Един орган ще контролира ТЕЛК вместо досегашните девет

Усилията на правителството ще бъдат насочени в две посоки - по изработване на справедлива система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, а от друга страна засилване на контрола чрез по-строги санкции към длъжностните лица, които издават документи с невярно съдържание, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.

© Юлия Лазарова

Усилията на правителството ще бъдат насочени в две посоки - по изработване на справедлива система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, а от друга страна засилване на контрола чрез по-строги санкции към длъжностните лица, които издават документи с невярно съдържание, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов.Предлага се един контролен орган към Националния осигурителен институт (НОИ) да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването, съобщи зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова след среща в Министерския съвет с национално представителните организации на хората с увреждания, предаде БТА. На срещата са присъствали вицепремиерът Красимир Каракачанов и управителят на НОИ Ивайло Иванов.


Този единен контролен орган ще упражнява контрол върху всички издадени ТЕЛК решения, върху детските ТЕЛК решения, тъй като до момента няма контрол върху тях, каза Петрова. По думите й отделно, при сигнал, комисията ще има възможност съгласно българското законодателство да направи съответните проверки на място. В НОИ имат териториални дирекции и те могат по места да извършват чрез експерти контролни дейности, уточни зам.-министърът.


Предложението за промяна ще бъде допълнително обсъдено с организациите на хора с увреждания и след това ще бъде внесено в Народното събрание.
В момента има девет комисии, които трябва да извършват контрол върху цялата верига по ТЕЛК освидетелстването и това е заложено в Закона за здравето. Тук влизат Министерството на здравеопазването, социалното министерство, НОИ, НЗОК , регионалните здравни инспекции, регионалните картотеки, изброи Петрова. Идеята е да се направи един контролен орган, защото от съществуването на девет комисии досега няма ефективност и липсва контрол, отбеляза Петрова.


Националнопредставителните организации на хората с увреждания отдавна предлагат да бъде създадена подобна единна комисия за контрол.


Обсъдено е и лекарите, които злоупотребяват и допускат издаване на документи с невярно съдържание, да носят наказателна отговорност. Когато се установи, че лицето няма увреждане, а се възползва от системата години наред, то ще бъде принудено да възстанови сумата, която е получавало през годините.


Представителите на правителството и хората с увреждания са се обединили около тезата, че трябва да се модернизира цялата система, каза вицепремиерът Красимир Каракачанов. По думите му хвърчащите удостоверения на ТЕЛК, които се издават на лист хартия, трябва да се въведат в електронно досие, в електронна здравна карта и електронна социална карта. Трябва да се направи регистър на хората с увреждания, както и на децата с увреждания, за да може системата да бъде проверявана във всеки един момент, допълни Каракачанов.


Според него основният проблем, поставен на днешната среща, е, че системата не работи и по това няма различия. Усилията на правителството ще бъдат насочени в две посоки - по изработване на справедлива система, при която хората с увреждания ще бъдат подпомагани, а от друга страна засилване на контрола чрез по-строги санкции към длъжностните лица, които издават неправомерни документи с невярно съдържание.


Поех като ангажимент всички законодателни промени да бъдат съгласувани с хората с увреждания, каза още вицепремиерът и допълни, че това е и позицията на премиера Борисов. Каракачанов отбеляза, че към момента никой не може да каже какъв процент са неправомерно получаващите инвалидни пенсии от общо около 517 хиляди български граждани с такива. Той допълни, че има напълно здрави хора, които получават средства от социалните фондове по корупционни схеми и незаслужено. По думите му парите са необходими за действително нуждаещите се, на които им трябват повече средства за здравна грижа и включване в обществото.


Зам. - председателят на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания Адриана Стоименова каза, че дебатът и битката продължава. Обединени сме от общо становище, че срещу злоупотребите трябва да има противопоставяне, контрол и бъдещи наказания, каза Стоименова. Тя отново напомни, че хората с увреждания очакват концепцията за експертиза на работоспособността да бъде изтеглена, като организациите заявяват готовност и експертност да бъде преработена в посока на комплексна оценка на индивидуалните нужди на хората с увреждания. Предстои да излезе всеки момент официалният превод на Международната класификация на уврежданията.


Хората с увреждания настояват бъдещата концепция, която ще се разработи с експертното им мнение, да бъде национална програма за кардинална реформа в посока лицето с увреждане още от раждането до последния си дъх да получи такава подкрепа и такова социално включване, че то да бъде активно през целия си живот.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4853 Неутрално

  "Един орган ще контролира телковете вместо досегашните девет"

  По-важно е кой ще носи ОТГОВОРНОСТ при нередности.

 2. 2 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Според една статия в "Дарик" от 2011 година - "Инвалидите в България са около 1 милион". Това е близо 15% от населението на страната или казно по друг начин - най-недъгъвата нация в света. Нали се сещате, че зад това се крие масивно източване на помощи. Тази порочна практика трябва да се прекрати незабавно и парите да се насочат за истински нуждаещите се. Ако зависи от мен бих изселил всички измамници и без това 95% от тях са австралопитеки.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 3. 3 Профил на topaloff
  topaloff
  Рейтинг: 213 Весело

  Реформа е нужна, но точно Каракачанов ли пратиха да модернизира системата?!

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Гьобекли ефенди, не е ли по-добре да качите заплатите на експертите в ТЕЛК да кажем на едни 5000евро за да не се лъжат за 100 лева да дават преувеличени или фалшиви телкови решения , които след това данъкоплатецът плаща в стотици хиляди левове. О,чакай забравих ,че за комунягите не беше приоритет нищо в сферата на здравеопазването . Преди няколко часа физкултурникът реагира на предложението за намляване на размера на депутатските заплати с нещо от сорта 'Не е ли по-добре депутатите да получават пари от държавата , а не от групировки' , та за това питам , не е ли по-добре да борите корупцията с достойно заплащане на хората от които зависят да няма здравно-застрахователни измами...?

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1118 Весело

  абе цели девет органа... къде-къде повече текове мое да контролират... отколку само един орган... ма туй е само мое мнение :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8467 Любопитно

  Девет контролиращи органи ще проверяват вместо един, ами те парите отиват за контрольори само.

 7. 7 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Да се направи и проверка от гражданска организация,дали политиците след мандата си са забогатели ,и как живеят сега.

 8. 8 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 649 Весело

  Бравос, това се казава рИформа! Подкупите вече ще се дават на едно място, вместо на девет, както е било... Подозирам и "творческите" им планове - в следващите година-две да инвалидизират още един милион българи... ;-)

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Преди години пътувах в едно междуградско такси и до мен седяха две представителки от етноса. Говореха си през целия път, но на български. Едната каза на другата, че не работела, защото получавала пенсия. Става въпрос за жена около 28-30 годишна, здрава, права. Ясно е каква пенсия получава. От онези ТЕЛК-аджийските. Преди две седмици пък гледах по СКАТ Валери Симеонов, който обясняваше новите законопроекти. Обади се зрителка, че в едно село някъде си имало 40 деца от етноса, болни от епилепсия. И взимащи пенсии. Явно епилепсията вече е заразна болест, пазете се.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 10. 10 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Каракочанов не беше ли министър на кашиците, там телк няма, от къде взе да ги разбира и тия работи?!

 11. 11 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мизийски ☦":

  Явно си пропуснал да забележиш че,в тази статия пише че всички инвалиди (истински и фалшиви) са цифром и словом 517 хиляди?
  А това че някой си позволяват да пишат че инвалидите са над 1 милион,или 15%,просто са го чули това на Женския пазар,и са решили че това е истина.Защото няколко пъти лекари от ТЕЛК,казват че в България инвалидите са 8%,,на фона на Европа,където са 15%,но това явно никой не иска да го чуе.
  А за това че,има много "австралопитеци" инвалиди,за това са виновни едни лекари,а не самите австралопитеците!

  sdg
 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3046 Весело

  До коментар [#10] от "Даката":

  Гласуваш за герб ,получаваш обединени идиоти ,компетентни във всичко . От тоалетните по границите ,праз шума и пистите ,до Русия , бензиностанциите и ТЕЛК-овете

 13. 13 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Фирми дето работят локално и глобално плащат 10% данъци
  А пенсионерите плащат 20% ДДС за всичко

 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Каракочанов не беше ли министър на кашиците, там телк няма, от къде взе да ги разбира и тия работи?!
  —цитат от коментар 10 на Даката


  И аз това си помислих... Красимир Каракачанов вече оправи армията, сега се захвана с ТЕЛК/НОИ.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8164 Неутрално

  Каракачанов оправи армията, следва ТЕЛК-овете.

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1954 Гневно

  Ега ви контролират при баба ми да ви эв@ зайката. >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  БРАВО!Добро решение!Пести време,нерви,болки и неудобства.Дано обаче не коства по-малко пари за хорицата,които наистина не могат без тях!!!

 18. 18 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Имах един съученик ,който си купуваше по 2 сапуна -
  един за снагата и един за органа...
  Та за кой орган става дума ?
  / само питам/

 19. 19 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Пайсеееее, бай Иван погна и здравеопазването!

  Егати министрите, воглаве с председателя им!
  Егати заниманията им!
  Егати търпящите ги!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Ами дано е полов, че то от другите смисъл няма...

 21. 21 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6567 Неутрално

  "Предлага се един контролен орган към Националния осигурителен институт (НОИ) да следи цялата система по ТЕЛК освидетелстването"

  За кой ли път ще се променят пак няколко закона

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 22. 22 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#13] от "dearblue":

  и фирмите плащат 20% ДДС , а освен това плащат и осигуровки и данъци и здравни такива ,които пенсионерите незнайно защо не плащат , плаща ги науж държавата върху нереално ниска сума , така ,че не е много подходящо сравнението .

 23. 23 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  електронното досие на всеки един може да покаже кой е реално и кой не е инвалид , ако е идвал редовно на лекар ,ако е лежал в болница ,ако се е профилактирал ,ако е гълтал постоянно лекарства ,изпълнявал е изискванията по диспансерното си заболяване ,значи човека е бил болен ,ама такива дето идват само веднъж на 3 години ,за да си направят наново фалшиви прегледи за по 100 лв ,трябва да се спрат ,просто е ,отваряш досиетата на всеки един инвалид в НЗОК ,там пише всичко реално за всеки поне от 2003 насам .

 24. 24 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#22] от "edin drug":

  Айде малко разум де. ДДС-то си го прибирам.
  А пенсионера си прибира празното портмоне.

  Тоест пенсионера само дава, но не взема.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 25. 25 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#23] от "edin drug":

  Това да. Като че ли нарочно не го правят.
  За баща ми се кеси всеки месец при джи-пи с рецептурна книжка, губи си времето самият лекар. Някъде към 15 минути е за три лекарства писането НАПРАЗНО.
  Досието в аптеката. Лична карта или дори само пръстов отпечатък и си вземай лекарствата. И без друго намаленията не са кой знае какви.

  Та само по аптеката може да се хване един болен дали е болен или не е. Кой ще дава луди пари за лекарства, които не са му нужни?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1134 Весело

  Само да питам - това на снимката ли е органа, който ще контролира? Че ме напуши смях.

 27. 27 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1709 Весело

  До коментар [#26] от "Николай Георгиев":

  Чак сега погледнах снимката.
  Спуквам се от смях, че като нищо може това да се окаже органа.
  Орган, който още говори за "рускаТА газ". Не за "газ" в мъжки род.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK