Илия Троянов: Властите са били великодушни към Юлия Кръстева

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 284 Весело

  Прави впечатление доверието, с което Троянов се отнася към материалите на ДС . Да, много точна забележка.

  Хайде отново да се върнем към фактите. В това досие няма нищо написано или подписано от Юлия Кръстева, озвен личната й кореспонденция, която са отваряли и старателно са правили копия.

  Върхът на всичко е аргументът „досието е прочистено“. Защо, от кого - за президент на България ли се е готвила? Липсата на доказателства като доказателство срещу човека. Какво друго да очакваме, когато работата на паметта попадне в ръцете на ченгета?

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Започва да става досадно.

 3. 3 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 284 Любопитно

  Мисля, че за всички стана ясно, че внушението, че Юлия Кръстева е агент е лъжа. Е, досието е качено в интернет. Нито един документ не идва от Юлия Кръстева, а има само едно грозно и позорно следене на личния й живот. През 73г. даже препоръчват да я махнат от програмата си, защото не сътрудничи... Всъщност се оказва, че ДС продължава да тормози и днес... Аз лично не бих вярвал на служител на ДС, докладващ за разговорите си с друг човек в чужбина...

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 4. 4 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Много ви се иска да оборите Троянов, но не ви се удава. Пристрастието (или поръчката) на редакцията си личат от самолет.

  "Троянов е убеден, че досието е прочиствано и доказва това твърдение с двойното и тройно номериране на страниците."

  "Троянов казва: "Аргументът, че липсата на писмени доклади сваля бремето от плещите на г-жа Кръстева, няма тежест. Фактът, че досието ѝ е било прочистено, може да означава тъкмо обратното: че властите са искали да опазят бившата си агентка"

 5. 5 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Прави впечатление доверието, с което Троянов се отнася към материалите на ДС . Да, много точна забележка. Хайде отново да се върнем към фактите. В това досие няма нищо написано или подписано от Юлия Кръстева, озвен личната й кореспонденция, която са отваряли и старателно са правили копия.Върхът на всичко е аргументът „досието е прочистено“. Защо, от кого - за президент на България ли се е готвила? Липсата на доказателства като доказателство срещу човека. Какво друго да очакваме, когато работата на паметта попадне в ръцете на ченгета?
  —цитат от коментар 1 на Mатематик


  Колкото и да подскачате била е агент.

 6. 6 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Доста бегло е споменато в статията на Дневник,че Троянов много време се е занимавал с изследване работата на Държавна сигурснот във връзка с книгата си "Власт и съпротива" и е много по-навътре в тази проблематика от един обикновен гражданин.
  Не знам зашо така яростно сайтът защитава Юлия Кръстева - никой не и оспорва професионализма и значимостта и в областта на културата, но....остава това "но". Не може просто случайно някой да фигурира в архивите на ДС, тъпото е, че закъснялите разкрития на досиетат " по лъжичка " водят до изкривяване на истината.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 7. 7 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Хех, досега за едно картонче без абсолютно нищо друго следваше ураган от обвинения "доносник", "ченге", "мръсник", хвърчат агентурни псевдоними (кога истински, кога - въображаеми), и какво ли още не.
  С госпожата явно случаят е друг - първо беше "не е вярно", после "няма доказателства", после "абе смисъла на разкриване на досиетата е друг", после "абе тая комисия по досиетата по-добре да се закрие, кво ще рови неща отпреди 40 години", сега "къф е па тоя, прави някакви изводи и клевети другар......, аааа, пардон, лявата интелектуалка".

  Чудя се на "Дневник" къде е интереса, та толкова напоително и пристрастно ни "информира" за нещо, което я интересува двама читатели, я - не.

  Culus capitem delit
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник се опитва да омаловажи изводите на Илия.
  Ама номерът не минава.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Агентурното минало на "световната интелектуалка", семиотик и лингвист Юлия Кръстева, вече няколко седмици буни духовете във все по-стесняващите се интелектуални среди на все по-опростачващата се съвременна България. Няма да се спирам на фактически марксисткия характер на нейната "философия", нито на съмнителното ѝ влияние върху българската култура след падането на комунизма. Само използвам повода да се опълча "срещу некои лъжи", както се изразяваше на чист правешки диалект др. Тодор Живков. Тези лъжи вече трето десетилетие съпътстват „политически коректното” говорене за досиетата.

  Лъжата за „доброто Първо” е най-голямата лъжа на кадесарите.

  Поради липсата на информация обаче ѝ вярват дори хора, които не са лично заинтересовани от съхраняването на тайната му власт. А тази власт е голяма, защото към Първо главно управление на ДС бяха научно-техническото и външнополитическото разузнаване на комунистическа България. Първо главно създаде т. нар. външнотърговски дружества, които през осемдесетте години на миналия век изнесоха между 3 и 5 милиарда долара от валутния резерв на Народна република България. През 1994 г. Димитър Луджев, бивш вицепремиер в края на 1990 г., описа дори схемата, по която е ставало голямото ограбване: чрез мрежа от 150-160 „тройки” или „петорки”, както наричали външнотърговските дружества на конспиративен език. Групите били финансово подсигурени, ползвали се с голяма свобода на действие в страната и чужбина, и били ръководени от общ център, макар да не поддържали връзка помежду си. Центърът бил оглавяван от Андрей Луканов, чиито първи помощници са били генералите от Първо главно Кирил Величков и Боян Велинов.

  Това е гръбнакът на действащата и сега българска икономическа мафия.

  Това са скачените съдове за изпомпване на националната икономика. Това е Суецкият канал, свързващ Държавна сигурност, официалните държавни структури и западните банки, по който изтече националното богатство на България.

  Освен крадци на едро и дребно обаче, ръководителите и оперативните работници на Първо главно са били и контрабандисти на злато, цигари, алкохол, електроника, наркотици, оръжие. При това не само със знанието, а по заповед и под контрола на висшето партийно и държавно ръководство на Народна република България. На 31 юли 1987 г. бюрото на Министерския съвет взема строго секретното решение № 148 за скритата транзитна търговия. Както всичко в една комунистическа държава, и грабежът е трябвало да бъде централизиран, и решението прави именно това. То постановява „скритата транзитна търговия през НРБ да се извършва само от ДТП "Кинтекс" и представителствата на фирмите на ДТП "Кинтекс" в НРБ.” А какво е „скрита транзитна търговия”? „Скритата транзитна търговия обхваща търговията, извършвана по суша, море и въздух със стоки, поставени под особен международен търговски режим, операции с парични ефективи и ценни книжа, както и стоки с особени качества и високи стойности, за които клиентите-доставчици нямат официално разрешително за преминаване транзит през съседни на България страни и вносно разрешително за страната-получател”, поясняват комунистическите министри.

  Комунистическите ченгета от Първо главно превърнаха страната в база на турската мафия в България,

  По комунистическо време босовете на тази мафия работеха за Държавна сигурност. Те обучаваха международни терористи, снабдяваха с оръжие и фалшиви документи убийци от ранга на Мехмед Али Агджа, осигуряваха им почивката в България. Някои от тях също бяха убийци. Те превърнаха България в ничия земя под контрола на Съветския съюз, чиято 16 република не станахме само защото той не пожела. Те пазеха с нокти и зъби режим, който 39-тото народно събрание през 2000 г. обяви за престъпен. Те защитаваха интересите на Съветския съюз, а не българските национални интереси. Те в крайна сметка загубиха Студената война. Следователно са били или престъпници, или предатели, или некадърници. За кое от тези им ценни качества да ги уважаваме?

  Държавна сигурност не е история.

  Научаването на истината за делата и документите на тези половин милион българи става все по-нужно откогато и да било. През декември 2003 г. в интервю за Би Би Си тогавашният вътрешен министър Георги Петканов, сам стипендиант на Държавна сигурност, обяви, че от работещите в МВР 56 612 служители 2577 човека, тоест 4,5 процента, са работили в Държавна сигурност. 100 000 от 462 –те хиляди агенти на Държавна сигурност все още са действащи – това пък каза заместник-началникът на Шесто управление на Държавна сигурност полк. Цвятко Цветков през февруари 2004 г. в интервю за в. „Стандарт” Излиза, че четири процента от старите офицери сега ръководят новите специални служби, а една четвърт от старите доносници още са им подчинени. Тези откровения повече не се повториха, което не значи, че ситуацията е променена. Поредица от изследвания през годините неизменно показват, че най-голяма част от разкритите служители и сътрудници на ДС в последствие са работили за държавното управление - в народното събрание, министерския съвет и различните министерства. Основната част от тях са дошли от структурите на Държавна сигурност към полицейските управления в страната, както и от Първо главно, Второ главно и Трето управление на ДС. Много от служителите на ДС в страната днес са и в общинската власт. Какво тогава се е променило от 1989 г. насам?

  Всеки, работил за Държавна сигурност, е отговорен за делата ѝ.

  Вината може и да е индивидуална, но отговорността в тоталитарните системи е колективна. Всеки е поел отговорност за сътрудничеството си с ДС и за членството си в БКП, сключвайки определен договор с тях, свързан с поемането на задължения, осигуряващи му определени права. Този договор, писан или не, не е лична работа, защото е сключен с организация, и то за лична облага. Дори в тоталитарното общество никой не е бил длъжен да бъде политик или държавен служител. И ако желае пак да бъде такъв в демократичното общество, трябва да приеме, че миналото му ще бъде внимателно проверено.

  Работилите за Държавна сигурност не се разкайват

  Това са хора с болни честолюбия и тежки комплекси. Те признават, чак след като ги изобличат. Тогава започват да твърдят, че мотивацията им е била благородна, че дейността им е била добра, че са искали да поправят хората, за които са донасяли. Така направи и Юлия Кръстева, а.к.а. Сабина. Тя определи твърдението за агентурното ѝ минало на Комисията по досиетата не само за "смешно и невярно", но и за "оклеветяващо". И допълни, че "някой явно иска да ѝ навреди".

  Всички агенти казват така. Това е защита, а не покаяние. Преди да се покаят, не можем да ми простим и да се помирим."
  К.Манолов

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  Ще го постна пак,защото има полезни идиоти,които рупат ли,рупат. Комунистическа България през 60-те години,(когато ДС е пратило Кръстева във Франция),почти по нищо не се е различавала от днешна Северна Корея! Ето:

  https://www.chitanka.info/text/2898/11 #textstart

 11. 11 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#3] от "Mатематик":

  не можеш да мислиш. сори

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Любопитно

  Един такъв въпрос: След като досието е било "почиствано", защо въобще е оставено? Планирана провокация или...?

 13. 13 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#9] от "objektivist96":

  Тогава започват да твърдят, че мотивацията им е била благородна, че дейността им е била добра, че са искали да поправят хората, за които са донасяли. Така направи и Юлия Кръстева, а.к.а. Сабина. Тя определи твърдението за агентурното ѝ минало на Комисията по досиетата не само за "смешно и невярно", но и за "оклеветяващо". И допълни, че "някой явно иска да ѝ навреди".

  Всички агенти казват така. Това е защита, а не покаяние. Преди да се покаят, не можем да им простим и да се помирим."
  К.Манолов

  100% истина!
  Това трябва да знае всеки българин – честен или не, но само така има сериозен повод да се мисли за миналото, настоящето, бъдещето и какво да правим напред! Приказките – ама аз отвътре ще променя системата – са за малки деца или за 80-те %!

 14. 14 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Оф, айде и този да се изкаже. Много разбирачи и анализатори. Ми мислете малко, бе.

 15. 15 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#3] от "Mатематик":

  ти какво толкова си се загрижил Май има и тво досие в архива на ДС и по всичко изглежда е непрочистено На тая да и се спре пенсията конфискация на имуществото и обществено порицание

  гошо
 16. 16 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 837 Неутрално

  През 1971 г.Шестаците са се правили на много съвестни и работливи пред шефовете на 5-ти отдел на КГБ, но сигурно не са им стигнали възможностите и са прехвърлили следенето на Първо.
  След влизането на България в ЕС, медиите се превзеха, засили се контролът върху неудобните с режима и интелигрнцията. Ясно е, че Шесто просто е преиюенувано на Пеевски и ръководи институциите под това име. Пеевски ръководи и контрабандата. Пеевски си нареди на възлови места недосегаеми Лафки. Пеевски контрошира финансите от Европа и държавата. Пеевски пише закони...
  Как и защо Шестаците обединиха всички управления на ДСи по какъв начин държат на къса каишка политиците и шефовете на многобройните институции? Кой и с какво ги плаши?
  Илия Павлов - убит!
  Андрей Луканов -убит!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8052 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Не и за тези, които са били част от системата.

 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Пробвал съм да чета Юлия Кръстева и признавам, че не разбрах всичко, но поне е очевидно, че е много умен човек.
  А ченгетата са тъпи и тъпи ще си останат. Това е аксиома. Всеки слух за тайни сбирки на умни ченгета, които знаят всичко и разбират нещата, преди да са се случили, са въздух под налягане (от боб, мисля). Това важи и за комунистите, и за библиотекарите, и за ЦвЦв. Затова някак не вярвам, че Юлия Кръстева е била Ширлиц, пишещ умни книги, за да си изгради легенда, докато всъщност пише доноси през работно време.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Но в онзи ден вървях по улиците на София и си мислех какво точно беше Сталин за нас. Спомнях си разказите на роднините ми за масовите нощни разстрели край Перник и за полуживи трупове, заровени в запуснатите вентилационни шахти на пернишките мини, за джиповете на Държавна сигурност, които кръстосваха нощем страната и като съвременни вампири всяваха ужас у всекиго, спомних си пребитите в лявото крило на Централния затвор мои приятели, за безспирните процеси в четирите зали на последния етаж на Съдебната палата, където се издаваха смъртни присъди, за мои съученици и колеги от университета, които стояха в ледени карцери в Белене. Спомнях си за целия този убийствен, варварски, мръсен и подъл поход на омразните нашественици и шепа наши продажници срещу цял народ. Сталин беше този, който превърна нашата България в добре организиран съветски затвор. Сталин беше този, който прогони завинаги щастливото предчувствие, безгрижието и волността на моето поколение, който отрови нашето бъдеще и ни направи роби на най-примитивен и брутален феодализъм.

  Георги Марков
  Задочни репортажи за България

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  До коментар [#18] от "espresso":

  Бъркате нещо! Ченгетата,разузнаването,в случая ДС,нямат за цел "да разбират нещата преди да са се случили",както казвате. Това е работа на Лидерът на държавата и неговите хора. ДС и полицията само изпълняват техните насоки и заповеди. Например,в началото на 60-те години комунистическите вождове в СССР и България все още са мислели,че могат да предизвикат революционни анти-капиталистически брожения на Запад и конкретно във Франция,и съответно са дали заповеди на тайните служби да подготвят "почвата" за тях. И са вербували Кръстева точно за тази задача.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8851 Неутрално

  75% от досиетата са прочиствани. Това на Юлия Кръстева очевидно не прави изключения (преномерирането ан страниците, непълнотата, рефереирането към други документи). Каква е причината - мисля, че е ясна - решено е, че тя е била и остава важен агент...
  В случая смятам позицията на Илия Троянов за по-релевантна без да обвинявам или оправдавам Юлия Кръстева. Тя очевидно не става за Джордано Бруно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4496 Гневно

  Властта у нас по принцип е много нежна към всички агенти на ДС!И със сигурност това е така ,защото най-редовно на висши управленски позиции има агенти на ДС/не казвам бивши ,защото всичките тези доносници-боклуци са такива до живот/

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 3453 Весело

  Леле, леле - ама то Матросов не е застанал така на амбразурата, както тука са скокнали нашите "журналисти". Че Юлия Кръстева е била агент е абсолютно сигурно. И то не на ДС (те явно само са я вербували), а на КГБ и фактът че Путя не вади досиетата от там е единственото, което спасява много "интелектуалци" от онова време. Както бегло е засегнал един колега по-горе, краят на 60-те е последният етап в историята, когато марксистите по света смятат, че е възможно не само да се стигне до "пролетарска революция", ами тя си е направо близка. Най-вече заради масовите социални протести на младите бейби-буумъри, които се чувстват измамени и оставени без бъдеще. В това буквално са вярвали и всички в СССР, съответно са мобилизирали всички налични ресурси за здрава пропаганда на Запад. Кръстева вероятно е доносничила само в началото и вероятно незначително (едва ли невъзвращенците са били балами да се отпускат пред човек с легална виза, на когото са разрешили да се ожени за чужденец и да си ходи до България и обратно колкото си иска, че и родителите си да взема на гости). Основното е било марксистката и пропаганда в хора на Маркузе, Дерида, Сартър, Адорно и други такива хубавци, които искаха да видят как СССР сгазва Запада. То и за тия "интелектуалци" кой знае какво ще излезе, ако някой добара архивите на КГБ.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не мога да добавя кой знае какво към обраслия със съмнения образ на агент Сабина. Направи ми впечатление фриволната ѝ и настойчива физическа близост с мъже от високите етажи на секретните бг продукти на окупационните съветски служби. Може да си е въобразявала, че ги баламосва, но със сигурност ги е използвала за лично облагодетелстване. Вероятно е парадирала в мао-марксо-левичарските среди на евроотпадъци със секретни контакти.
  Майната ѝ.

  Това което истински ме изумява и възмущава е, че обществото ни не проявява никакво съчувствие, солидарност и реабилитиращо уважение към съсипаните съдби и животи на жертвите на доноси, разследване на съпротива срещу съветския режим и местните му креатури. Как говорителите на обществото ни веднъж не подложиха на публично осъждане и унижение хилядите агенти-вербовчици, началниците им, съветските началници на тази човеконенавистна пирамида, пъклените им планове към конкретни лица, семейства, съсловия и т.н. "врагове на народа".


  Как веднъж не прочетох:
  ст.лейтенант Петър Найденов Незнакомов - в периода от...до...г. вербувал следните 23-ма агента, изброяват се с наличните данни.
  Така сформираната престъпна група е опустошила живота на следните почтени български граждани, изброяват се с наличните данни при тяхно съгласие. България изразява своето огромно уважение към пострадалите лица и предлага имуществена компенсация във вид на....(каквото се прецени за целесъобразно).

  Ние не сме солидарни с пострадалите. Ние тайничко завиждаме на ония тарикати от съветската държавна сигурност, които са успели да откраднат средства и надхитрят историята. Срамота!

  Navigare Necesse Est
 25. 25 Профил на Valeri Ivanov
  Valeri Ivanov
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alexander97":

  До коментар [#9] ... само така има сериозен повод да се мисли за миналото, настоящето, бъдещето и какво да правим напред! Приказките – ама аз отвътре ще променя системата – са за малки деца или за 80-те %!
  —цитат от коментар 13 на Alexander97

  +++ Абсолютно вярно!

 26. 26 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Един такъв въпрос: След като досието е било "почиствано", защо въобще е оставено? Планирана провокация или...?
  —цитат от коментар 12 на daskal1


  Даже и да си прост даскал, би трябвало да се сетиш, че един ученик може да си прочисти бележника, да открадне дневника, ама въобще да си изтрие досието и никой да не може да разбере, че е учил в училището, не може.

 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  "Дневник" копае дъното. Коментира отбрани пасажи от текст, който редакторите нямат смелост да публикуват. И ние тук трябва да кажем "не сме чели есето на Троянов, но го осъждаме". Ех, колко мъка се изцежда от тази медия!

  P.S. И не е вярно, че в прочистеното досие няма ръкописни свидетелства от баба. Макар и доста прочистено, в т.ч. и преномерирано, досието съдържа ръкописна картичка от нея, в която тя кодирано съобщава кога ще се обади за среща. Има и писмо, написано на машина на френски език, относно проблемите от битов характер, касаещи посещенията на родителите й.

  Отгоре на всичко имаме и доклад на жив свидетел - Владимир Костов ("Кръстев"), за среща със "Събина", където тя го уверява в лоялността си към Партията.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  До коментар [#18] от "espresso":''Пробвал съм да чета Юлия Кръстева и признавам, че не разбрах всичко, но поне е очевидно, че е много умен човек.''

  По кои признаци по-точно е ''очевидно'', че Кръстева е ''много умен човек''? По това, че писанията и' са трудни за разбиране ли?

 29. 29 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Левите 'телектуалци са зло. Така че съм доволен.

 30. 30 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За преводача Л. Илиев вече излезе и официална информация на комисията - не е вече само на поезията на Пламен Дойнов. Отговорът е същия - набеден съм. Може да имат инструктаж как да действат в този случай. А може просто като овцете - една изблеяла и всичките след нея.

 31. 31 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "princess_x":

  По кои признаци по-точно е ''очевидно'', че Кръстева е ''много умен човек''? По това, че писанията и' са трудни за разбиране ли?

  Точно тоя въпрос би трябвало да си зададе всеки умен и образоаван човек. Когато някой иска да сподели с другите, той се старае да изчисти мисълта си до такава степен, че всеки що годе умен човек да го разбере. За това се иска познание на материята и голямо умение. Щом обаче това липсва на госпожата, налага се първата мисъл за голия цар, на когото всички ръкопляскали, че е облечен в чудесни дрехи. Защото когато и колеги, познаващи материята, говорят, че тя е трудночетяща, какво друго да мислим. Но така беше и с Лакан, когото в последния му период, никой не разбираше, и на когото всеки, който искаше да мине за много интрелектуален, ръкопляскаше, Намирисва на един вид масова истерия. Това за творчеството, което едва ли ще остави големи следи в психоанализата, когато обикновеният психолог се бори всеотдайно за психическото здраве на обикновения си пациент, всеки божи ден и без големи високопарни фрази и далеч от фанатзмите на Ю К и подобните и.
  Що се отнася до политическите и възгледи, беше за всички познаващи тая среда ясно, че тя се движеше в мао - гошистки среди на френските левичари, тя, която знаеше много добре какво означава това. За България не говореше никога. Беше против Пражката пролет, но против нея бяха всички леви на Запад. Леви, живеещи на дясно и в богатите квартали на Париж.Само това по себе си е достатчъно да те отврати. Сега имала досие, нищо чудно, отрича, нищо чудно, въобще нищо чудно. Само дето цяло интелектуално поколение в нейната страна беше пожертвано. Но и това не очудва никого. Така върви светът .

 32. 32 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#31] от "danea":

  По принцип няма проблем, ако изказът е по-сложен; въпросът е какво ще остане, когато се редуцира до основната идея и смисъл. Още по-сложен става проблемът, когато работата, написана на супер-непробиваем интелектуален жаргон, се окаже основана на не съвсем научни или логични основи; когато се носи в разредения въздух на псевдо-научни теории. За съжаление младите хора, които се захващат с хуманитарните дисциплини, неминуемо ще бъдат подложени на основно промиване на мозъците с подобни теории и тъй като това е една затворена и самоподхранваща се система, те обикновено нямат възможност да погледнат на тях (теориите) от друга гледна точка, най-вече от позициите на реалната наука. И така ''новите дрехи на царя'' никога няма да могат да бъдат разпознати. Да не говорим колко есета, реферати, дисертации, книги са базирани на въпросните ''нови дрехи''; колко често са цитирани и послужили за изграждането на аргументи и тези, на нови теории - кой би бил заинтересован да разкрие действителната им стойност или по-скоро липсата и'? Никой.

 33. 33 Профил на danea
  danea
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#32] от "princess_x":

  За жалост, така е.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK