Съдът освободи срещу подписка търсения от САЩ българин (допълнена)

Съдът освободи срещу подписка търсения от САЩ българин (допълнена)

© Спас СпасовОкръжният съд в Добрич освободи от ареста 29-годишния Желяз Андреев, който е издирван със заповед за арест от САЩ. Наложената му мярка за неотклонение - докато тече производството по екстрадиция, е подписка. Определението на съда подлежи на протест в тридневен срок.


През това време Андреев може да бъде на свобода, което му бе обяснено от съда. Прокуратурата ще протестира съдебното определение.


Той е търсен от САЩ във връзка с водено разследване от властите във Флорида срещу 11 души
по обвинения, че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия.


Петима от тях - Желяз Андреев, Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев, са българи. Те са работили в кол-център в София, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии, за които американските власти твърдят, че са свързани с терористична дейност. За случаят стана известно през март 2017 г., когато прокуратурата в Маями задържа братята Али и Араш Каби и тяхната сестра Марджан. Повече за разследването и кой е Желяз Андреев четете тук.


Желяз Андреев при произнасянето на съда в Добрич за налатгане на най-леката мярка за неотклонение - подписка

© Спас Спасов

Желяз Андреев при произнасянето на съда в Добрич за налатгане на най-леката мярка за неотклонение - подписка


В повдигнатите обвинения срещу Желяз Андреев се твърди, че между септември 2013г. и юни 2015г., в качеството си на служител на позиционирана в София българска компания, представлявана от ирански гражданин, Андреев е участвал в конспирация с други непосочени лица. Тяхната цел била снабдяването на Сирийските арабски авиолинии/SAA/ със самолетни части и оборудване, определени като стоки с двойна употреба, от доставчици в САЩ, въпреки установената с федерален закон забрана за експорт и реекспорт на стоки и технологии с национален произход до определени дестинации, в т.ч. Сирийската арабска република. Според обвинението извършителите осъществявали доставките чрез съставяне на документи с невярно съдържание, укриващи действителните характеристики и страната получател на стоките.


След като обсъди приложените мателиали по делото, становищата и доводите на страните, Окръжен съд в Добрич изрази


резерви по отношение на твърденията на прокуратурата,


че вменените от американските власти деяния имат аналози в българския Наказателен кдекс като престъпления, свързани с нарушение на ембаргов режим и контрабанда.


Съдът коментира още, че обвинението не е посочило действащия на територията на ЕС и България ограничителен режим за доставка в Сирия на стоките, предмет на посочените сделки.


"От друга страна работата на Андреев във въпросната българска фирма е имала изцяло обслужващ - технически характер, поради което с действията си лицето не е могло да предизвика каквато и да било част от инкриминирания престъпен резултат", се посочва в мотивите на Окръжният съд в Добрич.


В тях е записано още, че обвиненията срещу Андреев са били повдигнати на 21 октомври 2016г. посредством обвинителен акт, внесен в Районния федерален съд на САЩ за Южния район на Флорида, а издирването с червен бюлетин на Интерпол е от е едва от 30 март т.г. За период от почти две години


не е била използвана нито една от международно приетите форми на издирване


и уведомяване за започналото наказателно преследване. Тези обстоятелства според съда дават достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането, както е посочено в двустранния договор между България и САЩ.


Майката и бащта на Андреев при произнасянето на съда днес

© Спас Спасов

Майката и бащта на Андреев при произнасянето на съда днес


Пак според мотивите на съда опасността Андреев да се укрие или да извърши престъпление до депозиране на искането за екстрадиция е изключително ниска. Той е с висше образование, неосъждан, с постоянен адрес в Добрич и настоящ в София .Има постоянна работа по трудов договор, няма данни да е напускал страната, или регистрирани противообществени прояви. За започналото разследване на американските власти е разбрал преди повече от година и като добросъвестен гражданин на страната е изчакал добросъвестно предприемането на правни действия спрямо него.


"Особено съществен е и фактът, че разбирайки за предприетото от полицейските органи издирване,


доброволно и без да е бил призован Андреев се е явил лично в Първо РУП-Добрич,


за да окаже съдействие по случая" посочва съдът в мотивите си за налагане на най-леката мярка за неоткронение - подписка.


Съдът прецени също, че задържането на Андреев под стража би довело до напълно неоправдано ограничаване на гражданските му права и по тази причина мярката за неотклонение "подписка" е адекватна и достатъчна да гарантира участието му в процедурата по екстрадиране.


Това определение на съда може да бъде обжалвано пред Апелативния съд във Варна в тридневен срок от днес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK