НАП се готви да съкрати над 300 души

НАП се готви да съкрати над 300 души

© Цветелина Белутова, КапиталНационалната агенция за приходите (НАП) възнамерява да съкрати над 300 души, работещи сега в звеното за оперативен контрол. За това съобщи федералният секретар на федерацията "Търговия, услуги, контролни органи и туризъм" към КТ "Подкрепа" Николай Наков.


В понеделник - 16 април, синдикатът организира протестно шествие срещу обявената във сайта за вътрешна комуникация на НАП мярка, мотивирано с желание за повишаване на прозрачността и ефективността.


Предвидено за съкращение е цялото звено "Оперативен контрол" по данни на синдиката, който си обяснява действията на ръководството на НАП с повдигнатите в края на март обвинения срещу 11 служители за подкупи и пране на пари. Според синдикалистите обаче така се хвърля петно върху репутацията на всички, предвидени за съкращения, без до този момент вината на който и да е от тях да е доказана.
Наков съобщи, че планът за структурни промени в агенцията не е бил съгласуван със синдикатите, въпреки че по Закона за държавния служител това е трябвало да стане.


След като синдикалистите са писали до премиера Бойко Борисов, те са поканени във вторник на Съвет за социално партньорство от изпълнителния директор на НАП. Синдикатите са възмутени и от това, че докато се обявяват съкращения, други структури на агенцията отчитат текучество и недостиг на кадри. Наков даде пример със Софийската дирекция "Контрол", където заради постоянните напускания и липса на кандидати за свободните работни места се командироват служители от отдел "Големи данъкоплатци" и така се оголва и това звено.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Предвидено за съкращение е цялото звено "Оперативен контрол"
  _________________
  Става въпрос пълно уволнение за издънилото се звено което упорито рекетира и тормози дребния и среден бизнес за да се отваря по-голяма ниша за корпорации от търговската окупация на България!
  Според аналитици малките камъни може да бутнат каруцата!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Заедно със съкращението да започнат ревизии на служителите. Тези са като митничарите.

 3. 3 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Точно така-мачкай хората. Шок и ужас му е майката, да може Делян да действа спокойно. Застреляният данъчен не е умрял, а скрит някъде.

 4. 4 Профил на vanillaeyes
  vanillaeyes
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Па като има корумпирани служители - няма ли полиция, прокуратура, боркор, моркор.
  Сега ще налеят цялата власт във Фискален контрол, където никога ама абсолютно никога не се е чувало за корупция и какво - куче влаче рейс

 5. 5 Профил на pbs
  pbs
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Ехооо 300,000 души трябва да е грешно число?!?

 6. 6 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Малко са. Колко фирми затриха тия изроди, начело с Бузко. А за ненормалната дан. с-ма и дума не се казва. А синдикатите да си налягат парцалите, щото народ не остана, а корумпираните органи не им мърдат бройката.
  ОСТАВКА

 7. 7 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всички да ги съкратят

  Ама не това ме впечатли, а че Подкрепа има подразделение в това ведомство.
  Егати синдиката.

  властта ражда паразити
 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#3] от "cintaksis":

  Нима в НАП има хора?

  властта ражда паразити
 9. 9 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Ако НАП може да съкрати толкова хора, значи останалите министерства и агенции могат да съкратят поне два пъти по толкова!

 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Половината от държавната администрация трябва да отиде на борсата. Така бизнесът в България няма да се налага да внася работна ръка отвън.

 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6856 Неутрално

  Колко ли служители от тези триста реално и съвестно работят според задълженията си

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 292 Неутрално

  НАП е ефективна само, ако трябва да вземе от мен пари. Не са събрали нищо от лукойл. Не 300, а всичките са за съкращаване.

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3367 Неутрално

  До коментар [#9] от "m_style":

  Хм-м-м-м...! Само МВР в София може да съкрати поне 1000 калпака и никой няма да усети...! :)
  Държавната администрация има много слабости и проблеми. Единия от тях е, че на места, където има много работа и отговорности, има малко хора с ниски възнаграждения. Съответно има и много сладки местенца, с дебели заплати и за работа никой не ги търси... :)

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Ха-ха-ха. Да отиват сега да работят частно, да видат как се изкарват пари в частния сектор ....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 15. 15 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 510 Неутрално

  При мен в Германия има срокове за уволнение, както от моя страна, така и от работодателя. Аз съм уволнявал два пъти работдателя(третия път безсрочно, понеже ми каза, че не плаща за мен данъци при немската държава), но не съм се възползвал от защитата за уволнение, да си кърша ръцете. Работил съм в защитеният срок от 2 седмици нормално, както и преди. Бях наясно, и си гледам моите интереси, както и тези на работодателя. Не ми беше лесно да го напусна, но беше наложително, не искаше да ме поеме от посредническата фирма в своята, където щях да получавам повече заплата. Затова нямам всеобщо желание да работя в посредническа фирма. Ако трябва работя там, не повече от 6 месеца. Дори на работа, където без посредническа фирма е по-зле платено от посредническа, предпочитам без посредническа, на по-ниска заплата, при директно към фирмата, имам мотивация да работя към тази фирма. Досега при 22 години работа имам към 1 година работа към посредническа фирма, нямам мотивация да работя.

  Es muß Geld fließen!
 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Спомням си една обява за търсене на данъчни инспектори към Националната агенция за приходи в града ХХ, заплата им беше 2006 г. към 186 лв.Винаги съм си мислел, да си на държавна работа, значи да си по-добре платен от на частното в България.И на частно в един компютърен клуб да наблюдавам компютрите същата заплата:186 лв.Както за висшист, така и за среднист.
  Един немец в Марица Изток 2 ми предложи, като се убеди тогава в познанията по немски, по 2 лв/час, но беше измъчена заплата, каза ми, че не е било толкова много да ми плаща нормално за българският работен пазар.. При 160 часа на месец, щях да получавам 320 лв.Щеше да е нето.Транспорта до месторабота и обратно трябваше сам да си го поемам. Работата трябваше да започне след месец.

  След месец ми се обажда секретарката, мога да започна работа. Казах и, че съм в Германия в една немска строителна фирма на 10,50€/час, и нямам намерение да се връщам обратно в България.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Нали ще извършваме вече уж нещата по електронен път. Значи ще има нужда от съкращения. Отивам вчера до НАП с въпрос дали аз трябва да подавам декларация за доходите. Служителката гледа документите ми, гледа ... и казва : "Ами по-добре подайте". Това отговор ли е от грамотен служител? Тя не знае, ама не й се ще да пита и някоя от десетките си колежки.

  malart.blog.bg
 18. 18 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#14] от "Dr_Doolittle":

  Точно тези би трябвало да нямат проблеми - всичките би трябвало да са добри счетоводители!

 19. 19 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Само всеобща генерална стачка може да разклати статуквото.
  Лекари, сестри, учители, надзиратели, полицаи, данъчни - всички трябва да се вдигнат, за да изградим наново държавата си.

 20. 20 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 510 Неутрално

  "Верди" е немският синдикат, членският внос струва като безработен към 0,5% от обезщетението за безработица, иначе 1,0% от нетното заплащане.
  Мисля скоро да им стана член. един от 2,8 млн немци

  Es muß Geld fließen!
 21. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Преди работех в едно заведедение за хранене, идваха едни от НАП, да обядват там (наоколо имаше доста складове и от сорта). Мъж и жена, мъжът беше 175, 40 кг, с очила, на около 33-35г. винаги се държеше супер нагло и правеше персонала на идиоти, само защото се разхождаше с бач на НАП. Дано и тоя кенеф го изгонят от работа, а ако случайно чете това, да знае, че не съм го бил, само защото съм бил на работа в конкретния обект.

  На по-предната ми работа, отново с един "данъчен", вероятно на държавна работа, още от периода му като семе в левия тестикул, без никаква причина ме заплашваше с данъчна проверка, на което му казах - няма проблем, само да знаете, че камерите записват и звук, а в момента злоупотребявате със служебно положение. Изниза се като насран и повече не се върна.

 22. 22 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#19] от "solange":

  Генерална стачка на всички държавни служители...
  Добре звучи. Ама от кого ще вземете? На нас в частния сектор ни омръзна да ни дерат безогледно. От 1991 г. имам производство и търговия, и твърдо съм решил на 01.12. тази година да връча предизвестията за съкращение на целия персонал. Да видя от кого ще вземат тогава. Две години поред планови проверки за производителите в нашия бранш. Ние сме няколко души в града, занимаващи се с производство и точно с нас се занимават. Нищо не ми направиха, всичко си беше в ред, данъчните бяха добронамерени и коректни,но тормозът не се трае. Кой и защо праща тези хора при нас- платилите всичко до стотинка и към работници, и към държава винаги навреме? Ще си чета книжките, ще си свиря булериите на китарата, а стачкуващите държавни чиновници да търсят някой друг да внася пари за държавни нужди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK