Конституционният съд: Върховният административен съд трябва да гледа актовете на кабинета

Според председателя на ВАС Георги Чолаков с решението на Конституционния съд се дава възможност на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делата

© Надежда Чипева, Капитал

Според председателя на ВАС Георги Чолаков с решението на Конституционния съд се дава възможност на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делатаВърховният административен съд (ВАС) трябва да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актове, издадени от Министерския съвет и министрите, при упражняване на конституционно възложените им функции и правомощия по ръководството и осъществяването на държавното управление.


Това е постановил Конституционният съд по искането за тълкуване на основния закон, отправено преди време от пленума на Върховния административен съд, съобщава news.lex.bg. Решението е било взето единодушно, като от състава на КС е отсъствал един съдия - Георги Ангелов.


Според върховните съдии нормата от Конституцията - член 125, ал. 2 (Върховният административен съд се произнася по спорове за законността на актовете на Министерския съвет и на министрите, както и на други актове, посочени в закона), е неясна и двусмислена и това води до нееднозначното ѝ тълкуване.
В искането до Конституционния съд върховните съдии обявиха, че ВАС не е компетентният съд да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актове на правителството и министрите, а че тези правомощия могат да се осъществяват и в касационното производство.


Такова решение на Конституционния съд, чиито мотиви ще станат известни по-късно, отваря вратата за реформа в административното правораздаване - чрез разтоварването на ВАС от стотици дела, например за уволнения на служители, които стават с акт на министър, и затова той ги разглежда като първа инстанция.


"Решението на Конституционния съд дава възможност на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делата. При такава промяна ще се доведе до по-бързо и качествено административно правораздаване в полза на гражданите – по-кратки срокове за насрочване и разглеждане на дела, по-нисък процент висящи дела, разтоварване на ВАС и по-равномерно натоварване на административните съдилища. След промяна на съответните процесуални закони съобразно тълкувателното решение на Конституционния съд част от актовете на Министерския съвет и на останалите министри, които не са свързани с функционалната им компетентност, ще могат да бъдат обжалвани на първа инстанция пред административните съдилища", казва председателят на ВАС Георги Чолаков, цитиран в прессъобщение от съда.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK