Над половината от първите получатели на втора пенсия ще вземат до 30 лв.

Над половината от първите получатели на втора пенсия ще вземат до 30 лв.

© Георги КожухаровНад половината от бъдещите пенсионери, които ще имат право на втора пенсия, ще получават под 30 лв. от частния пенсионен фонд, в който са осигурени, а други 15 на сто ще получават между 30 и 50 лв. Това сочат разчети на Министерството на финансите, заложени в проект за Концепция за регламентиране на фазата на изплащане от Допълнителното задължително пенсионно осигуряване, публикувана за обществено обсъждане.


Според законодателството първите пенсионери с право на втора пенсия ще се появят в края на 2021 г., когато част от родените през 1960 г. жени ще навършат определената в Кодекса за социално осигуряване пенсионна възраст. По-значителен приток на пенсионери с право на втора пенсия се очаква след 2024 г., когато и родените през 1960 г. мъже ще навършат законоустановената пенсионна възраст.


Причина за толкова ниските стойности е фактът, че 70% от родените между 1 януари 1960 г. и 1 януари 1965 г. (първите пет години, за които се прилага осигуряването във втория стълб) са плащали осигурителни вноски върху доходи под средния осигурителен доход за страната. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските в универсален пенсионен фонд (УПФ), а за някои лица дори липсват такива. Средната спестена за всеки от тях сума е едва 3637.38 лв. от 2002 г. досега.
Едва 20% от първите пенсионери ще могат да разчитат на втора пенсия в размер между 50 и 100 лв., което представлява между 25% и 50% от настоящия размер на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са осигурени лица, които към края на 2017 г. имат натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 лв. и 10 000 лв.


Само всеки десети от пенсиониращите се в първите години ще може да разчита на пожизнена пенсия от УПФ с размер по-висок от 100 лв. (или между 50% и 150% от настоящия размер на минималната пенсия).


Отделно от това частта от пенсията, изплащана от Националния осигурителен институт (НОИ) за осигурените във втория стълб ще бъде намалена с между 18% и 21%, ако излизат в пенсия в годините 2021 - 2037. Причината е, че за разлика от осигурените само в НОИ (държавното обществено осигуряване), те са превеждали част от вноската си в УПФ.


В документа се напомня, че сегашното законодателство е в противоречие с принципите на допълнителното пенсионно осигуряване, защото допуска едновременно втората пенсия да се изплаща пожизнено и да се наследява. За да избегне това, министерството предлага за хората, които искат да получават втора пенсия пожизнено, индивидуалната им партида да се закрива с пенсионирането, а парите да влизат в общ пул без право на наследяване.


Друг вариант дава възможност на наследниците да имат право да наследят остатъка. Това ще става, ако пенсионерът предпочете пожизнена пенсия с гарантиран срок на изплащане (5, 10, 15 години) и почине преди изтичането му. Ако преживее този период обаче, наследниците няма да получават нищо.


Министерството предлага също така да се въведе "праг на същественост" за минималния размер на месечната пожизнена пенсия, изплащана от УПФ, който да е 20% от минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от общественото осигуряване. За тези, чиито спестявания в УПФ са по-малки от този праг, се дава възможност за избор на какъв период да го получават така, че общата сума да не е под 20% от минималния осигурителен доход.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  30 лева..... загрявате ли защо хората, които не се осигуряват са много и стават все повече???

 2. 2 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 759 Неутрално

  нормално, като си взимал (осигурявал си се) на минимална заплата 30 години колко да получиш като пенсия....

 3. 3 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Защо статията е илюстрирана с табелка, на която пише Национален осигурителен институт, а не Български футболен съюз?

 4. 4 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това е защото са се осигурявали на много ниска заплата и няма нищо общо с настоящето правителсто или предишните. Говорете си с шефовете и се разберете с тях.

 5. 5 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 1013 Весело

  Аз се осигурявам за 3-та пенсия. 5лв всеки ден пускам в едно куче касичка:))

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Разчетите" могат много неща да говорят, но до 2021-а я камилата, я камиларят...

 7. 7 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  За 1 ден стигат.
  С основната пенсия още 11 дни.
  А останалите 18?

 8. 8 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Гневно

  Даже и толкова няма да има - частните пенсионни фондове правят необходимото винаги да са "на нула" или със символична печалба, докато истинската печалба от парите ни отива за хонорари, консултации, офиси, автомобили, "семинари" на екзотични местенца с тропически климат и прочие трудови делници......

  Знанието е сила, информацията - власт
 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5293 Неутрално

  До коментар [#8] от "pag":

  +++++++++++++++++++++++++++++++

  И имат много малко ликвидни активи до 3 години, т.е ще са безкрайно затруднени за кешови пари

 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Дневник, можете ли да намерите информация за нещо!
  Какъв процент (брой) българи никога няма да получат пенсия поради липса на осигурителен стаж. Би било интересно.

 11. 11 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Много хора не обичат, не искат и разбира се в някои случаи и реално не могат да помислят за старините си.
  когато това са беднии необразовани хора, да ги разбереш и в рамките на възможното да им се помогне.
  Но когато умни, образовани и в много случаи хора с добри доходи ( певци, артисти, хора на свободни професии, самоосигуряващи се ) се правят на андрешковци и не се или се осигуряват върхи минимални доходи, няма какво да се жалят посе, че пенсиите им били малки.
  Парите не растат по дърветата и каквото си постелеш, на такова ще лежиш.

 12. 12 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  Внасям си парички в мои си сметки, в чужди банки, а не български, не се изкушавам да ги харча сега и в един момент като гледам, ще се окажа в по-изгодна позиция от много от спестителите в разни измислени фондове. Както каза някой по-горе човек трябва да помисли за себе си, докато е млад и овреме, на стари години иначе само ще се жалваш и псуваш системата/ите. А в днешно време не е като да няма информация къде и какво можеш да направиш със спестените си пари, ама пусти мързел и финансова неграмотност... Да не забравяме все пак и възможността да спестяваш, при положение, че парите, с които разполагаш месечно не стигат за нормален живот за голяма част от хората на тая територия...

 13. 13 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нормално е тези, които са се осигурявали на малки заплати, имат прекъсвания в стажа и са натрупали малко пари за втора пенсия, да получават и малки пенсии. Все пак това е индивидуална партида. Колкото си сложил, толкова ще вземеш. Всъщност може и повече да вземат във времето, ако се осигуряват пожизнено.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7562 Неутрално

  Отсега подготвят младите хора, че ще имат проблем с пенсиите им.

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Ами това беше ясно и преди. Само никой не искаше да го каже (освен Любомир Христов). Въпросът е друг. За осигурителната част от пенсията има бюджетни доплащания, докато за капиталовата има отчисления за управления (напълно неоснователно високи при липсата на разнообразие в инвестициите). Затова и капиталовата ще бъде доста по-ниска спрямо чисто осигурителната.
  За тези, които почват работа сега капиталовата е за предпочитане. За всички други осигурителната е за предпочитане.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 16 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 975 Гневно

  Всъщност втората "доброволна" пенсия е поредното стригане на стадото, голяма част от парите са в токсични активи и когато трябва да се плащат по големи суми (след няколко години) нищо чудно да станем свидетели и на масов фалит на фондове

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Главаната причина е, че ДЗПО остана на ниво мижавите 5% , а през 2000 година беше заложено в нормативните документи вноската за ДЗПО постепенно да стане 50% до 2006 г и осатналите 50% в НОИ. Само че мутрите от властта били те червени и сини комуняги не допуснаха потокът пари да се отклони от глобалната им кочинка НОИ , където властта може да си бърка безнаказано за каквото си иска. Нямаше да могат да бъркат в частните фондове с висок процент ДЗПО. И никакви реформи в пенсионното осигуряване от комунистически тип не се случиха. Така символични вноски -символични пенсии. Последните тиквеници даже се опитаха да сложат ръка и на тези мизерни вноски с мотива - ето виждате ли какви малки пенсии ще получите от частните фондове- те са лоши , елате си при нашата държавна кочинка НОИ , а всъщност целия този мизерен спектакъл беше организиран точно от тях с бламирането на % ДЗПО с десетилетия.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4292 Неутрално

  Жалка работа!Нищо хубаво не чака бъдещите пенсионери у нас.

 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  ++++ Абсолютно вярно.
  Гледам по-горе сравняват пенсията от НОИ с ДЗПО!!! Едното е 5% вноска в ДЗПО а в НОИ е 18% и това е за време от 2002 в ДЗПО и от 01.01.997 в НОИ и как и да ги смятат по-горе няма 30 години а на тези дето 2021 ще се пенсионират половината им стаж е до 31.12.1996 година.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Когато събереш пенсията от НОИ - ДОО с тази от ДЗПО в УПФ и ако имаш категория труд пенсията от ППФ тогава ще си с пълна пенсия а първите дето ще вземат нямат пълен цикъл от започването на стажа до приключването защото са започнали работа през 1980 година и сага до 31.12.1996 г. да си дирят осигуровките от Позитано 20 - БСП - БКП а в по-ново време от милиционерите от ГЕРБ - БКП 2.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Много шум за нищо - няма достатъчно пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2279 Весело

  Тези скромни средства в инвестиционен фонд да ги бяха сложили та повече доходност щяха да им донесат от ДЗПО-то...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK