Сирия а друга страна. Защото ако беше Сирия американският доставчик автоматично отказва доставката. А попълване на документи с фалшиво съдържание е престъпление във ВСИЧКИ страни. Може вноса да е за България като е попълнена декларация че няма да има реекспорт а те го правят, отново документ с фалшиво съдържание.

  Въобще смешна е тази защитна позиция при положение, че защитниците на Желяз нямат никаква информация. Има си български съд, той ще разгледа американските доказателства и ще прецени нарушавал ли е БЪЛГАРСКИТЕ и американските закони. Ако е нарушил и двете само тогава има екстрадация.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  В тукашния хоремаг не знаем почти нищо, така че- уважаеми съдебни заседатели от форума на Дневник- предлагам да оставим магистратите да си свършат работата, а ние вкупом да отидем в Ганкиното кафене, и оттам да громим враговете...
  —цитат от коментар 60 на Дедов'та Колюуа Унукя!


  Е как, нали дежурните ватенки няма да заработят бройката постинги громящи гнилият капитализъм.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ослик, суслик, паукан":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++От това което чух по "Дарик" точно така излезе!Пълен малшанс за този млад мъж!
  —цитат от коментар 67 на bat_plamen


  Няма да има никакъв малшанс, а искането за екстрадиция ще бъде отхвърлено, ако държавата ни не се дъжи като подлога на нашмърканците.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  По "Дарик" след Централната Емисия новини пуснаха запис на близък приятел на това младо момче!Ако е вярно това за което стана дума в интервюто този Желяз Андреев е човек с уникален малшанс!При всяко положение неговият живот вече е пълна катастрофа!
  —цитат от коментар 66 на bat_plamen


  Не съм толкова сигурен. Съдя по това, че шефовете на схемата се отърваха само с 2 години, сестра им 13 месеца. Ако съдейства може да се отърве и с условна присъда.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#68] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Какъв бг съд бе палячо, същият този, този кадруван от ВСС под контрола на Доган, Пеевски и Тиквата? Или Цацаратурата на "Ти си го избра"?
  —цитат от коментар 71 на idiotstavrev


  Ама утре като ти пребият някъде детето ще отидеш в този съд. Или ще го откажеш защото кадруван от Цацата? Много ви е мерак да съдите без да имате грам информация. Защото ви пасва на Опорните Точки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ослик, суслик, паукан":++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++От това което чух по "Дарик" точно така излезе!Пълен малшанс за този млад мъж!
  —цитат от коментар 67 на bat_plamen


  Дай линк защото съм го изпуснал а аз си събирам информация. И все пак на приятели трябва да се вярва с известни резерви. Разбираемо е да го защитават пък и ако има нарушаване на закони човек не разправя на всеки. Все пак интересно е, за да се допълни картинката.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 75. 75 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Цялата история на този етап за мен все още е тъмна и неясна. За мен няма абсолютно никакво значение дали е българин, афганистанец, португалец, американец, руснак и т.н.
  Ако е нарушил закона- да стои зад решетките. Ако не - ще го пуснат.
  До момента в общественото пространство доминира защитната версия, разпространяванна от неговите близки. Това е естествено и не ги обвинявам в каквото и да било.
  Но тези които бих обвинил са тези, чиито първоначални изблици в защита на Желяз са първосигнални и обусловени от племенно съзнание, без отчитане и анализ на фактите.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 76. 76 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До момента в общественото пространство доминира защитната версия, разпространяванна от неговите близки.
  —цитат от коментар 75 на Rhapsody of Fire

  Не са само близките, определено доминират опитите за политически спекулации. Прекрасен повод ватенките да се прикрият зад псевдо патриотични мотиви или естественото човешко съчувствие. Ама много тъпички горките, веднага им личи. Все ще изпуснат нещо за колониалистите и т.н. и веднага става ясно какви са.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 77. 77 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Утре налагам ембарго на македонските домати. Продават ги много евтино, подбиват цените, торят ги с това онова и Македония не ми пасва в глобалистичната комцепция. Джон от Детройт има фирма в Скопие. И продава домати, въпреки ембаргото ми. Мога ли да му спретна едно арестче? Да пратя в щатите заповед да го арестуват и да ми го доставят на подносче? Патриарх Кирил унижавал БГ, така ли? А какво е това, пардон за подвъпроса? Унижение е много, ама много меко казано!

  Мърфи е оптимист!
 78. 78 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 724 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":Имало е ембарго от Щатите за Сирия. Не е имало все още такова, наложено от ЕС. (така поне твърдят, не съм проверявал). Тоест, ако е вярно, излиза така, че български гражданин може да бъде съден по американските закони за нещо, извършено на територията на БГ. Това звучи абсурдно.
  —цитат от коментар 59 на buff


  Дали е имало ембарго или не е имало ембарго от ЕС/България към Сирия не е важно. Според обвинителния акт, толбухинското тарикатче е използвало ФАЛШИВИ ДОКУМЕНТИ, за да бъде осъществена сделката. Това е престъпление по всяко законодателство (за руското се съмнявам, там са най-милосърдните и нищо не е престъпление).

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 79. 79 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  За американците този със сигурност не е нищо повече от лост в борбата им - източник на информация, източник на напрежение, нещо такова.

  За българите , обаче, ще стане дойна крава.

  За прокуратура и съд имам предвид.

  Жална му майка.

  А най-важното е, че на всеки може да се случи.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 80. 80 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Откога българската прокуратура е на директно подчинение на САЩ?
  —цитат от коментар 11 на karabastun
  От както я оглави съдия-стажант на Америка за България!
  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 81. 81 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  Никой не е длъжен да знае законодателството на някаква друга държава, нито да му пука за такова = докато е в България важат само българскиТЕ закони.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 82. 82 Профил на Огнян Тодоров
  Огнян Тодоров
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  Абсолютно съм съгласен. Точно и ясно. Няма смисъл да се вдига шум преди да се разбере какво наистина е работил. Американците го искат за да го разпитат и ще решат дали е виновен или не.

 83. 83 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Като прозападно настроен гражданин считам създадената ситуация за крайно абсрудна и недопустима. При все негативното ми отношение към Путин и неговата банда, ако изпадна в подобна ситуяция, след пускането ми под гаранция моментално бих поискал политическо убежище в посолството на Русия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK