След съдебно решение България ще плати над 460 хил. евро обезщетение за Синята къща в Пловдив

След съдебно решение България ще плати над 460 хил. евро обезщетение за Синята къща в Пловдив

© Анелия НиколоваПравителството и днес се наложи да вземе решение за изплащане на обезщетения за причинени вреди по няколко дела, заведени и спечелени срещу България пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург.


Едно от тези дела е "Ченгелян и други срещу България". Бившите собственици на един от най-красивите паметници в Стария град на Пловдив - Къща "Павлити", известна и като Синята къща успя да осъди държавата заради отказа на общината и дарителския фонд "13 века България" да се изнесат от нея.


Присъденото от съда обезщетение за имуществени вреди е в размер на 462 ХИЛ. евро и 675 евро за разноски по делото.
Къщата е паметник на културата с национално значение от 1949 г. През 1966 г. е национализирана, а на собствениците е платена компенсация. През 90-те те искат общината да им върне имота, но кметът отказва. Те завеждат дело, което завършва през 1998 г. в тяхна полза, връщат компенсацията и получават нотариални актове.
Въпреки това общината и "13 века България" отказват да напуснат имота. Второ дело, заведено от тях пред Върховния касационен съд завършва през 2007 г. с отмяна на реституцията и така казусът стига до Европейския съд. Той признава, че правото им на собственост е нарушено и им присъжда цената на имота и пропуснатите ползи. По тази причина наследниците няма да искат от ВКС да възобновява и решава наново делото. Тоест те ще си получат обезщетението от държавата, а имотът ще остане на общината.


Министерският съвет ще изплати общо 927 400 лв. обезщетения в изпълнение на пет решения на Европейския съд.


За лоши хигиенни условия в затворническото общежитие в Кремиковци съдът е присъдил обезщетение за претърпени неимуществени вреди от 3 хил. евро и 767 евро за разноски по делото "Христосков срещу България".


Съдът е приел, че по случай с жалбата на бивш полицейски служител ("Йончев срещу България") властите не са изпълнили задължение да осигурят ефективна и предвидима процедура, в която той да получи пълна информация за психологическите му оценки. Присъдено му е обезщетение от 3930 евро за неимуществени вреди и за разноски.


По жалбата на родители на три деца, иракски граждани, за лоши условия в мястото на задържането им след незаконен опит за преминаване на границата, съдът посочва, че към момента на задържането България не е била поставена пред екстремни затруднения в справянето с имиграционната вълна. С този аргумент съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата непълнолетни и общо 1000 евро за разноски по делото "С. Ф. срещу България".


По делото "Фъртунова срещу България", образувано заради невъзможност за обжалване към онзи момент на наложена по Закона за движение по пътищата глоба в размер на 30 лв., съдът не присъжда обезщетение, а само изплащане на 1000 евро разноски по делото. Необжалваемият минимум на санкциите е отменен от Конституционния съд през 2012 г.


Правителството ще приключи с приятелско споразумение дело пред Европейския съд по правата на човека, образувано по жалбата на Петя Пиличева срещу България. То е заради нарушени права на справедлив съдебен процес и на ефективни правни средства за защита. Причината е неизпълнение от страна на НОИ на съдебно решение, с което институтът е бил осъден да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разноски по съответното дело. НОИ заплатил само дължимата сума за обезщетение и въпреки издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не успяла да получи дължимата й сума за разноски.


Правителството признава извършеното нарушение и приема да изплати предложените от съда 600 евро за претърпени вреди и направени разходи и разноски, с което се слага край на делото.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Поредните пари, дето ще ги платим, заради безхаберието на държавните чиновници.

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  Ако бях (за щастие не бях) вложител, загубил пари в КТБ, бих осъдил държавата. Първо за "широкозатворените очи" на всички държавни структури за казуса с тази пирамида и второ - за решението да не се спаси КТБ, но да се спаси ПИБ!

 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Да си проготвят още половин милион когато Иванчева ги осъди в Страсбург ... лошото че излизат от нашите джобове и никой не им държи сметка.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  ще плати ще плати който това виновните с бездействие (действие) или всички ние накратко :(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 5. 5 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1099 Весело

  До коментар [#3] от "danvan":Изпревари ме!Ма ми се струва че сумата ще е по голяма от посочената от теб!!

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#3] от "danvan":

  Ние ще ги платим, а не те! И плащаме дори повече всяка година. Но си го заслужаваме, защото продължаваме да гласуваме за тях!

 7. 7 Профил на cintaksis
  cintaksis
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Всеки български гражданин има за какво да ги осъди, ама хората блеят.

 8. 8 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Индиректно зависи от нас какво става, нали ние сме им делегирали властта.За съжаление размишленията в/у собствените недостатъци за много хора е като повод за Апокалипсис.Е той така и ще дойде ... никой не минава метър спрямо Съдбата,на всекиму каквото е заслужил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK