ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Валери Симеонов уверява, че няма да се разрешат заведения само за пушачи

Валери Симеонов уверява, че няма да се разрешат заведения само за пушачи

© Николай ДойчиновБизнесът няма да има право да прави заведения само за пушачи, а тютюнопушенето ще е разрешено в части от хотели, барове, кораби и стадиони. Това гласи новият проектозакон на Национален фронт за спасение на България, цитиран от Валери Симеонов в интервю за "24 часа".


В изготвените промени в Закона за здравето се предвиждат двойни глоби за нарушителите. Най-малките се повишават до 1000, а при повторно нарушение - до 2 хил. лв.


Едноличните търговци ще бъдат санкционирани до 3 хил. лв. за първо нарушение и до 5 хил. лв. за второ. А за юридическите ще има глоба до 20 хил. лв., при положение че сега тя е до 5 хил. лв. за първо и 10 хил. лв. за всяко следващо нарушение.
"Не връщаме стария ред отпреди 1 юни 2012 г., защото преди на всеки собственик на заведение до 50 места се разрешаваше да избира дали в него да се пуши или не", коментира Валери Симеонов. Той обясни, че с проектозакона на НФСБ всички са "изначално за непушачи", а ако бизнесът прецени, може да обособи част от него, като покрие всички вентилационни указания и "херметически врати", които ще са описани в специална наредба към закона. "Нощните барове също ще са задължителна територия без цигарен дим освен части, оборудвани според норматива", разясни Симеонов.


"Голяма част от собствениците на заведения вече инвестираха немалко във вентилационна техника и отопление. Тези, които занапред ще обособят места за пушачи, ще трябва да покрият всички технически изисквания в наредбата - дебита вентилиран въздух и херметизираните врати към останалата част на заведението", аргументира се вицепремиерът.


"В основата забраната за пушене се запазва навсякъде, но се дава възможност на бизнеса да прецени дали да оборудва и местенце за пушачи."


Предвижда се и промяна в режима за пушене на стадионите. За разлика отпреди години занапред ще може да се пуши не на целия стадион, а в обособена част от него. Зоната с цигарен дим ще е гъвкава и ще може да се разширява при наличието на повече запалянковци пушачи", уточни още вицепремиерът. По летните кина и театри обаче тютюневите изделия остават забранени.


"Навсякъде по света по летища и кораби в момента има зони за пушачи. Само ние се пишем по-големи католици от папата", мотивира Симеонов предложението. Макар самият той, когато го обяви за първи път, да призна, че контролът по закона не е добър.


"От мен ако зависи, ще започна проверките от парламента." Той обяви, че дори Народното събрание - органът, изковал закона, го потъпквал. Окадиха ми душата 2 години в предишното Народно събрание", сподели още Симеонов. Според него е достатъчно в НС да се обособи едно помещение за всички, които искат да димят, а не като сега да се пуши буквално във всяка парламентарна група.


Подобна практика няма да е нова за Европа. Преди дни двете камари на австрийския парламент приеха възможност в заведенията да има плътно изолирани зони за пушачи. "Найлоновите тротоари из България са отвратителна демонстрация на потъпкването на закона", гневен е Симеонов. Той ще настоява новият ред в предлагания от него и партията му закон да влезе в сила незабавно.


На този етап не е известно дали смекчаването на режима ще получи необходимата парламентарна подкрепа, още повече че здравното министерство работи по текстове в обратната посока - за допълнително затягане на контрола върху заведенията.


Срещу отпадането на пълната забрана вече се обявиха от асоциацията на българските туроператори. В края на миналата седмица те излязоха с позиция, че либерализацията на режима не защитава работещите в развлекателната индустрия, както и частичните ограничения не биха осигурили защита от вредните въздействия на пасивното пушене.


Последният опит за отпадането на пълната забрана беше в края на 2012 г., само няколко месеца след приемането й. Тогава независими депутати предложиха да се върнат залите за пушачи в заведенията, а пушенето да бъде изцяло разрешено след 22 часа навсякъде. Текстовете обаче не получиха подкрепа от другите политически сили.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK