Премиерът нареди на Външно министерство да започне консултации със САЩ за Желяз Андреев

Премиерът нареди на Външно министерство да започне консултации със САЩ за Желяз Андреев

© Анелия НиколоваМинистерството на външните работи започва консултации с правителството на САЩ за екстрадицията на Желяз Андреев, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Това става няколко часа след като 29-годишният мъж съобщи, че повече от година не е получил съдействие от институциите.


Желяз Андреев е сред 11 обвиняеми че са нарушили ембаргото за търговия със Сирия, като петима от тях са българи.


По разпореждане на премиера министерството е предприело спешни действия за изясняване на всички обстоятелства около случая, се казва в съобщението. По указания на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева зам.-министър Юрий Щерк е поканил на среща американския посланик в София Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал спешно да бъде приет от заместник помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър.
Екстрадицията на български граждани за САЩ се регулират от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест и от Договора за екстрадиция между правителствата на Република България и САЩ, ратифициран на 23 април 2008 година, влязъл в сила на 21 май 2009 г.


Конкретното искане за екстрадиция на Желяз Андреев е постъпило във Върховната касационна прокуратура по линия на международното полицейско сътрудничество. МВнР припомня, че решението за екстрадиция е от компетенциите на съдебната власт.


Външното министерство ще поиска консултации между Департамента по правосъдие на САЩ и Министерството на правосъдието на Република България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK