Съдия, хвалил Пламен Георгиев, ще решава дали Иванчева да остане в ареста (обновена)

Пламен Георгиев беше избран от парламента в началото на годината и заяви, че при ареста на Десислава Иванчева прокуратурата е действала законосъобразно

© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Георгиев беше избран от парламента в началото на годината и заяви, че при ареста на Десислава Иванчева прокуратурата е действала законосъобразноЗаседанието по искането на прокуратурата за постоянно задържане на обвинената за подкуп кметица на район "Младост" Десислава Иванчева и другите двама - заместника й Биляна Петрова и определения за посредник Петко Дюлгеров, ще се гледа от съдия Пламен Панайотов.


Това се разбира от съобщение от специализирания наказателен съд. Мярката е насрочена за 13 ч. днес. Съдия Панайотов е бивш прокурор.


Наскоро в материал във в. "24 часа" за избора на Пламен Георгиев за шеф на новата антикорупционна комисия съдия Панайотов казва:
"Работихме заедно по много дела, когато бяхме прокурори. Георгиев е не само изключително добре подготвен професионалист, но умее и да работи в екип, което е много ценно качество. Успява добре да организира хората, така че да дадат най-доброто от себе си. Когато работихме заедно, се опитвахме да приложим и новаторски идеи при разкриването на корупционните престъпления. Той е отворен за новите идеи", казва още Панайотов.


Акцията по задържането на Иванчева е организирана именно от антикорупционната комисия, която Георгиев оглавява. Изказването на бившия му колега Панайотов може да стане повод за искане на отвод заради съмнения в безпристрастността на магистрата.


Според Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК) в състава на съда


не може да участва съдия или съдебен заседател, който може да се счита предубеден


или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото.


Преди време съдия Панайотов си направи отвод по делото САПАРД за източването на близо 7,5 млн. лева от европейската програма. Това се случи след искане на защитата с мотива, че съдията Панайотов се е произнасял по материали от делото САПАРД, когато е бил прокурор, макар и да не е привлякъл като обвиняем Николов по другото дело.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK