Съдът в Страсбург ще се произнесе за царските имоти в четвъртък

Съдът в Страсбург ще се произнесе за царските имоти в четвъртък

© Надежда Чипева, КапиталЕвропейският съд по правата на човека в Страсбург съобщи, че на 12 април - четвъртък, ще обяви решение по трите жалби за т.нар. царски имоти, информира "Капитал".


Новината е изненадваща, защото до момента съдът не е съобщил на българското правителство за нито една от жалбите, какви са оплакванията в тях, както и въпросите, на които би искал да получи отговор от българските власти. При това първата жалба е подадена преди седем години - през 2010 г., непосредствено след като парламентът гласува мораториум върху разпореждането и експлоатацията на върнатите имоти.


Втората жалба е от 2012 г. и е по повод на влязлото в сила решение на съда, с което се потвърждава отказът на държавата да върне на царските наследници имението "Кричим". Третата жалба е подадена миналата година след окончателните решения на българския съд, с които бе обявена за незаконна реституцията на имотите "Ситняково" и "Саръгьол" и те бяха присъдени на държавата.
Единствената информация досега за тези жалби беше от публичните изявления на бившия цар и неговите адвокати. Експерти по процедурите в Страсбург са коментирали пред изданието, че, доколкото ще бъде обявено решение, преди съдът да пита българските власти във връзка с тях, логично е да се очаква, че те или техни части ще бъдат отхвърлени като явно недопустими.


Две от жалбите са подадени само от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок - по повод на трите влезли в сила съдебни решения, с които съдът обяви за незаконна реституцията на имотите "Ситняково" и "Саръгьол" и потвърди отказа на държавата да им върне имението "Кричим".


Третата жалба, която всъщност е първа по време, подадена през 2010 г., непосредствено след като парламентът наложи мораториум върху разпореждането и експлоатацията на всички имоти и вещи, възстановени на царските наследници, е подписана от седем жалбоподатели – освен от Симеон и Мария-Луиза и от техните братовчеди, деца на леля им княгиня Надежда, като наследници на цар Фердинанд. Това са гермaнските граждани Фердинанд фон Вюртемберг, роден през 1925 г., Александър фон Вюртемберг (1933 г.), Ойген фон Вюртемберг (1930 г.), Софи де Вюртемберг (1937 г.) и Маргарет дьо Шевини (1928 г.).


Мотивите на съд като аргумент за политиката по царските имоти


Решението и особено мотивите към него са изключително важни, защото държавата все още се колебае в политиката си по отношение на царските имоти. Краят на миналата година правителството опита да реставрира реституцията наново, като се откаже от заведените висящи съдебни дела за имотите - за "Царска Бистрица", "Врана", стопанство "Врана", горите в Рила, и поеме курс към споразумение със Сакскобургготски. В подкрепа на тази политика бе изваден основният аргумент, че Съдът в Страсбург "със сигурност" ще осъди България по заведените дела. Интересното е, че това не си позволиха да коментират правосъдния и регионалния министър Цецка Цачева и Николай Нанков, а външни за институциите "експерти", най-вече от средите на бившето НДСВ.


Междувременно обаче темата за закона става все по-неактуална, пише "Капитал", понеже споровете за собствеността върху имотите бяха вкарани в съда, някои получиха окончателно решение, други чакат касация пред върховния съд, а само делото за двореца "Врана" е още на първа инстанция. Държавата всъщност не е завела дела само за два от възстановените имоти на царските наследници - за двореца в Баня и за имота на княгиня Евдокия в кв. "Изток", върнат на седмината наследници.


Тези два имота са били закупени в лично качество от членовете на царската фамилия и за тях държавата признава, че са били лична собственост на титулярите, а не имущество на короната като институция, която е издържана от бюджета и освободена от данъци именно като държавна институция.


Основното оплакване на седемте жалбоподатели по отношение на мораториума е за нарушено право на собственост (член 1 от Протокол № 1 към Конвенцията по правата на човека), тъй като той създава положение на несигурност за правата им на собственици, без те да разполагат със законови средства да оспорят това и да се защитят, доколкото става въпрос за акт на парламента.

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Симеон2 си прибра това което си мисли за бащиния и това си е !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Царя си осъди царството.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Би трябвало да е много лесно установимо кои имоти са на царската фамилия, като лично притежание и кои - като притежание на Короната, т.е. на държавата. Което е било личен имот на членове на царското семейство - се връща по реституционните или компенсационните закони. Което е имот на Короната, е де факто държавен имот и толкова - не подлежи на реституция. Ако и за това няма запазени нотариални документи от преди 1946, значи кочината в архива е пълна.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  ..........хубаво е да си му ВЪРНАТ ИМОТИТЕ на ЦАРЯ.......!!!!!......ясно е че комунягите не са ного давачи ....... ама ВЪПРОСА Е ХУБАВО ДА СЕ УРЕДИ........????!!!!....$$$$€€€€.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Крадлив дедо още имоти ше лапа?
  дано пукнат сичките там, и по скоро. щот иначе ше му изпука "царството".

 6. 6 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Има ли някой да не ни е осъдил там...

  Birds of a feather flock together.
 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  А късмет де! Ако отсъдят в полза на чичо Симо това ще е прецидент. От европейски съд. И токаз президента Радев като му свърши мандата ще си вземе сградата на президентството, премиера Бойко ще си вземе Евксиноград, Президента Макрон Елисейския дворец. На печелившите честито!

 8. 8 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2555 Неутрално

  "Как, аз да искам имоти от моята страна? Не!"

  Симеон Сакс на първо интервю при Кеворкян по "Всяка неделя".

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Да му ги върнат най-после. След това комунистите вече няма да могат да изнудват Царя.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "Как, аз да искам имоти от моята страна? Не!"Симеон Сакс на първо интервю при Кеворкян по "Всяка неделя".
  —цитат от коментар 8 на Alexander97  До коментар [#8] от "Alexander97":

  Беше принуден да говори така! Ако беше казал,че си иска имотите,комунистите щяха да дигнат вой до небето,че царя иска да възстанови монархията!

 11. 11 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  Какъв срам е потомък на Борис III - един исински достоен държавник- да се принизява до опортюнист, който иска да захапе парче от държавно имущество, което е било на разположение на монарха. Но и политиците в БГ направиха немалко грешки, които дадоха възможност на този опортюнист да експлоатира ситуацията. Дано съдът в ЕС да разгледа въпроса в неговата цялост, а да не се съсредоточи върху абсурдите в БГ законодатество.

 12. 12 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Гневно

  Бива,бива лакомия ,ама този човек няма насита. То не бяха обещания,то не бяха врътки по държавен заем,то не бяха 900 дни, то разпредел. д-ва какво ли още не.По лакомия надмина и най лакомия комунист на куб. Дано се спреш най после,че ни омръзна от теб.

 13. 13 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Толкова е простичко. Това за което царя има нотариални актове, че е било собственост на баща му и дядо му се връща, (както на милиони българи по закона за реституцията), това за което няма документи си остава на държавата. Без значение дали това се харесва на някого или не. Законът е за това да се спазва от и за всички.

 14. 14 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Ще му ги върнат след 800 дни.

  master
 15. 15 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Освободили са ни руснаците,а сме избрали немец за цар.

 16. 16 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#14] от "gigabyte":

  Не може ли след 800 години?

 17. 17 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 274 Любопитно

  До коментар [#15] от "Сд":

  Ако проследиш" родословното му дърво" е толкова омешен,че и той не знае какъв е.

 18. 18 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1172 Неутрално

  Че държавата ще бъде осъдена е ясно.
  Лошото е , че ще плащат българските граждани, а не българските политици и съдии.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  В тоя форум е пълно със заблудени хора, които не разбират как работи системата. :)

  Идете в Царска Бистрица, която е реституирана на Царя и е частен имот. Платете си входа и я разгледайте. :)

  Аре сега се опитайте да направите същото с държавния имот Двореца Кричим. Ми няма да можете. Демек държавата ви вади пари от джоба да го поддържа, освен ако не е паднал вече. И после като падне ще го подари/продаде на някой мошеник близък до властта. :)

  Но иначе Царя бил лош, дето искал да прибере имотите от добрата държава. :)

 20. 20 Профил на mozaka
  mozaka
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Да не насъска Калина да дойде да ни хапе и да ни превръща в зомбита!

 21. 21 Профил на palivec
  palivec
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Горският Цар в затвора !!!

 22. 22 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#15] от "Сд":

  Ми като тогава не е имало Атлантик каунсила да показва що да се прави...

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5433 Неутрално

  Откога минаха 800-те дни и продължава да ни "оправя" царя наш. Аман!

 24. 24 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Появи ли се нещо в ,,Дневник,, за царя на българите и маските на разни играещи тук демократи и десничари падат. Върбата не ражда круши.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Все едно наследниците на Тодор Живков да осъдят държавата за имоти, финансирани от УБО.

 26. 26 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 406 Неутрално

  За какво са му имоти на Кинг Сайман дъ секънд , да ги разиграе на рулетка в Монако , или да ги дари на държавата официално ?! Или да направи дърветата на дъски за Икеа а имотите да пусне под неам че е закъсал с дългове на комар ? А ?

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  а в КГБ дали му имат досието :)

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Царска алчност в действие

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 29. 29 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Кой се отказва от милиони евро, като може да поизвие ръцете на дъжравата да му върне нещо, което никога не е било на наследодателите му. Напъни, напъни, да убеди, че т.нар. интендантство не било държавата, а лично царОт. Хе-хе.
  Изложи се, ама ...става дума за пари. какво тук значи някаква си чест и честност, демек истината...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK